Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola • 2624, Szokolya, Lévai u. 5. • Tel.: 06 (27) 585-530
Iskolánk története

Iskolánk,- mely sorrendben a negyedik, amit a falu építtetett - 1977 szeptemberében nyitotta meg kapuját.
A 70-es évek elején a településen a tanítás három különböző helyszínen zajlott, s a tanulólétszám is jóval 200 fő felett volt. A Fő utcai épület már elavultnak és kicsinek bizonyult, ezért nagy igény volt egy új iskolaépületre. A tervek megvalósítására 1974-ben nyílt lehetőség, elkezdődött az építkezés. A falu összefogásának eredményeként az épület alapozása társadalmi munkával készült el, ezzel is hozzájárulva, hogy az új iskola modern otthona lehessen a tudomány világának.
A tágas épület elosztása a mai napig érvényben van, alsó szinten az 1-4 osztály, a felső szinten az 5-8 osztály tantermei kaptak helyet, ahol szaktantermi rendszerű oktatás folyik. Az épület birtokba vétele után igényként jelentkezett egy korszerű konyha megépítése. Erre nem kellett sokat várni, 1986-ban létesítményünk kiegészült egy háromszáz adagos főzőkonyhával és egy tágas ebédlővel.
A nagy beruházások mellett az iskola környezete folyamatosan szépült, gazdagodott, a kor igényeinek megfelelő játszóudvar épült a helyi termelőszövetkezet MÜFÉM üzemének segítségével.
A 80-as évek második felében - az intézmény átadása után 10 évvel - községünk az oktatás területének harmadik nagy beruházásba kezdett. Ennek eredményeképpen 1990-ben elkészült tornatermünk, amely összekapcsolódott a már meglévő épületegyüttessel.
Mindezek együttes megléte eredményezte azt, hogy a környék településeinek egyik legmodernebb, legjobban felszerelt intézményét mondhattuk magunkénak, mely nagy hatással volt az oktatás színvonalára, és lépést tartott a 90-es évek változásai kapcsán jelentkező elvárásokkal szemben.
1991-ben az iskola és a falu vezetősége döntése alapján emléktáblát helyeztünk el intézményünk falán megemlékezve későbbi névadónkról.
Iskolánk 1998-ban vette fel Cseh Péter nevét, tisztelegve ezzel a faluban végzett közel öt évtizedes tanítói munkássága előtt.


Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola © Minden jog fenntartva! 2014