Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola • 2624, Szokolya, Lévai u. 5. • Tel.: 06 (27) 585-530

2022-04-26 - Triatlonsikerek

Iskolánk hetedik osztályos tanulója Bíró Levente, a Váci Vízmű SE triatlon versenyzője. Levente számára 2022-es év április 23-án kezdődött Balatonbogláron, egy Duatlon Országos Bajnokságon, mely egyben Diákolimpiai verseny is. A sportág szezonja a nyár, Levente 2021-ben is több országos versenyen elindult, utóbbiak: Pécs Utánpótlás Triatlon OB 61. helyezés Fadd-Dombori E-ON Utánpótlás ranglistaverseny 42. helyezés Veresegyház, Aquatlon OB 57. helyezés E.ON utánpótlás ranglistaverseny Zalaegerszeg 28. helyezés Baja XVI. Mogyi Triatlon Amatőr, Junior, Ifjúsági és Elit Sprint OB 66. helyezés Lengyeltóti, E.ON utánpótlás ranglistaverseny, VII. BÚI Triatlon 50. helyezés Gratulálunk, Levi! Mikulán Nikolett

2022-04-26 -

Kedves Olvasóink! Az utóbbi időben nem ragadtam tollat a kezembe, hogy jóízű történeteket meséljek el iskolai életünkből. Az elmúlt időszakban tanulóink számos tudásbajnokságra, versenyre jelentkeztek, melyek több fordulón keresztül zajlottak. Nagyon jól esik, hogy egy olyan hírrel oszthatok meg, melyre méltán büszkék lehetünk! Rabecz Péter iskolánk 3. osztályos tanulója ősszel jelentkezett a Zrínyi Ilona Matematikaversenyre, mely 3 fordulóból áll. Az első az iskolai, a második a megyei és a harmadik az országos döntő. Peti bejutott a 2. fordulóra és ezen a megyei versenyen a harmadikos korosztályból a II. helyezést érte el. Büszke örömmel vehette át az ezüstérmet és az igazoló oklevelet, melyet ünnepélyes keretek között adtak át a verseny szervezői Gödöllőn a Premontrei Iskolaközpontban. Az eredményhirdetés végén felhívták azokat a versenyzőket a színpadra, akiket meghívtak az országos döntőbe. Peti a Észak-Pest megyei forduló 2. helyezésével részt vesz az utolsó megpróbáltatáson, melyhez nagyon sok erőt, gondolkodást és kitartást kívánok! Keszericze Kármen tanító

2022-04-26 -

Az Azonos Esélyekért Alapítványt 1991-ben hozták létre. Az alapító okirat a szervezet céljaként a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola nehéz szociális helyzetben lévő gyermekeinek felkarolását, sikeres előmenetelük támogatását és az iskolai felszerelések, berendezések körének bővítését, modernizálását tűzte ki célul. A civil szervezet 2021-ben nagy változáson ment keresztül, kuratóriumának tagjai lecserélődtek és az újonnan felállt testület nagy lelkesedéssel vágott bele a kitűzött célok megvalósításába. Alapítványunk jutalom könyvekkel, a logikai- és táblajáték oktatáshoz szükséges játékok beszerzésével támogatta a szokolyai gyermekeket a személyi jövedelemadó 1 %-os felajánlásából befolyt összegből.
Bethlen Gábor Alapítvány pályázatán 2021. novemberében 350.000 Ft-ot nyertünk az iskolában folyó robotika oktatás tárgyi eszközeinek bővítésére. Az elnyert összegből 2db Wacom One 13 digitális rajztábla, 2 db Bit: Bot XL for Microbit, 2db Bit: Bot ultrahangos távolságérzékelő, 2 db CT Microbit gyorsindító készlet került megvásárlásra.
Az Azonos Esélyekért Alapítvány a DDC Zöld Megoldás-pályázatán 891.030 Ft támogatást nyert "Napozzunk!" pályázatával 2022. tavaszán. A kapott összegből a napelemes rendszer monitorozása és a megújuló energiák élményközpontú bemutatása valósult meg. A projekt keretében az oktatási intézmény napelemes rendszerének inverterében tárolt jelenidejű és múltbéli adatokat az internet hálózaton keresztül az iskola aulájában elhelyezett TV képernyőn megjelenítettük, s rendszerből kinyert adatok a www.cspai.hu honlapjára is felkerültek. A felső tagozatos tanulók projektfeladat keretében feldolgozzák a monitorozás eddigi eredményeit és tapasztalatait. Az megnyert összegből 7 db napelemes oktató készlet, 7 db megújuló energiákat bemutató szerelőkészlet, 1 db mérőeszköz és szoftver a megújuló energiák bemutató készlethez, 1 db Samsung okos Tv, 1 db ABB inverter VSN300 WIFI LOGGER CARD került megvásárlásra.
Azonos Esélyekért Alapítvány – Agodné Szabó Réka

2022-04-25 -

Április 11-én a felső tagozatos tanulókkal játékos feladatokon keresztül emlékeztünk meg a költészet napjáról. A feladványokat az iskola folyosóin kellett megkeresniük, és tabletek, illetve telefonok segítségével megoldaniuk. Volt a feladatok közt szófelhőbe rejtett versrészlet, QR-kódos puzzle (József Attila arcképe), összekeveredett verssorok sorba rendezése. Ezúton is gratulálunk a sok lelkes, helyes megfejtést beküldő diákunknak! Bella Zsuzsanna szaktanár

2022-04-25 -


2022. április 22-én iskolánk tanulói részt vettek a Föld Napja alkalmából szervezett kerékpáros versenyen. Ennek a rendezvénynek már több évtizedes múltja van. Sajnos a járványhelyzet miatt az elmúlt két év során nem lehetett megtartani. Tehát ez a verseny ebből a szempontból is fontos volt. A gyerekeknek különböző játékos feladatokat kellett teljesíteniük a nyolc állomáson, amelyeket a kerékpárút váci szakaszán helyeztek el. Így megismerkedhettek a vizek védelmével, a hulladékgazdálkodással, a természetvédelemmel, az újraélesztéssel, az életmentéssel, illetve az egészséges életmód fontosságával. De szerepeltek történelemmel, turizmussal kapcsolatos feladatok is. Az egyik legnépszerűbb állomás, természetesen a kerékpáros ügyességi pálya volt. Tanulóink, az elmúlt évekhez hasonlóan, remekül teljesítették a versenyt. Eredményes versenyzésükért oklevelet és egy-egy szép pólót vehettek át.
A csapat a következő tanulókból állt: Van Der Veen Ajsa a 4. osztályból; Szabó Ruben és Szűcs Dominik az 5. osztályból; Orosz Viktória és Van Der Veen Vince a 6. osztályból; Csitneki Bíborka és Sallai Nikolett a 7. osztályból; Puskás Botond és Szijártó Bendegúz a 8. osztályból.
A kísérő tanár Herth Béla volt.
Itt szeretném megköszönni Bajai Lászlónak és feleségének, hogy elkísértek minket, s így biztonságosan részt tudtunk venni a versenyen.

Herth Béla

2022-04-25 - Royal Rangers Szokolya

Iskolánkból 45 gyermek tagja a szokolyai Royal Rangers 37-es törzsnek.
A Royal Rangers nem klasszikus cserkészet, hanem egy olyan pedagógiai, nevelési módszer mely a cserkészet eszközeivel, 7-17 éves korú gyermekek számára hasznos elfoglaltságot, tapasztalatot, gyakorlatban jól használható tudást biztosít.
A gyerekek folyamatosan koruknak megfelelő próbákat teljesítenek, ezután kivarrót kapnak, amit felvarrhatnak az ingjükre.
Nagyon lelkesek és ügyesek, aminek nagyon örülünk!
"Legyetek készen!"

Mikulán Nikolett (törzsőr)

2022-04-25 -

Április 4-8-ig digitális témahetet tartottunk az iskolában, mely során a 2-4 évfolyam tanulói megismerkedhettek a számítógép fizikai felépítésével, és a számítógép történeti múltjával. A témahét elemei beépültek a tanítási órákba és a délutáni szakkörökbe is.
Felső tagozatos diákjaink pályázaton nyert nap- és szélenergiával működő eszközöket építettek. Az elemekből az útmutató alapján többféle dolgot lehetett létrehozni pl: motorcsónakot, autót, repülőt…stb.
Nagy örömet jelentett az építésük!
Ezúton is köszönjük Agodné Szabó Rékának (Azonos Esélyekért Alapítvány) a pályázat megírását!
Hlavati Róbert
szaktanár

2022-04-25 - Sporteredmények az 1. osztályban

Az első osztályba járó kisgyermekek közül is nagyon sokan választják a sportot, mint szabadidős tevékenységet. Vannak közülük, akik már most kiemelkedő eredményeket értek el választott sportágukban.
Szeretném megemlíteni őket:
-Simonyi Janka- lovaglás: Janka 4 éves kora óta lovas versenyeken indul. A Szokolyai Lovas SE színeit képviseli, Bizsu nevű welsh póniján. Legjobb eredménye a regionális döntőn D1 díjlovas versenyszámban elért 4.hely, amit a legfiatalabb indulóként 24 versenyző között ért el.
-Vörös Hanga-úszás: Hanga nagyon ügyes úszó, szorgalmasan jár az edzésekre, legutóbb a váci uszodában megrendezett "Nyuszi-uszi 2022"-es házi bajnokságon indult az alábbi versenyszámokban: 25m mell és 25m hát a Váci Ifjúsági S.E. színeiben.

-Fazekas Flórián-úszás: Flórián mostanában kezdte el az úszást, ennek ellenére már versenyen indul. Ő is a váci uszodában megrendezett versenyen indult 25méteres mellúszásban.

-Bagyánszki Domán-foci: Domán nagyon szeret focizni, kitartóan jár az edzésekre, ügyesen kezeli a labdát. Ezért a nagyszerű teljesítményéért a Bozsik programban oklevelet kapott.
-Székely Zsombor-úszás, futás, foci: Zsombor kitűnő sportember, úszik, focizik, fut és lovagol. Az első futóversenyén a Budapest félmaratonon 2,3 km-t 13 perc alatt teljesített.
-Agod Örs Soma, Kaszás Marcell, Szabó Martin Tádé, Sipos Lotti Odett, Palásti Zalán, Szegletes Botond szorgalmasan járnak karate órára Ákos bácsihoz. Tehetségük és szorgalmuk meghozza gyümölcsét, szép eredményeket érnek el versenyeken is.

"Nyuszi-uszi 2022"
Hagyományteremtő céllal rendezett házi bajnokságot a váci uszoda. A Nyuszi-úszásra keresztelt sportversenyt a húsvéti ünnepekhez időzítették, a résztvevők pedig egytől-egyik gyerekek voltak, akik a helyi klubok valamelyikébe járnak edzeni. A fiatal úszók mindegyike amatőr és a mintegy 140 induló közül egyik sem volt több 16 évesnél. Iskolánkból részt vett: Pető Terézia Magdolna, Vörös Hanga, Fazekas Flórián.

Abai-Molnár Réka
osztályfőnök

2022-04-25 - Zongoraverseny

A Szobi Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola XI. Zongoraversenyén indult iskolánk 2. osztályos tanulója, Szabó Dorina.
A zongoraverseny különlegessége, hogy a gyermekek Bogányi Gergely Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész által tervezett "Bogányi-zongorán" játszhattak.
Az áramvonalas csodazongora teljesen egyedi formájú, felépítésű, valamint rendkívüli tiszta, erőteljes hangzású.
Gratulálunk, Dorina!
Tarné Drexler Tünde osztályfőnök

2022-04-22 - 25. Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny

Hej-hej-heLYesírás!

Helyesen írni nem könnyű - ezt mindannyian tudjuk, tapasztaljuk. Ugyanakkor Kazinczy szavait nem feledve -"Idegen nyelveket tudni szép - a hazait pedig lehetségig mivelni kötelesség." (Parainesis Kölcsey Kálmánhoz)- nem szabad feladnunk erre való törekvéseinket. Ez a gondolat vezérli immár 25 éve a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny szervezőit; akik nyelvművelő-nyelvápoló tevékenységüket a covid okozta kötelmek között sem adták fel. Így ebben a tanévben online szervezték meg a verseny első, helyi fordulóját. Büszkén tudósíthatok eredményeinkről: Sáros Bence András 5. osztályos tanuló az elérhető 100-ból 98, Nyári Sámuel Bálint 6. osztályos tanuló 93,34 ponttal jutott tovább a verseny második fordulójába. Szívből remélem, pár hét múlva hasonlóan kiváló eredményekről tudósíthatok az utóbbi nyomán.

Sárosné Nobik-Nagy Rita

2022-03-29 - Pályázatunk címe: “Napozzunk!”

Az Azonos Esélyekért Alapítvány és a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola közös pályázatot nyújtott be a Duna-Dráva Cement Kft. Zöld Megoldás-pályázatára.

Pályázatunk címe: “Napozzunk!” - a napenergia monitorozása és a megújuló energiák élményközpontú bemutatása.

A DDC Zöld Megoldás-pályázat elsődleges célja, hogy forrást teremtsen olyan fejlesztések és programok támogatására, amelyek a Váci Cementgyár környezetében élők által használt közösségi terek, valamint infrastruktúra környezettudatos működését és hatékonyabb hasznosítását segítik elő, a társadalom széles csoportjának lehetőséget adva a környezettudatosabb életre, a természeti környezet megismerésére.

A pályázaton a 891.030 forint támogatást nyertünk céljaink megvalósítására.

Projektünk célja a  Szokolyai Cseh Péter Általános Iskolában működő napelemes rendszer fizikai bemutatása, gyakorlati hasznának ismertetése a diákokkal, családokkal. A monitorozás eredményeinek megismertetésével és annak élményközpontú feldolgozásával gyakorlati példákon keresztül kézzelfoghatóvá válik az energiatermelés folyamata. Az online monitoring rendszer a napelem energiatermelését követi; láthatóvá teszi a napi, heti, havi, évszakos és évi energiahozamot. A rendszerből kinyert adatok átszámolhatóak megtakarított pénzre, megadható belőlük a CO2 kibocsátás csökkenésének mértéke  valamint ezt az értéket átszámítva az elültetett fa darabszámra is. Célunk megismertetni az alternatív energiatermelő rendszereket és azok hasznosságát.
Reméljük, így közelebb tudjuk hozni iskolánk diákjaihoz a környezetbarát megoldásokat!

Huszta Emma Anna intézményvezető Agodné Szabó Réka Azonos Esélyekért Alapítvány

2022-03-16 - Református Hit- és Erkölcstan

Református Hit- és Erkölcstan

2022-03-16 - járványügyi protokoll változás

A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola járványügyi protokollja az alábbiak szerint módosul 2022. március 1-től: - az iskolába lépéskor nem kérünk maszkot, - nem mérünk hőmérsékletet. Ami nem változik: az iskolába lépéskor kézfertőtlenítés szükséges, Ügyintézés céljából (16 éven felülieknek) az iskolába csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, a betegség tüneteit mutató gyermeket a szülő értesítése után otthonába engedjük. Távozásáig társaitól elkülönítjük. a maszk használata továbbra is engedélyezett, ha azt a szülő szükségesnek tartja.

2022-02-23 - Katolikus hittan

2022-02-18 - Jövedelemadó 1 %

Tisztelt Adózók! Tisztelt Szülők!
Személyi jövedelemadójuk 1 %-ának iskolánk Alapítványa számára történő felajánlásával, kérjük,
támogassa szervezetünket, hogy tevékenységünket az elkövetkezendő évben is tudjuk végezni.

A kedvezményezett adószáma:
19180753-1-13

A kedvezményezett neve:
AZONOS ESÉLYEKÉRT ALAPÍTVÁNY

Köszönjük felajánlását!

2021-12-24 - BÚÉK

Boldog új esztendőt Kíván a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola közössége!

2021-12-24 - Karácsonyi ünnepség

2021. december 21.
Az év utolsó napja az iskolában, melyet hagyományosan nem tanulással töltünk. Már kora reggel Robi bácsi jóvoltából szóltak az ünnepi dalok a hangszórókból.
Terítő került az összetolt padokra, melyet a gyerekek bőséggel megpakoltak ünnepi étkekkel. Beszélgetéssel, énekkel, tánccal ünnepeltük meg ezt a napot! Vidámság töltötte be az épület minden zeg-zugát, kattogtak a fényképezőgépek, hogy megörökítsék a pillanatot.
10.00 órakor került sor az ünnepi műsorokra, melyeket hagyományosan a 3. és a 4. osztályos diákok adtak, Nyári Samu kíséretével. A negyedik osztályosok karácsonyi versekkel, dalokkal köszöntötték az ünnepet, míg a harmadik osztály trombitaszó kíséretében énekelt, táncolt, szavalt, műsoruk végén pedig meggyújtottuk a negyedik gyertyát.
A gyerekek nagyon ügyesek voltak, köszönjük nekik, hogy melegséget loptak a szívünkbe ezen a szép téli napon!
Köszönöm Káplóczki Beátának és Keszericze Kármennek a gyerekek felkészítését!
Huszta Emma Anna
intézményvezető

2021-12-24 - Boldog karácsonyt!

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánunk!

2021-12-20 - Köszönet

Karácsonyhoz közeledve, tanulóink munkáiból készült ajándékkal kedveskedtünk támogatóinknak.

Ezúton is köszönjük a sok segítséget, amit ebben az évben kaptunk!

A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola közössége nevében
Huszta Emma Anna
intézményvezető

2021-12-20 - Adventi gyertyák 2021

Ismét eljött a december, az adventi gyertyagyújtás ideje. Karácsony előtt négy gyertya lángja ékesíti a koszorút. Az első gyertyagyújtást még 3 követte az iskolában, majd december 12-ére meghívást kaptunk a falu ünnepére. Ezeken az alkalmakon ünnepi műsort adtak elő iskolánk 3. osztályos tanulói, akiknek énekét, táncát Nyári Sámuel kísérte trombitán.
Egy gyönyörű idézettel szeretném Önöknek is átnyújtani a négy gyertyalángot, mellyel kívánjuk, hogy szeretetben, egészségben és boldogságban teljenek az ünnepek.

„Karácsonynak ünnepére azt kívánom:
jégtükrében nézze magát a karácsony.

Hóruhában hófehéren álljon ottan,
szépségében gyönyörködve, meghatottan.

Ha megunta nézni magát jégtükrében,
engedjen rajt korcsolyázni egész télen.

Ócsipkével díszítse fel mind a fákat!
Hóembernek adjon havat hóruhának!

(Gazdag Erzsi: Karácsonyi kívánság)”


Keszericze Kármen
tanító

2021-12-20 - Adventi kézművesnap

Hagyományainkhoz híven, az advent derekán került sor alsó tagozaton a karácsonyi kézművesnapra.
Iskolánk kisebbjei, mindig nagy izgalommal várják ezt a napot, hiszen ilyenkor egymás cinkosaivá válunk az ajándékozás varázslatában. Szeretettel és nagy reménnyel készülnek a karácsonyfa alá való meglepetések.
Örömmel láttuk, hogy minden gyermeknek volt elképzelése, hogy kit mivel lep meg. Ez a bizalom a család felé, felénk pedagógusok felé mindig nagy erőt ad, a várakozás további napjaira.

Az alábbi idézettel kívánunk áldott ünnepeket!


„Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.”

A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola alsó tagozatos munkaközössége nevében Laufer-Galambosi Zsófia munkaközösség vezető

2021-12-20 - Mikulás

December 6-án mindenhová megérkezett a Mikulás. Meghozta a várva várt csomagokat, amelyekben mindenki sok-sok finomságot talált. Virgácsot senki sem kapott :-)
A gyermekeknek hatalmas öröm ez a nap, nekünk, felnőtteknek pedig az advent és a Mikulásvárás remek alkalmat biztosít a napi munkánk színesítéséhez.

Az alsósok próbára tették kézügyességüket, mikulást, hóembert, angyalkát, rénszarvast hajtogattak, adventi naptárat színeztek, készítettek. Szorgosan tanulták a mikulásváró verseket, énekeket, mondókákat.

Az elsősök még kevés betűt ismernek, ezért lerajzolták, mit szeretnének kapni.
Ebben az évben a Nagyszakállú az iskola udvarára, az ablakok alá érkezett. Hatalmas volt az öröm, a gyermekek elénekelték a dalokat, melyeket erre az alkalomra tanultak.
A Mikulásvárás élményekkel, ismeretekkel gazdagította a gyerekeket, amelyek reméljük, kellemes emlékként jelennek majd meg.

Mikulán Nikolett

2021-12-20 - Tankerti kézműves termék karácsonyra

Apró kis karácsonyi meglepetésnek szántuk az iskolakertben termesztett növényekből készült kis csomagokat, amelyeket ünnepi díszbe öltöztettünk. A fűszereket a karácsonyi vásárban lehetett megvenni, igazán kapósak voltak!
Köszönjük mindenki szorgos munkáját és a sok segítséget, amit a tankerti munkálatok során kaptunk!

Huszta Emma Anna
intézményvezető

2021-12-20 - Hópelyhek

Hópehelyhek

Idén egyedi hópehelydíszekkel készültünk a karácsonyi vásárra, amelyeket a hatodik osztályosok terveztek és kiviteleztek. Büszkék vagyunk a munkájukra, mert amellett, hogy nagyon szépek, nagyon sok munkáról is árulkodnak.

Több tanítási órán keresztül készült minden egyes dísz, mely a robotika programunkhoz kapcsolódik: projektmunka keretében rajz, digitális kultúra és robotika órákon készültek. A gyerekek először papíron tervezték meg az általuk kitalált díszeket. Ezt követte a vektorgrafikus rajzprogrammal való rajzolás, ahol kialakultak az egyedi, szabályos formák, majd az Alkotóműhelyben rétegelt lemezből lézervágóval kivágták a díszeket, melyek ezután kézi festést kaptak. Így minden gyerek egyedi, kézzel készített dísszel járult hozzá az ünnepi hangulathoz.

A karácsonyi vásáron nagyon sokan megcsodálták és vásároltak ezekből a hópelyhekből. Reméljük, szeretetet és melegséget árasztanak, meghittebbé teszik a karácsonyt ezek az egyedi, gyermekek által készített díszek!
Köszönöm a gyerekek és tanáraik –Hlavati Róbert és Laufer Tamás- munkáját!

Huszta Emma Anna
intézményvezető

2021-11-04 - Őszi munkák a Tankertben

Technika órán a tankertben tevékenykedtünk az első és második osztályosokkal. Az ilyenkor szokásos őszi kerti munkák, az ágyás rendben tartása mellett kigazoltuk az eper ültetvényeket is.
A gyerekek ügyesek voltak, szinte percek alatt összegereblyézték az elszáradt faleveleket.
Az utolsó pár paprikát közösen leszedtük, majd a délutáni uzsonnához elfogyasztottuk.

A gyerekek zöldségei még finomabbá tették a közös étkezést.

Abai-Molnár Réka

2021-11-03 - Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány az iskolában

Az alapítvány munkatársai, Kurucz Márta és Fazekas Szibilla egy 3 alkalmas előadássorozatot tart az iskolában a klímavédelemről. Az előadás során a gyerekek izgalmas feladatokon keresztül kapnak információkat arról, hogy mi magunk mit tehetünk környezetünkért.

Köszönjük munkájukat!

Huszta Emma Anna
intézményvezető

2021-11-03 - Iskolai tabletek

Október végén nagy öröm érte iskolánk tanulóit. A Váci Tankerületi Központ rendelkezésünkre bocsátott 27 db Lenovo Yoga tabletet, melyeket a továbbiakban oktatási célokra tudunk használni. A tabletek segítséget nyújtanak a felelős internethasználat elsajátításában, a csoportmunkákban, a robotika tantárgy oktatásában és még számtalan területen, mely olyan sokrétű, hogy nehéz lenne felsorolni.
A gyerekek nagy örömmel és lelkesedéssel vették birtokba az eszközöket.

Huszta Emma Anna
intézményvezető

2021-11-03 - Pályorientációs nap 2021

A pályaválasztás nem könnyű kérdés az általános iskolás korú gyermekek számára - ezért évek óta minden általános iskola célja, hogy segítsen a gyerekeknek az egyes szakmák jobb megismerésében, a képességeiknek, érdeklődési körüknek megfelelő választásban.

Ebben a tanévben a Tantestület úgy döntött, hogy kevésbé ismert, de annál érdekesebb szakmák képviselőit hívjuk el iskolába - így október 21-én motorosmentős, mentőtiszt, katonák és állatvédők érkeztek hozzánk. A délelőtt különböző idősávjaiban minden osztálynak lehetősége nyílt arra, hogy megismerkedjen az egyetlen hölgy motorosmentőssel, elsajátítsa az újraélesztés alapjait mentős kollégájától, hatástalanított, ámde mégis igazi, a Magyar Honvédelem által használ fegyvereket vegyen kézbe, lézeres "játékpuskával" lőjön célba, a nap fénypontjaként pedig megszeretgethesse Ricót, a kutyaviadaloktól megmentett staffordshire terriert, a Segítő Kezek az Állatokért Alapítvány fő munkatársát.

Köszönjük szépen a résztvevő felnőtteknek, hogy ránk szánták szabadidejüket - a kedves Szülőknek pedig a mentett állatoknak küldött sok finomságot, adományt.

Keszericze Kármen és Sárosné Nobik-Nagy Rita

2021-11-03 - Megemlékezés az októberi forradalomról...

Mint minden évben, így idén is a nyolcadik osztály tartott megemlékezést, melyben tisztelegtünk azon hazafiak előtt, akik mertek kiállni az igazukért 1956-ban. A kis műsort a községi emlékműnél tartottuk, délelőtt az iskolásoknak, délután pedig minden érdeklődőnek, akik eljöttek velünk együtt ünnepelni, gyertyát gyújtani. A műsor keretén belül megpróbáltuk felidézni az akkori fiatalok naplóbejegyzéseiből, hogy milyen érzések kavarogtak bennük, és mik is történtek akkor valójában. A feladat nem volt könnyű, mivel ezen esemény erős érzelmeket vált ki belőlünk, így sokat gyakoroltunk, hogy méltó lehessen az előadásunk. Úgy érzem, ez sikerült, és büszke lehetek az osztályomra. Köszönöm nektek, nyolcadikosok!
Laufer Tamás o.f.

2021-10-07 - Október 6.

Hiszem, hogy a történelem nem csupán tananyag - hanem az ősök tapasztalatainak, bölcsességének összessége, amit továbbvinni, gondozni, feledni nem hagyni mindannyiunk felelőssége.

Különösen igaz ez a magyar történelem viharos, tragédiával, életáldozattal súlyos pillanataira, melyek egyike nemzeti gyásznapunk, október 6. Ezen a napon 14 férfi példát mutatott minden idők magyarjainak hazaszeretetből, bátorságból, emberfeletti erőből, melynek lángját gondoznunk, éltetnünk szülőként, pedagógusként, magyarként nemes kötelesség.

Ennek jegyében készült a 6. osztály 2021. október 6-ára: műsorunkkal emlékezni, emlékeztetni, a bátor hősök emlékezetét átadni volt célunk.

Sárosné Nobik-Nagy Rita és a 6. osztály

2021-10-05 - A csodálatos mesék világa

Ajándékot kaptunk, ajándékba adjuk.
A nagy mesemondó Benedek Elek személyében kincset kapott a magyar mese- és monda világa. Édesapja kedvelt mesemondó volt, akitől örökül vitte a magyar nyelv szeretetét, szókincsének páratlan gazdagságát. A nagy meseírótól 1894-96 között 5 kötetben több, mint 500 mese és monda jelent meg. Az otthonról ismert és később összegyűjtött meséket a saját személyiségével fűszerezte és mesemondó tehetségével átalakította a gyermekek számára. A népköltészet, a népnyelv megőrzése, a hagyományok tisztelete mellett nagyon fontos volt számára a közoktatás kérdése.
A magyar nyelv őrzőjének és a tanítás mesterének 162. születésnapjára emlékeztünk szeptember 30-án. Meghívást kaptunk a kismarosi könyvtár III. Magyar Népmese Napján rendezett népmesemondó versenyére.
Iskolánkból Csuk Eszter, Hoffman Jázmin, Pető Magdolna Terézia, Révész Panna, Szabó Réka Flóra és Viski Bernadett és Orosz Viktória mondott mesét.
A magyar mesevilág rendkívül gazdag: tündérmesék, állatmesék, csalimesék, tréfás és tanulságos mesék sokaságából kellett tanulóinknak választani. Csodálatos lelkesedéssel, boldogsággal készültek a nagy mesemondásra, melybe a magyar tájak sajátos mondatalakítása és a nyelv zeneiségén kívül belevitték a meseszeretetüket, képzelőerejüket. Előadásmódjukat színesítette a bátorságuk, a saját hangjuk és játékuk varázsa, mellyel a zsűrit is elkápráztatták.
Ennek örömére szeretném kihírdetni, hogy a 3-4. osztályos kategóriában Révész Panni I. helyezést, Csuk Eszter II. helyezést és Pető Magdolna Terézia III. helyezést ért el. Orosz Viktória, aki önállóan nevezett be a versenybe, a felső tagozatos kategóriában II. helyezést ért el.

Köszönjük Csadó Klaudiának a meghívást, a csodás nap megszervezését és Écsi Gyöngyi énekes-bábos felvidéki mesemondó előadását. Nagyon élveztük Szőlőszem Kálmán meséjét, ahol mi is meseszereplőkké váltunk.
S amit ajándékba adunk? A magyar népmesét és a mesélést, melyet örökül hagyunk a gyermekeinknek.
Keszericze Kármen tanító

Itt szeretném megköszönni Keszericze Kármen tanítónak és a szülőknek, hogy felkészítették a gyerekeket a versenyre! Mindenkire nagyon büszkék vagyunk!
Huszta Emma Anna
intézményvezető


2021-10-03 - Tour de Vác 2021

2021. szeptember 21-én iskolánk tanulói részt vettek a Tour de Vác 2021. kerékpáros versenyen. A gyerekeknek különböző játékos feladatokat kellett teljesíteniük a nyolc állomáson, amelyeket a kerékpárút váci szakaszán helyeztek el. Így megismerkedhettek a vizek védelmével, a hulladékgazdálkodással, a természetvédelemmel, az újraélesztéssel, az életmentéssel, illetve az egészséges életmód fontosságával. De szerepeltek történelemmel, turizmussal kapcsolatos feladatok is. Az egyik legnépszerűbb állomás, természetesen a kerékpáros ügyességi pálya volt. Tanulóink remekül teljesítették a versenyt. Eredményes versenyzésükért oklevelet és egy-egy szép pólót vehettek át.
A csapat a következő tanulókból állt: Pauliscsák Áron és Szűcs Dominik az 5. osztályból; Nyári Sámuel, Orosz Viktória, Pauliscsák Bálint és Van Der Veen Vince a 6. osztályból; Bíró Levente, Csitneki Bíborka és Sallai Nikolett a 7. osztályból; Puskás Botond és Szijártó Bendegúz a 8. osztályból.
A kísérő tanár Herth Béla volt.
Itt szeretném megköszönni Bajai Lászlónak és Orosz Zoltánnak, hogy elkísértek minket! Segítségükkel biztonságosan vehettünk részt a versenyen.

Herth Béla

2021-08-26 - Kezdődik az iskola!

Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola
Tanévnyitó Ünnepség
2021. augusztus 31.
(kedd)
18 óra

2021-07-01 - Tankert

A tankert, amely iskolánk tartópillérei közül az egyik, fontos szerepet tölt be, illetve tölthet be az életalapú alprogram megvalósításában. Amikor ebbe az iskolába jöttem, meglepetéssel és örömmel vettem tudomásul, hogy minden osztálynak van egy kis parcellája, mellyel szabadon gazdálkodhat. Ebben a kis kertben a természet sokszínűsége van beleplántálva, amelyben felismerhető a Teremtőnk formai, szín-, íz- és illatvilágának mérhetetlen gazdagsága.
Hiszen itt megtalálhatók az illatos fűszer- és gyógynövények; kakukkfű, bazsalikom, metélőhagyma, menta, citromfű, levendula, rozmaring, kövirózsa. Szemet gyönyörködtető színpompás virágok; a tulipánok mezeje, vagy a leveleit bontogató kána. A gyümölcsfák között van mézédes kajszibarack, lédús körte, ropogós cseresznye, savanykás meggy, mosolygós alma. Végül, de nem kihagyva a forró napokban is hűs árnyat és finom, egészséges csemegét adó diófát. A fás szárúak családjába tartozó cserjék, bokrok termést hoztak: szedret, málnát, ribizlit. A konyhakert bősége szinte zavarba ejtő: borsó, hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, petrezselyem, spenót, rukkola, lestyán terem az ágyásokban. Nem feledkezhetünk el a szántóföldi növényekről; a burgonyáról, a tökről, a dinnyéről és a cukkíniről sem.
Természetesen a kertben nagy komposztálók is vannak, hogy a növények és a talaj számára a mindenkori megfelelő tápanyagellátás biztosítva legyen. Így játszva és gyakorlati módon tapasztalják meg a gyerekek, hogyan lesz a termőföld, és mit tehetnek személyesen annak megóvásért. Van még a kert végében egy jól felszerelt szerszámtároló, illetve egy kút is; így a tankert gondozása során a gyerekek elsajátíthatják a szerszámok használatát, azok karbantartását és vízzel való gazdálkodást is.
Abban biztos vagyok, hogy a tankertben található termésekből bőven el lehetne készíteni bármilyen „kőlevest”!
Ezúton köszönöm Szokolya Község Önkormányzatának támogatását, valamint a szülők, a tanárok és a gyerekek aktív munkáját.
Balogh Tamás

2021-07-01 - Elismerések a 2020/2021-es tanévben

A 2020/2021-es tanévben elismerésben részesültek:

Diákok:

Iskolánkban hagyomány, hogy tanév végén díjat ajánl fel a Börzsönyi Vadásztársaság és a Földtulajdonosi Közösség.
A Földtulajdonosi Közösség díját Pauliscsák Adrián kapta. Adrián hosszú évek óta részt vesz a Gyermekvasút munkájában. Ezt a szolgálatot mindig alázattal, felelősséggel végezte. Tanulmányi eredményéért, szorgalmáért, segítőkészségéért, kedvességéért kapta az elismerést.
A Börzsönyi Borostyán Vadásztársaság díját tantestületünk döntése alapján Agod Villőnek adtuk. Villő a hetedik osztályban csatlakozott az osztályhoz. Ez alatt a 2 év alatt példát mutatott nekünk. A díjat szorgalmáért, kimagasló tanulmányi eredményéért és közösségi munkájáért kapta.

Pedagógusok:

A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola elismerésében részesül az idei tanévben végzett kiemelkedő osztályfőnöki tevékenységéért Sárosné Nobik-Nagy Rita.
A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola elismerésében részesül az elmúlt 4 évben végzett kiemelkedő nevelési-oktatási tevékenységéért, osztályfőnöki munkájáért Laufer-Galambosi Zsófia.
A Váci Tankerületi Központ elismerésében részesül a Sakkpalota módszer elsajátítása és a módszertan nevelési-oktatási tevékenységbe való beépítéséért Tarné Drexler Tünde.
Köszönetnyilvánítás:
A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola diákjai és dolgozói nevében köszönetet szeretnék mondani a szülői munkaközösség leköszönő tagjainak Agodné Szabó Rékának és Pauliscsák Józsefnek. Szülőként mindig a gyerekek érdekeit képviselték, köszönöm munkájukat! Révész Martinnak, aki az elmúlt 8 év során mindig nagylelkűen támogatta iskolánkat! Tekus Andrásnak, aki elkészítette a tablóképeket és az osztályok osztályképeit. Köszönjük az idejüket, segítségüket!

Huszta Emma Anna
intézményvezető

2021-06-29 - Faültetés 2021

A hagyományok egy közösség életében fontosak, erősítik az összetartozás érzését. Útjelző karók az évek során. Egy ilyen szép hagyomány indult el pár éve az iskolánkban: a nyolcadik osztályosok egy fát ültetnek el az iskola udvarán emlékül, üzenve az utánuk jövőknek: „itt jártunk, köszönjük az együtt töltött éveket!” Az idén egy kis, rózsaszín virágú vadgesztenyefa került elültetésre, a játszótér elé, amit Mikulán Nikoletta adományozott az iskolának – ezúton is köszönet érte. Emellett köszönet illeti Agodné Szabó Rékát is, aki irányította a műveletet, táptalajt hozott, tanácsokkal látta el a gyerekeket a helyes faültetés lépéseiről.

Bella Zsuzsanna

2021-06-28 - VAKÁCIÓ

Minden évben, minden osztály elkészíti azt a kis rajzos feliratot, amely a várva várt nyári szünet megérkezését jelzi gyermeknek és tanárnak egyaránt. Idén sem volt ez másként, de úgy alakult, hogy a hetedik osztályosok nemcsak az osztályterem tábláján hanem az iskolaudvar kövezetén is megörökítették a híres VAKÁCIÓ feliratot. Szerncsénkre az idő is kegyes volt, mert sem rekkenő hőség nem nehezítette az alkotást sem eső nem mosta el másnapra (mint ahogy tette azt egyik évben, egy egész focipályát betöltő aszfaltrajzunkkal).
Idén egyébként egy rendhagyó Land-Art kísérlet is született, amelyben az ötödik osztályosok voltak a kis művészek. Itt szintén a VAKÁCIÓ került megjelenítésre, de ezúttal az iskola gyepébe vágva ollókkal.
Ezúton köszönöm minden kedves tanulónak, aki széppé és érdekessé tette iskolánk megszokott felületeit.

Laufer Tamás

2021-06-28 - Pályaorientációs nap a 3. osztályban

Június 14-én osztályunk meglátogatta a Gyurik Műanyag Kft. üzemcsarnokát. A kedves fogadtatás után a műanyag fröccsöntés folyamatával ismerkedtünk meg. A gyerekek örömmel illesztették össze a Poliuniverzum játék elemeit is. A szépen gondozott udvaron frissítővel és finom falatokkal kínáltak vendéglátóink. Kerti függőhintázással fejeztük be az érdekes programot, melyért köszönettel tartozunk a Gyurik családnak.
A 3. osztály nevében Káplóczki Beáta

2021-06-28 - Kajlával Magyarország-körúton

2-3 éve a gyerekek év végén kapnak egy úgynevezett Kajla-útlevelet, amellyel nyáron kedvezményesen vehetik igénybe a vasúti közlekedést, valamint a sok-sok hasznos információ miatt izgalmas útitárs is a nagy utazók számára. Idén útlevél helyett egy nagy térkép érkezett a 4. osztály számára, amelyhez könnyen összehajtogatható makettek is tartoztak Magyarország minden tájáról, híres-neves épületeiről. Lázas „ építőmunka” kezdődött, melynek következményeként megelevenedett előttünk a Parlament, Hollókő fatornyú temploma, a Salamon-torony, a Kilenclyukú híd, a Gemenci erdő, a Fertőrákosi Kőfejtő... csekély felsorolása ez a számtalan magyar helyszínnek, amelyeket a gyerekek maguk formázhattak meg. Mivel idén rengeteget olvastunk és tanultunk ezekről a helyszínekről, tájegységekről, kiegészítettük néhány leírással is, hogy azok se maradjanak információ nélkül, akik a folyosón járva-kelve, az elkészült térképet nézegetve éppen nagy útra keltek.
Laufer-Galambosi Zsófia

2021-06-27 - Tanévzáró 2020/2021


2021. június 19-ére, szombatra esett a nagy nap, melyen lezártuk a 2020/2021-es tanévet. Ezen a gyönyörű napon a ballagás után minden osztály a saját termében gyülekezett, hogy méltón megünnepelje a bizonyítványosztást.
A diákok nagy izgalommal várták, hogy az osztályfőnökük elkezdje az évzáró beszédét, addig elmesélték az eddig velük történt eseményeket, s jókat mulattak rajta.
Eljött az utolsó becsengetés ideje, komoly csend lett a termekben és még nagyobb izgalom. Az osztályfőnökök értékelték az éves munkát, lezárták a tanévet és nagyon kellemes időtöltést kívántak diákjaiknak a nyári szünetre.
A tanulók megkapták a bizonyítványokat, a jutalomkönyveket és az okleveleket, melyeket kiérdemeltek a tanévben teljesített tanulmányi munkájukért.
Kedves Olvasóim, szeretném megosztani veletek a kitűnő tanulók névsorát:
• 1. osztály: Agod Anna,Biró Emese, Chrén Tímea, Kovács Zsófia Ágnes,Varga Botond
• 2. osztály: Bátor Noel Balázs, Csuk Eszter, Hoffman Jázmin, Mészáros Márk, Pető Magdolna Terézia, Révész Panna, Tóth
Kristóf
• 3. osztály: Avar Kincső, Császár Luca, Kalász Nóra, Kata Viktória, Király Emili, Kiss Gergely, Kovács Eszter, Kuzniarski Tomaj,
Sonkután Tibor, Szabó Luca
• 4. osztály: Bíró Bianka, Gyurik Nóra Regina, Sáros Bence András
• 5. osztály: Nyári Sámuel
• 6. osztály: Szabó Dániel
• 8.osztály : Agod Villő
Nagyon büszkék vagyunk rájuk!
Még mielőtt befejezem az írásomat, szeretném felhívni a figyelmeteket, kedves elsős, másodikos és harmadikos diákok, a Nagy Nyári Olvasási Kalandra, melyet Laufer-Galambosi Zsófia tanító néni talált nektek ajándékba. A bizonyítvánnyal megkaptátok a fontos információkat hozzá. Ha tanévkezdésre teljesítitek, akkor Tóth Zsanett-től, a Szalajka Ház Intézményvezetőjétől átvehetitek majd a megérdemelt jutalmatokat!
Kedves Diákjaink! A nyári szünetre kívánunk Nektek minden jót, utazást, fagyit, medencés pancsolót! Testi épségeteket szem előtt tartsátok!
A következő idézettel búcsúzom:
„ A tanulás nem felkészülés az életre, a tanulás maga az élet.” / John Dewey /
Keszericze Kármen tanító

2021-06-27 - Pályaorientációs nap a 6. osztályban

A pályaorientációs nap kapcsán Medvik - Dolecskó Ivett, Szabó Emese és Bíró Tamás mutatták be foglalkozásukat.
Ivett a kineziológia világába engedett bepillantást, Emese egy multinacionális cég áru beszerzési stratégiáját jellemezte, míg Tamás a villanyszerelés mindennapi szükségességét és hasznát tárta elénk.
Itt is szeretném megköszönni a hatodik osztály szülői munkaközösségének, hogy aktív részvételt vállalt gyermekeik/ diákjaink jövőkép-alakításának előre mozdításában!

Köszönettel:

Hlavati Róbert

2021-06-26 - Leendő elsősök az iskolában

2021. június 17-én egy szép verőfényes nyári délután látogatóba érkeztek hozzánk a leendő első osztályos gyermekek. Meghívtuk őket egy ismerkedős játékra, hogy megismerhessék az iskolát és minket is. Az alkalom nagyon jól sikerült, hamar otthonosan mozogtak az intézmény falai között. Közösen megnéztük a leendő osztálytermünket, az iskola udvarát, a tankertet és a tornatermet is.
Az udvaron körjátékok, a tornateremben pedig Sakkpalotás játékok várták őket. Jó volt látni, hogy felszabadultan tudtak örülni ennek a programnak.

Nagyon várjuk már őket szeptemberben!

Réka és Zsófi néni

2021-06-26 - Az 1. osztályosok osztálykirándulása

Az iskolánk első osztályos tanulói júniusban egy kihívásokkal, kalandokkal és élményekkel teli osztálykiránduláson vehettek részt. A célállomás Magyarkút, Irma-forrás volt. Az útvonalunk a híres szokolyai hársfa mellett vezetett el, ahol a nagy melegre való tekintettel az első frissítő állomásunk volt. Ezen a helyen érdekes régészeti felfedezés tanúi lehettünk, ugyanis kiszáradt ősi csontokat fedeztünk fel, a gyerekek nagy örömére. Az utunk további része a szántóföldek közötti poros földúton folytatódott, ahonnan páratlanul gyönyörű kilátásunk nyílt a visegrádi várra, illet a másik irányban a Naszály hegységre és a kanyargó Duna egy részére. Egy kereszteződésnél lekanyarodva ismét földúton folytattuk utunkat, de már a mellettünk levő enyhülést nyújtó fák árnyékában haladtunk el.
Amikor Magyarkút első házát elértük, következő élményünk egy kedves kecskenyáj volt, mely riadtan szaladt el tőlünk. A műútra érve a gyerekek örömmel hallották, hogy a kanyar után célhoz érünk. Miután megérkeztünk, az étkezés befejezése és frissítők elfogyasztása után ismertettük a játéktér szabályait, ezután pedig a gyerekek szabadon birtokba vehették a rendelkezésükre álló gyönyörű játszóparkot.
A következő élmény a „jégkrémvásárlás” volt a Pipás vendéglőben, amely majdnem meghiúsult a keddi zárva tartás miatt. Viszont a tulajdonos jóindulatának köszönhetően beengedett minket jégkrém vagy üdítő vásárlása céljából, ezáltal megvalósult a „gyerekek öröme”, a vásárlás.
Mivel az idő gyorsan eltelt, kulacsainkat friss forrásvízzel megtöltve indultunk haza. A visszautat már a kis piros vonattal tettük meg a gyorsabb hazatérés és a gyerekek fáradtsága miatt. A szokolyai állomástól egy darabon testőrünk is volt egy barátságos fehér kutya személyében, aki utunk rövid szakaszán elkísért bennünket.
A gyerekek dicséretére legyen mondva, hogy szinte zokszó és nyafogás nélkül vettek részt a kiránduláson, melynek a teljes távolsága összesen 15 km volt - nem kiemelve, de megdicsérve a lányokat, akik különböző cserkésznótákkal terelték el a maguk és a fiúk figyelmét a fáradtságról. Másvalaki pedig a mezei virágokról készített rajzok alapján kereste meg valódi hasonmásukat a természetes környezetükben.
Szeretnénk köszönetet mondani a szülők támogatásáért is!

Tarné Drexler Tünde osztályfőnök és Balogh Tamás tanító

2021-06-26 - Sakkpalota 2021

Örömmel tapasztaltam, hogy 1. osztályos diákjaim is nagy érdeklődést mutatnak a sakkjáték iránt. Játéksávban, szabad idejükben is leggyakrabban ezt a táblajátékot részesítik előnyben. A sakk az egyik leghatékonyabb képességfejlesztő eszköz, amelynek segítségével a gyerekeket az óvodáskor végén, az iskoláskor elején be lehet vezetni a tudatos ismeretelsajátítás világába.
Osztályfőnökként alkalmam nyílik több órán is alkalmazni a Sakkpalota képességfejlesztő oktatási programját, melynek célja az általános képességfejlesztés, a logikus és kreatív gondolkodás fejlesztése. A tárgyi feltételek adottak a különféle helyzetek, feladatok megvalósítására. A gyerekek mindig érdeklődve vesznek részt az ilyen típusú feladatokban. Általában a tanítási óra motivációs részén vagy befejező részén alkalmazom, de volt példa a teljes órás (összefoglaló, rendszerező óra) Sakkpalotára is, ha a tananyag lehetővé teszi.

Tarné Drexler Tünde

2021-06-26 - Ballagás 2021

Az idei ballagási ünnepségünket június 19-én tartottuk. Tíz órakor az utolsó kicsengetés jelezte a ballagás kezdetét. A ballagó nyolcadik osztályosok először a „Tanárok emlékfájához” vonultak, ahol Pauliscsák Adrián az osztály nevében koszorút helyezett el. Az ünnepség a Himnusz közös eléneklésével kezdődött. Ezután iskolánk igazgatója, Huszta Emma Anna beszéde következett. Az Igazgató Asszony beszédében kiemelte a tanulók remek helytállását az online oktatás során. Szijártó Bendegúz a 7. osztály nevében mondta el búcsúztató beszédét, amelyben idézte a hetedik és a nyolcadik osztály egy közös mondását: „Kis pénz kis foci!”. Révész Hanna a ballagó nyolcadik osztály nevében köszönt el. Köszönetet mondott azoknak a tanítóknak és tanároknak, akik az osztályt tanították. Ezután az ünnepélyes zászlóátadás következett: Viski Márk a 8. osztályt képviselve átadta iskolánk zászlóját a 7. osztálynak, amelyet az osztály nevében Száraz Hunor vett át. A hagyománynak megfelelően a legkiválóbb tanulók rangos díjakat vehettek át. A Borostyán Vadásztársaság díját Agod Villő kapta meg. A Földtulajdonosi Közösség díját pedig Pauliscsák Adrián vehette át. A Szózat közös eléneklése után a ballagó nyolcadik osztály még egyszer, utoljára visszavonult az osztálytermébe, ezzel ért véget az ünnepség.

Herth Béla

2021-06-26 - A 6. osztály osztálykirándulása

A hatodik osztály osztálykirándulása június 8-án, kedden, ragyogó időjárás mellett zajlott. A cél a kismarosi ÁjjBurger étkező volt, ami ezen a napon a kiránduló gyerekek miatt nyitott csak ki, és ami a Dunakanyar legjobb street food éttermének számít.
Az utazás gépjárművekkel történt, amiben a két kísérő tanár (Robi bácsi és Gabi néni) mellett szülők is besegítettek.
A négy órás program alatt közös játszóterezés, kavicsdobálás-kacsázás és sok-sok beszélgetés is szerepelt (volt mit bepótolni a hosszú, kényszerű online oktatás miatt), de természetesen a fénypontot a finomságok elfogyasztása jelentette. A hamburgerek mellett rengeteg gofri is fogyott. Mindenkinek nagyon ízlett, sőt szinte mindenki vitt haza is egy kis madárlátta kóstolót.

Embey-Isztin Gabriella

2021-06-24 - Gyermeknap 2021

A digitális oktatásban töltött hetek után a Nevelőtestület minden tagja egyet értett abban, hogy bár sok tennivaló gyúlt össze a jelenléti oktatás idejére, gyermeknap nélkül ez a tanév sem érhet véget. Így június 11-én az iskola élete fenekestül felfordult: az alsós osztályok Kármen és Niki néni munkája nyomán kincskereső túrán vehettek részt, a felsősök pedig a tanáraik által kitalált furfangos és ügyességi feladatok során mérték össze erejüket, gyűjthették versenypontjaikat. A jól megérdemelt jutalom nem maradhatott el sem a kicsik, sem a nagyok számára: hagyományainkhoz híven édesség és gyümölcslé várta a kalandokban megfáradt gyerekeket. Itt szeretnék gratulálni frissen elballagott nyolcadikosainknak, akik szoros versenyben bár, de győzelmet arattak a felső tagozat további osztályai felett.
Sárosné Nobik-Nagy Rita

2021-06-04 - Felhívás

"Tisztelt Szülő!
Zeneiskolánk felvételt hirdet új jelentkezők számára.
Kérjük tekintsék meg BEMUTATKOZÓ FILMÜNKET!
Jelentkezni az következő kérdőív kitöltésével lehet:
KÉRDŐÍV ÚJ JELENTKEZŐK SZÁMÁRA
A felvételi időpontja: 2021. június 7. hétfő 15.30, Általános iskola - ​FELVÉTELI PLAKÁT

Köszönettel,
Bogányi Gergely - intézményvezető és
Fehérné Szabó Marianna - intézményvezető-helyettes
Szobi Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola
2628 Szob Árpád utca 54.
+36 30 714-07-93
honlap: http://www.szobmusic.hu/"

2021-05-17 - Intézményvezető-helyettes pályázat

Váci Tankerületi Központ a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján
pályázatot hirdet Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola intézményvezető-helyettes (magasabb vezető)
beosztás ellátására.
A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony
Foglalkoztatás jellege: Teljes munkaidő
A vezetői megbízás időtartama: A vezetői megbízás határozott időre, 2021.08.16-2026.08.15-ig szól.
A munkavégzés helye: Pest megye, 2624 Szokolya, Lévai utca 5/a.
A beosztáshoz tartozó, illetve a vezetői megbízással járó lényeges feladatok:
Az intézményvezető-helyettes feladata támogatni az intézményvezető munkáját az intézmény szakszerű és törvényes működtetése, a takarékos gazdálkodás, és a döntéshozatal előkészítése területén.
Illetmény és juttatások:
Az illetmény megállapítására és a juttatásokra a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény rendelkezései , valamint a(z) nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, valamint a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII.30.) Korm. rendelet az irányadók.
Pályázati feltételek:
• Főiskola, /egyetemi szintű végzettség és tanítói/tanári szakképzettség a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 33/C. §-ában foglaltakat is figyelembe véve,
• legalább négy év pedagógus-munkakörben vagy heti tíz tanóra vagy foglalkozás megtartására vonatkozó óraadói megbízás ellátása során szerzett szakmai gyakorlat,
• cselekvőképesség,
• büntetlen előélet és annak igazolása, hogy a közalkalmazott nem áll a tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt,
• a nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben fennálló, határozatlan időre, teljes munkaidőre szóló alkalmazás vagy a megbízással egyidejűleg pedagógus-munkakörben történő, határozatlan időre teljes munkaidőre szóló alkalmazás,
• Megbízást az kaphat, aki a munkáltatóval közalkalmazotti jogviszonyban áll, vagy a megbízással egyidejűleg közalkalmazotti munkakörbe kinevezhető.

A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:
• Vezetői program, mely tartalmazza az intézményvezető-helyettesi feladatok ellátására vonatkozó elképzeléseket (max. 5 oldal)
• az álláshely betöltéséhez szükséges végzettség, szakképzettség meglétét igazoló okmányok másolata
• a pályázó legalább 4 éves szakmai gyakorlatát igazoló dokumentum (munkáltatói igazolás, munkakör megnevezésével)
• 90 napnál nem régebbi hatósági bizonyítvány a büntetlen előélet igazolására, valamint annak igazolására, hogy a közalkalmazott nem áll olyan foglalkoztatás eltiltás hatálya alatt, amely a közalkalmazotti jogviszony létesítését nem teszi lehetővé
• szakmai önéletrajz és motivációs levél
• nyilatkozat arról, hogy a pályázó hozzájárul személyes adatainak pályázattal összefüggő kezeléséhez
• nyilatkozat arról, hogy a pályázó hozzájárul a teljes pályázati anyagának sokszorosításához, továbbításához (3. személlyel közlés)
A beosztás betölthetőségének időpontja:
A beosztás legkorábban 2021. augusztus 16. napjától tölthető be.
A pályázat benyújtásának határideje: 2021. június 15.
A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Huszta Emma Anna intézményvezető nyújt, a 0630/714-1256 -os telefonszámon.
A pályázatok benyújtásának módja:
• Elektronikus úton Verebélyi Gábor Ákos tankerületi igazgató részére a vac.hr@kk.gov.hu E-mail címen keresztül
A pályázat elbírálásának módja, rendje:
A pályázatról az intézményvezető javaslatának figyelembe vételével a tankerületi központ igazgatója dönt.
A pályázat elbírálásának határideje: 2021. július 6.
A munkáltatóval kapcsolatos egyéb lényeges információ:
Kérjük az e-mail tárgyában feltüntetni a következőt: „PÁLYÁZAT a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola intézményvezető-helyettes beosztására”.
A munkáltatóval kapcsolatban további információt a https://kk.gov.hu/vac honlapon szerezhet.

2021-04-22 - Az 5. osztály pályázati karanténverse :)

Pályázati karanténvers 2021.

Koronavírus az életünk megrontója,
Ki sózta ezt reánk, csak Isten a megmondhatója.
Több, mint egy hónapja zárkában élek,
A világ problémája most már tömérdek.

Régóta élek karanténban,
Védőmaszkot hordok néha.
De hát az kötelező,
Fel a maszkot, egy-kettő!

Védőmaszk az kötelező,
Orrot-szájat takarja,
Gumikesztyűt pedig
Hordja, aki akarja!

Ezt a házit beküldeni,
Ezt a képet feltölteni!
Jó lenne, ha vége lenne,
Táblát, krétát látni végre...

Jó lenne már visszamenni,
Megint újra sulis lenni,
Sarkon újra találkozni,
Fornettiért sorba állni.

Maszk nélkül vásárolni,
Barátokkal találkozni.
Nyáron strandolgatni
Balatonban fürödgetni.

Sok az új tilalom,
sok az új intelem,
Ezt sem lehet, azt sem lehet
-ez lenne a védelem?

Nem mehetek focizni,
Nem mehetek horgászni.
Nem mehetek buliba,
Nem mehetek suliba.

De mehetek a konyhába
Meg a fürdőszobába;
Mehetek még a szobámba,
Meg az online oktatásra...

Idebent vagyunk
Több mint egy éve,
Lassan vége lehetne
Valahára, végre.

Sűrű a szülői ellenőrzés,
Viszont sok a segítség,
S ha van is elkalandozás,
Jól megy a tanulás.

Hiányoznak a barátok,
A közös játékok
De csendes környezetben
Jobban olvasok.

Lassan múlik az idő
A karantén alatt
Lehet, jobb lenne az iskolában
Firkálni a falat

Minden munkanapon lesem a gépem
Kitől nem érkezett dolgozat éppen?
Hidegzuhany után rendszerezem magam,
Készen vagyok, várom a jutalmam!

Délután a leckémet írom,
Tanárnéni, ez az én kínom
Így telnek a napjaim, míg itt a vírus,
Alig várom, hogy újra a régi legyen a stílus.

Karanténban élek lassan másfél éve
Online megy az óra, néha jó kis móka:
Rita néni szólít,
Felelésre buzdít.

Ha sokáig így lesz,
Nem bírom ép ésszel.
Kibírom, míg vége nincs,
Tűnj el végre, csúf COVID!

Mindenesetre, ide vagy oda,
Osztályomat TEAMSen látni
Maga egy
Nagy csoda!

Több van már most mögöttünk,
Mint ami még előttünk,
Kitartásból, emberségből
5-ös vizsgát tehetünk!2021-04-18 - Kertészkedés 12 évesen

Az ötlet
Eleinte a papámnál láttam a kertészkedést. Mindig izgatottan mentem, hogy milyen feladatokat fog adni, mi mennyit nőtt. És jött az ötlet tavaly márciusban, mikor bezárták az iskolákat, hogy én is itthon az udvarunkban egyedül elkezdek kertészkedni; ami elég gazdag terméssel végződött. Így idén is folytatom a hobbikertészkedést.

Tavalyi év
Mint említettem, a tavalyi év volt az első szezonom. Első nekifutásomhoz képest nagyon gazdag volt a tavalyi termés. Egy-egy szüret alkalmával 5 kg uborkát is szedtem. A kertemben megtalálható volt  a hagyma, a retek, a bab, a borsó, az uborka, a paradicsom, a paprikafélék, a tökfélék és a padlizsán. Mindig örömmel töltött el, mikor valami új termett.

Egzotikus gyümölcsökkel való próbálkozásaim
Többször láttam olyan videókat, hogy például banánt vagy ananászt próbálnak nevelni, és én is kíváncsi lettem. Először mangóval próbálkoztam, de a vizes papírba bepenészesedett. Aztán kivivel, de az meg földbe ültetésnél elhalt. Az egyetlen, ami bejött és működött, az a citrom volt. Elsőnek 10 db citrommagot tettem el csíráztatni, és abból kettő sikerült, és már 15cm magasak lettek. Most idén újra próbálkoztam, és 14 db citrommag sikeresen kibújt; nagyon szépen növögetnek.

Idei év
Februárban kezdtem az idei év előkészületeit. Először az édesburgonya csíráztatásával indítottam az évet. 1 hónapra rá a sima burgonyát is kiraktam az ablakba. Utána elkezdtem a földbe vetni a dughagymát, a petrezselymet, a sárgarépát, a retket meg a korai borsót, amelyek mostanra már ki is bújtak. Aztán a palántáknak való magokat is elvetettem, melyek szépen fejlődnek. Az esős idő miatt több zöldséget még nem tudok ültetni, de már nagyon várom a jobb időt.

Szabó Dániel 6.osztály 

2021-03-31 - On-line beiratkozás

TISZTELT SZÜLŐ/ TÖRVÉNYES KÉPVISELŐ!
Tájékoztatom, hogy a kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a 2021/2022. tanítási évre történő általános iskolai beiratkozás során nemcsak személyes, hanem online úton is lehetőség van beíratni a tanköteles korba lépő gyermekét. Az általános iskola első évfolyamára történő jelentkezésének elektronikus, online formájára 2021. április 10-től nyílik meg az informatikai lehetőség az Ön részére a KRÉTA rendszer felületén keresztül: https://eugyintezes.e-kreta.hu/kezdolap. Az e-Ügyintézés „Beiratkozás Általános Iskolába (BÁI)” felület 2021. április 16-án éjfélig van nyitva. Amennyiben módosítani kíván a már elektronikusan beküldött adatokon, akkor ezt úgy teheti meg, hogy jelzi (telefonon, e-mailben, az intézmény által meghatározott módon) az adott intézmény részére a visszavonási vagy adatmódosítási szándékát. Az adatok módosítását az intézmény a KRÉTA felületén a kérés alapján elvégzi. Amennyiben a szülő visszavonja gyermeke jelentkezését, ennek következményeként a BÁI felületen az  iskola a benyújtott jelentkezésre a szülő kérése alapján elutasító határozatot hoz, és az intézmény saját rendszerében a gyermek adatait a „Beiratkozás visszavonva” státuszba állítja. Ezen műveletek elvégzését követően Ön ismét be tudja nyújtani gyermeke jelentkezését  egy másik iskolába.

Amennyiben Ön nem a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti körzetes iskolába íratná be a gyermekét, akkor is meg kell adnia a kötelező felvételt biztosító általános iskola nevét és címét is a jelentkezése során.

Akár körzetes, akár nem körzetes iskolába kívánja beíratni gyermekét, mindenképpen jelentkeznie kell az általános iskolánál, amely jelentkezés a fent jelzett online módon vagy személyesen történhet meg.

Az online beiratkozás esetén a beiratkozáshoz szükséges eredeti dokumentumok bemutatására a 2021/2022. tanév első napjáig (2021. szeptember 1.) kerülhet sor. A beiratkozás adatainak felvétele indokolt esetben, a beiratkozást lefolytató iskola által szabályozott módon, személyesen is megtörténhet 2021. április 15-én és 16-án, a járványügyi veszélyhelyzet miatt megkövetelt egészségügyi szabályok szigorú betartása mellett. Ez a következőképpen alakul iskolánkban:

 A személyes beiratkozáshoz előzetes időpontegyeztetésre van szükség, melyet telefonon Nyiriné Grósz Judit igazgatóhelyettessel vagy Plachi Erika iskolatitkárral tud egyeztetni a

06-30-714-1354-es telefonszámon.

Az intézménybe lépés feltétele maszk viselése és kézfertőtlenítő használata.

A fentiek után, akár online, akár személyesen történt a jelentkezése az iskolába, a körzettel nem rendelkező általános iskolai osztályok tekintetében, továbbá a körzettel rendelkező iskolákba jelentkező, nem körzetes gyermekek esetében egyaránt legkésőbb 2021. április 23-ig döntenek a gyermekek felvételéről és ezután küldik el a tájékoztatásukat Önnek.
A beiratkozási eljárás során vagy annak lezárása után legkésőbb két héten belül Önnek nyilatkoznia kell arról, hogy gyermeke számára hit- és erkölcstan vagy etika órát választja. A hit- és erkölcstan tantárgy választása esetén meg kell jelölnie, hogy melyik egyház hit- és erkölcstan oktatásának megszervezését kéri majd gyermeke számára. Az iskola a hit- és erkölcstan oktatással kapcsolatos, az egyházaktól kapott információkat feltünteti a honlapján.

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok, adatok megadása kapcsán Ön segítséget kérhet a gyermeke óvodájától – óvoda OM azonosítja, gyermekük oktatási azonosítója tekintetében. Természetesen iskolánk fenntartója, a Váci Tankerületi Központ is rendelkezésre áll a körzetes iskolákkal kapcsolatos információk, az online vagy a személyes beiratkozás rendjével kapcsolatos kérdések esetén.

Körzethatárok megtekinthetők: https://kir.hu/KIR2_KORZET_3h/Pub/Index

2021-03-21 - Hit- és erkölcstan

2021-03-02 - Pilléreink

A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskolában 2018-ban új alapokra helyeztük az oktatást. 3 fő pillért neveztünk meg, melyek célja a gyakorlatra, cselekvésre épülő tudás megszerzése.
Az első pillér a Logikai és táblajáték program. Ennek 2 fő részét különböztetjük meg. Az első, mely az iskola minden évfolyamát érinti, a Játéksáv kialakítása. 12.10-12.40-ig minden gyermek logikai és táblajátékokat játszik. Ennek fontos szerepe van az értelmi képességek, pl. az összpontosítás, a tartós figyelem, a logikus gondolkodás és még számos, a mai kor gyermeke számára fontos képesség fejlesztésében.
A másik része az alsó tagozatban működő Sakkpalota-módszer, melynek célja az általános képességfejlesztés, a logikus és kreatív gondolkodás fejlesztése. Az új tantárgy a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva épül be az általános tanterv alaptantárgyaiba, előmozdítva ezzel azok készségszintű elsajátítását. 2022/2023-as tanévben felső tagozatba lép az első olyan osztályunk, akik a kezdetektől ezzel a módszerrel tanulnak.
A második pillér szintén az egész iskolát érinti: nagyon sokféleképpen tudjuk használni a Tankert által biztosított lehetőségeket. Környezet, természetismeret, biológia, földrajz, osztályfőnöki és rajz órák egyes tananyagai kapcsolódnak a tankerti tevékenységekhez. Lehetőség nyílik szabadtéri órák tartására is, így nem ritka, hogy egy-egy olvasás- vagy énekóra is itt zajlik.
A harmadik pillér a felső tagozaton induló Digitális kultúra tantárgy és a robotika foglalkozások. Az ötödik osztályban angol és magyar nyelvű alapozást kapnak a gyermekek a szükséges programok nyelvezetének és logikájának megismeréséhez, hatodik és hetedik osztályban pedig folytatódnak az Alkotóműhelyben töltött projektnapok. Ezekbe a projektfeladatokba egyre több tantárgy tudásanyaga kapcsolódik, így a gyerekek ismeretei egyre szélesebbek lesznek. Összességében elmondható, hogy ez egy remek lehetőség a csoportban való gondolkodás és feladatmegoldás szempontjából. A gyerekek gyakorlati oldalról tapasztalhatják meg, milyen részekből is áll egy valódi projekt. Az, hogy a gyerekek már felső tagozaton elsajátíthatják ezeket az ismereteket, nagyban segíti őket későbbi tanulmányaik, majd munkájuk során.
Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek örömmel érkeznek iskolába, szívesen vesznek részt ezeken a foglalkozásokon. A csillogó gyermeki szempárnál pedig nincs örömtelibb látvány egy iskolában!
Huszta Emma Anna
intézményvezető

2021-03-02 - a leendő ötödik osztályosok osztályfőnöke

Bella Zsuzsanna
a leendő ötödik osztályosok osztályfőnöke
Bella Zsuzsanna vagyok, 3 csodálatos gyermek édesanyja (fiaim 16 és 17 évesek, kislányom 3 éves). Szokolyán születtem, ide jártam általános iskolába, és nagy öröm számomra, hogy most visszatérhettem tanárként szülőfalumba.
Röviden az eddigi utamról: a Baár-Madas Református Gimnáziumba jártam, az ott eltöltött 4 év nagyon meghatározó volt számomra. Fantasztikus tanáraim voltak és rendkívül jó osztályközösségünk, az érettségi után még évekig összejártunk a magyartanárnőnkhöz úgynevezett „szobaegyetemre” (= világmegváltó beszélgetésekre). Az itt látott példák, valamint a családi gyökereim miatt (nagyapám, édesapám és édesanyám is pedagógus) hamar egyértelművé vált számomra, hogy én is a tanári pályára szeretnék lépni. A Budapesti Tanárképző Főiskolán magyar-német szakos diplomát szereztem, az élet azonban érdekes módon hozott néhány kanyart az utamba: az indíttatásom ellenére sokáig nem tanítottam. Végül visszataláltam a pályára, Eszter lányom születéséig Szobon dolgoztam. A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskolában 2020 szeptemberében kezdtem tanítani.
Nagyon örülök neki, hogy szeptembertől osztályfőnök lehetek. Laufer-Galambosi Zsófiától veszem át felső tagozatban a jelenleg még 4. osztályos gyerekeket. Ebben a tanévben is tanítom őket néhány órában, ismerem a gyerekeket és azt már most látom: nagyszerű kis csapat kerül a kezeim közé. Igyekszem legjobb tudásommal, odafigyeléssel, türelemmel, szeretettel támogatni további útjukat a felső tagozatban.
Bella Zsuzsanna

2021-03-02 - A leendő első osztályosok osztályfőnöke

Abai-Molnár Réka
A leendő első osztályosok osztályfőnöke
Abai-Molnár Réka vagyok, 12 éves korom óta élek családommal Szokolyán.
A Selye János Humán Gimnáziumban érettségiztem, majd az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanító szakán szereztem diplomát, magyar nyelv és irodalom műveltségi területen.
A Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában kezdtem tanítani. Gyakorlatot szereztem alsó és felső tagozaton is. Később Uniós Projektekben dolgoztam, ahol megváltozott munkaképességű embereknek segítettem.
Férjhez mentem, majd rövid váci kitérő után 2016-ban költöztünk vissza Szokolyára. 2017-ben született meg kislányunk, Tamara, aki a szokolyai kiscsoport óvodása.
Nagy örömmel fogadtam az osztályfőnöki felkérést. Izgatottan várom, hogy megismerhessem és taníthassam a rám bízott első osztályos kisdiákokat. Célom az, hogy a gyerekek mindennap újabb hasznos tudással gazdagodjanak, és szerető - támogató közösségben nevelkedjenek.
Abai-Molnár Réka

2021-02-27 - adatvédelmi tisztviselők

A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola adatvédelmi tisztviselői feladatait
Dr. Kéri Ádám
Dr. Kéri Szonja és
Dr. Kéri Tamás Sándor ügyvédek látják el.
Fő adatvédelmi tisztviselő: Dr. Kéri Ádám
Email: vac.adatvedelem@kk.gov.hu
Levelezési cím: Váci Tankerületi Központ 2600 Vác, Dr. Csányi László krt. 45.

2021-02-02 - 1 % felajánlása

Tisztelt Adózók! Tisztelt Szülők!
Személyi jövedelemadójuk 1 %-ának iskolánk Alapítványa számára történő felajánlásával, kérjük, támogassa szervezetünket, hogy tevékenységünket az elkövetkezendő évben is tudjuk végezni.

A kedvezményezett adószáma:
19180753-1-13
A kedvezményezett neve:
AZONOS ESÉLYEKÉRT ALAPÍTVÁNY

Köszönjük felajánlását!

2020-12-21 - Könyveket kaptunk

Kolozsvári Ágnes iskolánknak adományozta ifjúsági regényeit és egy teljes képes történelem sorozatot. Jó hasznát fogjuk venni az iskolában!
Köszönjük szépen!

Huszta Emma Anna
intézményvezető

2020-12-21 - Mikulás

A Mikulás járt az iskolában - örömöt szerezve minden kis- és nagydiáknak! Nagy volt a meglepetés, még nagyobb az öröm!
Köszönjük A Mi Falunkért Közalapítványnak!
Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola

2020-12-21 - Adventi gyertyagyújtás

Rendkívüli december, hagyományos gyertyagyújtás.
Iskolánkban a hagyományainkhoz hűen meggyújtottuk a négy adventi gyertyát az adventi vasárnapokat követő hétfői napokon és az utolsót december 18-án, pénteken. Második osztályos tanulóink verses-énekes műsorokkal készültek ezekre az alkalmakra, és büszkén gyújtották meg a gyertyákat minden osztályban.
Keszericze Kármen
tanító

2020-12-19 - Karácsony felé

Az iskolában az egyik legszebb időszak az Advent. Várakozással, varázzsal, titokkal teli. Egy olyan titokkal, amit mindenki ismer, tud, érez és igyekszik őrizni. Az idei évben bizonytalansággal volt teli a készülődés.
Mi az, amit ebben az időszakban a negyedik osztály adni tudott iskolai közösségünknek?
Egy kis karácsonyi műsort, amiben a gyerekek igyekezete, tenni akarása, bizodalma, reménnyel töltötte be a légkört, hogy együtt nagyszerűt, szépet tudunk alkotni minden nehézség ellenére, nagy szeretettel.
Bejártuk a világot és betekintettünk néhány ország ablakán, meglesve, hogy hol milyen szokásokkal ünnepelnek az emberek, hozzátéve hazánk szokásait egy-egy verssel, énekkel, furulyaduóval megtűzdelve.
A műsort ebben az évben rendhagyó módon, kivetítőn nézhették végig az iskola dolgozói és diákjai .
A műsorból kiragadott versrészlettel kíván ezúton Áldott Karácsonyt és Bizalommal teli Új Esztendőt a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola negyedik osztálya!

„...Bizalmas szívvel járom a világot
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet szívemben
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.”

Laufer-Galambosi Zsófia

2020-12-19 - Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny

Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny

"Az igazat érteni, a szépet érezni, a jót gyakorolni kell."

A Bolyai Csapat Kft. Prof. Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének fővédnöksége mellett 2005 óta minden évben megrendezi a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyt; melynek célja, hogy az általános iskolák 3-8. osztályos tanulói 4 fős csapatokban együtt gondolkodva, a csapatmunka örömét átélve oldjanak meg anyanyelvi feladatokat, összemérve tudásukat kortársaikkal.
A 2020-as év a verseny történetében is rendkívüli volt: a járványhelyzet miatt mind a területi, mind az országos fordulóra online keretek közt került sor.
A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola 5. osztályos tanulókból álló csapata, a Könyvklub sok gyakorlás után, izgatottan várta a megmérettetést. A területi forduló november 6-án került megrendezésre, amelyen nagy örömünkre a csapat a 2. helyen végzett, így meghívást kaptunk az országos döntőbe. Nem csoda, hogy még nagyobb lelkesedéssel vágtunk neki az iskola életében is mindeddig páratlan kihívásra való felkészülésnek, mely december 5-én meg is hozta gyümölcsét: az országos döntőn 4. helyezést ért el a Nyári Sámuel, Orosz Viktória, Petrik Laura és Van der Veen Vince által alkotott csapat; s mindezt oly módon, hogy a 2-4. helyezett eredménye csupán a feladatlap elkészítésére szánt időben tért el.
Néhány nap múlva a gyerekek kézhez kapták a megérdemelt jutalmakat is, melyeket ezúton is köszönünk a verseny szervezőinek – nem kérdés, hogy jövőre is vállaljuk ezt a nemes megmérettetést.

Sárosné Nobik-Nagy Rita
magyartanár, osztályfőnök

2020-12-19 - Búcsú

Iskolánk szeretett tanárnőjére, Barton Zsoltné Süveg Katalin magyar nyelv és irodalom szakos tanárra emlékezünk, aki 36 évig tanított iskolánk közösségében.
Aki Katit régóta ismerte, állítja, hogy az évek során semmit sem változott. Haladó szellemű, mindig megújuló embernek ismertük, aki ugyanakkor a hagyományos értékek iránytűje mentén élte az életét.
Egész lénye, jelenléte nyugalmat, biztonságot és erőt sugárzott. Mindig aktív, kreatív, nyitott és lendületes volt. A szó legnemesebb értelmében kortalannak éreztük. Ismereteit folyamatosan frissítette, naprakész tudással rendelkezett. Érdekelték az újdonságok, követte a tanítás módszertani és technikai újításait.
Szerette munkáját, a munkával járó kihívásokat. Példaértékű és követendő volt az az alaposság és elhivatottság, amellyel feladatait végezte. Nyitott, olvasott és tájékozott volt. Minden szavából a magyar nyelv és irodalom szeretete áradt.
Nagyon fontos volt számára a felnövekvő generáció tehetséggondozása. Évekig készítette fel a gyerekeket a „Tudásbajnokság”, illetve a „Bendegúz” versenyekre, melyekért „Arany minősítésű felkészítő tanár” címet kapott.
Fáradhatatlanságát tükrözte, hogy a tanítás mellett munkaközösség-vezetői feladatokat látott el, valamint a módosított iskolai dokumentumok stilisztikai és helyesírási ellenőrzését is vállalta.
Az évek során rengeteg programot szervezett, melyeket felsorolni is nehéz lenne; és mindezt szeretettel, barátsággal, hihetetlen munkabírással, lelkesedéssel tette. Talán az egyik legemlékezetesebb közülük egy, a költészet napjára rendezett flashmob. A gyerekekkel együtt táncolt, énekelte a megzenésített verseket, mindenkinek örömet okozva ezzel.
Több nemzedék került ki a keze alól. Embersége, elfogadó személyisége a gyerekek igaz barátjává tette Őt.
Sokat tett egészsége megőrzése érdekében, kerékpározott, ügyelt az egészséges táplálkozásra, kirándult szeretett családjával.
Éveken keresztül elkötelezett rendezője, illetve résztvevője volt a váci futóversenyeknek és a Föld napi rendezvényeknek, ahol megmutatta a természet iránti szeretetét az általa kísért tanulóknak. A gyerekekkel együtt játszotta végig a játékokat, példát mutatva az előtte álló generációnak.
Nem csak a testi, hanem a lelki egészségére is nagy gondot fordított. Fontos volt számára a minőségi kikapcsolódás. Szeretett színházba járni, olvasni, zenélni. Kevesen tudják, de remekül harmonikázott. Néhány alkalommal az iskolába is behozta hangszerét, amelyet még gyermekkorában a szüleitől kapott.
A magyar tanítása, a könyvek, versek szeretete áthatotta egész életét, nyoma ott maradt a gyerekek lelkében, életében. Olvasóvá nevelt!
Kollégái felé is mindig odafigyeléssel fordult: minden évben, téli szünet előtt, apró kis ajándékot tett az asztalainkra. Ezek mindig egyedi, ötletes meglepetések voltak, melyek törődését, szeretetét tükrözték.
Sok-sok személyes emlék köt minket hozzá: mondatok, történetek, mosolyok. Ezeket mindannyian a lelkünkben őrizzük. Talán az egyik legkedvesebb, amely többünket is érint, a késő ősszel együtt töltött napok emléke Királyréten. Mindegy volt, hogy sütött a nap, vagy esett az eső, mi mindig nagyon jól éreztük magunkat. Sokat beszélgettünk, nevettünk és persze jókat ettünk, mert süteménnyel, szendviccsel, meleg teával bőven ellátott bennünket. Sosem felejtjük el ezeket a napokat.
Keze nyomát az iskolában, szíve nyomát a lelkünkben hagyta. Megtiszteltetés számunkra, hogy útjaink találkoztak.
A következő idézettel búcsúzunk:

„Volt emberek.
Ha nincsenek is, vannak még. Csodák.
Nem téve semmit, nem akarva semmit, hatnak tovább.”

Kosztolányi Dezső


A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola
régi és új dolgozói nevében:

Huszta Emma Anna
intézményvezető

2020-12-19 - 2020. KARÁCSONY- cipősdobozok

Ebben az évben is lehetőségünk volt Karácsony alkalmából az iskolában fogadni a cipősdobozokat, melyeket rászoruló gyermekek kapnak majd meg a Baptista Szeretetszolgálat szervezésében.
A mostani szokatlan élethelyzetünkben szívet melengető érzés volt látni, hogy több család számára is fontos volt ez a szolgálat. Biztos vagyok benne, hogy jó helyre kerülnek majd az ajándékok.
Köszönöm a Pedagógus Kollégáknak, Szülőknek és a Gyermekeknek az adományokat!
Áldott Ünnepeket kívánok!
Szeretettel:
Abai-Molnár Réka

2020-12-19 - Tanulóink versei a digitális oktatásról Digi-suli

Elég, ha gépet reggel bekapcsolom,
és a tanár néni rám mosolyog,
kezdődhet is az online óra,
boldogabb vagyok én azóta.

Nekem tetszik ez a helyzet,
nem kell iskolába menjek,
nem kell korán kelnem,
jó ez az online helyzet.

Könnyebben megy így a tanulás,
tegnap megjött a Mikulás,
azt kapok, amit én szeretnék,
mert az én Anyukám nekem minden elkészít.
(Horváth Gergő, 6. osztály)

„Jött a covid, és vele a digi-suli,
Most kezdődik csak az igazi buli,
Eddig legkésőbb 7-kor keltem,
A suliban 8-kor már feleltem.
Hogy mi a helyzet most?
Tovább alszom, az biztos.
Arcomat a párnámba temetve,
alszom minden gondomat feledve.
Aztán egyszer csak megszólal a vekker.
De ember! Ez nem is a vekker!
Akkor a tanár csörget talán?
Azt gondolta, hogy pontban 8-kor a gép előtt talál?!
Kócos vagyok, kómás és éhes,
de ha nem jelentkezek be gyorsan, a tanárom lesz mérges.
Pattanok a gépért, jaj, de hol a wifi,
ha nem tudok csatlakozni, az lesz aztán a ciki.

Digitális tanulás ez az év réme,
imádkozom minden este, legyen 2020 vége!
(Sallai Niki, 6. osztály)

A vírus miatt karanténban

Covid vírus megtámadott,
karanténba is záratott.
Itthon vagyunk hetek óta,
lakásunk egy suli-forma.

Iskolába nem kell menni,
de a gépnél ott kell lenni.
Itthon van a tanterem,
ez aztán az élvezet!

Kezdődik a tanítás,
digitális csácsogás.
Ha a gép is úgy akarja,
dolgozhatunk együtt rajta.

Ezzel nincs is semmi baj,
de az órák után jön a jaj!
Csipog a gép, rettegek:
jön a lecke szüntelen.

Oldjuk meg, és küldjük be,
a határidőt tartsuk be!
Mert ha mi azt nem tesszük,
a szabályokat megszegjük.
(Csomó Barna, 7. osztály)


Minden reggel későn kelés
Minden este későn fekvés
Minden reggel jó reggeli
A gép előtt jó enni

Online óra pizsamába
Mindenki így csinálja
Jobb itthon tanulni
Sok minden kell csinálni
(Viasz Ádám, 7. osztály)

Juhász Gyula: Tiszai csönd – átirat

Hálót fon az est, a nagy barna pók,
nem tűnnek el a teams feladatok.

Értesítés jön a tanároktól,
mert a terminus lejárt háromkor.

Az ablakomból látszik már a hold,
a füzet lapján van egy teafolt.

Bekapcsolnak az utcai lámpák,
hallgatják a diák szitkozódását.


Magam a szobámban, egymagam vagyok,
teams feladatok, néma társatok!

Ma nem repkednek fecnik, papírok,
ma otthon maradtok, felsős diákok!
(Csitneki Boglárka, 8. osztály)

2020-12-19 - Elkészült a tető

2020. októberében a Váci Tankerületi Központ beruházást indított a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola tetőcseréjére.
A munka 6 hétig tartott, a kivitelezést a Borsza Build Kft. végezte.
2020. december 16-án mindenki megelégedésére megtörtént az átadás.
Huszta Emma Anna intézményvezető

2020-12-19 - Ünnepi díszben

Hagyományainkhoz híven idén is már december elején ünnepi fénybe öltöztettük iskolánkat, így készülve a szeretet ünnepére.
Az adventi időszakra fontos hagyományokat alakítottunk ki az elmúlt évek során: gyertyagyújtás, fenyőfa-állítás, díszítések, ünnepi készülődés. Az iskola aulájában elhelyezett adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával vette kezdetét az ünnepi készülődés.
A várakozás fontos eleme a karácsonyfa díszítése, mely nagy örömmel töltötte el a gyerekeket.
Jó hangulatban, szeretetben – mi így vártuk a karácsonyt.
Plachi Erika iskolatitkár

2020-12-19 - Ajándék

A járványhelyzet nem csendesedik az országban, óvintézkedések sora vigyázza egészségünket. Az iskolában is mindent megteszünk, hogy vírusmentes környezetben tudjunk tanítani. Decemberben meglepetés-ajándékot kaptunk Révész Martintól: egy különleges légtisztító-fertőtlenítő berendezést ajánlott fel iskolánk tantestülete részére.
Nagyon jólesik, hogy ebben a nehéz helyzetben is ilyen önzetlenül segíti iskolánkat.
Köszönjük figyelmességét!
A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola tantestülete nevében:
Huszta Emma Anna intézményvezető

2020-12-19 - Fertőtlenítőlámpák az informatika teremben

A fertőtlenítési eljárás során a legnagyobb problémát az informatika teremben lévő eszközök vírusmentesítése okozta. Sok apró és érzékeny felület: billentyűzet, egér, monitor. Rövid idő alatt kiderült számunkra, hogy ez szinte megoldhatatlan feladat.
A Váci Tankerületi Központ segítségével fertőtlenítőlámpákat vásároltunk az informatika terembe. Ezek a lámpák német gyártmányú Osram termékek, UV-fénnyel fertőtlenítenek. A hivatalos tesztek alapján a mikroorganizmusok 99%-át elpusztítják.
Az osztályok tanórái között kapcsoljuk be a lámpákat, így a gyerekek biztonságosan használhatják az eszközöket.

2020-12-19 - Bactakleen fertőtlenítés

Az önkormányzatnak köszönhetően újra birtokba vehették a gyerekek a tornatermet és az öltözőket. A képviselőtestület egyhangú döntése volt, hogy Bactakleen fertőtlenítést kapjanak ezek a helyiségek.
A Bactakleen berendezés a koncentrált antibakteriális és vírusellenes oldatot ultrafinom köddé porlasztja, amely több száz millió mikroszkopikus, "nano méretű" tisztítórészecskét tartalmaz, melyek képesek eljutni mindenhová az adott térben.
Használata veszélytelen, gyors, nem okoz kellemetlen szagot.
A Bactakleen Ultramist használatával el lehet kerülni az iskolai keresztfertőzéseket, így biztonságossá vált ezeknek a tereknek a használata.
Köszönjük a diákok nevében!
Huszta Emma Anna intézményvezető

2020-12-07 - Digitális munkarend

Tisztelt Intézményvezető Asszony! Tájékoztatom, hogy az Operatív Törzs 2020. 12.04-i döntése alapján az Ön által vezetett Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola 001 sorszámú feladatellátási helyén (OM azonosító: 032431, cím: 2624 Szokolya, Lévai utca 5/a) a járványhelyzet miatt tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetése vált szükségessé. A döntés értelmében 2020. 12. 07. és 2020. 12. 12. között a fenti intézmény 5., 6., 7. és 8. osztályaiban tantermen kívüli, digitális munkarendben folyik a nevelés-oktatás. Kérem, hogy ennek érdekében a megfelelő intézkedéseket tegye meg. Budapest, 2020. 12. 07 Üdvözlettel: Dr. Maruzsa Zoltán államtitkár

2020-11-23 - Digitális munkarend

Tisztelt Intézményvezető Asszony! Tájékoztatom, hogy az Operatív Törzs 2020. 11.22-i döntése alapján az Ön által vezetett Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola 001 sorszámú feladatellátási helyén (OM azonosító: 032431, cím: 2624 Szokolya, Lévai utca 5/a) a járványhelyzet miatt tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetése vált szükségessé. A döntés értelmében 2020. 11.23. és 2020. 11.29. között a fenti intézmény 5., 6., 7. és 8. osztályaiban tantermen kívüli, digitális munkarendben folyik a nevelés-oktatás. Kérem, hogy ennek érdekében a megfelelő intézkedéseket tegye meg. Budapest, 2020. 11.23 Üdvözlettel: Dr. Maruzsa Zoltán államtitkár

2020-11-17 - Digitális munkarend

Tisztelt Intézményvezető Asszony!
Tájékoztatom, hogy az Operatív Törzs 2020. 11.13-i döntése alapján az Ön által vezetett Szokolyai
Cseh Péter Általános Iskola 001 sorszámú feladatellátási helyén (OM azonosító: 032431, cím: 2624
Szokolya, Lévai utca 5/a) a járványhelyzet miatt tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetése vált
szükségessé.
A döntés értelmében 2020. 11.16. és 2020. 11.20. között a fenti intézmény 5., 6., 7. és 8.
osztályaiban tantermen kívüli, digitális munkarendben folyik a nevelés-oktatás.
Kérem, hogy ennek érdekében a megfelelő intézkedéseket tegye meg.
Budapest, 2020. 11.16
Üdvözlettel:
Dr. Maruzsa Zoltán
államtitkár

2020-11-09 - Digitális munkarend bevezetése

Tisztelt Intézményvezető Asszony!
Tájékoztatom, hogy az Operatív Törzs 2020. november 6-i döntése alapján az Ön által vezetett Szokolyai
Cseh Péter Általános Iskola 001 sorszámú feladatellátási helyén (OM azonosító: 032431, cím: 2624
Szokolya, Lévai utca 5/a) a járványhelyzet miatt tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetése vált
szükségessé.
A döntés értelmében 2020. november 9. és 2020. november 13. között a fenti intézmény 5., 6., 7. és 8.
osztályaiban tantermen kívüli, digitális munkarendben folyik a nevelés-oktatás.
Kérem, hogy ennek érdekében a megfelelő intézkedéseket tegye meg.
Budapest, 2020. november 9.
Üdvözlettel:
Dr. Maruzsa Zoltán
államtitkár

2020-10-29 - Tulipánok, kisvirágok

Elkezdődtek az őszi munkálatok az iskolai kiskertünkben. A nyári zöldségek betakarítása után a tökfélék maradtak az ágyásokban. Ezek közül szép nagyra nőttek a dísztökök, sütőtökök és cukkinik. A gyermekekkel folyamatosan begyűjtöttük a terméseket és elkezdtük a talaj őszi rendbetételét. Kivettük a nyári virághagymákat és helyükre beültettük a Szülői Munkaközösségtől kapott tulipánhagymákat. A kisdiákok nagy élvezettel válogatták a színesebbnél színesebb csomagolású hagymákat. A piros mellé sárgát, a sárga mellé pirosat tettek, és azon tanakodtak, "vajon tényleg ilyen színű tulipánok lesznek belőlük?". A fiúk hihetetlen energiával ásták fel a rájuk bízott ágyást, és kiskapával meghúzták a sorokat, melyekbe a lányok finoman, de mégis határozottan belehelyezték a hagymákat. Nagyon élveztük ezt a kerti munkát, és várjuk, hogy tavasszal milyen meglepetést hoz a földből kibújó virághagyma. Nagyon köszönjük a Szülői Munkaközösségnek a segítséget, reméljük, tavasszal együtt gyönyörködhetünk a virágokban!

Keszericze Kármen tanító

2020-10-26 - Már három osztályban robotikázunk!

Idén új tantárgyként az ötödik és a hatodik osztályban is megjelenik, a hetedik osztályosok pedig folytatják az előző évben elkezdett robotika tantárgy elsajátítását.

Az ötödik osztályban angol és magyar nyelvű alapozást kapnak a gyermekek a szükséges programok nyelvezetének és logikájának megismeréséhez. Ezen az évfolyamon a digitális kultúra tantárgy keretében az első félévben a billentyűzettel ismerkednek tanulóink; reményeink szerint rutinná válik számukra a gépírás. Hatodik és hetedik osztályban pedig folytatódnak az Alkotóműhelyben töltött projektnapok. Ezekbe a projekt feladatokba egyre több tantárgy tudásanyaga kapcsolódik, így a gyerekek ismeretei egyre szélesebbek lesznek.

Mit is jelent ez a gyakorlatban? A hatodik osztályosok például rajzórán lapon terveztek maguknak egy emblémát a saját monogramjukból kiindulva. A következő lépésben informatika órán egy erre alkalmas rajzprogrammal vektoros formátumban feldolgozták ezt a tervet. Így jött létre az a fájl, amelyet egy számítógép-vezérelt lézervágó gép értelmezni és használni tud. Ezt követően az Alkotóműhelyben rétegelt falemezből minden tanuló kivágta az említett lézervágó géppel azt formát, amelyet magának tervezett. Befejezésképpen pedig rajzórán egyedi festéssel látták el a munkáikat.

A hetedikeseknek egy microbit nevű kis szerkezet burkolatát kellett megtervezni. Ez azt a célt szolgálja, hogy ezek segítségével szorosan egymás mellé tudjuk illeszteni a kis alkatrészeket, és így a sok kis kijelző helyett egy nagy kijelzőt kapunk, amelyen már látványosabb mozgó képeket, szövegeket tudunk megjeleníteni.
Rajz órán elkészítettük a burkolat műszaki rajz vázlatát, majd robotika szakkörön 3 dimenziós tervezőprogrammal a gyerekek megalkották a milliméter pontos térbeli formákat. Az így készült fájlokat végül az Alkotóműhely 3D nyomtatójával kinyomtattuk. Ezután már csak a felszerelésük, összeillesztésük van hátra. A kijelzőn futtatható animációk megtervezése, programozása pedig újabb kihívásokat teremt az osztály számára.

Összességében elmondható, hogy remek lehetőség ez a gyermekek számára a csoportban való gondolkodás és feladatmegoldás szempontjából. Gyakorlati oldalról tapasztalhatják meg, milyen részekből is áll egy valódi projekt. Az, hogy már felső tagozaton elsajátíthatják ezeket az ismereteket, nagyban segíti majd őket későbbi tanulmányaik és főleg munkájuk során.

Laufer Tamás
tanár

2020-10-26 - Szülői tájékoztató iskolai étkezésről

Szokolya Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019.(XII.10.) sz. rendelete alapján az iskolai térítési díjak összege 2020. január 1-től:
• napközis ellátás (tízórai-ebéd-uzsonna) térítési díja: 605,-Ft/nap
• menzás ellátás (csak ebéd) térítési díja: 400,-Ft/nap
Az 1-8. évfolyamos rendszeres gyermeknevelési támogatásra jogosultak ingyenesen étkezhetnek.
Az 1-8. évfolyamon a három- és több gyermekesek és a tartós betegek 50%-ot fizetnek.
A napközis illetve menzás térítési díjak befizetése havonta utólagos számlázással történik. Az így kiállított számlát a tanulók az iskolában kapják meg, mely szerint lehetőség van átutalásra illetve csekkes befizetésre is.
Indokolt esetben az étkezést lemondani előző nap 10 óráig, illetve ismét igényelni ugyancsak előző nap 10 óráig lehet kizárólag az iskolatitkárnál telefonon (27/585-530 vagy 30/7141354) vagy a titkarsag@cspai.hu e-mail címen.
Váratlanul közbejött távollét esetén a gyermek az napi ételadagját a hozzátartozó vagy osztálytárs ételhordóban elviheti.
Plachi Erika
iskolatitkár

2020-10-26 - Tetőfelújítás

2020 őszére elérkezett az idő a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola tetőfelújítására. Ez a munka már régóta esedékes volt, de a rendkívül esős időjárás miatt szinte tarthatatlanná vált a helyzet. Az épület több helyen beázott, és attól tartottunk, hogy a felújított homlokzat is tönkremegy. A szűkös anyagi lehetőségek miatt először csak a tető egyik felének, majd a következő évben a másik felének felújítására került volna sor. Sok-sok egyeztetés után azonban a Váci Tankerületi Központ úgy döntött, hogy még ebben az évben szükséges a teljes szerkezet felújítása. A felújítást a Váci Tankerületi Központ finanszírozza, azonban a műszaki ellenőri feladatok ellátását és a napelemek leszerelésének költségét Szokolya Község Önkormányzata vállalta, ezúton is köszönjük segítségüket! A munkálatokat 2020. október 23-án kezdték meg a Borsza-Build Kft szakemberei. Talán mire ezeket a sorokat olvassák, már be is fejeződik a munka.

Huszta Emma Anna
intézményvezető

2020-10-25 - A Bűvösvölgyben jártunk

Nem kérdés, hogy olyan világban élünk, melyet, ha akarjuk, ha nem, átsző a média jelenléte. Szülőként és pedagógusként egyaránt feladatunk a gyerekeket felkészíteni a média különböző megjelenési formáinak értő és kritikus kezeléséhez - legyen szó akár a nyomtatott sajtóról, akár a televízióról, akár youtuberekről vagy "influencerekről."

Ebben segít a professzionális eszközökkel felszerelt, és kiváló szakembergárdával rendelkező Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ, mely egynapos kirándulás keretében biztosít életkorilag megfelelő, médiatudatosságot növelő foglalkozásokat általános és középiskolás tanulók számára.

Hosszú ideje terveztem, hogy szervezek az osztályomnak egy ilyen kirándulást - tavaly ősszel sikerült is a regisztráció. Sajnos azonban a karantén közbeszólt - így április 1-jén az akkori, 8.-os osztályommal nem jutottunk el a Bűvösvölgybe.

Ami késik, az azonban jön: szeptemberben újra osztályfőnök lettem, s bizony az is kiderült, a Bűvösvölgy újra megnyitotta kapuit az iskolák előtt - természetesen fokozott járványügyi intézkedések betartása mellett. Így izgatottan vártuk szeptember 15-ét, amikor a Központ által ingyenesen biztosított busszal nekivágtunk a nagy kalandnak.

A kedves vendégfogadást követően (a karórával nyitódó-záródó öltözőszekrényekben mindenkit egy müzliszelet és egy gyümölcslé várt) kis csoportokban 4-4 foglalkozáson vettünk részt: a gyerekek újságot, rádióműsort, reklámot, híradót, időjárásjelentést készítettek, megismerték az ún. greenbox technikát, az elkészült médiatermékeket pedig részben kezükbe kapták, részben pedig pár nap múlva a Központ tárhelyéről letölthettük.

Azt gondolom, valódi élményalapú tanulásban lehetett részünk ezen a napon - biztos vagyok benne, hogy a gyerekek felejthetetlen élményekkel hagyták maguk mögött a Bűvösvölgy kapuit.

Sárosné Nobik-Nagy Rita
magyartanár

2020-10-25 - Idősek napja

Október elején lázas munkába fogtak az alsós évfolyamok, melyhez csatlakoztak a felsősök is. Színeztek, ragasztottak, vágtak, kötöztek több napon keresztül.
...hogy miért? Az időseinkért. Miután megbeszéltük, hogy miért jó, ha fiatalok és idősek kölcsönösen vigyáznak egymásra, örömmel fogtak a könyvjelzők elkészítéséhez, igazi csapatmunkává forrta ki magát. Egy ilyen alkalommal a csendet egy negyedikes tanuló bölcs megállapítása törte meg: „ Ez egy jól menő vállalkozás”. A miértre a válasz a következő volt: „ Az időseket érdemes meglepni, mert mindig örülnek a gondoskodásnak.”

Laufer-Galambosi Zsófia
tanító

2020-10-25 - A mesélők hangja - Benedek Elek, a nagy mesemondó születésnapjára

A Macskacicó, A kakas és a pipe, A kis kakas gyémánt félkrajcárja, A kisgömböc, Az állatok nyelvén tudó juhász, Három kívánság, A rest macska, A kőleves és A császár új ruhája c. mesék külön-külön is nagy hatással vannak a mesét szerető hallgatóságra. A magyar népmese páratlan az egész világon. Egyedülállóságának a magyar nyelv szókincsének gazdagsága a kulcsa. A hihetetlen meseszereplők, a váratlan cselekmények, a kalandok világa, szeretete, a játékosság, az igazságba vetett hit, a csodák, az élet valósága, mellyel az olvasó lelkét egy szempillantás alatt elvarázsolják. A felnőttek újra gyermekek lesznek és a gyerekeikkel együtt áhítattal belemélyülnek a mesevilágba, melyet mindenki nagyon szeret.

Ahogy írtam páratlan a magyar népmese, úgy ahogy nekünk is páratlan volt gyermekeink hangja, mellyel életre keltették a meséket szeptember 30-án a II. Magyar népmese napja és népmesemondó verseny alkalmából Kismaroson. Tanulóink közül a 2. osztályból Csuk Eszter, Király Vivien Alexandra, Pető Magdolna Terézia, Révész Panna és Viski Bernadett; a 4. osztályból Gyurik Nóra Regina, Pazsitka Amira Hanna és Révész Ádám; az 5. osztályból Orosz Viktória képviselték iskolánkat eme nemes napon. A diákjaink büszkén és nagyon lelkesen készültek, hogy kedvenc meséikkel elvarázsolhassák a nagyközönséget, akik a Kismarosi Művelődési Ház színháztermében izgatottan várták a kis mesélőket. A mesemondó versenyt megelőző készülődés szép eredményt hozott a szokolyai kisdiákok számára; ugyanis az első díjat Révész Ádám 4. osztályos tanulónk, a második díjat Pazsitka Amira Hanna szintén 4. osztályos tanulónk és a harmadik díjat Csuk Eszter 2. osztályos kisdiákunk nyerte meg.

Nagyon jól éreztük magunkat. Köszönettel tartozunk a Kismarosi Művelődési Ház dolgozóinak a szervezésért, a nagy mesélés utáni programokért, melyeken gyermekeink boldogan vettek részt. Láttunk, egy számomra is kedves gyerekkori vásári bábjátékot, a Paprika Jancsit. Kézműveskedtünk Bács Botond népi hangszerkészítő rögtönzött műhelyében. Meghallgattunk két mesét Fuchs Péter és Varga Klára előadásában.

S hogy az én mesém, hogy ér véget? Nagy büszkeséggel a diákjaink szerepléséért és köszönettel a kedves Szülőknek a lelkes gyakorlásért, mellyel segítették a felkészítő tanítók, Laufer-Galambosi Zsófia, Keszericze Kármen és Barton Zsoltné (Kati néni) magyartanár munkáját.

Keszericze Kármen
tanító

2020-10-25 - A királyréti kilátó átadó ünnepsége

Az Ipoly Erdő Zrt. új látványosságának átadására 2020. október 8-án került sor.

A Királyréti Erdészet Vár-hegyi kilátójának megnyitóján két diákunk képviselte iskolánkat:

Nyári Sámuel Bálint - trombita játékával (Beethoven: Örömóda, Bach: Parasztkantáta), Major Csanád Szabó T. Anna Kiránduló c. versének előadásával szerepelt.

A gyerekek jutalmul családjukkal együtt utazáson vehetnek részt a Nagybörzsöny Erdei Kisvasúton.


Barton Zsolt Györgyné Süveg Katalin
magyartanár

2020-09-02 - Köszönet

Szeretnénk köszönetet mondani a Szülői Munkaközösségnek, a Révész Bt-nek, Szokolya Község Önkormányzatának, valamint a Váci Tankerületi Központnak, a tanévkezdéshez szükséges szerek, eszközök beszerzésében nyújtott segítségükért!

Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola tanulói és dolgozói

2020-09-02 - Helyesbítés

Tisztelt Olvasók!

A Szokolyai Híradó júniusi számában Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola hírei mellett - egyebek között - szerepeltek diákjaink karanténnal kapcsolatos munkái is. Sajnálatos módon, az egyik írás szerzőjének neve a honlapunkon, majd ennek következtében az újságban is helytelenül jelent meg. A "Mire volt jó a karantén?" című fogalmazást a jelenleg 8. osztályos Révész Hanna készítette. A névelírás miatt elnézést kérünk diákunktól és Önöktől is, legközelebb sokkal figyelmesebben járunk el.

Huszta Emma Anna intézményvezető

2020-09-02 - Új munkatársaink

A 2020/2021. tanévben bővült tantestületünk létszáma. A megnövekedett osztálylétszámok miatt lehetőség nyílt az angol nyelvi órákon csoportbontásra, Herédiné Prajda Alexandra angolt tanít, emellett napközis feladatokat lát el. Bella Zsuzsanna, iskolánk régi diákja többgenerációs pedagógus családból származik, (szülei szintén pedagógusok, nagypapája, Báthori Ferenc pedig egykor igazgatóként tevékenykedett Szokolyán) magyar órákat és napközis feladatokat kapott. Szintén volt tanítványként állt a „másik oldalra” Abainé Molnár Réka, a 2. osztály napközis nevelőjeként. Balogh Tamás tanító az első osztályban lát el feladatokat. Pedagógiai asszisztensként segíti munkánkat Mikulán Nikolett, főként az első osztályban.

2020-09-02 - Új „polgárok” a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskolában

A 2020/2021-es tanévben 26 elsős (10 kislány, 16 fiú), az utóbbi idők legnépesebb csoportja kezdte meg tanulmányait iskolánkban. Első tanévnyitójukra szüleiken, hozzátartozóikon kívül elkísérték őket a Börzsönygyöngye Óvodából Szárazné Pauliscsák Anett intézményvezető, Lakati Balázsné és Bőgérné Plachi Zsuzsanna óvónők, Varga Petra dajka. Az elsősök a megszeppenés semmi jelét nem mutatták, bátran vették át igazgatónőtől az emléklapot és az iskola kitűzőjét. Reméljük, hogy sok élményben, sikerben lesz részük, s tanítóik is sok örömet lelnek munkájukban. Barton Zsoltné

2020-09-02 - Tudnivalók

Tisztelt Szülő!

Az iskolai tájékoztatás hivatalos és elsődleges fóruma a KRÉTA rendszer. Kérem, az ott megjelenő információkat kisérje figyelemmel! Az alábbiakban a 2020/2021-es tanév kezdésével kapcsolatos információkat szeretnénk megosztani Önökkel. Kérem, olvassák el az iskolákra vonatkozó EMMI intézkedési terv tartalmát a következő linken (https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200818/kozzetettek-az-intezkedesi-tervet-ilyen-lesz-az-iskolakezdes-445248), amely a vírushelyzet idejére szabályozza az iskolai élet számtalan területét. Az intézkedés célja, hogy az iskola teljes közössége és tágabb környezete is a lehető legnagyobb biztonságban legyen.

Étkezés: -a továbbiakban megszűnik az iskolai befizetés lehetősége. A befizetés lehetőségeiről külön tájékoztatást adunk a későbbiekben.

Gyerekek érkezése az iskolába:
- kérjük a Szülőket, hogy a külső kapunál köszönjenek el a gyerekektől;
- belépéskor gondoskodunk a megfelelő fertőtlenítésről, valamint lázmérés történik.

Járványügyi intézkedéseink:
- a fentiek mellett az előírásoknak megfelelően gondoskodunk az Iskola takarításáról, fertőtlenítéséről;
- minden teremben, minden osztály számára biztosítunk külön kézfertőtlenítőt; amennyiben valakinek érzékeny a bőre, kérem, gyermeke számára gondoskodjon saját kézfertőtlenítőről (a kézfertőtlenítő használata kötelező);
- a mosdók fertőtlenítése minden óraközi szünet után megtörténik, a gyermekek számára fertőtlenítő hatású szappan kerül kihelyezésre;
- az iskolai élet során textil törülköző, fogkefe, fogkrém, fogmosó pohár nem használható; maszk használata nem kötelező, de lehetséges;
- a szaktantermi rendszer használata átmenetileg szünetel, minden osztály a saját tantermében tartózkodik. Ez alól kivétel az informatika és a kémia terem, melyeknek fertőtlenítésére külön gondot fordítunk. Szünetekben, szabadidős tevékenységek során a gyermekek szabadban tartózkodnak;
- kérjük a Szülőket, hogy iskolába csak egészséges gyermeket engedjenek. A csatolt EMMI intézkedési terv alapján, amennyiben fertőzés tüneteit észleljük a gyermeken, kötelesek vagyunk őt elkülöníteni a Szülő érkezéséig;
- bármilyen betegség vagy annak gyanúja után a gyermek kizárólag orvosi igazolás birtokában jöhet újra iskolába, melyet elsősorban elektronikus formában, a KRÉTA e-ügyintézés felületén várunk.
- külföldről való visszatérés esetén, kérjük, értesítse az iskolát.

Testnevelés órák: -a testnevelés órákat további központi intézkedésig a szabadban tartjuk.

Szülői értekezlet: -a járványhelyzetre való tekintettel az 1. és az 5. osztály kivételével a személyes találkozással járó szülői értekezletek elmaradnak, a szükséges tudnivalókról az osztályfőnökök nyújtanak tájékoztatást elsősorban e-mail formájában, egyes esetekben telefonon vagy személyesen.

Huszta Emma Anna intézményvezető

2020-09-02 - Tanévnyitó 2020

A 2020/21. tanév ünnepélyes megnyitójára 2020. augusztus 31-én 18 órai kezdettel került sor, melyet - a járvány idején érvényes tanügyi előírásoknak megfelelően - szabad térre szerveztünk. Tanulóink szinte teljes létszámmal megjelentek. A pörgős nyarat idéző zenei ráhangolás után elénekeltük közösen a Himnuszt, majd Huszta Emma Anna igazgatónő tájékoztatta a megjelenteket a tanév rendjéről, a megtett biztonsági intézkedésekről, bemutatta az új kollégákat is. Ezt követően az elsősöket köszöntötte emléklappal, és az iskola jelvényét is átvehették legfiatalabb diákjaink. Két kollégánk számára – Laufer Tamás, Hlavati Róbert - a Váci Tankerületi Központ elismerő oklevelét adta át a digitális kultúra (robotika) terén végzett innovatív tevékenységükért. Mivel az előző tanév zárása nem a hagyományos keretek között zajlott, a versenyeken kiváló eredményt elért tanulók köszöntése is a tanévnyitón történt meg. A tájékoztató után újabb zeneszámok teremtették meg a hangulatot a tanévkezdéshez, majd a Szózat eléneklése után az osztályfőnökök adtak át fontos információkat az első tanítási nappal kapcsolatosan. Barton Zsoltné

2020-08-26 - Tanévnyitó ünnepség

A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola
tanévnyitó ünnepségének időpontja:
2020. augusztus 31. (hétfő) 18.00 óra

2020-07-22 - Augusztusi ügyelet

Iskolánk az alábbi időpontokban tart ügyeletet: 2020. augusztus 5., 8.00-12.00; 2020. augusztus 19., 8.00-12.00; 2020. augusztus 24-től naponta 8.00-12.00.

2020-07-01 - Sakkplalota

A 2018/19-es tanév óta a logikai és tábaljáték program beindításával új rendszerben folyik a tanítás iskolánkban. A táblajáték-foglalkozásoknak fontos szerepe van a gyerekek értelmi képességének fejlesztésében; az összpontosítás, tartós figyelem fejlesztésében; a logikus gondolkodás fejlesztésében és még számos, a mai kor gyermekének fontos képességek / társas viselkedés, problémamegoldás, egymás közötti versengés…/ fejlesztésében.
Mindeközben Polgár Judit Sakkpalota képességfejlesztő oktatási programja is bevezetésre került, melynek célja az általános képességfejlesztés, a logikus és kreatív gondolkodás fejlesztése. Az új tantárgy a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva épül be az általános tanterv alaptantárgyaiba, előmozdítva ezzel azok készségszintű elsajátítását.
Lehetőségünk nyílt bemutató órákon részt venni, illetve elvégeztük a továbbképzést Budapesten. Az ott tapasztaltakat, tanultakat felhasználva vágtunk bele a munkába. Azóta is folyamatosan ötletelve, egymást inspirálva építjük be a módszert az általunk tanított tantárgyakba. Ehhez rengeteg eszköz áll a rendelkezésünkre.
A módszer 1. osztályban legtöbbször a környezetismeret órán kapott szerepet, általában a motivációs, bevezető részben, de volt példa a teljes órás (összefoglaló, rendszerező óra) Sakkpalotára is. Az évszakok falitábla használata során nem csak azok jellemzőivel ismerkedtünk, de a síkbeli tájékozódást is nagyban elősegítette, illetve a sakktáblán való tájékozódásban, lépések megtanulásában is nagy szerepet kapott. A technika és rajz órákon a módszerhez kapcsolódó kiegészítőket vagy a bábuk pontos felimerését azok értékét gyakorló gyurmafigurákat készítettek, rajzoltak a gyerekek.
Az értékelésnél mind a délelőtti, mind a délutáni foglalkozásokon megjelent sakktallérok formájában, melyet csereberéltünk, beváltottunk mindig nagyobb értékűre, mely hatalmas motivációt jelentett a kicsiknél.
A 2. osztályos matematika órákon a sakkbábok értékei alkalmat adtak a számfogalom kialakítására és a matematikai műveletek gyakorlására. A Sakkpalota munkafüzet minden fejezete tartalmaz egy szöveges feladatot, mely a Sakkpalota életéhez és a gazdálkodáshoz kapcsolódik. A kézzel fogható sakkbábok segítségével a gyerekek remélhetőleg könnyebben értették meg a szorzás, bennfoglalás, részekre osztás műveletét, a szorzótábla felépítését. Heti 1 testnevelés órán pedig a sakkelmélettel, a sakk alapszabályaival, eszközrendszerével ismerkedtünk.
Ezt a módszert a távoktatás során sajnos nem tudtuk alkalmazni, így a digitális tanrend során csak játékos feladatok formájában találkozhattak vele a gyerekek.

Tarné Drexler Tünde, Zima Katalin
tanító

2020-07-01 - búcsúzik a végzős osztály

Iskolánk végzős diákjainak képes összefoglalóját az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg.
Szeretettel a nyolcadikosok :)
https://drive.google.com/file/d/150q-6xyAgLw4jzQ04ZWaeCZHYfqQMD1W/view?usp=drive_web

2020-06-26 - Ballagás 2020

Egy pedagógus életében kevés fontosabb pillanat van, mint a ballagás - főképp, ha osztályfőnök; főképp, ha az első osztályról van szó, amelynek tagjait végigkísérhette felső tagozatos éveik során. Örömteli ünnep ez a nap, ugyanakkor a búcsúzás keserédes íze is áthatja. Ezek a gondolatok jártak a fejemben 2020. június 20-án, amikor a 2012-2020-as évfolyamot szárnyukra bocsájthattuk. Hosszú hetek izgalma előzte meg ezt a napot: a veszélyhelyzet idején szinte hétről hétre változott, megtarthatjuk-e, s ha igen, hogyan a ballagást. Tanárok diákok és szülők együtt örültek, amikor végre kiderült, IGEN - ha különleges körülmények és korlátozások közepette is. Felemelő élmény volt látnom tanítványaimat, akiket 5. osztályban, kisgyermekként ismertem meg; és akik mostanra középiskolai tanulmányokra érett ifjú hölgyekké és fiatalemberekké váltak. Biztos vagyok benne, hogy szülőfalujukon és a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola falain kívül is megállják majd a helyüket - így itt is és most is, a teljes tantestület nevében kívánok nekik sok-sok erőt, kitartást és jó egészséget ehhez!

Sárosné Nobik-Nagy Rita
osztályfőnök

2020-06-26 - Tanulói levél

Mire volt jó a karantén?

Én összességében nagyon élvezem a karantént, de nem minden pillanatában volt ez így. Voltak jó dolgok és rosszak is vegyesen, de utólag visszagondolva mégis a szép és jó dolgokra emlékszik vissza az ember, mint általában.
Picit vissza görgetve az idő kerekét, a karantén elején igenis pánikoltam, ahogy anyukám is. Amikor bejelentették, hogy elmarad a suli, először pezsgőt akartam nyitni (nem bántásból). De hamar elkezdtem azon gondolkozni, hogy mi lesz, mivel anya legtöbbször reggeltől délután 5-6-ig dolgozik, és féltem, hogy egyedül leszek napközben hónapokig. Igen, így ez elsőre nem is hangzik rosszul, mivel úgy gondoltam sokat olvasnék, újranézném a kedvenc sorozataimat, de biztos rossz lett volna egy idő után. Viszont nem így történt... Hála az égnek, a nagymamám és a nagypapám még nagyon fiatal, ők is dolgoznak, így ebéd után mindig náluk voltam. Dédivel sajnos több mint két hónapig nem találkozhattunk, mivel rá nagyon kell vigyázni, ugyanis már majdnem nyolcvan éves. Nem is hittem, hogy mennyire hiányzik a vele töltött idő, mivel suli után általában nála szoktam lenni.
Anyuval persze volt időnk kisétálni egyet a Ligetbe, vagy bárhova, csak, hogy kimehessünk. A barátaimmal is találkoztam néha, de inkább a leckékre fókuszáltam. Ha meg már nem volt lecke, vagy más egyéb angolt tanultam, vagy elolvastam, amit kellett, de még csodák csodájára még a matek könyvemet is elővettem. Tanulás közben is elgondolkodtam azon, hogy egy ilyen kis vírus, amit a szemünkkel nem is látunk, mennyi ember életét ki tudja oltani. Ebbe belegondolni borzalmas, én is folyamatosan olvastam a híreket, vagy néztem az esti híradót.
Szerencsére a május végére egyre kevesebb ember lett beteg, és egyre többfelé lehetett már menni. Nagyon jó érzés volt először újra kirándulni és emberek közé menni. Először anyával Budapestre mentünk, a Római partra. Ez egy gyönyörű hely a Duna-parton. Tele volt nyugágyakkal, emberekkel, akik ettek, olvastak, beszélgettek. A part fölött kis étkezők, ahol szólt a jazz, persze a parton is lehetett hallani, de csak halkan. Nem volt hőség, pont megfelelő idő volt. Ilyen tevékenységre, ilyen jó időben nem tudtam volna sort keríteni iskola mellett. Nagyon élveztük az ott töltött napot. Hosszú idő után megvolt az első családi összejövetel is. Vasárnap nálunk mindenki összegyűl Mariann mamáék házában, és együtt ebédelünk.
Az első ijedtséget követően a karanténban töltött hetek már-már rutinszerűen teltek. Észre sem vettem, de már vége volt az iskolának, persze vannak gyakorló feladatok, meg elküldenek minden infót a ballagással kapcsolatban, de már jön a nyár! Ki tudja, hogy szeptemberben lesz-e még második hullám, de kitartónak kell lennünk, az biztos - ezt megtanultam a karantén alatt. Nagyon hiányoztak az osztálytársaim is és a dédim. Megtanultam, hogy mennyire fontosak az emberi kapcsolatok.

Szokolya, 2020. június 8.
Révész Hanna

2020-06-26 - Tudásbajnokság eredmények

A 2019/2020. évi Tudásbajnokság 6 + 2 fordulós levelezős versenyének eredményei 
 
Elért fokozatok: osztály: 
 
Arany:                         
Balkányi Panna 8. 
Kiss Gergő 2.  
Veréb Petra 5. 
 
Ezüst:                           
Csitneki Bíborka                    5. 
Forgony Liza                         5. 
Hoffmann Boglárka                2. 
Mester Hanna                      8. 
Pazsitka Amira                       3. 
Petykó Luca                           5. 
Szabó Dániel                      5. 
 
Bronz:                         
Sallai Nikoletta                       5. 
 
Megyei döntőben 75 % felett teljesített: 
Forgony Liza                     5. 
Kiss Gergely                      2. 
Pazsitka Amira                  3. 
 
Országos döntőben 75 % felett teljesített: 
Kiss Gergely                      2. 
Szabó Dániel                     5. 


Barton Zsoltné
tanár

2020-06-26 - Könyvajánló

Könyvajánló - Révész Hanna írása
Az én korosztályom - azt hiszem - egészen más könyveket szokott olvasni, mint én, de emberek vagyunk és különbözőek, bátran lehet más az ízlésünk a könyvek tekintetében is. A mai lányok leginkább csajos könyveket szeretnek olvasni – például Leiner Laurától -, de most szeretnék pár olyan könyvet bemutatni, amiket én olvastam. Lehet, hogy vannak köztük nem az én generációmnak megfelelő művek, mégis örömmel töltött el, hogy olvashattam őket!
1. Sebek a falon
Ez a remek olvasmány Szelle Ákos pszichothrillere.
Tartalom: Kroszner Barnabás életéről szól, szép családi házban él a felségével, aki gyermeket vár. A férfi egykori zűrös, drogokkal és nélkülözéssel teli életét is maga mögött hagyta. Egyik nap viszont hívást kap a rendőrségtől. Édesanyját, akivel évek óta nem találkozott, megölték. Kroszner a szülőfalujába megy, hogy elrendezze az ügyeket. Nem is sejti, hogy ez egy pokoli utazási kezdete. A faluban mindenki furcsának tűnik. És Kroszner maga is különösen viselkedik: szinte hidegen hagyja saját édesanyja halála. A falu mintha meg lenne átkozva. Egyre kegyetlenebb gyilkosságok követik egymást. Vajon a mészárlások között van összefüggés? Mi lehet az a láthatatlan szál, ami összeköti az áldozatokat? És mit üzen a múlt?
Vélemény: Nekem nagyon tetszik! Néha többszálon is fut a cselekmény, és én ezt mindig is szerettem a könyvekben, filmekben bármilyen
történetről legyen szó. Nagyon szeretem a gyilkossággal foglalkozó történeteket, de ezért kérem, ne tekintsen horror rajongónak!

2020-06-26 - Versek

Álom, vagy nem? 
 
A karantén egy uncsi hely, 
Földobom egy jó verssel! 
Győrfi Pál is azt mondja, 
Ne menjek a suliba. 
Fura ez a helyzet nagyon, 
Nem baj, én csak itthon alszom. 
Amíg anyukámat várom, 
Magányosan játszom. 
Csak gép előtt ülök, 
Játszom és játszom, 
Simsezek és Robloxozok, 
Ez egy igazi álom! 
De az Outlook-ot is meglesem, 
Hátha van új tananyag nekem. 
 
Takács Fanni 
 

Világjárvány idején 
 
Miért jött ez a pandémia, 
Világjárvány, sok galiba? 
Elmarad a kirándulás, születésnap, nyaralás. 
Mi lehet a barátokkal, 
testvérekkel, rokonokkal? 
Ez a vírus megkötötte kezünk, lábunk 
Nem láthatjuk a családunk. 
Jó lenne már találkozni, 
Cukrászdában fagyit nyalni! 
Apa, anya dolgozik,  
A gyerek meg otthon unatkozik. 
Beszűkült a világ nagyon, 
Egymagam vagyok az udvaron. 
A trambulin is szakad már alattam 
Annyit ugrálok rajta egymagam. 
Miért jött ez a pandémia 
Világjárvány, sok galiba? 
Választ várok Tőletek, 
Tudósok, Ti következtek! 
Takács Fanni 

Gépies vers
Leülök a géphez,
Jó nekem,
Játszom a gépen,
Jó nekem.

Együtt a haverok,
Jó nekem,
Játszunk együtt,
Jó nekem.

Tanulás jön,
Jó nekem,
A gépen a tanulás is könnyen megy,
Ezért jó nekem.

Sellár Benjámin


Karantén

Itt a tavasz elmúlt a tél,
de a karantén még „él”.
Süt a nap, nem fúj a szél,
de te szépen otthon ülsz még.

Lassan elmúlik a tavasz,
s jön helyette a nyarad.
Már kiszáradt a tavad
de te nem mered kutad.

Vége a nyárnak, itt az ősz,
de te szépen otthon ülsz,
el se mentél otthonról,
kifutnál a világból.

Csitneki Bíborka


Esernyő legrosszabb napja

Szakadt az eső
Szegény esernyő
Eltépték a gyerekek
Vígasztalni nem lehet
Szomorú lett esernyő
Sír, mint az erdő
Nincs kire vigyázzon
Eső cseppel táncoljon.

Maus Zoé


Karantén-tan

Be vagyok zárva,
De nem egy kalodába.
Viszont van egy kertem,
Anyát meg is kértem:
Ültessünk virágot!
Hát fogtuk a lapátot,
Virágágyást csináltunk.
Mégis szép a Világunk!

Maus Zoé

2020-06-26 - Újra együtt a Robotika táborban...

A hosszú bezártság után a helyzet enyhülésével remek lehetőség kínálkozott, hogy tanulóink ismét találkozzanak egymással. A Kóspallagi Alkotóműhely lehetőséget adott projektnapok és egy tábor lebonyolítására. A gyerekek reggeltől kora délutánig különböző, robotikához kapcsolódó alkotótevékenységet végezhettek. A résztvevők az ötödik és a hatodik osztály tanulóiból kerültek ki.
Szerencsés volt a két osztály párosítása, mivel a hatodikosok az egész év során megszerzett tapasztalatukat szívesen adták át azoknak az ötödikeseknek, akik még csak most ismerkednek a programozható érzékelők, három dimenziós tervezés és nyomtatás vagy a lézervágó lehetőségeivel.
A számítógépek mellett jutott idő beszélgetésre, udvari futkározásra, fényképezésre, szendvicsek majszolására, és természetesen mindenkinek sikerült valami kézzelfogható apróságot létrehozni. Ez a kis emlék ébren tarthatja a gondolatot, hogy a következő tanévben is lesz lehetőség számos érdekes dolog tervezésére, elkészítésére. Szeptembertől ugyanis már három osztály számára lesz elérhető a robotika szakkör és a digitális kultúra tantárgy, melyekkel iskolánk nagyon időszerű, érdekes és rendkívül hasznos terület megismerésére ad lehetőséget diákjainak.
Bízunk benne, hogy sokan kamatoztatják majd az itt megszerzett alapokat későbbi tanulmányaik vagy munkájuk során.
Laufer Tamás

2020-04-23 - Távoktatás, digitális munkarend…

Távoktatás, digitális munkarend…
A Váci Tankerületi Központ 2019-ben ingyenesen rendelkezésünkre bocsátotta a Microsoft Office 365 Educations iskolai csomagot. Első lépésként hivatalos e-mail címeinket változtattuk meg az iskola domain nevéhez kapcsolva, majd a pedagógusok is hivatalos e-mail fiókokat kaptak. Ez azért fontos, mert így az iskolai e-maileket egy zárt rendszeren belül tudjuk kezelni, ez megfelel a 2018-as Adatvédelmi törvénynek. A fiókok létrehozása egyszerűen, gyorsan ment, az átállás azonban hosszabb időt vett igénybe. Mindannyiunknak egy új felületet kellett megismernünk és magabiztosan kezelnünk a továbblépéshez. 2020 januárjára minden pedagógus biztosan kezelte az Office 365 felületét. Ebben a helyzetben talált bennünket a koronavírus-járvány, az iskolabezárás. Március 15-én vasárnap délelőtt a tankerület meghívására egy értekezleten vettem részt, ahol néhányan számba vettük az előttünk álló kihívásokat és a lehetőségeinket. Számomra már akkor egyértelmű volt, hogy a távoktatást a Microsoft Office 365 rendszerén keresztül és a Kréta segítségével oldjuk meg. Úgy gondoltam, a már bejáratott utat ebben a váratlan helyzetben nem szabad feladnunk. A szülők és pedagógusok egyaránt ismerték és magabiztosan kezelték ezeket a felületeket. Úgy tűnt, ez megfelelő alapot nyújt a távoktatáshoz. Hétfőn az első digitális munkarendi napot tantestületi értekezlettel kezdtük. A távoktatással kapcsolatban két fontos dologban állapodtunk meg: 1. egycsatornás kommunikáció mellett maradunk, annak érdekében, hogy a szülő mindig tudja, kit kell keresnie probléma esetén. Minden osztály gondjait, feladatait az osztályfőnök fogja össze, tőle kapnak a családok heti e-mailt. A kisebbeknél ez gyakoribb, nagyobbaknál heti egy e-mail + az angol. 2. hetente egyszer, összesítve küldjük ki az adott hétre a feladatokat, hiszen tisztában vagyunk vele, hogy sokszor a szülő és a gyermek (több gyermek) ugyanazt az eszközt használja az otthoni munkára és a tanulásra, így azt is fontosnak találtuk, hogy mindenki számára biztosítsuk a saját időbeosztás lehetőségét. A szaktanárok összeállítják a heti tananyagot, amelyet az osztályfőnök egyszerre (hetente egy adott napon) továbbít a tanulók (szülők) felé. Minden osztály más napon kap leckét, beadandó feladatot. Mint minden vészhelyzet idején, sok problémát kellett útközben megoldanunk. Hogy csak néhányat említsek: az első osztályosok tanítása, nyelvoktatás, tehetséggondozás, SNI ellátás, osztályozás, adatvédelem. Szépen lassan mindenre találtunk megoldást, még úgy is, hogy először az összes rendelkezésünkre álló rendszer összeomlott a hirtelen terhelés miatt. A második héten szembesültünk azzal, hogy azok a levelek, amelyek csatolmányt tartalmaznak, nem jutnak el a címzetthez, valamint egyre több figyelmeztetést kaptunk a gyerekek adatkezelésére vonatkozóan. Ezért a Váci Tankerületi Központ hozott egy döntést, miszerint a gyermekeket is be kell kapcsolni az iskola zárt Microsoft Office 365 Education rendszerébe. Talán ez volt a legnagyobb nehézség, amellyel technikai szinten a szülők találkoztak. Erről szeretnék néhány szót szólni: A távoktatás miatt a gyermekekre vonatkozó adatvédelem még fontosabb, mint korábban. A tanulók „kötelező” jelleggel a számítógép előtt ülnek. A lebonyolított adatforgalom a sokszorosára nőtt, rengeteg, a felhasználók számára kevésbé ismert tartalommegosztó platform vált oktatási eszközzé. Ezek mindennapos használata szinte elkerülhetetlen. Az intézmény számára törvény írja elő az adatkezelést és annak módját is. Ebben az új munkarendben az iskola maga dönthette el, hogy milyen eszközt használ a távoktatás során, különösen szem előtt tartva a gyermekek biztonságát! Ezt a törvény által előírt adatvédelmet két rendszer tudja megnyugtatóan biztosítani: az egyik a Microsoft Office 365 Education intézményi felülete, a másik a Google Suite for Education platform intézményi felülete. A Váci Tankerületi Központ iskolái ezen rendszerek között választhattak. Mivel mi eleve a Microsofttal indítottuk el az oktatást, egyértelmű volt, hogy ebben a formában folytatjuk a munkát. Az Office 365 tartalmazza a Word, az Excel, a PowerPoint, a OneNote, a Microsoft Teams, a Forms és még számos egyéb alkalmazást, ezáltal nagyszerű lehetőségeket kínál az oktatáshoz. Az ezekben rejlő lehetőségeket pedagógus és gyermek is most tanulja. Bízunk benne, hogy a megfelelő gyakorlat megszerzése után ezt a hagyományos tanrendben is alkalmazni tudjuk, s ennek révén érdekesebbé, izgalmasabbá, modernebbé válhat az oktatás. Köszönjük minden szülő és nagyszülő támogató együttműködését!
Huszta Emma Anna
intézményvezető

2020-04-08 - E-ÜGYINTÉZÉS – Beiratkozás általános iskolába

Tisztelt érdeklődő!

A dokumentumot az alábbi linkre kattintva jelenítheti meg.

http://www.cspai.hu/E_ugyint.pdf

2020-04-08 - általános iskolai beiratkozás

Tisztelt Szülő/Törvényes képviselő!

Tekintettel a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletre, az általános iskolai beiratkozás folyamata a 2020/2021. tanítási évre vonatkozóan az emberi erőforrások minisztere 7/2020. (III. 25.) EMMI határozata alapján történik.

Jelen tájékoztató levelünk a 2020/2021. tanévre történő általános iskolai beiratkozással kapcsolatos fontos szülői feladatokat tartalmazza. Kérjük, figyelmesen olvassa el!

Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben gyermekét a lakóhely szerinti körzetes általános iskolába szeretné beíratni, akkor az intézmény felé csak a szándék megerősítése szükséges, ebben az esetben a beiratkozás automatikusan megtörténik. Amennyiben másik intézményt választanak, akkor kell benyújtani jelentkezési kérelmet a kiválasztott iskolába.

A veszélyhelyzetre való tekintettel kérjük, hogy gyermeke általános iskolai beíratását lehetőség szerint online módon intézze a KRÉTA rendszer e-Ügyintézési felületén keresztül, amelyet a https://eugyintezes.e-kreta.hu/kezdolap elérhetőségen talál meg. 

A beiratkozás menete:

A beiratkozás 2020. április 28. 0:00 óra és 2020. május 15. 24:00 óra között azok a szülők/törvényes képviselők végezhetik el a beiratkozással kapcsolatos ügyintézésüket, akik gyermeküket:
olyan körzettel rendelkező általános iskolába kívánják beíratni, amely azonban nem a gyermek lakóhelye/életvitelszerű tartózkodási helye szerinti körzetes általános iskola1.
a gyermek lakóhelye/életvitelszerű tartózkodási helye szerinti körzetes általános iskolába kívánják beíratni.
Minden olyan tanuló 2020. április 28-án automatikusan felvételre kerül a lakóhelye, tartózkodási helye szerinti körzetes általános iskolába, aki nem adta be a jelentkezését más általános iskolába. Ekkor szükséges megerősíteni azon gyermekek jelentkezését, akiket a szülők/törvényes képviselők a lakóhely szerinti körzetes általános iskolába szeretnének beíratni. Tájékoztatásul jelezzük, hogy a gyermek automatikus felvétele a lakóhelye alapján körzetes általános iskolában létesül [az emberi erőforrások minisztere 7/2020. (III. 25.) EMMI határozata 2. d) pontja szerint]. Amennyiben Ön a lakóhelyétől eltérő tartózkodási helye szerinti körzetes általános iskolába kívánja beíratni a gyermekét, kérem, hogy vegye fel a kapcsolatot az érintett általános iskolával.

A beiratkozáshoz kapcsolódóan az alábbi dokumentumokra van szükség, melyeknek bemutatása a jelenlegi helyzetre tekintettel elegendő, ha csak a 2020/21-es tanév első napján történik meg.
A gyermek személyazonosságát igazoló hatósági igazolvány
A gyermek nevére kiállított TAJ kártya
A gyermek nevére kiállított lakcímet igazoló hatósági igazolvány
Nyilatkozat az életvitelszerű ott lakásról
Nyilatkozat a közös szülői felügyeleti jog gyakorlására vonatkozóan

Az online felületen a gyermekek körzetes iskolába való beíratási szándékának megerősítése úgy történik, hogy a gyermek azonosításához szükséges adatok megadása után megjelölik az intézményt. Online jelentkezés esetén a felületre fel lehet tölteni a dokumentumok másolatát, személyes megjelenés esetén pedig kérjük bemutatni, illetve átadni az intézményi ügyintézőnek. A 7/2020. (III. 25.) EMMI határozat alapján az online beiratkozás esetén az eredeti iratok bemutatására a 2020/2021. tanév első napján kerül sor.
Az életvitelszerű ott lakásra és a közös szülői felügyeleti jog gyakorlására vonatkozó nyilatkozatokat elektronikus beiratkozás esetén a KRÉTA e-Ügyintézés felületén - az adatok megadását követően - az „Előnézet” ikonra kattintva tudja letölteni és aláírást követően fel tudja tölteni a rendszerbe.

* Felhívjuk a figyelmet, hogy iskolánk esetében 2020. április 28. 0:00 óra és 2020. május 15. 24:00 óra között van lehetőség a beiratkozás folyamatának ügyintézésére

Amennyiben az elektronikus úton történő beiratkozás az Ön számára problémát jelent segítséget 2020. május 6-án és május 7-én 08-16 óra között kérhet a 30/7141354-es telefonszámon.Szokolya, 2020. 04. 07.


Huszta Emma Anna
intézményvezető

2020-03-09 - Cirkuszban jártunk

Cirkuszban jártunk

A LEP keretében március 4-én a Budapesti Nagycirkuszban jártunk. A kismarosi és szobi diákok társaságában autóbusszal jutottunk el az előadás helyszínére.
Miután odaértünk, rájöttünk, mennyire nagy a drágaság a büfében, de ezt csak zárójelben jegyzem meg, nem büfézni mentünk .

A produkció érdekes volt annak ellenére, hogy nem sok állat szerepelt benne. Sőt! Csak lovak voltak.
Az előadáson a porondmester, az úgynevezett „fényhajlító” mesélt a tavaszról. A kaszkadőrök a tavasszal kapcsolatos dolgokat mutatták be trükkökkel, poénokkal.
15 perc szünet következett, ami mindenkire ráfért, ez után folytatódott a móka.
A jégtörők például beverték a fejüket a plafonba, akkorát lendültek a tripla hátra szaltóhoz és csavarokhoz.
Aztán megjelentek a lovak, hátukon orosz zászlót tartva hátrafelé lovagoltak az emberek.
Ennek végén a fényhajlító bemutatta a trükközőket (a különböző trükkök közben folyamatosan mesélt), táncosokat. Itt ért véget a két és félórás műsor.
Számomra érdekes volt ez az előadás.

Szijártó Bendegúz
6. osztályos tanuló

2020-02-24 - A farsang eredete

A farsang név német nyelvterülethez köthető, osztrák-bajor eredetű szó.
Érdekessége a dolognak, hogy a farsangtól teljesen eltérő hangzású carneval szó kialakulásának érdemi gyökerei ugyanoda vezetnek, ahová a farsang szó gyökerei is, a húshagyó keddhez. A carneval (karnevál) szó olasz eredetű őse, a ‘carnelevare’ ugyanis annyit tesz: ‘húst eltávolít’.
Létezik egy, ókorba nyúló archaikus szál és létezik egy néhány száz éves eredet, amely a késő-középkorba vezet.
A Föld különböző országaiban zajló farsangi ünneplések mindegyikének van egy közös eredője a múltban, ezek a tél végi maszkos, álarcos, jelmezes ünnepi vigasságok és események.
A tél vége és tavasz kezdete, a termékenység és bőség időszakának kezdete az ókori népek mindegyikénél jeles ünnep volt, amit maszkokba és jelmezekbe bújva ünnepeltek.
A farsang időpontja és dátumai
A farsang hossza és naptári zárónapja minden évben más és más. Ezért is soroljuk a mozgó dátumú ünnepek csoportjába.
Ennek az az oka, hogy bár a farsang világi ünnep és ősi hagyományai az pogány ókorba nyúlnak, mégis keresztény egyházi ünnepekkel van szoros összefüggésben.
Két egyházi ünnep közé ékelődik, a vízkereszt és a húsvéti nagyböjt közé. Kezdete mindig ugyanakkor, vízkeresztkor, január 6-án van, a zárónapja annak függvényében alakul, hogy a húsvéti nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerda éppen milyen napra esik.
Legkorábbi lehetséges zárónapja február 4-e, a legkésőbbi pedig március 10-e.
A pontos nap meghatározása az adott évi húsvét dátumából, visszafelé számítva történik, a húsvét előtti 40. nap.
Farsangi szokások és hagyományok
Legrégebbi képviselői a farsangi köszöntők valamint a maszkos-jelmezes felvonulások, az úgynevezett maszkos alakoskodások vagy a húshagyókeddi szalmabábu-égetések, amely a bolond napok végét jelképezi. Az ebből a kultúrkörből származó farsangoló szokások elsősorban a nép, a városi polgárság és vidéki parasztság körében voltak népszerűek.

Az arisztokrácia körében inkább a népi csoport által úri huncutságnak tartott, itáliai eredetű karneválozás fényűző szokásai terjedtek el. (A riói, velencei, kölni karnevál a világ legnagyobb hagyományőrző ünnepei közé tartozik.)

Ennek a kettősségnek a hatása a mai napig tetten érhető. Elég, ha a jól ismert operabált és a busójárást vetjük össze. Érdekesség, hogy a mohácsi busójárást 2009-ben felvették az UNESCO Szellemi Világörökségei közé.

2020-02-24 - Központi felvételi 2019/2020

Minden évben nagy izgalmakat hoz január közepe: ekkortájt írják ugyanis mind a nyolcosztályos gimnáziumokba jelentkező 4., mind a középiskolába jelentkező 8. osztályos diákok a központi felvételi feladatsorait mind magyar nyelv, mind matematika tantárgyakból. Így történt ez most is: január 18. volt a megmérettetés napja. A gyerekeknek most sem volt könnyű dolguk, ahogy ez lenni szokott - nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a vizsga célja, hogy elért eredménye és vitt pontjai, valamint sok esetben szóbeli meghallgatás alapján mindenki abba az intézménybe nyerjen felvételt, ahol sikeresen folytathatja a későbbiekben tanulmányait. Az azóta beérkezett pontok alapján elmondható, hogy a gyerekek szépen teljesítettek - így most teljes erőbedobással készülnek a szóbeli felvételire.

Nobik Nagy Rita

2020-02-24 - A farsangi bál királyi párja

Kétséget kizáróan mindig nagy érdeklődés övezi a farsangi bál királynőjének és királyának megválasztását. A királyi párt a mindenkori 8. osztály adja, de az iskola teljes népe választja meg. Ebben az évben a választás Mekli Karinára és Puskás Atillára esett, akik gyönyörű ünnepi öltözetükben már megjelenésükkel emelték a farsangi bál fényét. Bevonulásuk után megnyitóbeszédüket a jelmezesek felvonulása követte, melynek befejeztével ők nyitották meg a táncos mulatságot is.

2020-02-24 - Zenés vendégség

Január 13-án iskolánkba látogatott a Váci Civitas Művészeti Egyesület néhány tagja, egy vonósnégyes.
A játékos ráhangolást követően kérdésekkel tehettük próbára magunkat arról. hogy mennyire ismerjük a hangszereket.
A művészek ismereteinket a hangszerek részletes bemutatásával bővítették, majd néhány zeneműrészlet bemutatására került sor.
Mindenkinek tetszett a koncert. Nagyon örültünk, hogy meghallgattuk ezt a bemutatót.
Orosz Viktória
4. osztályos tanuló

2020-02-24 - A 21. NyelvÉSZ verseny

Diákjaink közül három harmadik osztályos tanuló: Gyurik Nóra, Sáros Bence, Szabó Ruben részt vett a 21. alkalommal megrendezett NyelvÉSZ verseny iskolai fordulóján. Erre a megmérettetésre 14 000 diák jelentkezett. A feladatokkal diákjaink megbirkóztak, bár – meg kell hagyni – nem kifejezetten a harmadikos tudásra építettek, az általános műveltségükre is nagy szükségük volt.

Büszkék vagyunk rájuk, izgatottan várjuk az eredményt.

2020-02-24 - A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.
Ebből az alkalomból az alsó tagozatosok színházi előadáson vehettek részt, míg a felső tagozatos diákoknak Nyiriné Grósz Judit és Barton Zsoltné tanárnők vetélkedőt szerveztek. Nagyon hasznos és jó hangulatú verseny alakult ki, ahol minden gyermek nyert, mert igazi csapatként tudtak dolgozni, a közös munka pedig sok pozitív energiát szabadított fel.
Gratulálunk a csapatoknak!
Judit néni és Kati néni

2020-02-24 - Farsang 2020

Az idei farsangi bálunk február 15-én került megrendezésre.
A délutánt mindenki nagy készülődéssel indította, a felnőttek szendvicseket és sütit készítettek, a gyerekek izgatottan próbálták új jelmezeiket.
Négy órakor kezdetét vették a programok: a bált a bálkirálynő és a bálkirály nyitotta meg, az alsó tagozat osztályai egymás után mutatták be előadásaikat. Ezt követően megkezdődött a jelmezes felvonulás. Nem volt hiány ötletes jelmezekből, a kreativitás idén is főszerepet játszott. (tank, rózsabokor, gésa, tükörtojás reggelire, Harisnyás Pippi – kettő is! tündérek, manók, pingvin stb.)
A bemutatkozás után rövid szünet következett, amely alatt a hetedik osztályos diákok tombolákat árusítottak. Ezután az iskola akrobatika szakkörös tanulói következtek bemutatójukkal. Ezt a tombola sorsolása követte, melynek révén értékes ajándékokhoz juthattak a szerencsések.
Úgy gondoljuk, most is a buli volt a mulatság fénypontja, jók voltak a zenék és a fények.
Szerintünk újabb csodás farsangot tölthetett együtt Szokolya apraja-nagyja.

Agod Villő – Csitneki Boglárka – Révész Hanna 7. osztályos diákok

2020-02-23 - AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE A 2020/2021. TANÉVBEN
SZOKOLYA
Köznevelési intézmény: Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola
2624 Szokolya, Lévai utca 5/A.
Felvételi körzet: Szokolya község közigazgatási területe

2020-02-23 - PEAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATOK ELLÁTÁSI KÖRZETE

VÁCI TANKERÜLETI KÖZPONT
Székhely: 2600 Vác, Dr. Csányi László Krt 45. I. em
Telefon: +36-27-795-219
E-mail: vac@kk.gov.hu
PEAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATOK ELLÁTÁSI KÖRZETE
Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szobi Tagintézménye
A 2020/2021. TANÉVBEN
Pedagógiai Szakszolgálat neve, címe
Tagintézmény hivatalos neve:
Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szentendrei Tagintézménye
Ügyviteli telephelye:
2628 Szob, Köztársaság utca 2.
Tagintézmény telephelye:
2626 Nagymaros, Fehérhegy utca 2.

Ellátási feladat: gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés és gondozás
- (járási) szakértői bizottsági tevékenység
- nevelési tanácsadás
- logopédiai ellátás
- konduktív pedagógiai ellátás
- gyógytestnevelés
- iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás
- kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozása

Ellátási körzet:
- Bernecebaráti
- Ipolydamásd
- Ipolytölgyes
- Kemence
- Kismaros
- Kóspallag
- Letkés
- Márianosztra
- Nagybörzsöny
- Nagymaros
- Perőcsény
- Szob
- Szokolya
- Tésa
- Vámosmikola
- Verőce
- Zebegény

2020-02-23 - 1%

AZONOS ESÉLYEKÉRT ALAPITVÁNY
Adószám: 19180753-1-13
Cím: 2624 Szokolya, (Pest megye)
Tevékenységi kör: Szociális

2019-12-21 - Visegrádi szavalóverseny

Áprily Lajos születésnapja alkalmából versmondó versenyt hirdetett a visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény. A rendezvény 2019. november 14-én zajlott le.
7 tanuló vállalta, hogy részt vesz, megméreti tudását: a 4. osztályból Nyári Sámuel Bálint és Petrik Laura Diána, az 5.-ből Forgony Liza, Maus Zoé, Petykó Luca Nóra, a 6.-ból Szíjjártó Bendegúz, a 7.-ből pedig Révész Hanna.
Büszkék lehetünk rájuk, hiszen külön feladatot vállaltak, becsülettel helyt álltak a népes mezőnyben.
A felkészülésben közreműködő szülők szerepét is szeretném kiemelni, valamint a verseny szervezőit is elismerés illeti, hiszen a vendéglátás és a szervezés magas színvonalú volt.
Barton Zsoltné
magyartanár

2019-12-21 - Akire büszkék vagyunk

A Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében a Magyar Katolikus Püspöki Kar által meghirdetett vers- és novellaíró pályázaton iskolánk 4. osztályos diákja, Bicskei Abigél 3. helyezést ért el kategóriájában.
A szépirodalmi pályázat témája Árpádházi Szent Erzsébet élete volt. Abigél a nagymamájától Szent Erzsébetről érdeklődő kislány szemszögéből írta meg novelláját. Műve egy alkalmi kiadványban is olvasható.
A díjat a Nemzeti Színházban egy gálaesten adta át dr. Veres András püspök - a MKPK elnöke - 2019. november 19-én.
Mi is gratulálunk kisdiákunknak a szép eredményhez.

Barton Zsoltné
magyartanár

2019-12-21 - Elismerés az iskolának

2019. december 11-én nagy elismerésben részesült a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola tantestülete és az iskola intézményvezetője, Huszta Emma Anna.

A Váci Tankerületi Központ igazgatója Verebélyi Gábor Ákos, 2019-ben a tankerület intézményei közül 3 intézményvezető munkáját emelte ki és méltatta az iskolai munkát. Egyik iskola a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola, mely innovációs tevékenységéért, módszertani megújulásáért, újszerű, komplex tanulási formák bevezetéséért kapta az elismerést.

Néhány szó az elmúlt év változásairól:

Iskolai programunk 3 nagy alappillérre épül:
1. Logikai és táblajáték program, alsó tagozaton a Sakkpalota Polgár Judit Képességfejlesztő Programmal kiegészülve,
2. Felső tagozaton a Komplex Instrukciós Program,
3.Tankert program, Robotika foglalkozások.

A logikai és táblajáték program
Az egész intézményt érintő program: a tanítási óráinkat 40 percre csökkentettük, a fennmaradó 5 perceket játéksávba tömörítettük. Itt a gyerekek logikai és táblajátékokkal játszanak. Az első és a második osztályban a testnevelés órákat 4+1-re bontottuk, a +1 órában sakkozni tanulnak a gyerekek. Ezen felül még 2-3 tárgyban jelenik meg a Sakkpalota módszertana.
Célunk a logikai, matematikai, stratégiai gondolkodást segítő játékok alkalmazása az iskolában, lehetőség szerint a tanórákon, a gyerekek értelmi képességének fejlesztése, a szabadidő igényes, tartalmas eltöltése, a társas élet, a szociabilitás erősítése, a rendszeres megmérettetés, versenyzés és a hagyományápolás.
Sakkos osztályaink 2 év múlva lesznek felsősök, itt már tovább kell gondolnunk a sakk-oktatást, hiszen az máris világosan látszik, hogy ezek a gyerekek túlnőnek a mi sakk tudásunkon. Némethné Pintér Csillával már beszéltünk erről, számítunk az Önkormányzat segítségére.

Komplex Instrukciós Program (KIP)

Ez a program a közös munkára, az együtt gondolkodásra, a csapatban való működésre készíti fel a gyerekeket. A KIP olyan tanítási módszer, mely lehetővé teszi csoportmunka szervezését a tanulók magasabb szintű gondolkodásának fejlesztése érdekében.
A csoporttevékenység az osztálytermi munka magja, de nem kizárólagosan. Továbbra is a módszerek közé tartozik az ismeretek tényszerű közlése, a frontális osztálytanítás.
A Komplex Intrukciós Programot felső tagozatban kezdtük bevezetni. Talán ez adja a legtöbb leckét gyermeknek és felnőttnek egyaránt. Ha a felső tagozaton sikerül gyakorlatot szereznünk ebben a módszertanban, kiterjesztjük az egész iskolára. Ez jó lehetőséget nyújt a gyermekek közti együttműködés kialakítására és a tananyag újszerű elsajátítására, megszilárdítására.

Szokolya Zöld Szíve – Tankert

Elképzelésünk szerint azokat a tantárgyi elemeket, amelyeket a természetben vagy a tankertben meg lehet mutatni a gyerekeknek, kihozzuk a tantermi keretek közül. Célunk, hogy a gyerekek minél kevesebb időt töltsenek az iskolapadban. Ha maguk vetik a magot, palántáznak és gondozzák a növényeket, majd szüretelik és elfogyasztják azokat, sokkal több információhoz, gyakorlati tudáshoz és nem utolsó sorban élményhez jutnak. A folyamatot látják és nem csak egy-egy kiragadott részletet. A tananyagon túl a kert, a kertészkedés alkalmat ad olyan többletinformációk megszerzésére, amelyek gazdagítják a gyermeki tudást.

Kóspallagi Alkotóműhely – robotika

Ma mindenfelé robotizált eszközök vesznek körbe bennünket. Az alkotóműhelyben a tanulók saját tapasztalataik révén dolgozzák fel a tananyagot, értékelnek, összefüggéseket állapítanak meg, közben személyiségükben formálódnak és újabb ismeretekkel megerősödve fejlődnek.
A projekt munka, az élménypedagógia, a kooperatív és kollaboratív tanulás az algoritmikus gondolkodás fejlesztésével, a korszerű alkalmazói készség valamint a kreatív és kritikai gondolkodás kialakulásával, a tanulók gondolkodási képességének fejlesztésével a műszaki, művészeti és digitális kompetenciák alapkészséggé emelését célozzák meg. Cél az önálló és alkotómunkára nevelés elérése, melynek eredménye egy aktív, kezdeményező, alkotó és boldog fiatal.

A műhelyben teljes informatikai hálózat, faipari gépek, dekopír fűrész, csavarbehajtó, kézifűrész, elektromos gérvágó, gépi lombfűrész, munkapadok, kézi szerszámok, csavarhúzó, vonalzó, melegragasztó-pisztoly, lézervágó, 3D-s nyomtató, mikrovezérlő, elektrotechnikai alkatrészek és forrasztó állomás várja a gyerekeket. (Hivatalos sajtóanyag Kóspallagi Alkotóműhely „Mindenki jó valamiben”. @dukanyar 1. évfolyam 1. szám)
A gyerekek megismerkedhetnek a modern programozás alapjaival, a tervezés-megvalósítás-tesztelés folyamatával.
Robotika: jelenleg a 6. évfolyam vesz részt egy kisérleti robotika oktatásban. A már meglévő oktatási rendszerünk megtartásával hétfőnként projektnapot tartunk az iskolában. A projektnaphoz informatika, matematika, rajz, testnevelés és robotika szakkört rendeltünk. Egy oktatási egység 3 hétig tart. Ez idő alatt 3 projektnap valósul meg: kettő az iskolában előkészületekkel, tervezéssel zajlik, a harmadik napon a gyerekek Kóspallagra utaznak az alkotóműhelybe, ahol megvalósítják elképzeléseiket. Az ehhez kapcsolódó tananyagot Hlavati Róbert és Laufer Tamás tanár urak tervezik meg és öntik komplex tananyag formájába. Ezt a lehetőséget a Váci Tankerületi Központ biztosítja számunkra.
Ezek a változások a 2019-es évhez kötődnek. Még nagyon sok tervünk van, amit az elkövetkezendő években kívánunk megvalósítani.

Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola

2019-12-21 - Ásványkiállítás iskolánkban

December 12-13-án iskolánkba látogatott az esztergomi Ásványmúzeum mozgókiállítása. Az előadó néni bemutatójában megismerhettük a különféle ásványokat.
Az ásványok gyönyörű kövek, amik a bányákban, barlangokban találhatók, vannak olyan ritka ércek, amik a föld mélyén lelhetők fel. A smaragd ritka, több százezer Ft-ot is érhet. A rózsakvarc Madagaszkárról származik. Az ásványkiállításon találkozhattuk a zizikkel, ezek a pici sima kövek fehérek vagy színesek. Van az obszidián, ami fekete ásvány, nagyon törékeny. A hegyi kristály átlátszó. A holdkő fehér vagy sárgás kicsi ásvány, ami energiát tud adni az embereknek, de csak úgy lehet ez, amikor telihold van.
A kristály csillogó ásvány, még fürdőkádat is készítettek belőle. A legnagyobb méretű kristály összértéke több mint 15 millió forint.
Az ásványok mellett az évmilliókkal ezelőtt itt élt állatok fogait, kőzetbeli lenyomatait, maradványait is megnézhettük.
A mosasaurusnak több mint 88 foga volt, még a szájpadlásán is található fog. Ez egy tengerben élő csúcsragadozó volt, kisebb-nagyobb testű állatokra vadászott, bálnára, nagy fehér cápákra.
Ternay Roland
4. osztály

2019-12-21 - Adventi gyertyagyújtás

A Malom téren, a falu adventi koszorújánál gyűlt össze a falu apraja-nagyja, hogy együtt gyújtsuk meg a gyertyákat. Az egyházak képviselői, Szokolya Község polgármestere, az IKSZT és Szalajka ház vezetője köszöntötték az ünneplőket, kigyúltak a falu ünnepi fényei is.
Ebből az alkalomból iskolánk tanulói is megcsillogtatták szavalásban és zenében való jártasságukat. Advent második vasárnapján Embey-Isztin Gabriella készítette fel az 5.osztályos tanulókat. Csengettyűn játszották el a Hull a pelyhes fehér hó, és az A kis Jézus megszületett kezdetű énekeket, valamint Ady Endre Kis karácsonyi ének c.versét énekelték a Ghymes együttes feldolgozásában.
Advent harmadik vasárnapján Káplóczki Beáta készítette fel a második osztályos tanulókat. Énekes-verses műsorukban helyet kapott Weöres Sándor, Dsida Jenő és Thúrmezei Erzsébet versei, valamint a hagyományos karácsonyi énekek.
Advent negyedik vasárnapján, a Falukarácsonyon a negyedik osztályosok készültek ünnepi műsorral: az ének és a vers mellett megjelentek a hangszeres műsorszámok is. Felkészítőik: Barton Zsoltné, Laufer-Galambosi Zsófia, Cs. Nagy András, Dán Ildikó, Ujvári Gábor.

2019-12-19 - Néphagyomány iskolánkban

December 13-a, péntek. Ennél nem is lehetne boszorkányosabb a levegő. Mikor reggel leszálltak a seprűjükről a suli jó boszorkái, érezni lehetett a feszültséget... Öt boszi lepte el a sulit és két Luca széket is hoztak magukkal, melyeket bűbájjal kentek meg a bejövő diákok és tanárok számára. Bár ezek a székek nem 9 fából és nem karácsonyra készültek el, mégis elérték, hogy aki rááll megláthassa a boszorkányokat, ahogy a hagyomány tartja. Régen, ha sikerült a Luca székére állónak elmenekülnie, mákot szórt maga után, hogy ne érje utol a boszorkány. A suliba érkezőket váratlanul érintette a bűbájos boszorkák látványa, akik varázslatukkal gondoskodtak arról, hogyha felismerik őket, ne menekülhessenek el. Mindenkinél elérték, hogy felálljon a Luca székére, vagy kerülje meg kétszer- s nem volt náluk a menekülő mák sem-, így nem szabadultak meg a boszik próbáitól. A széken állva mozdulatlanul tűrték, hogy a varázsseprűk jól megtisztítsák őket, s jó hangulatban lépjenek tovább, ahol megtudhatták, hogy fogják hívni a jövőbeli párjukat.

Régi szép hagyományaink hosszú ideje feledésbe merültek. Mostanában kezdünk kutatni újra az elfelejtett szokások után. Iskolánkban néhány éve újra felelevenítjük a lucázás hagyományát.
December 13-án, a 3. osztályosok Zsófi néni és Judit néni vezetésével útra keltek és felkerestek néhány családot a faluban. Szalmát vittek magukkal, és arra térdepelve mondták el köszöntőjüket, bő termést és a jószág nagy szaporulatát kívánták. A jókívánságok alatt Luca szelleme liszttel megkente és jóvá változtatta a házban lakó gyerekeket. A háziak pedig apró ajándékokkal köszönték meg a gyerekeknek a kotyolást. Miután megtisztultak és átugrották a luca seprűt, megtudhatták, ki lesz a jövendőbelijük.
Nyiriné Grósz Judit, Keszericze Kármen, Laufer-Galambosi Zsófia

2019-12-19 - Kosdon jártunk Arany János tanulmányi versenyen

Kosdon jártunk az Arany János tanulmányi versenyen

2019. november 14-én iskolánk 4 tanulója Kosdon járt tanulmányi versenyen. A verseny témája: Arany János és kora.
A gyerekek összemérték tudásukat matematikából, történelemből, angolból, magyarból, művészetekből.
Előzetes feladatként egy Arany János pénzérmét kellett készíteni a gyerekeknek. Puskás Botond 6. osztályos tanuló javaslatára a pénzérmét robotika foglalkozáson tervezték meg, majd Laufer Tamás tanár úr segítségével lézervágóval el is készítették. Nagyon különleges érme készült, amely a Kosdi Arany János Általános Iskola kiállítási vitrinjében kapott helyet.
A versenyen Takács Fanni, Puskás Botond, Pauliscsák Adrián és Balkányi Panna vettek részt.
Köszönjük a részvételi lehetőséget!

Huszta Emma Anna
intézményvezető

2019-12-19 - PUSE+ Szokolya

2019. november 29-én matematika, művészet módszertani szakmai napot tartottunk Szokolyán tanítóknak, tanároknak.
A programnak helyet adott a Szalajka IKSZT és Galéria, valamint a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola. A módszertani előadások után lehetőség nyílt a feltaláló/képzőművész Saxon-Szász János Műteremházának és kiállításának megtekintésére.
A konferencia megnyitásaként köszöntőt mondott Némethné Pintér Csilla, Szokolya község polgármestere és Huszta Emma Anna, a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola intézményvezetője. A konferencián neves előadókat hallgathattak a résztvevők:
Dárdai Zsuzsa művészetkritikus beszélt a PUSE projektről, Saxon-Szász János képzőművész/feltaláló mutatta be a Poliuniverzum játékot, mint művészet+játék+matematika, Dr. Stettner Eleonóra phD, a Kaposvári Egyetem docense a PUSE módszertanáról beszélt, bemutatta a megjelent módszertani könyvet és a GeoGebra alkalmazást. Ezután Tokai Dalma pszichológus beszélt a játék közösségformáló és képességfejlesztő hatásairól. Az utolsó előadást Oláhné Dr. Téglási Ilona, az Eszterházi Károly Egyetem adjunktusa tartotta, a játék Komplex Alapprogramba illeszthetőségéről.
A bemutató órák a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskolában zajlottak: Keszericze Kármen és Hlavati Róbert matematika óráját valamint Laufer Tamás rajz óráját tekinthették meg a konferencia résztvevői. Közben Saxon-Szász János workshopot tartott.
A Poliuniverzum játék SAXON - Szász János Szokolyán alkotó képzőművész, az MTA – Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja, településünk díszpolgára által létrehozott találmány, mely rengeteg lehetőséget tartogat a matematika újszerű, játékos tanításához.
A konferencián a Gyurik Műanyag Kft. részéről Gyurik Róbert, Gyurik Máté ügyvezető és Gyurik Gyula cégalapító vettek részt. Gyurik Róbert szakszerű bemutatót tartott a gyártástechnológiáról.
Bízunk benne, hogy sok érdekes, a mindennapokban használható ötlettel távoztak a konferencia résztvevői.
Huszta Emma Anna
intézményvezető
intézményvezető

2019-11-14 - Tájékoztató

Kedves Szülők!

A héten egy - a szokolyai iskolába járó gyermeknél történt - sajnálatos, tragédiába torkolló megbetegedés kapcsán felmerült kételyek/kérdések eloszlatása céljából az alábbi tájékoztatást tudom adni a váci ÁNTSZ-szel történő egyeztetést követően.

Gennyes agyhártyagyulladást (meningitis purulenta) többféle kórokozó is okozhat, a megbetegedett személlyel érintkezettek megelőző (profilaktikus) gyógyszeres kezelésére azonban kizárólag a járványos agyhártyagyulladás esetén van szükség. Ezt a Meningococcus baktérium okozza, melynek többféle szerocsoportja ismert. Amennyiben egy megbetegedésnél igazolódik az utóbbi kóroki szerepe, akkor az illetékes ÁNTSZ azonnal intézkedéseket hoz (gyógyszeres kezelés a beteggel korábban érintkezett személyek számára). Jelen esetben a váci ÁNTSZ által eddig elvégzett vizsgálatok alapján nem ez a kórokozó felelős a gyermek betegségének kialakulásáért. Amennyiben a további vizsgálatok során mégis igazolódna a Meningococcus fertőzés, akkor minden, a beteggel szoros kontaktusban állt személy meg fogja kapni a szükséges gyógyszereket, melyek ingyenesen biztosítottak.

Köszönettel: dr Hajnal Katalin iskolaorvos

2019-11-13 - Szeretettel Rád gondolunk...

Iskolánk közössége szeretettel és mély fájdalommal emlékezik
Rittman Milán
5. osztályos tanulójára.

Emlékünkben mindig velünk maradsz.

2019-11-10 - Új magyar innováció az Európa Unió oktatásában!

Tisztelt Kolléga!
Szeretettel várjuk Önt a PUSE+ Szokolya Konferenciára,
a ”Poliuniverzum az iskolai oktatásban” matematika módszertani szakmai napra.

A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/xuLUdN2nULYaLCVW6

Helyszín: Szalajka IKSZT, 2624 Szokolya, Lévai u. 5/C.
Időpont: 2019. november 29. péntek 9.00 – 17.00 óra
Bővebb információ: www.poly-universe.com
Kapcsolat: Dárdai Zsuzsa (+36 30 579 1882)
saxon.polyuniverse@gmail.com

PROGRAM
Helyszínek: 1/ Szalajka IKSZT és Galéria, 2624 Szokolya, Lévai u. 5/C. (www. szalajkaikszt.hu) 2/ Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola, 2624 Szokolya, Lévai u. 5. (www. cspai.hu) 3/ SAXON Műteremház, 2624 Szokolya Fő utca 23. (www.saxon-szasz.hu) Időpont: 2019. november 29. péntek 9.00 – 17.00 óra

DÉLELŐTT
9.00 – 9.45 Érkezés, Regisztráció IKSZT, a PUSE képzőművészeti kiállítás megtekintése
9.45-10.00 Konferencianyitó, köszöntők
Némethné Pintér Csilla Szokolya polgármestere, Huszta Emma Anna intézményvezető,
Gyurik Róbert a Gyurik Műanyag Kft ügyvezetője
10.00-10.20 Poliuniverzum az iskolai oktatásban
A projektet ismerteti Dárdai Zsuzsa művészetkritikus, pedagógus, a PUSE főkoordinátora
10.30– 11.15 PUSE párhuzamos óralátogatás a Cseh Péter Általános Iskolában. Osztálylátogatások maximum 20 fős A-B-C-D csoportokban regisztráció alapján:
a) A-alsós matematikaóra; óravezető: Keszericze Kármen tanító
b) B-felsős matematikaóra; óravezető: Hlavati Robert matematika-informatika tanár
c) C -felsős művészeti óra; óravezető: Laufer Tamás rajztanár
d) D- PUSE Módszertan és feladatok kipróbálása az analóg POLIUNIVERZUM eszközzel az IKSZT Galériájában, a PUSE Módszertan fejlesztőinek jelenlétében.
11.15- 11.45 Kávészünet


ELŐADÁSOK
11.45-12.15 Poliuniverzum = művészet + játék + matematika
Előadó: Saxon Szász János képzőművész/feltaláló
12.15-13.00 PUSE Módszertan és könyvbemutató, GeoGebra alkalmazások
Előadó: Dr. Stettner Eleonóra PhD, a Kaposvári Egyetem docense, a PUSE szakmai koordinátora
13.00-13.30 Művészet, matematika és közösség – PUSE online felületek
Előadó: Tokai Dalma pszichológus, JátékosLét Kutatóközpont
13.30-14.00 Játékalapú megközelítések a Komplex Alapprogramban
Előadó: Oláhné Dr. Téglási Ilona, az Eszterházy Károly Egyetem adjunktusa

DÉLUTÁN
14.00 – 14.30 Közös ebéd az iskola étkezőjében (regisztrált résztvevőknek)
14.45 – 16.00 Műterem látogatás Saxon Szász János tárlatvezetésével (2624 Szokolya Fő utca 23.)
17.00 PUSE képzőművészeti kiállítás és dokumentációs tárlat hivatalos megnyitója, IKSZT Galériája Megnyitja Dárdai Zsuzsa művészetkritikus, a PUSE főkoordinátora.
A kiállítás megtekinthető 2019. november 29 – december 31 között, nyitvatartási időben.
A PUSE Módszertan és feladatok kipróbálása az analóg POLIUNIVERZUM eszközzel, egész nap lehetőség van az IKSZT Galériájában.
A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztráció köteles. A részvétel korlátozott, csak az első 70 regisztrált résztvevőt tudjuk fogadni. Megértésüket köszönjük!
Minden résztvevőnek információs csomagot, büfét és ebédet biztosítunk. Mivel egy szekcióba csak maximum 20 főt tudunk fogadni, ezért kérjük jelezzék előre, hogy a délelőtti foglalkozáson melyik műhelyen A_B_C_D kívánnak részt venni, valamint azt is ha vegetáriánus ebédet kérnek.
A Poliuniverzum játék SAXON Szász János Szokolyán alkotó képzőművész, az MTA – Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja, településünk díszpolgár által létrehozott találmány, és a Gyurik Műanyag Kft. által Szokolyán gyártott világtermék. Ezért e különleges alkalomból a PUSE+ Szokolya Konferenciára regisztrált iskoláknak, intézményeknek lehetőségük van a Poliuniverzum iskolai készletet (12 db formadoboz) különlegesen kedvezményes áron megrendelni.

2019-10-23 - Sakkpalota az iskolában

Iskolánk a 2019/2020-as tanévben bevezette Polgár Judit Sakkpalota képességfejlesztő oktatási programját, melynek célja az általános képességfejlesztés, a logikus és kreatív gondolkodás fejlesztése. Az új tantárgy a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva épül be az általános tanterv alaptantárgyaiba, előmozdítva ezzel azok készségszintű elsajátítását. Tanítóink közül többen elvégezték a tehetségfejlesztő sakk akkreditált pedagógiai továbbképzést.
A képességfejlesztő sakkot felmenő rendszerben oktatjuk a testnevelés tantárgy részeként, illetve módszerként további tantárgyak tanítása során is alkalmazzuk.
Sakkpalota címmel tankönyv és munkafüzet, demonstrációs tábla, laminált lap, megfelelő számú, különböző méretű sakktáblák, sakk-készletek, sakkszőnyeg állnak a rendelkezésünkre.
A tavaly bevezetett Logikai és táblajáték program során a jelenlegi 2. osztály nagy érdeklődést mutatott a sakk iránt, sokak kedvenc játéka lett. Ezen felbuzdulva ebben az osztályban is elindítottuk a programot. A tananyagot nagyobb léptékkel vesszük, mivel sok elem ismerős számukra.
A Sakkpalota módszerét, feladatait szívesen alkalmazzuk más tantárgyak esetében is.
A 2. osztályos matematika óráimon a sakkbábok értékei alkalmat adnak a számfogalom kialakítására és a matematikai műveletek gyakorlására. A sakktáblával való ismerkedés elősegíti a sík- és térbeli tájékozódást. A Sakkpalota munkafüzet minden fejezete tartalmaz egy szöveges feladatot, mely a Sakkpalota életéhez és a gazdálkodáshoz kapcsolódik.
A kézzel fogható sakkbábok segítségével remélhetőleg könnyebben értik meg a szorzás, bennfoglalás, részekre osztás műveletét, a szorzótábla felépítését.
A sakkjáték tanulásának, gyakorlásának kedvező hatása a gyermek egész intellektuális fejlődésére jó hatással van.

Tarné Drexler Tünde

2019-10-23 - Bemutatjuk a kóspallagi robotika műhelyt


A hatodik osztályos diákok szemszögéből-saját írások

Egy új tantárgy jött be a 6. osztályban, ez a robotika. Az órákat Kóspallagon tartják.
Azt hittük, hogy nem lesz nagy szám, mert egy ekkora helyen hogy lehetne robotika műhely? Azóta rájöttünk, hogy ez a hely nagyon király.
Háromhetente hétfőn busszal megyünk át a műhelybe, melyet tantermekből alakítottak ki. Van egy informatika, egy technika és egy vetítőterem. A felszerelésük a nevüknek megfelelően változatos, a 3 D-s nyomtatóktól, forrasztóktól, drónoktól a lézervágóig, faanyagtól, szerszámoktól a ragasztókig minden megtalálható, amire a munkánk során szükségünk lehet. Egyszerre több ember tud dolgozni, bármit lehet programozni, szerkeszteni, és ha kezdő vagy, akkor a segítségedre vannak az ottani munkatársak András bácsiék, akik jófejek.
A foglalkozások arról szólnak, hogy programozunk különböző dolgokat, illetve számítógépeken végzünk különféle tevékenységeket. Pl. mágnest készítettünk, tablóképet alkottunk, egy egyszerű széket hozunk létre
Nagyon élvezzük a robotikát, mert jó, izgalmas, fejleszti az agyunkat, jobban tudunk gondolkodni. Örülünk, hogy ki lett találva, hogy átjárjunk Kóspallagra.
Ha megtetszett nektek is a műhely, akkor mehettek bármikor, szerintem nem fogtok unatkozni.
(Birszki Vendel, Csomó Barna, Gyöngyösi Amanda, Kosztolányi Lotti, Puskás Botond, Száraz Hunor munkáiból válogatta, összeállította: Barton Zsoltné, magyartanár)

2019-10-23 - Október 23.

Mondják, a nemzetek történelmét a győztesek írják, a világtörténelmet, az eseményeket formáló, formálni akaró mindenkori nagyhatalmak szerkesztik. Azt is mondják, csak a jövő biztos, a múlt az bizony néha változhat. Nekünk, magyaroknak többször is megadatott ezt a „múltat” megváltoztatni oly módon, hogy elbukottként, vesztesként is képesek voltunk azt a világgal átértékeltetni, újra íratni: 1956 októberének eseményei ezt bizonyítják. S bár a forradalom bukásának szomorú tényét nem tudjuk eltörölni, de akkor sikerült felragyogtatni azt a célt, amiért oly sokan fizettek az életükkel, börtönökben töltött évekkel, keserves mellőzésekkel, nélkülözéssel. A mai napon, 63 évvel a forradalmi események után rájuk emlékezünk.

Nobik Nagy Rita

2019-10-22 - Forgatás a tankertben

A Kék bolygó c. műsor szerkesztői hallották hírét a gyönyörű tankertünknek, és megkérdezték, hogy bemutatnánk-e valamelyik osztállyal az őszi munkákat. Örömmel mondtunk igent!

A szereplést a 3. osztály vállalta Laufer-Galambosi Zsófia osztályfőnök irányításával és néhány 6. osztályos segítővel. A gyerekek megmutatták, hogyan ásnak, gereblyéznek, ültetnek téli virágot, hagymás növényeket, hogyan lenolajozzák a kertben lévő faanyagot, és hogyan takarítják be a kerítésre felfutott komlót.

A forgatás nagyon izgalmas volt, kíváncsian várjuk a televízióműsort!

Huszta Emma Anna

iintézményvezető

2019-10-22 - Tankerttől a Hiúz házig

Izgatottan várta a 6. osztály, hogy újra reflektorfénybe kerülhessen, ugyanis a Kék bolygó c. műsor stábja forgatott iskolánkban és
Királyréten a Hiúz házban. Nagy örömmel vettünk részt a megújult kiállítás programján. A bemutatás során kiderült, hogy nagyon szerencsés helyzetben van iskolánk, mert nemcsak mint látványt fogadhatjuk be a természet szépségeit, hanem az élő tankertünk megteremti a kapcsolódást egy kiállítás szemlélése és a kétkezi munkával gondozott növények között. Ez egy valóban élő és hiteles kapcsolódási pont. Azon leszünk, hogy a gyerekek jelenlegi érdeklődése továbbra is megmaradjon, így biztosítva a természet szeretetének folyamatos fenntartását.

Laufer Tamás osztályfőnök

2019-10-22 - Megújultak az udvari szaletlik

Évekkel ezelőtt a szülői munkaközösségtől kaptuk az iskola udvarán lévő szaletliket, melyek sok udvari játék, foglalkozás helyszínéül szolgáltak. Sajnos az évek alatt erősen elhasználódtak, megkoptak. Kovács Gábor segítségével (aki a faanyagot biztosította) Bajai László karbantartó felújította a kis házikókat. Köszönjük a segítséget!

Huszta Emma Anna
Intézményvezető

2019-10-22 - Pályaorientációs nap iskolánkban

Október 15-én ismét megrendezésre került a pályaorientációs nap intézményünkben. Ez alkalomból az osztályok számára igyekeztünk olyan programokat szervezni, melyek révén betekintést nyerhetnek a különböző szakmákba. Hasznos ez a lehetőség a továbbtanulási elképzelések alakítása szempontjából is.

Idén a 8. osztály a hagyományoknak megfelelően a váci pályaválasztási kiállításon vett részt, ahol a környékbeli középfokú oktatási intézmények mutatkoztak be.

Az 5., 6. és 7. osztályosok számára az iskolában tartottak szakmai bemutatót a meghívott szülők. Diákjaink megismerkedhettek egy ruhaipari, informatikai cég mindennapjaival, a büntetésvégrehajtási feladatokkal valamint a bankok működésével, a pénzügyi tanácsadók tevékenységével.

Az alsó tagozatos kisdiákok sem maradtak ki az érdekes programokból. A tanító nénik kíséretében látogattak meg helyi ipari, könnyűipari, háziipari, gazdasági vállalkozásokat.

Ez úton is köszönjük azoknak a szülőknek, cégeknek a segítségét, akik nélkül ezek a látogatások, ismertetők nem valósulhattak volna meg.Barton Zsoltné

tanár

2019-10-22 - Őszi munkák az iskolai tankertben

A tankertben elültetett növények szeptemberben szépen meghozták a termésüket. Szeptember végén bőséges volt a betakarítás: rengeteg zöldbabot, dísztököt, cukkínit, paradicsomot gyűjtöttünk be, illetve a mángold is szépen termett.
Októberben a télre való felkészülés következett: a gyerekek felásták az ágyásokat, illetve kigyomlálták a palántanevelőket. A kerítést, a komposztálókat lenolajjal kentük le. Az ágyások fakereteinek a festése novemberre maradt, illetve a madáretetőket is ekkor fogjuk kihelyezni. Az iskolában és a kertben keletkezett szerves hulladékot a komposztálókba gyűjtjük, a keletkező komposztnak a későbbiekben nagy hasznát fogjuk venni.
Tanulóink szívesen végzik a kerti munkákat. Dicséret illeti meg iskolánk valamennyi tanulóját a kertben végzet szorgos munkájáért.
Külön említést érdemel: Palcsó Virág, Van der Veen Ajsa, Salamon Lilla a 2. osztályból, Pauliscsák Bálint, Major Csanád, Orosz Viktória, Petrik Laura a 4. osztályból, illetve meg kell említünk az első, a harmadik és a hatodik osztályosokat.
Herth Béla
fizika, történelem, technika szakos tanár

2019-10-22 - Megemlékezés az aradi vértanúkról

Iskolánkban idén is megemlékeztünk az aradi vértanúk, illetve gróf Batthyány Lajos kivégzéséről. Százhetven évvel ezelőtt, 1849. október 6-án Aradon végezték ki: Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Kis Ernő tábornokokat, illetve Lázár Vilmos ezredest golyó által.
Aulich Lajos, Damjanich János, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly, Knezich Károly, Nagysándor József, Poeltemberg Ernő, Török Ignác és Vécsey Károly tábornokokat pedig kötél által végezték ki. Ugyanezen a napon gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét és Fekete Imrét, a kóspallagi szabadcsapat parancsnokát pedig Pesten végezték ki az osztrákok.
A 7. osztályosok történelmi visszatekintése, illetve a közös éneklés méltón kifejezték nemzeti gyásznapunk szomorúságát.
Herth Béla
osztályfőnök

2019-10-22 - Robotika tanároknak, diákoknak


Laufer Tamás és Hlavati Róbert tanár úr a Váci Tankerületi Központ szervezésében részt vesznek a digitalizáció / robotika tanmenetbe való beépítésének kidolgozásában. Több egyeztetés és megbeszélés után sor került az első gyakorlati foglalkozásra. A megvalósítandó feladat egy cserepes virág automata öntözőjének kialakítása volt. Először a tervek megrajzolására, majd e mentén a gyakorlati problémák megbeszélésére került sor. Ezután a robottechnológiában alkalmazott mini vezérlőegységek (mikrobitek) programozására, a fizikai eszközök vektorgrafikus tervezésére, majd annak lézervágó segítségével történő kivágására került sor. Ezeket a tapasztalatokat már most fel lehet használni mindennapi oktatásunkban az informatika, rajz, matematika, fizika, technika, biológia / természetismeret tantárgyak terén.

A 6. osztályos diákjainkkal egy kísérleti program keretében veszünk részt robotika oktatáson. Informatika és rajz órákon tananyagba illesztve, robotika szakkörön ezt kiegészítve készülünk a minden harmadik hétfőn megvalósuló műhelyfoglalkozásra. Itt kelnek életre a terveink. Először egy saját névre szóló, rétegelt lemezből készült logó készült el. A diákok rajz órán megtervezték, majd informatika órán vektorgrafikus program segítségével a lézervágó "nyelvére" lefordítva megrajzolták azt (ezzel a programmal dolgoznak például az autók tervezésénél, illetve egyéb ipari termékeknél). A legutóbbi foglalkozás során pedig a mikrobitek programozási világába tekintettünk.

A diákok nagy örömmel vesznek részt a foglalkozáson, és külön öröm számukra, hogy egy számítógépen megtervezett elképzelés fizikai formát ölt és kézbe vehetik azt. A gyerekek a számítógépes ismereteket játszva sajátítják el, beleértve itt a profi tervezői programok használatát, illetve maguknak az egységeknek (mikrobitek) a programozását is.

Tanárok és diákok egyaránt nagy lelkesedéssel várják az előkészítő órákat és a műhelyfoglalkozásokat is.
Bízunk benne, hogy ez a jövőben minden diákunk számára elérhetővé válik.

Hlavati Róbert
matematika-informatika tanár és
Laufer Tamás
rajz-etika tanár

2019-10-22 - Modern falitábla az 5. osztályban

Örömmel számolok be arról, hogy az osztály diákjai és szüleik/ hozzátartozóik nagy lelkesedéssel fogadták azon elgondolásomat, miszerint legyen egy saját mágneses-írható falitábla (200cm*100cm) az osztálytermünkben, ahová a gyerekek a saját élményeiket, fényképeiket vagy rajzaikat kitehetik. Így magunkénak érezhetjük és élménnyel tudjuk megtölteni termünket. Az első szülőin vetettem fel ezt a gondolatot, és már ott döntés is született a szülők részéről, hogy ezt anyagilag támogatják. A szülői munkaközösségi tagok szervező munkájának köszönhetően nagyon gyorsan megvalósult a terv, így a gyerekek máris birtokba vehették mágnestáblájukat. Elsőként Rittman Milán kedvenc autóját hihetetlen szépen ábrázoló rajza került rá.

Köszönöm a szülők pozitív hozzáállását és várjuk a további fényképeket, rajzokat!
"This is the beginning of a beautiful friendship!" :)

Köszönettel, Hlavati Róbert osztályfőnök

2019-10-03 - A magyar népmese napja 2019

A kismarosi Művelődési Ház és Könyvtár az idén mesemondó verseny szervezésével emlékezett meg a nagy mesegyűjtő, Benedek Elek születésnapjáról.
Erre a rendezvényre iskolánkból is neveztek diákjaink, s kiváló szövegtudásukkal, rutinos előadásmódjukkal szép eredményeket értek el.
Dicséretet kapott teljesítményéért Gyurik Nóra 3., Nyári Sámuel Bálint 4., osztályos tanuló.
A harmadik helyezésen osztozott Révész Ádám 3., Takács Fanni Laura 5. osztályos diákunk, 2. helyezést ért el Orosz Viktória.
A gyerekeknek kevés idejük volt a felkészülésre, mégis kiválóan helyt álltak. A mesék elhangzása után a gyerekek egy kedves színdarabot tekinthettek meg. Lehetőség volt kézműves tevékenységre, olvasgatásra is. Az eredményhirdetés után felnőttek mondtak meséket a megjelenteknek, majd Mátyás király kecskepásztoráról adott elő zenés mesét egy verőcei művész házaspár.
Mindannyiunk kulturális épülésére szolgált ez a program, köszönjük a szervezőnek, Csadó Klaudiának.
Barton Zsoltné magyartanár

2019-08-31 - Megújult az iskola

2019 nyarán nagy fába vágtuk a fejszénket. A Váci Tankerületi Központ segítségével az iskola elavult fűtőtestjeinek cseréjére került sor, majd szintén a tankerület támogatásával, valamint a Szokolya-Wierden Egyesület, a Mi Falunkért Közalapítvány és Szokolya Község Önkormányzatának összefogásával az emeleti zsibongó padlója és falburkolata újult meg. A munkából az iskola dolgozói is alaposan kivették a részüket. A pedagógusok eltávolították az elavult, műanyag falburkolatot, majd az Önkormányzat finanszírozásával megtörtént a falak glettelése. Bajai László, az iskola karbantartója lefestette a falakat. Ezután következhettek a burkolatcserék. A burkolatok le- és felhelyezése nagyobb feladat volt, mint ahogy először látszott, a munkálatok nagyon elhúzódtak. Szinte az utolsó pillanatig dolgoztak a kivitelezők. Eközben magukat nem kímélve takarítottak dolgozóink, Juhász Ferencné és Bagyinszki Zinajda. Az ő munkájuk nélkül nem tudtuk volna szép, tiszta iskolában kezdeni a tanévet. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki segített ebben a megújulásban. Külön köszönet a Váci Tankerületi Központnak és Némethné Pintér Csilla polgármester asszonynak az együttműködésért. Ismét szép példát láthattunk az összefogásra. Öröm lesz egyre szépülő iskolánkban kezdeni ezt a tanévet!
Huszta Emma Anna

2019-08-31 - Tankert nyáron

Az iskola tankertje az ünnepélyes átadó után kelt igazán életre. A sok szorgos kisdiák pedagógusok segítségével megkezdte az ágyások beültetését. A kitartó gondozás, locsolás eredményeként a tökök, paradicsomok, cukkinik elképesztő burjánzásnak indultak. Hatalmas méretű és bőséges termés várja szorgos kis kertészeinket iskolakezdéskor!
Köszönjük mindenkinek, aki segített ebben a munkában.
Huszta Emma Anna

2019-08-30 - Alma és fája

A közmondás szerint alma nem esik messze a fájától. Ezt az örök érvényű igazságot most igazolhatjuk egy példával.
Valamikor nem is túl régen Szokolyán is voltak úttörővasutas diákok, akik a tanulás mellett kisvasutas szolgálatot láttak el. Pauliscsák József is közéjük tartozott. Akkor még bizonyára ő sem sejthette, hogy az idő elteltével fiai közül a legidősebb a példáját követi.
Adrián kisgyermekkora óta a vasút bűvöletében él -nemcsak azért, mert házuk előtt zakatol a Királyréti Erdei Kisvasút, s bármikor láthatja, hallhatja– hanem azért, mert igazán érdekli őt minden, ami a vasúttal kapcsolatos. Nála jobban senki sem ismeri iskolánkban a menetrendet, a vonatok járatszámait, a mozdonyokat, a vasúttal kapcsolatos témákat. Nem csoda, hogy 2. éve a Budapesti Gyermekvasút szolgálattevője. Kiválóan tanuló diákunk általános iskolai tanulmányaival párhuzamosan végezte el a tanfolyamokat, s a megszokott módon ott is a legjobbak között van. Szívvel-lélekkel lett egy másik közösség tagja, a felelősségteljes feladatok ellátása mellett szívesen vesz részt közösségépítő programokban, táborokban, kerékpártúrákon, élményeit szerényen osztja meg velünk.
Augusztusban pedig elnyerte a Budapesti Gyermekvasút „Oscar”-ját a legtöbb szolgálat teljesítésével.
Ehhez a kitüntetéshez gratulálunk, mi is büszkék vagyunk rá, nemcsak családja.
Hogy ezt a díjat ő érdemelte ki, nem véletlen. Érdeklődése, precizitása, fegyelmezettsége, elkötelezettsége, közösségi szellemű gondolkodása révén lett méltó rá.
A siker tekintetében sem esett az alma messze a fájától, hiszen Adrián édesanyja, Kati, az év végén az Országos Baleseti Intézetben végzett munkájáért miniszteri kitüntetést kapott, emellett a betegek szavazatai alapján a legjobb ápolónő díjat nyerte el.
Elismerés illeti az egész családot, hiszen szabadidejüket, anyagi támogatásukat nem sajnálva tették lehetővé, hogy gyermekük álma valóra válhasson, s Adrián édesapja nyomába léphessen. Kívánjuk, hogy minél több sikerben legyen része további munkájában is.

Barton Zsoltné
magyartanár

2019-08-30 - Első tanítási nap

Tisztelt Szülők!
Az első tanítási nap szeptember 2., hétfő. Ezen a napon az 1-3. tanítási órát tartjuk meg, ezek végeztével a gyerekek mehetnek haza. Étkezés ezen a napon még nincs, viszont kérjük, hogy a tanévnyitó után kiosztott étkezésiigény-felmérő nyomtatványt hozzák vissza a gyerekek, mert ezek tükrében tudjuk szeptember 3-ától biztosítani az étkezést.

2019-08-30 - Hatan a sakkpalotában

2016. június 28-30-ig az alsó tagozatos tanító nénik ( Detti néni, Zsófi néni, Tünde néni, Kati néni, Judit néni és Kármen néni ) 3 napos továbbképzésen vettek részt Budapesten a "Tehetségfejlesztő sakk, mint oktatási eszköz" című programon. A módszer bevezetése új ablakot nyit a tanítás-tanulás folyamatában, mellyel színesebbé tehetjük a diákjainknak az új ismeretek feldolgozását.A módszer kiemelkedően segíti a logikus gondolkodás, a képességek és készségek fejlődését. A módszer az érzékelés területeinek egyidejű alkalmazására helyezi a hangsúlyt, mely a mozgás segítségével alapozza meg a tananyag elsajátítását. Játék a játékban a könnyebb tanulás érdekében. A tanfolyamon nagyon sok ötletet kaptunk a további munkánkhoz. Az új eszközök, melyeket a tanév során rendelkezésünkre bocsájtott a Váci Tankerületi Központ, segítik a módszer és a program bevezetését. Sakkbábuk, itt az idő, játékra fel!
Keszericze Kármen

2019-08-28 - Robotika képzés mint pályaorientáció

Robotika képzés mint pályaorientáció

Egyre fontosabb, hogy már lehetőleg az általános iskolában olyan oktatást, képzést kapjon a gyermek, amit valóban hasznosíthat az életben, akár szakmája is lehet majd.
Ennek a lehetőségét szeretné megteremteni a Váci Tankerületi Központ a környékbeli iskolások számára; így támogatta egy Robotika Műhely létrejöttét, mely jelenleg a Kóspallagi Általános Iskola területén működik.
A technikai feltételek maximálisan megfelelnek napjaink kihívásainak: olyan műhelyről van szó, ahol az egyszerű fúrás-faragás, komoly gépekkel történő barkácsolás, precíziós szerelés is megvalósítható akár lézervágó, akár 3D nyomtató segítségével is.
Mindemellett az esztétikai és szellemi színvonalat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel való együttműködés garantálja.
A dolog érdekessége, hogy az így létrejött tárgyakat, gépeket, eszközöket számítógépes programok, illetve androidos applikációk segítségével programozni, irányítani is lehet.
Természetesen az sem mindegy, hogy milyen tárgyakat hozhat létre a tanuló. A cél az, hogy az alkotás, amennyiben tanórai keretek között történik, ne “csak” öncélú legyen, hanem kapcsolódjon a tantárgyak tananyagához is.
Így jött létre egy munkacsoport, mely szinte minden tantárgyat, illetve oktatási területet lefed. Feladata, hogy a jelenleg meglévő projektfeladatok mellé újabbakat fejlesszen, kifejezetten általános iskolák témaköreihez kapcsolódva.
Iskolánkból három fő dolgozik jelenleg ezen a tananyagfejlesztésen több más iskola tanáraival együtt.
Ezzel párhuzamosan a tervek és megvalósításuk három tantárgy esetén már beépül a 2019/2020-as tanév tananyagába. Diákjaink lehetőséget kaptak, hogy egész tanévben látogathassák a műhelyt.
Egy nyári tábor alkalmával néhány tanulónknak már volt lehetősége ízelítőt kapni a programból, ahol érdekesen, hasznosan, játszva tanultak, és közben szinte észrevétlenül kerülhettek közel a jövő legmenőbb szakterületéhez.

Laufer Tamás

2019-08-22 - Tanévnyitó ünnepség

SZERETETTEL VÁRJUK A TISZTELT SZÜLŐKET ÉS DIÁKJAINKAT a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola TANÉVNYITÓ ünnepségére. Időpont: 2019. szeptember 01. (vasárnap) 16.30 óra

2019-06-25 - Drónverseny

2019.05.24-én részt vettünk Sződligeten a Gárdonyi Gáza Ált. Isk.-ban az első alkalommal megrendezésre kerülő országos Drón programozási versenyen. Többségében a környező iskolákból jöttek versenyzők, de Békéscsabáról és Miskolcról is érkeztek lelkes diákok. Részünkről a 7. osztályból Puskás Attila, a 8. osztályból Bíró Olivér, Kovács Barnabás, Lénárt Mátyás vette fel a kesztyűt a programozáshoz. Két részből állt a verseny. Elsőként egy saját produkcióval kellett készülni és azt bemutatni. Mi a drónnal betűket formázva írtuk ki SZOKOLYA településünk nevét. A második részben egy felépített akadálypályát kellett mérőszalaggal lemérni, majd 1 órányi felkészülési idő alatt leprogramozni. A fiúk nagyon szépen vették az akadályt, és bizton állíthatom, hogy a legtöbb ötlettel oldották meg a feladatot, melynek eredményeként 10 soros programmal végig vitték a drónt a pályán! A mérési pontatlanságból adódóan nem volt teljes értékű a feladat végrehajtása, így dobogós helyezést nem tudtunk elérni. A felkészülési időszakban nagy sikert aratott többi tanulónk körében a drón jelenléte - reptetése, és sok kíváncsi diákunk szeretett volna csatlakozni a programozáshoz. A kölcsönkapott drónokat vissza kellett szolgáltatnunk a szervezőknek, de bízunk benne, hogy találunk megoldást, hogy ezt a látványos programozást a későbbiekben be tudjuk vonni iskolánk egyik szakkörébe, mellyel még közelebb kerülhet a matematika és az informatika világa gyermekeinkhez. Hlavati Róbert

2019-06-25 -

A 2018/19-es tanév méltó lezárásaként Barton Zsoltné és Zima Katalin tanárnők szervezésében fantasztikus gyereknapon vehetettek részt diákjaink. Sportversenyek, ügyességi versenyek és vicces feladatok várták a kicsiket és a nagyokat egyaránt. A jól végzett munka jutalmaként pizza, jégkrém és pogácsa jutott a kisebb és nagyobb pocakokba, és a nap végén póló nem maradt szárazon a 8. osztályos fiúk aktív vízipisztoly-használata nyomán. A fergeteges hangulat még iskolatitkárunkat is az udvarra szólította: Balog Dalma 3. osztályos tanuló mellett Plachi Erika a felnőtt hullahopp-karikázás bajnokaként zárta a tanév utolsó napját.

2019-06-25 - Tankert - ...mert Ő az én kertem...

..mert Ő az én kertem...

...hangzott el a gyerekek énekében a tankertátadó ünnepségen. Kezdődhet a munka a magvetéstől a betakarításig. Amennyiben annyira magukénak érzik majd a gyerekek a kertet a továbbiakban is, mint annak kialakítása során, akkor sok-sok örömet szerez majd mindenkinek. A kert természetismeret, technika és rajz óra, de jó idő esetén egyéb tanórák megtartására is alkalmas közösségi térként funkcionál.
Akkor lesz igazán értékes és hasznos Szokolya Zöld Szíve, ha mostantól időről-időre mind az iskola, mind a település lakói magukénak érzik és használják majd, mint egy kis oázist. Szokolya önmagában is szép, kedves település, de ezen belül most létrejött egy olyan kis sziget, ahol valóban kapcsolódhat a kellemes a hasznossal.
Kitartást, jókedvet és szép időt kívánunk minden kis és nagy kertésznek.2019-06-25 - Szokolyai sport- és gyereknap

Május utolsó hétvégéjén került sor a hagyományos sport és gyermeknapra a futballpályán és környékén. Iskolánk csapatait érintő események: kispályás labdarúgásban az alsó tagozaton 2 csapat nevezett ők két mérkőzésen döntötték el, hogy melyikük emelheti fel a kupát.
Felső tagozaton 4 csapat nevezett, melyek között volt egy leány csapat is, akik nagyon nagyot küzdöttek, de most meg kellett elégedniük a 4. hellyel. A végső győzelmet a nyolcadik osztály szerezte meg.
A tavalyi darts verseny nagyon népszerűnek bizonyult és sokan neveztek, sajnos az idei versenyre sokkal kevesebb nevezés érkezett. Ennek ellenére 3 korcsoportban zajlottak a küzdelmek.
A 6-10 éves korosztályban 3-an indultak és a győztes Labádi-Veltz Attila lett.
A 11-14 évesek között volt a legtöbb induló, itt a győzelmet Király Dániel szerezte meg.
A 15 év felettiek között 2 csoportban zajlott a verseny és a döntőben Kovács Zsolt bizonyult a legjobbnak.
Az idei év Szuperbajnoka címet Bíró Levente (4. o.) szerezte meg.
A gyerekek ezeken a sportokon kívül számos ügyességi feladatban mérték meg magukat.
Vörös Zoltán

2019-06-25 - Tanévzáró koncert

Intézményünkben a szobi Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola kihelyezett furulya és zongora szakán tanulhattak ebben a tanévben is a zene iránt érdeklő diákjaink. Szakértő „kezek alatt” sajátították el az elméletet és a gyakorlati alkalmazás technikáit.
Tanáraik, (Cs. Nagy András, Dán Ildikó, Zoltainé Szabó Ildikó) az érdeklődő családtagok, tanárok részére kedves, hangulatos zárógálát szerveztek 2019. május 31-én a Szalajka Közösségi Házban.
Az ifjú „zenészek” elvarázsolták a hallgatóságot az általuk bemutatott darabokkal. Túlzás nélkül állítom, egyik-másik növendék játékát hallva a Zeneakadémián érezhettük magunkat.
Köszönjük ezt az élményt, felkészítő tanáraiknak pedig gratulálunk a bemutatóhoz.

Barton Zsoltné és Zima Katalin

2019-06-25 - Herman Ottó Természetismereti Verseny

Diákjaink évek óta részt vesznek a Herman Ottó Természetismereti Versenyen, mely három fordulóból áll. Iskolánkból idén Nyári Sámuel 3. és Csitneki Boglárka 6. osztályos tanuló jelentkezett a versenyre. Az első forduló egy teszt kitöltését jelentette még iskolai szinten, melyet a szakos tanár javított ki - ennek eredményével lehetett bejutni a második fordulóba. Ennek során szintén tesztet töltöttek ki a tanulók, de ennek javítása már központilag történt. Boglárka ezen a fordulón a 30-ból 26 pontot ért el, így bejutott az országos döntőbe, melyre 2019. május 12-én került sor. A megmérettetés ezen szintjén egy újabb, nehezített négyválasztásos teszt várt Bogira növény- és állattani, illetve természetföldrajzi kérdésekkel; aki összesített eredményével az országos 6. helyet szerezte meg. Az elért eredményhez szeretettel gratulálunk Neki és felkészítő tanárának, Keszericze Kármen tanárnőnek!

2019-06-25 - Országos mérések

Ha május, akkor mérések. Azt mindenképpen tudnia kell az olvasónak, hogy ezen alkalmakkor nem a gyerekek tudását mérik, hanem a kompetenciájukat, azt hogy milyen műveleteket képesek végrehajtani a megszerzett ismereteikkel.
Diákjaink kétféle mérésben is részt vettek. Május 22-én zajlott le az idegen nyelvi képességek vizsgálata. Kétszer fél óra állt a tanulók rendelkezésére, hogy a hallott, majd az írott szöveggel kapcsolatos feladatokat megoldják.
Május 29-én az országos kompetenciamérés keretében szövegértési és matematikai kompetenciájuk mérése történt meg. A tesztek megoldására 4-szer 45 perc perc állt diákjaink rendelkezésére.
A feladatlapok kódolását központilag végzik, az eredményekről jövő februárban tájékozódhatnak a szülők a kapott kódok segítségével. Az iskolai jelentések is akkorra készülnek el.

Barton Zsoltné
mérésügyi koordinátor

2019-06-25 - Büszkék vagyunk rájuk

A Bendegúz Akadémia 2018/19. évi Tudásbajnoksága lezárult. Ebben a tanévben 8 tantárgyból 13 diákunk mérette meg magát a levelezős versenyben. Közülük ketten részt vettek a 4. osztályos matematika megyei döntőjében is: Bíró Levente és Veréb Petra. Osztályfőnökük, Zima Katalin támogatta őket a felkészülésben.
A 8 fordulós feladatmegoldó versenyt diákjaink remek eredményekkel zárták, négyen ezüst: Szabó Dániel, Forgony Liza, Petykó Luca, Takács Fanni (4. osztályos tanulók), 10-en arany minősítést szereztek: Kovács Emil Gábor, Kutyes Kira, Salamon Emese Angéla 2 tantárgyból is, Szűcs Dominik (2. osztály), Bíró Levente, Veréb Petra (4. osztály), Mester Hanna, Balkányi Panka (7. osztály), Bíró Olivér (8. osztály).
Kitartó, szorgalmas munkájuk eredményeként a gyerekek jutalmukat a tanévzáró ünnepélyen vehették át.
Gratulálunk diákjainknak, felkészítő tanáraiknak úgyszintén.
Barton Zsoltné, versenyszervező

2019-06-25 - Az 5. osztály kirándulásai

Hú ez meleg volt :)

Az időjárásra nem lehetett panaszunk kirándulásaink egyik napján sem, sőt igazi kánikulában telt mindkét utazásunk. Egyik nap a "Láthatatlan"
c. kiállítás keretében (Millenáris B csarnok) kaptunk ízelítőt a látássérült, illetve vak emberek életéről. Arról, hogyan tapasztalják meg a körülöttük lévő világot a mindennapok során. Másnap pedig egy csapatépítő taktikai programon vettünk részt, ahol infravörös és lézerfénnyel felszerelt játékfegyverekkel vívtunk csatákat egymás ellen, egymást mellett. Az előre megbeszélt programok mellett sikerült időt kerítenünk városnézésre, ettünk-ittunk finomakat, sokat nevettünk és kivételesen még a telefonokat is nyomkodhattuk kicsit. A két program tetszésindexe, szavazás után a következő:
Láthatatlan kiállítás: 7,6 /10
Laser Game: 9,3 / 10
Mindenki jól érzete magát, de már most megállapodott abban az osztály, hogy jövőre valami szabadtéri vizes, sütögetős programot szervezünk majd.

Laufer Tamás 5.o. o.f.

2019-06-25 - Komáromban jártunk

Tudják-e, hogy Komárom a 18. században a Magyar Királyság 5. legnagyobb városa volt?
Hogy ez az utolsó település, ahol még szétterítette a Duna az aranyat? Hogy nemcsak Jókai, de Lehár Ferenc is itt született? Hogy kétszer is földrengés döntötte romba, mégis újjáépítették?
Mindezeket onnan tudjuk, hogy tanulmányi kirándulásunkat június 12-én Komáromba szerveztük. A filmesek között is egyre népszerűbb napjainkban legfőbb látványossága, az erőd: itt forgatták többek között a Robin Hood és az Ópium című film egyes jeleneteit.
A Komáromi erődök Közép-Európa legnagyobb épen fennmaradt újkori erődjei, jelentős nemzeti műemlékeink. Szerencsére a harci események elkerülték, így ma is teljes formájukban látogathatók. A klasszicista stílusú erődítményeket különleges élmény megcsodálni. Végigjártuk a hatszögletű, faragott kövekből illesztett védfalakat, bástyákat, melyeket 2000 kőműves és 10 ezer kubikos épített, bebarangoltuk a 3 km hosszú kazamatarendszert. Szerencsére orosz katonákkal már nem találkoztunk, ők 46 évig fegyverraktárnak használták az épületeket.
A hadtörténeti kiállítás mellett Sütőipari Múzeum, ágyúkiállítás, Szabadtéri Haditechnikai Park és a „Duna, hajók, mesterségek” című állandó tárlat várja a látogatókat. Mi extra programban is részesültünk, belecsöppentünk egy nemzetközi kutyakiállítás forgatagába.
Minden olvasót arra biztatunk, tegyen látogatást Komáromba, nem bánja meg. Mellesleg mi megkóstoltuk a Jánoska cukrászda tavalyi díjnyertes süteményét, a Komáromi kisleányt, sőt az idei év Sztaracsek Ádám által megálmodott, az év fagylaltja címmel kitüntetett rozmaringos-fehércsokis-vilmoskörtés édességét is.
Barton Zsoltné és a hatodikosok

2019-06-25 - Ballagás és tanévzáró 2019

Minden általános iskola életében nagy nap, amikor a végzős évfolyam tanulói elköszönnek tanáraiktól, diáktársaiktól, s átadják a stafétabotot a 7. osztálynak. A mi iskolánk június 22-re borult virágdíszbe, hogy méltóképpen köszöntse a 2011-2019-es évfolyam 16 tanulóját, osztályfőnöküket, Vörös Zoltán tanár urat, volt osztályfőnöküket, Bérczesné Leányvári Anikó tanárnőt, illetve a ballagó gyerekek családjait. Kedves és megható szavakkal, személy szerint búcsúztak a nyolcadikosok tanáraiktól. Ezt követte a hetedik osztályosok búcsúbeszéde személyes emlékek felidézésével; majd Huszta Emma Anna intézményvezető asszony tolmácsolta ballagási gondolatait. Biztos vagyok benne, sokaknak csalt könnyeket a szemébe, amikor végzőseink egy-egy szál virággal szüleiknek is megköszönték az elmúlt években kapott szeretetet és támogatást.

A ballagás búcsúztató perceit a tanév értékelése és lezárása követte. Nagy öröm volt mindannyiunk számára látni, hány diákunk teljesítette a tanév kihívásait kiváló eredménnyel vagy éppen hiányzásmentesen, melyet jutalomkönyvvel, oklevéllel ismertünk el. A Szobi Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola azon növendékei is elismerésben részesültek, akik a tanév során több rendezvényen is méltón képviselték iskolánkat (Avar Réka, Nyári Sámuel, Petykó Luca és Veréb Petra). Nem szalasztottuk el annak lehetőségét sem, hogy köszönetet mondjunk egyrészt a Szülői Munkaközösség leköszönő tagjainak, Kovács Orsolyának és Szirota Szilviának, másrészt pedig Pintér Csilla polgármester asszonynak (rajta keresztül természetesen az egész Képviselőtestületnek) és Rendes Veronika képviselő asszonynak, a Szülői Munkaközösség elnökének, akik a tanév során mindenben segítő kezet nyújtottak nekünk.

Ezúton kívánunk minden kedves diákunknak és családjaiknak élményekkel, pihenéssel és családi programokkal teli, tartalmas nyarat!

A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola tantestülete

2019-06-16 - Határtalanul 2019

2019. május 28-31. - talán a tanév vége mellett ez volt a leginkább várt dátum a 7. osztály számára. Ezt a négy napot ugyanis a kismarosi Vilcsek Gyula Általános Iskola 7. osztályával karöltve Erdélyben tölthettük Arany János és Ady Endre nyomában járva. Nagyvárad, Nagyszalonta, Érmindszent, Zilah, Kolozsvár - a legfontosabb helyszínek, amelyeket Ambrus Boglárka honismereti vezető kíséretében bejártunk. A kultúra mellett azonban Erdély természeti szépségei sem maradtak ki a programból: a zord, esős idő ellenére jártunk a festői Pádis-fennsíkon és a páratlan cseppkövekkel teli Medve-barlangban is. Az utolsó este pedig Magyarvista fiatal néptáncosainak segítségével nem maradhatott el a táncház sem. Őszintén remélem, a látottak élőbbé, közelibbé tették a gyerekek számára nemcsak Arany és Ady alakját és életművét, hanem Erdély szépségét, értékeit is.
Nobik Nagy Rita

2019-06-07 - Kerékpárral iskolába

Kinőttük a kerékpártárolókat.
Még áprilisban, a fenntarthatósági hét keretében Vörös Zoltán, Hlavati Róbert és jómagam irányításával diákjaink forgalomszámlálást végeztek Szokolya két pontján. Egy adott időszak alatt elhaladó járműtípusok számát, fogyasztását és szennyezőanyag-kibocsátását figyelembe véve számolták ki a mérésben részt vevők a településünkön lerakódó levegőszennyező gázok mértékét, amelynek végeredménye mindannyiunk számára meglepő volt. 112 kg CO2/óra.
A fenti adatok sokkolhatnak bennünket, mert ha egy kis zsáktelepülésen ekkora a levegőszennyezés, mit mérhettünk volna Verőcén, Vácott vagy Budapesten? A témahéten többször is elhangzott, s a megtekintett filmek is megerősítettek minden résztvevőt abban, hogy cselekedni kell, amíg nem késő. Mindenki ott tegyen, ahol tud. Diákjaink akár tudatos környezetvédőként, akár sportemberként igencsak megállják a helyüket a levegő minőségének védelmében azzal, hogy az iskolába járáshoz a kerékpárt vagy rollert választják, nem kis számban. Naponta 50-55 környezetbarát „jármű” parkol az épület udvarán, tehát minden második tanulónk “sportosan” érkezik. Felettébb büszkék lehetünk rájuk. (Azokról most nem beszélek, akik a becsöngetés előtt azért érkeznek futva, nehogy elkéssenek.) Amint a két fotó is mutatja, a tároló kapacitást alaposan kinőttük. Barton Zsoltné

2019-05-23 - Kirándulás a Nagy-Kősziklához

Május elején, egy pénteki napon az iskola végzősei földrajz óra keretén belül kirándulni mentek. A túra Szokolyáról indult, az úti cél pedig a Kismaros feletti Nagy-Kőszikla volt, ahonnan felejthetetlenül pazar kilátás nyílik a Dunakanyarra és a környező pilisi, börzsönyi hegyekre. Kevéssel több, mint 10 kilométert gyalogoltunk, mire a Gál-hegyen átjutva a Ciszterci Monostor érintésével lejutottunk Kismarosra. Innen buszoztunk vissza az iskolába, ahol a diákok legnagyobb sajnálatára, már éppen lekéstünk a hatodik óráról...

Aki szeretne a nyomdokunkban járni, annak Szokolyáról a zöld kereszt jelzésen kell elindulni, majd a Szárazfáknál balra fordulva a zöld sáv jelzésen tovább haladni. Erről ágazik le a zöld háromszög jelzés, amely a kilátóponthoz vezet ki. Onnan a zöld jelzésre visszatérve juthatunk le Kismarosra. Aki igazán szemfüles, a túra egy bizonyos pontján megpillanthatja a távolban, valószínűtlenül kis méretben, de a maga teljes valójában az esztergomi Bazilikát is.

Aradi Szilveszter

2019-05-17 - Napsátor

LOPD VELÜNK A NAPOT ÉS TÖLTŐDJ FEL!

A Mátyásfa Környezetvédő Egyesület szervezésében május első felében valósult meg az Energia Megmaradás címet viselő konferencia és a NapSátor elnevezésű környezeti nevelési program. A KEHOP-5.4.1 támogatásból létrehozott projekt négy települést érint Kismarost, Verőcét, Nagymarost és Szokolyát.

Május 10-én, a madarak és fák napján érkezett a NapSátor program a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskolába. A környezeti-nevelési program rendhagyó tanórákat nyújtott a diákoknak. Minden osztálynak egy-egy óra jutott a szemléletformálásból. A felsősöknek a Mátyásfa Környezetvédő Egyesület pedagógusai napelemes kütyükön keresztül mutatták be a megújuló energiát nyújtó energiaforrást. Mivel esett az eső, ezért a Nap erejét egy lámpa segítségével szemléltették. Az erdő mellett élő nagyobb diákoknak a napelemes telefont és laptop töltőt, a többfunkciós elemlámpát, szúnyogriasztót, rádiót, és egy különleges, az ENSZ által kifejlesztett, otthoni, napelemmel működő lámpát mutatott be a MÁK-kal együttműködő Magosfa Egyesület.

Az elsősök napelemes játékokat próbálhattak ki, szintén a napot helyettesítő lámpa segítségével. Megmozdult a pók, a kisautó, a napellenzős sapka, a malom, a robot és a repülőgép propellere is. A többi alsó tagozatos tanuló környezeti nevelés társasjátékban vett részt a tanórán. Az osztályterem játéktérré alakult át, játék közben a gyerekek hatalmas tudást szívtak magukba arról, hogy a háztartás körül milyen módon tudnak energiát spórolni.

A iskola valamennyi tanulója aktívan részt vett a környezeti nevelési programban, amelynek keretében egy interaktív füzetbe rögzítették frissen szerzett tudásukat, és egyben igazolták az egyesület számára a részvételt.

Köszönetet szeretnénk mondani az együttműködő pedagógusoknak és az iskola vezetésének, akik a legnagyobb nyitottsággal fogadták be a különleges programot, ismerve egyesületünk fő célkitűzését: a szemléletformálást.

Mátyásfa Környezetvédő Egyesület

2019-05-16 -

A reggeli harmatos idő ellenére május 15-én vidám madárfüttykoncert fogadta iskolánk tanulóit, amikor beléptek az épületbe. Nem véletlenül! A Madarak és fák napja alkalmából. Az osztályok osztályfőnökeik segítségével előzetes feladatokkal készültek erre a napra, mely Zima Kati néni és Barton Zsoltné Kati néni sziporkázó ötleteinek és csodálatos szervezőképességének köszönhetően valósult meg. A tantermek a nyolcadikos tanulók segítségével természetismereti odúkká alakultak, melyek ajtóin túl jelképesen átléptünk háromdimenziós határainkon, és bejutottunk egy varázslatos világba. Az állomásokon kreatív és egyben gondolkodtató feladatok vártak ránk. Szeretnék köszönetet mondani a nyolcadik osztálynak precíz útmutatásukért, mellyel még a nehezebb feladatok elvégzéséhez is kitartásra ösztönöztek minket. Az első állomáson Farkas Berta és Kovács Barna vártak minket. Tíz különböző fűszert, illetve növényi magvakat kellett felismernünk csukott szemmel. Egy érzékszervünkre, a kezünkre számíthattunk, hogy tapintás útján ismerjük fel, amit szemmel nem nézhettünk meg. A második állomáson Molnár Noémi és Laucsik Dominik voltak a vezetők. Szókereső játékkal tréningezték agyunkat. A szavakat szétvágott betűkből kellett összeállítani, melyekből megtudhattuk, hogy melyik az év fája és madara. A harmadik odúban Kardos Kincső és Lénárt Mátyás vártak bennünket. Tíz koponyát mutattak nekünk, melyek a hazai erdők lakóitól, illetve házi állatoktól származtak. Az állomás különlegessége egy másik földrészről származó állat dicső fejkoronája volt. Nem volt könnyű beazonosítani őket, de ahogy forgattuk és nézegettük a fogazatukat, a végén sikerrel jártunk. A negyedik állomáson Bőgér Flóra és Kovács Zoltán erdei tesztje adta fel a leckét. "Kik laknak az erdőben?, Milyen fafajok bújtak el az alábbi szavakban?, stb." - kérdésekre kerestük a választ. A sok töprengés után az ötödik állomáson Szentgyörgyi Hanna és Homovics Béla kirakója következett. A puzzle darabjaiból összeállított kép segítségével madarakat azonosítottunk. Ennek a folytatása volt a hatodik állomás, ahol German Zsanett és Nyírő Endre fogadtak. Az erdei madarak kapták a főszerepet ebben a madárfelismerő teremben. Az utolsó állomáson Balog Brúnó és Bíró Olivér jóvoltából szólásokat egészítettünk ki a hiányzó madarak nevével. Az eszmei akadályverseny után elfogyasztottuk a tízórainkat, és vártuk az ezután következő programokat, melyek három helyszínen folytatódtak. Az első az erdő, mező állatai és növényei kapcsán engedett bepillantást a természetbe, melyet Ott József erdei-terepi gyakorlatvezetőnek, a Királyréti Erdészet munkatársának köszönünk. Az interaktív foglalkozás a növényi- és állatnyomok megtekintésével és érintésével közelebbi tapasztalatszerzésre invitálta a diákokat. A második helyszínen Herth Béla tanár úr természetismereti mozija várta a tanulókat. Magyarország nemzeti parkjairól láthattunk egy összeállítást, illetve az Aggteleki Nemzeti Park természetfilmjének segítségével az ott látott kedvenc állatainkról rajzokat készíthettünk. A harmadik program helyszíne a tornaterem volt, ahol Vörös Zoltán tanár úr várt ránk erdei-terepi ügyességi játékokkal. Ahogy a növények és az állatok együtt élnek, versengenek, alkalmazkodnak egymáshoz, úgy kellett nekünk is viselkedni. Zoli bácsi a játékokat az "egy perc és nyersz" mintájára állította össze. A pingpongasztalnál a gyerekkorunkból ismert " forgó "-t játszhatták a gyerekek. A labda átadása után gyorsan át kellett szaladni a másik oldalra (körbe-körbe); aki nem tudta átütni a labdát az ellenfélnek, az kiesett. Ily módon az élőlények közötti versengést szimulálták a tanulók. A labdaputtony nevű játékban a játékos derekára erősített kosárba, mely a háta mögött volt, kellett beledobálni a teniszlabdákat úgy, hogy a labda egyet pattanhatott a talajon. Ez a játék az élelemszerzésre utalt. Az egyik asztalon kétszínű pingponglabdákat kellett átfújni az egyik tányérból a másikba. A színeknek helyet cseréltek, mellyel a rejtőzködésre hívták fel a figyelmet. A másik labdafújós játékban a megfelelő színű labdát ügyeskedve kellett átjuttatni az ugyanolyan színű, asztalra ragasztott patkóba. Ezzel a madarak tájékozódását utánozhattuk. A pohárhernyó nevű játékkal poharakat kellett ügyesen egymásba csúsztatni, mellyel a fák növekedését érzékeltettük. A vadászó madarak gyors élelemszerzését gyakorolhattuk a kulcsok megszerzésével, melyeket fektetve egy doboz szélére tett Zoli bácsi, s egy ceruzára erősített mini horgászbottal kellett a kulcskarikákba beletalálni és felemelni azokat. Zoli bácsi kedvenc darts játékával a madarak repülését utánozhattuk, a fészekrakás bemutatására poharakat építhettünk egymásra, minél magasabbra.A szuper játékok után a napi programok zárásaként a díjkiosztás következett. Mindenki nagyon jól érezte magát, és nagyon örültek az ajándékoknak, melyeket a két Kati néni adott át az állat- és növényszeretet napján. Köszönjük nekik! Keszericze Kármen

2019-04-30 - Nyílt nap az iskolában

2019. március 20-án nyílt napot tartottunk az iskolában. Az osztályok tanulói izgatottan lesték a szüleiket, mikor érkeznek. A gyerekek boldogan vezették be a termekbe a hozzájuk érkezőket. Aki tehette több órát is meglátogatott. A tanórákon igazi családias hangulat uralkodott, hiszen a szülők részeseivé váltak gyermekeik munkájának, ugyanakkor beleláthattak a mindennapi életünkbe.
Köszönjük a szülőknek a látogatást! Keszericze Kármen

2019-04-30 - Királyréti Oktatóközpont avatása

Királyréti Oktató és Kiránduló Központ avatása
2019. március 21-én iskolánk 5. és 6. osztálya részt vehetett az Ipoly Erdő Zrt. meghívására egy erdei iskolai programon. Királyréten Huszta Emma Anna intézményvezető, Nyíriné Grósz Judit intézményvezető helyettes és Barton Zsoltné osztályfőnök kísérete gyermekeinket. Az utazást is a cég szervezte, különjáratú vonattal jutottunk el a helyszínre, ahol várt bennünket Pesek Gézáné Bea, a Kemencei Erdei Iskola vezetője. A gyerekek a foglalkozást önismereti játékkal kezdték, arra keresték a választ, hogy ki milyen fa lenne szívesen és miért? Ezt követően megvizsgálták, mi van a „talpuk alatt”, milyen élőlényeken taposnak a „zöldben” járva.
A gyerekek megismerkedhettek a Börzsöny állatvilágának különlegességeivel. Bea néni ügyesen keltette fel a gyerekek érdeklődését, kitartó figyelemmel kísérték a majd 2 órás bemutatót. Diákjaink tudása büszkeséggel töltött el bennünket, sokat tudtak a témáról, de nem voltak restek kérdezni sem. Többen azt sajnálták, hogy az erdészeti munkával kapcsolatos eszközök megismerésére már nem maradt idő.
A Királyréti Oktató és Kiránduló Központ avató műsorában Avar Réka, Petykó Luca, Veréb Petra negyedik, Nyári Sámuel harmadik osztályos tanulóink működtek közre, akik a Szobi Zeneiskola kihelyezett tagozatának furulya szakos növendékei. Pachelbel kétszólamú darabjával varázsolták el a hallgatóságot. Az átadó ünnepség után fogadáson vettünk részt. Egy gyerek sem távozott üres kézzel, meglepetésként mindegyiküknek ajándékcsomaggal és egy-egy facsemetével kedveskedtek a szervezők. Ezúton is köszönjük ezt a nagyszerű lehetőséget!
Barton Zsoltné Kati néni

2019-04-30 - Bolondos diáknap

Bolondos diáknap! Április 1-én rendeztük meg a DÖK-napot. Nem is kívánhattunk volna jobb időpontot a fordított nap alkalmából. Reggel a diákok az igazgató asszonytól átvették az iskola kulcsát és birtokba vették az épületet. A nyolcadikos tanulókból pillanatok alatt tanárok lettek, ki-ki a maga kedvenc tantárgya és választott osztálya szerint. A diákok élvezték a szerepcserét és vígan fogadták az új tanítási-tanulási módit 2 tanórán keresztül. A nagy okulás után jöhetett a játék, illetve a mozgalmas, fület és figyelmet igénylő csapatverseny, mely az osztályok között folyt. A versengés témája a Marvel - és a DC-univerzum volt. Előjöttek a különböző varázslatos képességekkel bíró lények, hősök, bosszúállók, s mindenki, akit csatasorba lehetett állítani. A feladatok nagyon változatosak voltak, a csapatok összeszedetten, egymást erősítve, szoros küzdelemben vívták csatáikat a finomabbnál finomabb nap végi nyereményekért. Köszönjük Sárosné Nobik-Nagy Rita tanárnő precíz és ötletes munkáját, mellyel mindannyiunkból előhozta a bennünk szunnyadó gyermeket.
Keszericze Kármen

2019-04-30 - A Föld Napja minden nap

A Föld napja minden nap. Így szeretnénk átadni a gyermekeinknek azt a természeti tőkét, melyet mi is megörököltünk a szüleinktől, ahogy ők is ajándékba kapták az őseiktől. S ha vigyázunk rá, akkor tovább adhatjuk, amíg a Föld forog. Ezért kötelességünknek érezzük, hogy felhívjuk az utánunk következő generáció figyelmét a környezettudatos életmód elsajátítására a környezeti fenntarthatóság érdekében. Iskolánk 2019. április 24-26-ig fenntarthatósági hetet tartott, mellyel a már jól bevált környezeti nevelési modulokra építette a programokat Laufer Tamás tanár úr. Az előrelátó tervezés egyik legjobb döntése az előadók kiválasztása volt.
Laufer-Galambosi Zsófia tanító, aki maga is nagyon jártas a természetes alapanyagokból összeállítható, a közvetlen környezetünkben és a mindennapi életünkben használatos cikkek gyártásában, megmutatta, hogyan készítsünk szappant, szúnyogriasztó folyadékot, természetes szájfényt. Hozott nekünk „ afrikai „ fából kialakított fogkefét. Felhívta a figyelmünket a háztartási hulladékok csökkentésére, pl.: a saját készítésű vászon bevásárló táskák praktikus használatára, a smink lemosására anyagból készített pamacs alkalmazására és tisztítására, a természetes anyagú szivacs tököt, más néven a Luffa tök termését, mely kimosott szivacsos része kiváló súroló eszköz és kiválthatjuk vele a műanyag mosogatószivacsokat. Zsófi néni asztalkája telis-tele volt természetes alapanyagú holmikkal és illatszerekkel, melyeket bátran ajánlok mindenkinek. Zsófi néni történetét és gondolatait szeretném megosztani mindenkivel: „ Évekkel ezelőtt egy családnál dolgoztam, ahol az édesapa cége többek között a folyóvizek mikroműanyag szennyezését vizsgálta. Felhívta a figyelmemet a minket körülvevő műanyagok ránk eső káros hatásaira. Feltűnt, hogy a szelektív hulladékos zsákunk mindig kétszer, háromszor annyi hulladékot tartalmazott, mint amit a hagyományos szemétbe tett a család 2 hét alatt. Lázasan keresni kezdtem a műanyagot helyettesítő megoldásokat a háztartásomban. Nem kellett messzire nyúlnom. Emlékszem arra, hogy anyukám és a nagymamám, mielőtt elindultak a boltba, fogták a kosarat, a necc-szatyrot, a tojástartót, és csak ezután indultak útnak. A felvágottat nem műanyagba, hanem papírba csomagolták: ha gyorsan hazaért az ember a vásárlásból, akkor megúszta az ázott papírdarabkák lefejtését a kedvenc párizsiról. A gyerekek figyelmét arra szerettem volna felhívni, hogy a műanyag használata helyett van más választásunk is. Igaz néha nagyobb odafigyelést és előkészületet igényel, de az ember és a FÖLDÜNK egészségének megóvása érdekében nekünk is dolgoznunk kell azon, hogy megmutassuk gyermekeinknek a megfelelő irányt a fenntartható fejlődés jegyében. Ráadásul egy mintás vászontáska mennyivel szebb és esztétikusabb, mint a műanyag reklámszatyor. Ha elindulok vásárolni, mindig viszek magammal saját dobozt vagy csatos üveget, s ezekbe kérem a savanyúságot, amit a zöldséges kimér…….. és itt jön a másik kérdés, hogy hol tudjuk ezt megtenni, mikor piac csak 2 településsel odébb található heti egy alkalommal. A kismarosi zöldségesnél és a boltban végtelenül kedvesek és készségesek az eladók, nyitottak a problémára.
A gyerekek számára összeállított előadásomat örömmel, nyitottan fogadták. A mindennapi használati tárgyakra kaptak alternatívákat. Szívesen megfogták a termékeket, meghallgatták, hogy mi mire való. Arra a kérdésre, hogy MIÉRT? Ne termeljünk felesleges hulladékot!!! Erre már iskolánk legkisebbjei is tudták a választ.”
Sárosné Nobik-Nagy Rita tanárnő vezette a levegő szennyezettségének vizsgálatára kialakított mini labort, ahol a diákok cellux ragasztó segítségével mintákat vettek a különböző felületekről és feljegyzéseket készítettek. Herth Béla tanár úr a játszótéren készített a tanulókkal madáretetőket, ill. fémdetektor segítségével a homokozóban „felejtett” szemetet kutathatták. Vörös Zoltán és Hlavati Róbert tanár urak segítségével forgalomszámlálást végeztek a gyerekek és kiszámolták a levegőszennyező gázok mértékét. Mindenki számára meglepő volt a mérések eredménye.
A hét vendégei voltak: Enyedi Bettina, a Zöld Híd munkatársa és Szvitacs Eszter biokertész. Mindketten a komposztálás és a helyes kertészkedés fortélyaira hívták fel a figyelmet.
Az emeleti zsibongóra kialakítottunk egy mozit, ahol a " Volt egyszer egy bolygó " c. filmet tekinthették meg diákjaink Barton Kati nénivel.
Laufer Tamás tanár úr nemcsak a jó szervezést tudhatja magáénak, hanem a szívből jövő kreatív művészetét, mellyel elvarázsolta a diákokat. Kedves olvasóink! Az iskola előtt megtekinthetik a színpompában úszó halakat, melyeket Tamás bácsival festettek az alsós diákok. A felsős tanulók ugyanitt füvesítettek és fát ültettek. Tamás bácsinak köszönhető az udvari totem oszlop ötlete, mely szelektív hulladékgyűjtőként funkcionál.
Az utolsó napon minden osztály kapott egy-egy növényhatározót és ennek segítségével fedezték fel a környék ismert és különleges növényvilágát. Nagyon köszönjük ezt a tartalmas témahetet mindenkinek, és kívánom, hogy a Föld napját, április 22-t még nagyon sokáig ünnepelhessük. Keszericze Kármen és Laufer-Galambosi Zsófia

2019-04-12 - Költészet napja – 2019

Költészet napja – 2019

A korábbi évek hagyományát folytatva április 11-én ismét megemlékeztük József Attila születésnapján a költészet napjáról. A nyolcadik osztály közreműködésével „verserdőt” varázsoltunk az alsó szintre. A diákok kedvükre olvashatták a „lebegő” verseket. S ha már költészet napja, egyúttal megemlékeztünk egy kiállítással Ady Endre halálának 100. évfordulójáról is, melyet projektmunka keretében szintén a nyolcadikosok készítettek.
Az iskolai programot rendhagyó séta követte. A flashmobban József Attila: Születésnapomra című dalát énekelve látogatta meg településünk óvodáját, önkormányzatát, a Szent György Idősek Otthonát, postáját, abc-jét a „verskommandó”. Diákjaink verseket szavaltak a helyszíneken.

2019-03-28 - HIRDETMÉNY

Az általános iskolai beiratkozás rendjét a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény
(továbbiakban: Nkt.) 50.5 (7) bekezdése, valamint a nevelési - oktatási intézmények működéséről és a
köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012 (VIII,31.) EMMI rendelet 22.S (1)-(4)
bekezdései alapján a Szobi Járási Hivatal az alábbiak szerint határozza meg:
A 2019/2020. tanévre történő általános iskolai beiratkozásra az alábbi időpontokban kerül sor:
2019. április 11. (csütörtök) 8.00 - 19.00 óra között
2019. április 12. (péntek) 8.00 - 19.00 óra között
A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésőbb az
azt követő tanévben tankötelessé válik
A szülő köteles a tanköteles korba lépő (2013. augusztus 31-ig született) gyermekét a lakóhelye,
ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes, kötelező felvételt biztosító vagy a választott
iskola első évfolyamára beíratni.
A szülő az első évfolyamra történő beiratkozáskor köteles bemutatni:
a gyermek személyazonosításra alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi
azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt (a gyermek lakcímkártyáját),
valamint
az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást.
Amennyiben a választott iskola a gyermek felvételével kapcsolatban elutasító döntést hoz, a szülő a
döntés ellen jogorvoslattal élhet.
A szülő az Nkt 37,5 (2)
- (3) bekezdései alapján jogszabálysértésre vagy érdeksérelemre
hivatkozással nyújthat be jogorvoslati kérelmet a döntés kézhezvételétől számított 15 napon belül. Az
eljárást megindító kérelmet a fenntartóhoz kell benyújtani.
Amennyiben a szülő a választott iskola elutasított döntése ellen nem kíván jogorvoslattal élni. a döntés
jogerőre emelkedését követő 5 napon belül köteles gyermekét beíratni a kötelezd felvételt biztosító
iskola első évfolyamára.
A kötelező felvételt biztosító általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, aki
életvitelszerűen az általános iskola körzetében lakik.
Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az iskolába nem íratja be, továbbá az a szülő, aki nem biztosítja, hogy súlyos és halmozottan fogyatékos gyermeke a fejlődését biztosító nevelésben, nevelés-oktatásban vegyen részt, szabálysértést követ el.

Szob, 2019. március 04.

Kempfné dr Dudás Hilda
járási hivatalvezető

2019-03-28 - Iskolai ünnepség Március 15-én

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett községi ünnepségen, harmadik fellépőként adtak műsort iskolánk ötödik osztályos tanulói. Az összeállítást vers- és prózarészletek színesítették, melyből az is kiderült, hogy miért épp piros, fehér, zöld nemzetünk lobogója. Büszkén köszöntem meg osztályomnak a szereplésben nyújtott munkájukat dicsérettel, mert mind a tíz tanuló pontosan és odafigyeléssel lépett fel a nagyközönség előtt. Miután a koszorúzásban is segédkeztünk, finomabbnál finomabb süteményeket kóstoltunk a "Nemzeti sütiverseny" jóvoltából. Ez igazi jutalom volt a nap végén.

Laufer Tamás o.f.

2019-03-27 - Elektronikus ügyintézés

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az online beiratkozás felülete (BÁI) már elérhető
https://eugyintezes.e-kreta.hu/kezdolap
de a személyes megjelenés a beiratkozás napján ( 2019. 04.11. vagy 04.12.) kötelező!

Az alábbi linkre kattintva pedig a KAFFEE projekt tájékoztató füzetét érhetik el:
http://kk.gov.hu/download/a/cd/52000/KAFFEE%20projekt%20t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3%20kiadv%C3%A1ny.pdf

Köszönettel: Nyíriné Grósz Judit

2019-03-26 - Iskolába készülök

Szeretettel várunk minden kedves nagycsoportos óvodást és szüleiket a programjainkra!

Március 12. 10:00 Sportnap a tornateremben
Március 27. 10:35 - 12:40 Nyílt nap a Szülőknek
Április 2. 15:30 Kézműves délután az óvodában

2019-03-11 - E-ügyintézési lehetőség

Kedves Szülők, gondviselők! Az alábbi linken megismerkedhetnek a már iskolánkban is működő elektronikus ügyintézés részleteivel.

https://tudasbazis.ekreta.hu/pages/viewpage.action?pageId=17760714

2019-03-01 - Tájékoztatás a kijelölt általános iskolai körzetről

2019-02-27 - A dunai ártér előadása

A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola felső tagozatos diákjai részt vettek a Duna-Ipoly Nemzeti Park interaktív kiállításán, amely az árterek élővilágáról szólt. Megtudhatták, hogy egy cm2 bőrön hány ezer hódszőr lakik, hogy melyik gombafaj illata a leggorombább, és az is kiderült, hogyan ravaszkodja ki a kotorékából a róka a borzot. Szó esett egy igazán magyar vízlakóról, a lápi pócról, és a világ legnagyobb édesvízi haláról is, a szürke harcsáról. A gyerekek játszva tanultak madarakról, halakról, növényekről, életközösségekről és természetvédelemről ezen az igazán tartalmas programon!Köszönjük a szervezőknek és a Nemzeti Park munkatársainak a lehetőséget! Aradi Szilveszter

2019-02-26 - Sakkpalota

Logikai és táblajáték-program - Sakkpalota
Mint arról, már korábban beszámoltam, iskolánkban szeptembertől „Logikai és táblajáték-program” indult. Az első félévben még csak szakköri és délutáni foglalkozások keretében ismerkedtek tanulóink a játékokkal, de a program olyan sikeresnek bizonyult, hogy a második félévtől engedélyt kaptunk a Váci Tankerületi Központtól, hogy az eredeti elképzeléseink szerint folytassuk a tanévet. A tanórák idejét lecsökkentettük 40 percre, és az így felszabaduló 5 perceket egy úgynevezett „játéksávba” tömörítettük. Ez a játéksáv minden évfolyamon azonos időben zajlik. Elsősorban malom, dáma, sakk, reverzi és pókháló játékot játszanak a gyerekek, de helyet kaptak más logikai és stratégiai játékok is. A célunk, hogy a matematikai és szociális képességeket fejlesszük, játékos formában. A Váci Tankerületi Központ nem csak oktatásszervezésben támogatta a programot, hanem nagy összegű anyagi támogatást is biztosított, amelyből az alsó tagozat minden osztályát el tudtuk látni Polgár Judit „Sakkpalota” módszerének minden eszközével. Az osztályokat polcokkal, szekrényekkel, tárolódobozokkal, mágnestáblával (hozzá tartozó betűkkel, számokkal, műveleti jelekkel, sakkfigurákkal), nagyméretű szőnyeggel, osztálytermi sakk készlettel, sakk asztallal és hozzá tartozó székekkel, sakkfigurákkal szereltük fel. Az iskola 2 óriás kerti sakk készletet kapott, melynek az udvaron találunk majd helyet. Február közepétől az osztályok ismerkednek az eszközökkel, szeptembertől pedig ez az oktatási módszer lesz az irányadó az alsó tagozatban. Március 27-én megtekinthetik a leendő elsős szülők ezt az új oktatási módszert a második osztályban, tanító: Keszericze Kármen. Huszta Emma Anna intézményvezető.

2019-02-26 - Nyílt nap

Szeretettel várjuk a kedves szülőket 2019. március 20-án az iskola nyílt napjára. Nyíriné Grósz Judit

2019-02-26 - Bálint nap

Bálint napjára a DÖK-ládánk megtelt szebbnél szebb szívekkel és Valentin-napi jókívánságokkal. Február 14-én délelőtt kinyitottuk, s a címzettek átvehették a nekik küldött leveleket. Így utólag mindenkinek minden napra küldöm a képen látható szívet, hogy a szeretet sose múljon el. Keszericze Kármen

2019-02-26 - Váci Ifjúsági Fúvószenekar

Fantasztikus hangulatban telt február 14-én a Váci Ifjúsági Fúvószenekar Farsangi koncertje a Váci Madách Imre Művelődési Központban, ahol iskolánk 13 tanulójával, örömmel vettünk részt. Az utazáshoz a buszt a Váci Tankerületi Központ, Cházár András EGYMI Szakiskola és Kollégium segítségével biztosította, köszönjük nekik a lehetőséget. Nagyon jól éreztük magunkat, és várjuk a tavaszi 350. hangversenyüket is.

2019-02-26 - Magyar Kultúra napja

1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját, mellyel a Himnusz születése előtt tisztelgünk. Ezen a napon iskolánk 2. és 4. osztályos tanulói készültek egy népdalcsokorral, ill. a 8. osztályból: Farkas Berta, Bőgér Flóra és Kardos Kincső olvasták fel az ide illő gondolataikat. Köszönjük szépen nekik. A nap folyamán díjnyertes magyar filmek vetítésére került sor az 1960-as évektől napjainkig. Elsősorban animációs filmeken volt a hangsúly, de vetítésre került a Mindenki c. Oscar-díjas alkotás is. Érdekes, mozgalmas nap volt. Keszericze Kármen

2019-02-26 - Farsangi bál a suliban

"Farsang? Mi a farsang? Karnevál! Februári maszkabál! Dobozokban kő csörög,bő szoknyában lány pörög! Muzsikaszó szárnyalhat! Jelmezes ló vágtathat! Kergeti a kisherceg. Futkosástól lihegnek…Hú de vidám dáridó! Fánk illata csábító!.... Késő estig tart a bál!"- Tóth Anna versikéjének soraival köszöntöm a kedves olvasókat! 2019. február 23-án rendeztük meg a " sulifarsangot " iskolánk tornatermében. A jelmezes mulatság résztvevői 15.00-tól gyülekeztek és szüleik varázsló kezeinek köszönhetően átalakultak az általuk kiválasztott szereplőkké. Az izgalmas előkészületek után iskolánk igazgató asszonya Huszta Emma Anna kedves szavaival nyitotta meg a bált. Hagyományainkhoz híven az előző héten szavazásra bocsájtottuk a bálkirály és a bálkirálynő kiválasztását a nyolcadikos jelöltek közül. Idén Farkas Berta és Nyírő Endre nyerték meg a királyi címet. Így a köszöntő beszédet Endre, az ifjú királyunk mondhatta el, mellyel elindította a dáridót. Következett a jelmezesek felvonulása, elsőként Zima Kati néni a negyedikeseivel, a lármás család produkciójával megnevettette a közönséget. Ezután a jelmezes felvonulók ejtették ámulatba a tisztelt nagyérdemű vendégeket. Voltak közöttük: királylányok, hercegnők, katicák, szamurájok, banditák, és még sorolhatnám. A sok szuper jelmez közül az első helyet a hőlégballonnak öltözött Petykó Luca nyerte. Mulatságos volt Barton Kati néni és a hatodik osztály, amint bevonultak a vadász és a trófeái formációval. Az ötödik osztály Tomi bácsival zárta a karneváli felvonulást gumimaciknak öltözve. Ezután következtek a táncos produkciók. Elsőként a hetedik osztály tánca kápráztatta el a nézőket, különlegessége volt Sellár Molli shuffle-szólója. A koreográfiát Szepesiné Rák Orsolya modern-táncpedagógus tanította be. A táncok királynője a keringő, mellyel a nyolcadik osztály készült a báli etikettnek megfelelően. A táncot betanította Keszericze Kármen tanító tanította be. A látványos és gyönyörű produkciók után következett a buli, a tánc és a mulatozás, melyhez a zenét Dj Szikra ( Ilyés Donát ) szolgáltatta. Akik megéheztek, a Farsangi Büfében találhattak mindenféle finomságot. Ezúton köszönjük a pizzát Sisa Laci bácsinak, a kedves szülőknek pedig a finomabbnál finomabb süteményeket. A büfében Nyíriné Grósz Judit és Plachi Erika szolgálta ki a bál apraja-nagyját. A nagy dínom-dánom és tánc közben a suli akrobatika csoportja is felkészült bemutatójára, mellyel elkápráztatta a közönséget. A bál záró meglepetés előadása a tanári kar tánca volt, melyet a ZZ Labor Honky Tonk Women-feldolgozásából találtak ki. Szuper volt! Folytatódott a tánc, a móka. Egy kis idő múlva elkezdődött a tombola, melyhez az ajándékok felajánlását köszönjük szépen mindenkinek. A tombolaasztal összeállításáért Plachi Erikának és Nyíriné Grósz Juditnak millió köszönet. A bál ezután fergeteges táncos bulivá változott, mindenki ropta, aki bírta. Keszericze Kármen

2019-01-15 - Abigél

A téli szünet utáni első hétvége már programot tartogatott az iskola diákjai számára. Az Operettszínházba, az Abigél c. musical előadására volt jegyünk. Sokakat foglalkoztat, vajon mennyiben tudják a klasszikus irodalmi művek megszólítani a mai gyerekeket, de a csillogó szemeket látva nem kérdés, hogy a zenés színház eszközei könnyedén áthidalják az idő- és térbeli korlátokat. Külön öröm, hogy a programon részt vevő szülőket is elvarázsolta a közel 3 órás darab, így remélem, egyre többen és többen fognak részt venni a későbbiekben megszervezendő színházlátogatásokon.

Nobik-Nagy Rita

2018-12-21 - Karácsonyi ünnepség

Ím, hát eljött a negyedik adventi gyertyagyújtás ideje. Iskolánkban nagy izgalommal készültek a diákok az utolsó tanítási nap ünnepére. Minden osztály saját közösségében töltötte az első órákat meghitt karácsonyi hangulatban, melyekre napokkal azelőtt készültek, díszítették a termüket, sütöttek mézeskalácsot. A nap igazi fénypontja az iskolai karácsonyi műsor volt. A felső tagozatos tanulók közös énekével kezdődött az utolsó adventi gyertyagyújtás, melyet Rátki Ilona tanárnéni kisért zongorán. Ezt követte három diák a harmadikból: Király Kitti, Kalász Júlia és Nyári Sámuel, akik egy-egy karácsonyi énekkel készültek. A másodikosok Laufer-Galambosi Zsófia tanító nénivel meggyújtották az utolsó gyertyát az adventi koszorún, hogy a láng utat mutasson nekünk, ahogy a napkeleti bölcseknek a betlehemi csillag. Ezután mély érzéseket és örömteli pillanatokat varázsolt szívünkbe a betlehemes történet: a diákok eljátszották Mária és József útját az istállóig, a kis Jézus születését, a jászolhoz látogató királyokat és a pásztorokat, akik a botjuk hangos ütögetésével még inkább fokozták az érzelmeinkre irányuló hatást. Egy pillanatra mindenki átélhette a történtet... A színdarabot Zima Katalin néni tanította be a negyedikes diákoknak.
Egy percnyi csendes ámulat után tapsoltuk meg a műsort, melyet köszönünk szépen.
Keszericze Kármen

2018-12-21 - Háry János

2018.12.01-jén a Budapest Bábszínházban jártak az iskola alsó tagozatos tanulói.
Két busszal, összesen 100 fővel szinte elfoglaltuk a színházat. A Háry János című előadást néztük meg. A kiszolgált obsitos története tele volt humoros és groteszk helyzetekkel, váratlan találkozásokkal. Kodály Zoltán világszerte nagy sikert aratott daljátéka egyszerre szolgálta a gyerekek zenei nevelését és a (báb)színház iránti érdeklődésük felkeltését.
A diákok visszajelzései alapján nagyon tetszett nekik, jól érezték magukat.
Köszönjük a szülőknek a segítséget!
Zima Katalin

2018-12-21 - Harmadik csepp az egészségünkért, 2018. nov. 21.

" Amit jó kedvvel teszel, nem esik nehezedre! "- harmadik nap az egészségért. Ezen a napon a sportolás kapta a főszerepet. Kármen néni kedvenc akadálypályája gondoskodott a gyermekek mozgásáról. A minden izmot megmozgató, mászó-kúszó, futó-ugró, guruló gyakorlatok próbára tették a lelkes tanulókat. A csapatok " Répa-tallérokat " gyűjtöttek minden befejezett játékkör után, melyeket az utolsó napon válthattak be zöldségre, gyümölcsre. A tanító nénik szurkolása egyre nagyobb teljesítményre ösztönözte a gyerekeket. Jó volt látni a fáradt, de vidám diákokat, akik nevetgélve hagyták el a tornatermet. HARMADIK CSEPP: mozgás, sport, kitartás, jókedv.
Keszericze Kármen

2018-12-21 - Második csepp az egészségünkért, 2018. nov. 20.

" Bíbor, bársony, vendégség: jobb egy napi egészség! "- tartja a közmondás, mellyel meghívtuk a második nap vendégét, Szabó Kinga védőnőt az alsó tagozatos diákok közé. Kinga néni a mindennapos egészségmegőrzésről tartott interaktív foglalkozást, melyben a gyerekek a reggeli felkeléstől az esti lefekvésig bemutathatták a napjaikat. Órarend pontossággal állították össze a napi rutinnak megfelelő teendőket. Megbeszélték az étkezések "fontos" tartalmát, melyeket összehasonlítottak azzal, amit ténylegesen megesznek. A védőnéni a helyes fogmosás bemutatására egy nagy fogsort és fogkefét hozott a gyerekeknek. Játékos formában a diákok elkészítettek egy ebédet, melyhez segítséget nyújtott a táblára kitűzött táplálékpiramis. Kinga néni nem hagyta szó nélkül a szervezet energia-felhasználásához és az anyagcseréjéhez fontos " lépcsőfokot ", a mozgást. Miután analizálták minden részét a testüknek, megbeszélték, hogy milyen apró dolgokra kell odafigyelniünk ahhoz, hogy egészségben tartsák az életünket. A felső tagozatos diákok vendégei a Kék Vonal Alapítvány munkatársai voltak, akik a cyberbullying /internetes zaklatás/ és az első párkapcsolataink témaköreiben tartották meg az előadásaikat. Mindkét téma nagyon aktuális ennek a korosztálynak az életében. Nagyon fontos, hogy bizalommal fordulhassanak a diákok a felnőttekhez, ha szükségük van rá. MÁSODIK CSEPP: testi és szellemi épség, odafigyelés, bizalom.
Keszericze Kármen

2018-12-21 - Ötödik csepp az egészségünkért 2018. november 23.

" Fürge, mint a nyúl. "- az ötödik napon a felső tagozatos DÖK-lányok segítségével zöldségpiacot varázsoltunk a zsibongókba, ahol a szerdai sportversenyen megszerzett répatallérokért vásárolhattak az alsó tagozatos diákok. Volt ott minden finomság: sárgarépa, uborka, alma, körte. Az eladó lányok vicces nyuszifüleket viseltek a gyerekek szórakoztatására, akik nevetgélve válogattak a vitamindús kínálatból. A nyuszik a felső tagozatos diákokat a héten elhangzott tudnivalókból összeállított kérdésekkel bombázták, jó válaszokért cserébe vehettek a zöldségből, gyümölcsből. A nap további részében Laufer Tamás tanár úr és Nobik-Nagy Rita tanárnő tartott előadást a műanyag- és hulladékmentes életmód jegyében.
ÖTÖDIK CSEPP: a környezettudatos életmód.
Keszericze Kármen

2018-12-21 - Negyedik csepp az egészségünkért

" Az arany középút "- ami az élet nagy igazsága. Egyél, igyál, mozogj, dolgozz, úgy, hogy ne ess túlzásba, ne menjen rá az egészségedre. Sokszor ezt nem sikerül betartani de az egyensúlyra mindenképpen törekednünk kell. A gyerekek nem mindig találják meg ezt az egyensúlyt, ezért nagyon fontos, hogy mi felnőttek mutassunk példát. A gyerekek mindenki felé nyitottak, sokszor egy jó mondattal a megfelelő irányba terelgethetjük őket. Biztos vagyok benne, hogy mindenki emlékszik a gyerekkorából egy olyan jó tanácsra, melyet megfogadott és hálás érte, hogy aszerint cselekedett. A negyedik nap első előadója Haraszti Anikó, aki mindkét tagozaton tartott előadást a tudatos vásárlás témakörében. Arról tájékoztatta a gyermekeket, hogy mire és mikor van szükségünk, melyek azok a dolgok, élelmiszerek, amiért érdemes pénzt kiadnunk. Itt külön meg szeretném említeni Laufer-Galambosi Zsófia tanító néni házilag készíthető termékeit, melyek otthon kisebb gyakorlati érzékkel előállíthatóak természetes alapanyagokból. Mindketten felhívták a figyelmet a tudatos környezetvédelem és az egészséges életmód íratlan szabályaira, melyekkel a természet adta értékeinket védhetjük meg.
A fotón a nap második előadója Demjén Anna foglalkozása látható, aki drogprevenciós előadást tartott a felsős tanulók részére. Felhívta a figyelmet a problémára, melyre mindenkinek oda kell figyelnie. A " hogyan élsz "- jusson eszünkbe, amikor a saját életünk felett hozunk döntéseket! NEGYEDIK CSEPP: egészség, környezet, élet.
Keszericze Kármen

2018-12-21 - Első csepp az egészségünkért 2018. november 19.

" Minden nap egy alma a doktort távol tartja."- mondja a régi közmondás, mely nem véletlenül lett az egészséges életmód egyik jelmondata. 100 évvel ezelőtt ez a mondat maga volt a gyógyszer az emberek napi életében. A vajákos asszonyok gyógymódjai, a füves emberek gyógyteái segítették a betegségeket megállítani, megelőzni. Ahogy a nagyapámtól hallottam: " Nincs nagyobb kincs az egészségnél. "- mert a betegséget nehezebb gyógyítani, mint az egészséget megőrizni. Mindenki saját magáért felelős, de a gyermekeknek nekünk kell megmutatni az utat, hogyan éljék a mindennapjaikat, mit tegyenek a jó közérzetükért, milyen táplálékot fogyasszanak.
Iskolánk 2018. november 19-23. között rendezte meg az idei egészséghetet, mellyel az úgynevezett küszöbön álló problémákra szerettük volna felhívni a gyermekek figyelmét. Sárosné Nobik-Nagy Rita tanárnőnek köszönhetően sikerült olyan szakembereket meghívnunk, akik hiteles tapasztalatokkal rendelkeznek és a gyermekek nyelvezetének megfelelően tartották meg aktuális előadásaikat. Az első csepp-napon Fülöp Hajnalka az internet biztonságos használatáról tartott előadást. Felhívta a gyermekek figyelmét azokra a jelzésekre, amelyekkel befolyásolhatják őket, s hatást gyakorolhatnak a lelki egészségükre.
" Ép testben, ép lélek "- s az utóbbitól függ a tudatos és egészséges szervezet.
A felnőttek feladata, hogy terelgessék a gyerekek gondolkodását, s óvatosságra intsék őket, hogy biztonságban legyenek az internet világában is.
ELSŐ CSEPP: erős lélek, barátság, bizalom.
Keszericze Kármen

2018-12-21 - DÖK Mikulás

December 6-án, minden kis csizma tiszta.
Diákjaink már nagyon várták a Mikulást, aki megbízta a suli DÖK-ös tanulóit, hogy járjanak el a nevében. Így a mi bátor Mikulásunk és krampuszai osztályról osztályra járva meglátogatták a tanulókat, akik megkaphatták jutalmukat, ha énekeltek neki. Az énekszó hallatán az eltévedt krampuszok is megtalálták a helyüket, felszabadultak a varázslat alól, és rájöttek, hogy tavasz helyett tél van. A nagy zsákból minden jó jutott, piros alma, mogyoró és egy kis csoki, még a felnőttek is kaptak belőle.
Keszericze Kármen

2018-12-18 - A Börzsöny szívéből

Az iskolánk életéből egy röpke pillanatot szeretnénk bemutatni a kedves Olvasóknak. December 17-én, a 6. osztályban természetismeret órára csöngettek be. Izgatottan készültek a diákok az általuk választott témakör bemutatására. Csitneki Boglárka és Révész Hanna a hazai tájak és életközösségek c. tananyagból a Gyertyánfát választották, melyre szemmel látható alapossággal készültek fel. Ami a fotón nem látszik, az a részletes kidolgozott beszámoló, melyre méltán büszkék lehetünk, mert közös munkájuk bizonyítja, hogy nem veszett el a természet iránti szeretet és alázat. A képen látható montázs gyurmából készült, s élethű mása a Börzsöny szívében élő állatoknak. Nagyon érdekes bemutató volt. Örülök, hogyha diákjainknak másképp is van lehetőségük megismerkedni a tananyaggal, nemcsak a könyvekből. Köszönöm lányok az előadást! Keszericze Kármen

2018-12-18 - Könyvtár támogatási pályázat

Iskolánk tanulói részt vettek a Bendegúz Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány és a Tudásbajnokság pályázatán. Kitartó munkájuk eredményeként könyvtámogatási pályázaton 50000 Ft értékű könyvet nyertek!
Felkészítő tanáraik: Barton Zsoltné, Zima Katalin, Laufer-Galambosi Zsófia

2018-12-18 - Karácsonyi kézműves nap

Karácsonyi kézműves nap. Készülnek a szebbnél szebb ajándékok!

2018-12-18 - Ádventi vásár

Mindenkinek KÖSZÖNJÜK, aki az adventi vásáron iskolánkat támogatta.

2018-11-16 - Zöld Híd üzemlátogatás

2018. november 16-án Pályaorientációs napot tartottunk az iskolában. A felső tagozatosok a Zöld Híd Nonprofit Kft-nél jártak Gödöllőn. Az egész délelőtt tartó program során betekintést nyerhettünk az üzem munkájába, érdekes előadást hallhattunk a hulladék útjáról, az újrahasznosításról és megnézhettük, hogy mi történik a további feldolgozásra alkalmatlan szeméttel. Beszélgettünk a tudatos vásárlásról, a környezetvédelemről, a felelős hulladékgazdálkodásról. Rendkívül sokat tanultunk, köszönjük ezt a lehetőséget!
Az alsó tagozatosok helyben megtekinthető foglalkozásokat, üzemeket látogattak, vagy szülői segítséggel nyerhettek betekintést egyes foglalkozások rejtelmeibe.

2018-11-05 - Iskolapszichológus segít ha szükséges

Tisztelt Szülők!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy iskolánkban 2018/2019-es tanévtől iskolapszichológus kezdte meg munkáját. Feladatköréhez tartozik a tanórákon résztvevő diákok megfigyelése, órák keretein belül zajló csoportfoglalkozások vezetése, esetleges csoportos felmérések elvégzése (szociometriás felmérések, csoportdinamika, stb.), különböző előadások tartása.

Ezúton kérem beleegyezését, hogy gyermeke a fent említettekben részt vehessen. Amennyiben a részvételbe beleegyezik, nem kell semmit sem tennie. Ha nem egyezik bele, kérem, írásban jelezze gyermeke osztályfőnökének.

Üdvözlettel
Huszta Emma Anna

2018-11-05 - PSZICHOLÓGIAI KONZULTÁCIÓ

A Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szobi Tagintézmény tájékoztatója

A szakszolgálatnál pszichológusok állnak rendelkezésre gyermekek és szüleik számára.
Felkeresésük után, az alábbi problémák megoldásában tudnak segítséget nyújtani:

• önbizalomhiány
• szorongásos problémák
• szobatisztaság, alvási problémák
• beilleszkedési- és magatartásproblémák
• családon belüli változások (pl. költözés, válás) illetve
amennyiben bármi kérdése van gyermeke fejlődésével, nevelésével kapcsolatban.

Helyszín: Nagymaros, Csillag u. 4.
Bejelentkezés: 06 30 443 1670

A konzultációk ingyenesek.

2018-10-26 - Komplex Instrukciós Program

Komplex Instrukciós Program

A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola pedagógusai a 2018/19-es tanévtől egy új módszer bevezetése mellett döntöttek, melynek neve Komplex Instrukciós Program. Ennek első lépcsőjeként bevezetésre kerül a Logikai és táblajáték program. Erről szeretnék egy rövid ismertetőt adni:

A nem kötelező tanórán kívüli logikai- és táblajáték-foglalkozások fő célkitűzései között szerepel a gyerekek értelmi képességének, fejlesztése, a szabadidő igényes, tartalmas eltöltése, a társas élet, az együttérzésre való képesség erősítése.

A táblás játékoknak a matematikával való szoros kapcsolata nyilvánvaló, hiszen ez a sajátos ismeretszerzési módszer logikus gondolkodásra, következtetésre nevel. A matematikatanítás célja és feladata a tanulók önálló, rendszerezett, logikus gondolkodásának kialakítása. A logikai játékok alkalmazásának segítségével a gyerekek jelentős és tartós javulást érnek el a stratégiai érvelés és a problémamegoldás területein, sőt iskolai eredményük is pozitív irányba változik.

A logikai és táblás játékok szoros kapcsolatban állnak a matematikán kívül más tantárgyakkal is. A játékok megismertetése során, a szabályok értelmezése, vagy a közös játszmaelemzések során számtalan egyéb információ és tudás adható át más tantárgyak anyagaiból is úgy, hogy közben nem is érzékelik a gyerekek tanulás „munka-fáradságát”. Az önfeledt szórakozást követően marad meg a hasznos ismeretanyag.

Nevelési célunk, hogy biztonságos, derűs légkörben egyéni képességeiknek megfelelően fejlesszük a gyermekeket az életkoruknak legmegfelelőbb eszközzel, a játékkal. Emellett konkrét célunk, hogy a gyermekek önállóak, magabiztosak legyenek, gondolataikat érthetően közöljék, tudjanak a közösség elvárásaihoz megfelelően alkalmazkodni, érzelmeiket szocializált formában kifejezésre juttatni. Legyenek derűsek, bizakodóak, egymást elfogadóak.
A játék során magatartási szabályokat, elvárásokat is állítunk a gyerekek elé, amelyeken keresztül megtanulják helyesen értékelni magatartásuk helyességét és betartani a szabályokat.
Céljaink között szerepel a különböző viselkedésformák kialakítása, mint amilyen a nyerő és vesztő helyzetek, a kitartás, az elszántság, a célorientáltság, a merészség, a kockázatvállalás és megfontoltság, a határozottság, a felelősségvállalás, a szabályok betartása. Ide soroljuk a kudarctűrés, türelem, kapcsolatteremtés, együttérzés, együttműködés, udvariasság, fegyelmezettség, rendszeretet és nem utolsó sorban a sikerorientáltság, talpraesettség fejlesztését is. A logikai játékok jól használhatóak a konfliktushelyzet kezelésénél is.
A táblajáték alkalmazásának egyik nagy hozadéka a csapatmunkára való alkalmasság kifejlesztése, amelyben elsősorban a kommunikációs és elemző készség kap helyet.

A játék során a gyerek hite megerősödik önmagában, átéli, hogy érdemes próbálkoznia, keresnie azt az utat-módot, ahogyan a céljait elérheti, és hinnie abban, hogy ezt az utat meg is találja.

Végül, de szempontként nem utolsóként:
A programban résztvevő pedagógusok is tanulnak, tapasztalnak, munkájuk változatosabb lesz, és talán még gyakrabban találkozhatnak a megértés örömétől felcsillanó gyermekszemek sikerélményével, …amiért is ezt a hivatást választottuk.

A programhoz a játékokat a Szülői Munkaközösség bocsátotta rendelkezésünkre. Ezt ezúton is köszönjük nekik!

K. Nagy Emese írása nyomán Huszta Emma Anna


2018-10-26 - Az ovi szülinapja

2018. október 19-én az első osztály tanulói az óvoda 15. születésnapján vettek részt. Óvodás emlékeikről készített rajzokkal és verses ajándékműsorral köszöntötték az óvoda pedagógusait és a tornaszobában összegyűlt óvodásokat. A vidám, zenés születésnapi műsor mindenkinek tetszett. A finom tortát már az iskolában fogyasztották el. Káplóczki Beáta

2018-10-26 - Mini vízbiológia Szokolyán

Tavasszal volt lehetőségünk Zsófi nénivel megismerkedni a DINPI új mobil vízvizsgáló laborautójával a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpontban Királyréten. Sevcsik András laborvezető mutatta be a Dunavirág Vízibuszt és a programot, melyre iskolánk szeptember 28-ára kapott időpontot, hogy gyermekeink megismerkedhessenek a környezetünkben található vizek élővilágával. Fantasztikus élmény volt már felnőttként is megtapasztalni a néhány eszközt igénylő vízi élőlényeket kutató mozgó labort, hát még a gyerekeknek, akik ezen a napon gumicsizmákkal felszerelve indultak neki a vízi kalandnak. A négy alsós osztálynak volt lehetősége a patakvizsgálatra, melyekre egy-egy 45 perces különleges természetismeret óra állt a rendelkezésre. A gyermekek játékos csoportalkotása után, ahol egy vezető vízbiológus irányította a munkát és kiosztotta a céleszközöket: szitákat, szűrőket, vödröket, engedélyt kaptunk Andrástól a patak elfoglalására. A gyermekek nagy örömmel szűrték ki a vízből a makro vízi élőlényeket, melyeket a vödrökbe gyűjtöttek. Ezután a busz laborfedélzetén nagyító alá kerültek a patakunk lakói, melyeket egy tévén keresztül nagyban is megnézhettünk. Beazonosítottuk a talált vízi lényeket, megtanultuk, hogy csak tiszta vízben találkozhatunk velük és ezért nagyon kell vigyáznunk a vizeink tisztaságára. András még beszélt a vízi és vízparton élő állatokról is. Közülük a hód életével ismerkedhettünk meg. Nagyszerű volt ez a nap! Köszönjük szépen! Keszericze Kármen

2018-10-25 - 2018. október 23.

2018. október 19-én az iskolában, ill. október 23-án a faluünnepségen a 8. osztály ünnepi műsorral szerepelt, méltóan megemlékeztünk az 1956-os szabadságharcról. De szívünket nem az ünnep, hanem a gyász érzése töltötte meg. Az akkori embereknek köszönetet mondunk, hogy harcoltak a szebb és jobb jövőért. Sokan életüket adták értünk. Méltóképpen és tisztességgel emlékezzünk a hőseinkre! Molnár Noémi 8.o.

2018-10-25 - Tök jó Napok!

Kreatív foglalkozások az ősz jegyében
Az idei évben is, mint minden évben iskolánkban őszi kézműves napokat tartottunk. Beiktattuk az intézmény életébe, megszakítottuk a tanulás monotonitását, ezzel felüdítve a gyerekeket. Ezen felül megismerkedtünk az őszi népszokásokkal, jeles napokkal is.
Az osztályok a következő kreatív tevékenységek közül választhattak:
- az őszi erdei kirándulások során gyűjtött termésekből figurák, bábuk készültek
- faragtunk töklámpást
- „ szellemeskedtünk”
- a boszorkánykonyhában az előbukkanó magokból csemege készült, „tök” jó leves fortyogott, s illatozott a tökös pite
- röpködtek a papír denevérek, boszik
- mosolyogtak a papírból készült tökfejek
- gondoltunk a kismadarakra is a közelgő télre való tekintettel, s készítettünk madáretetőt
- s láss csodát: tökké vált mandarinokat ijesztgetett egy madárijesztő! Zima Katalin

2018-10-25 - Pályaválasztási nap

Idén ismét megrendezésre került, többek között Vácott is, a pályaválasztási nap. Ez a rendezvény minden nyolcadik osztályos tanuló számára nagy segítség lehet, mert több iskola által kínált lehetőségekkel ismerkedhetünk meg. Mi az október 16-i kiállításra mentünk a sportcsarnokba, délelőtt 10 órára. Miután az igazgatók, vezetők elmondták a beszédeiket, egy népzenei előadást hallgathattunk meg. Ezek után elindultunk körbenézni. A rendezvényen minden váci és néhány környékbeli (mint, például a szobi Szent László Gimnázium és a gödi Piarista Szakiskola) iskola vett részt. Az oda járó tanulóknak feltehettük kérdéseinket és szórólapot is kaptunk. A fodrász diákoknál megcsináltathattuk a hajunkat, a szakácsoknál pedig megkóstolhattuk a finom ételeket. A kiállítás szerintem nagyon hasznos volt és sokunknak segített. Az egyetlen dolog, ami megnehezítette, az a hatalmas tömeg volt, de ezzel együtt is mindannyian élveztük. Farkas Berta 8.o.

2018-10-25 - Zánka

Erzsébet-tábor 2018.

A tavalyi tanév vége a szokásos tanévzárási teendők mellett további izgalmakat tartogatott a tantestület számára: belevágtunk az őszi Erzsébet-tábor pályázati folyamatába. A tanévzárón már örömmel értesíthettük diákjainkat, hogy sikerült: ősszel megyünk Zánkára!

El is érkezett szeptember vége, amely sajnos pechünkre az azt megelőző hetekkel szemben igen hűvös időt hozott. Ennek megfelelően indultunk útnak, hogy hétfőtől szerdáig a zánkai Erzsébet-tábor vendégszeretetét élvezzük.

Nagyon jól éreztük magunkat, az új környezet új lehetőségeket tartogatott a csapatépítésre. Számos programon vettünk részt, melyben mindenki megtalálta az aktív pihenés izgalmát.

Nobik Nagy Rita

2018-10-25 - 8-an Vácott


2018. október 3-ra a suli akrobatika csoportja meghívást kapott a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskolába, az általuk megrendezésre került Árpád-napok alkalmából. A csoportunk 8 tanulója / Avar Kincső és Kovács Eszter (1. osztály), Gyurik Nóra és Hajas Kata (2. osztály), Avar Réka, Póta Anita, Petykó Luca és Sallai Nikolett (4. osztály) /készült a bemutatóra. Az elmúlt évekhez hasonlóan látványos akrobatikus elemekkel és ugrásokkal gazdagított koreográfiával tiszteltük meg a vendégváró diákközönséget, akik nagy szeretettel és ámulattal fogadták a produkciónkat. A megjelenésünket ékesítette, hogy sikerült egyforma fellépőruhába bújtatni a lányokat, melyet a szülők összefogásának köszönhetünk. Huszta Emma Anna Igazgató Asszony elkísért minket, s lelkesen próbálta megörökíteni a különböző formációkat, hogy egy-egy kép megmutatásával mindenkinek a képzeletére bízhassuk a látott mozdulatokat. Nagyon köszönjük Magyari József Igazgató Úrnak a meghívást, várjuk őket viszont, hogy megmutathassák saját profiljukat. A további fellépéseink érdekében kívánom, hogy a két iskola kapcsolata megerősödjön és más területeken is kiaknázhassuk a benne rejlő lehetőségeket.
Keszericze Kármen

2018-10-11 - Folt, folt mindenhol

Egyszer volt, hol nem volt…… kezdődik a mese a színes foltokról, melyekről Detti néni mesélt a 3. osztályos diákjainak egy napos délelőtt technika órájának kezdetén. Mit tudunk a mesékről? Kellenek hozzá szereplők, a helyszín és a történet ideje, plusz egy kis varázslat. Az első három adott volt az iskola 3. osztályában, de a varázslatot a tanulóknak kellett megteremteniük egy kevés hozzávalóval. Szüksége volt mindenkinek egy fehér pólóra, spárgadarabokra, kék színű ruhafestékre és ügyes kezükre, s a mese rögtön életre kelt. A spárgák segítségével csomókat kötöttek a pólókra, ahová a színes foltokat szerették volna varázsolni. Miután a csomók megszülettek, jöhetett a „nagy” főzés. Detti néni boszorkányosan nagy fazekában kifőzték a pólókat, megszárították, s mikor a csomókat kiszabadították, a kék-fehér foltok megjelentek MINDENHOL. Így készült a nagy csapat Zánkára, ahol mindenki látta, hogy merre járnak ők.
Keszericze Kármen

2018-10-11 - Megemlékezés az aradi vértanúkról

1849. október 6. a magyar történelemben gyásznap: ekkor végezték ki Aradon az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 13 vezetőjét. Iskolánkban e szomorú történelmi eseményről minden tanévben a mindenkori 7. osztály feladata megemlékezni - így történt ez most is. A gyerekek válogatott versrészletekkel és történelmi kommentárokkal idézték fel a forradalom és szabadságharc végének történéseit, méltóképpen idézve meg a jelenkor embere számára a 13 aradi hős és Batthyány Lajos miniszterelnök szellemi örökségét.
Nobik Nagy Rita

2018-10-03 - A fűtésrendszerben váratlan karbantartása

Tisztelt Szülők, kedves tanulók!

Iskolánkban a gázfűtéses rendszer váratlan meghibásodása miatt azonnali hibajavítás vált szükségessé amit holnap és holnapután végeznek el a szakemberek. Az említett két napra kérjük, hogy a szülők biztosítsanak réteges öltözetet gyermekeik számára.

Köszönettel: Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola

2018-09-19 - Szőlőszemek gyülekező!

Szőlőszemek gyülekező!

Itt az idő! Itt az ősz! Zsófi néni előásta kis kamrájából a szőlőszemek „kedvenc” masináját a szőlőprést. Gondolt egyet és behozta az iskolába, egy csudaszép őszi délutánra. A gyerekek ámultak,- bámultak, mire Zsófi néni felállította az udvaron a kézitekerős csodaszerszámot. Amint a csapat felocsúdott, előkerültek az otthonról hozott szőlőfürtök, a kancsók és a tiszta mancsok, kezdődhetett a munka. A kis kezek fürgén leszemezték a fürtöket, összemancsolták, beletették a présbe, s várták, hogy a kancsók csordultig megteljenek. Zoli bácsi, Judit néni, Zima Kati néni, Detti néni, Tünde néni és Zsófi néni összedugták a fejüket, és közös szakértelmüket bevetve segítették a délutáni itóka elkészülését. Miközben haladt a munka, a hangulatot pezsdítette egy kis népi zene, ének és tánc. A gyermekek nagyon élvezték a délutánt, amely remélem, hagyománnyá válik.

Keszericze Kármen

2018-09-12 - Logikai táblajáték adományok...

Tisztelt Szülők! Várjuk felajánlásaikat az alábbi játékok valamelyikének megvásárlásával, mellyel az iskola logikai táblajáték programját és gyermekeik fejlődését támogathatják. Előre is köszönjük: Cseh Péter Általános Iskola - - -

Szoliter játék - Dobble - Club 2% - Pánik labor - Story Cubes - Pentago - Shot the box - Glüx - Vikingdoms - Poliuniverzum kör - Rejtélyes várbörtön - Sakk - Tudor fa táblás logikai játék (Ugrató)

2018-09-04 - Tanévnyitó ünnepség

Tanévnyitó

Az idei tanévnyitó igen nagy meglepetéseket tartogatott mind az újonnan érkező elsősök, mind a többi diák számára.
Köszönthettünk új tanárokat és iskolánk intézményvezetőjét, Huszta Emma nénit. Sajnos a nyolcadik osztály nagy bánatára, búcsút kellett vennünk Leányvári Anikó tanárnőtől, akinek további szép éveket kívánunk új munkahelyén.
Az idő nem kedvezett nekünk, ezért a tanévnyitó ünnepség nem a már jól megszokott árkádok alatt, hanem az alsó szinti zsibongóban zajlott. Két bátor, újdonsült első osztályos, valamint a 2. osztály két diákja szebbnél szebb verssel köszöntött minket, majd az igazgatónő elmondta tanévnyitó beszédét. Gyerekek, szülők és hozzátartozók érdeklődve és nagy örömmel fogadták bemutatkozását. Ezek után az osztályok bevonultak saját termükbe, ahol az osztályfőnökök ismertették a fontosabb tudnivalókat.
Egy biztos, ez az év sok izgalmat tartogat majd!

Farkas Berta
8. osztály

2018-08-28 - Tanévnyitó ünnepség

2018-08-28 - Elballagtak kedves diákjaim :(

2018-06-26 - Gyermeknap iskolánkban

2018-04-16 - A magyar költészet napja

2018-04-16 - DÖK nap

2018-04-16 -

2018-04-05 - Fogadóóra

SZERETETTEL VÁRJUK AZ ÉRDEKLŐDŐ SZÜLŐKET
2018. ÁPRILIS 9-ÉN 17 ÓRÁTÓL
AZ ISKOLÁBAN

2018-03-14 - HIRDETMÉNY az általános iskolai beiratkozás rendjéről

2018-03-12 - A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola felvételi körzete a 2018/2019. tanévben

2018-02-26 - Intézményvezetői pályázat kiírása

Emberi Erőforrások Minisztere
a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján
pályázatot hirdet
Szokolyai Cseh PéterÁltalános Iskola

Intézményvezető (magasabb vezető)
beosztás ellátására.
A közalkalmazotti jogviszony időtartama:
határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

Foglalkoztatás jellege:
Teljes munkaidő
A vezetői megbízás időtartama:

A vezetői megbízás határozott időre, 2018.08.16- 2023.08.15-ig szól.
A munkavégzés helye:
Pest megye, 2624 Szokolya, Lévai utca 5/A.
A beosztáshoz tartozó, illetve a vezetői megbízással járó lényeges feladatok:
A köznevelési intézmény vezetőjének feladata az intézmény szakszerű és törvényes működtetése, a takarékos gazdálkodás, a munkáltatói jogok gyakorlása és döntéshozatal az intézmény működésével kapcsolatban minden olyan ügyben, amelyeket a jogszabály nem utal más hatáskörbe.
Illetmény és juttatások:
Az illetmény megállapítására és a juttatásokra a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény, valamint a(z) pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII.30.) Korm. rendelet rendelkezései az irányadók.

Pályázati feltételek:
Főiskola, /egyetemi szintű végzettség és tanítói/tanári szakképzettség a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 98. § (8) bekezdésében foglaltakat is figyelembe véve,
 legalább öt év pedagógus-munkakörben vagy heti tíz tanóra vagy foglalkozás megtartására vonatkozó óraadói megbízás ellátása során szerzett szakmai gyakorlat,
cselekvőképesség,
 büntetlen előélet és annak igazolása, hogy a közalkalmazott nem áll olyan foglalkoztatástól eltiltás hatálya alatt, amely a közalkalmazotti jogviszony létesítését nem teszi lehetővé,
a nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben fennálló, határozatlan időre, teljes munkaidőre szóló alkalmazás vagy a megbízással egyidejűleg pedagógus-munkakörben történő, határozatlan időre teljes munkaidőre szóló alkalmazás,
pedagógus-szakvizsga keretében szerzett intézményvezetői szakképzettség.
A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:
az intézmény vezetésére vonatkozó program, amely tartalmazza a szakmai helyzetelemzésre épülő fejlesztési elképzeléseket,
az álláshely betöltéséhez szükséges végzettség, szakképzettség meglétét igazoló okmányok másolata,
 pedagógus-szakvizsga keretében szerzett intézményvezetői szakképzettség meglétét igazoló oklevél másolata,
a pályázó legalább 5 év pedagógus-munkakörben vagy heti tíz tanóra vagy foglalkozás megtartására vonatkozó óraadói megbízás ellátása során szerzett szakmai gyakorlatát igazoló, munkáltató által kiállított dokumentum (munkáltatói igazolás munkakör, illetve óraadó esetén az ellátott szakos tanári feladatok megnevezésével),
90 napnál nem régebbi eredeti hatósági bizonyítvány a büntetlen előélet igazolására, valamint annak igazolására, hogy a közalkalmazott nem áll olyan foglalkoztatástól eltiltás hatálya alatt, amely a közalkalmazotti jogviszony létesítését nem teszi lehetővé,
 a pályázó szakmai önéletrajza,
 a pályázó aláírt nyilatkozata arról, hogy hozzájárul a teljes pályázati anyagának sokszorosításához, továbbításához (harmadik személlyel közléséhez),
 a pályázó aláírt nyilatkozata arról, hogy hozzájárul személyes adatainak a pályázattal kapcsolatos kezeléséhez, továbbításához.
 Hiánypótlásra a pályázat beadási határidejét követően nincs lehetőség.

A beosztás betölthetőségének időpontja:
A beosztás legkorábban 2018. augusztus 16. napjától tölthető be.
A pályázat benyújtásának határideje:2018. március 29.
A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Verebélyi Gábor Ákos tankerületi központ igazgató nyújt, a 06-27-795-219-es telefonszámon.
A pályázatok benyújtásának módja:
Postai úton, a pályázatnak az Emberi Erőforrások Minisztere címére történő megküldésével (2600 Vác, Dr. Csányi László körút 45.). Kérjük a borítékon feltüntetni a pályázati adatbázisban szereplő azonosító számot: TK/134/00362-1/2018, valamint a beosztás megnevezését: Szokolyai Cseh PéterÁltalános Iskola- Intézményvezető.
A pályázat elbírálásának módja, rendje:
A véleménynyilvánításra jogosultak véleményének kikérése után az oktatásért felelős miniszter dönt.
A pályázat elbírálásának határideje:2018. július 13.
A pályázati kiírás további közzétételének helye, ideje:
Oktatási és Kulturális Közlöny
 helyi önkormányzat honlapján
A munkáltatóval kapcsolatos egyéb lényeges információ:
A pályázatot írásban, három azonos szövegű és mellékletű példányban (kettő lefűzött, bekötött és egy fűzés nélküli példányban), zárt borítékban kérjük megküldeni a Váci Tankerületi Központcímére. A borítékra írják rá "PÁLYÁZAT-Szokolyai Cseh PéterÁltalános Iskola intézményvezetői beosztására".
A munkáltatóval kapcsolatban további információt a http://kk.gov.hu/vachonlapon szerezhet.

A KÖZIGÁLLÁS publikálási időpontja: 2018. február 27.

2018-02-26 - Farsangi bál

2018-02-15 - Hit- és erkölcstan oktatás 2018/2019

2018-02-15 - Hit-és erkölcstan oktatás 2018/2019

2017-12-21 - Arany János nyomában

A közelmúltban lehetőségünk nyílt az Arany János évforduló kapcsán megtekintenünk az országjáró Arany-buszt. Barton Zsoltné az érdeklődő diákokat kísérte el Kismarosra, az interaktív kiállításra. Aki teheti, kövesse példájukat. Az érdeklődők a busz menetrendjét a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján megtekinthetik.

2017-12-21 - Karácsonyi műsor

Meghitt, kedves, szívhez szóló ünnepségnek lehettünk résztvevői a mai napon. Diákjaink a lelkes, fáradhatatlan felkészítő tanítók, tanárok segítségével mutatták meg, mi az advent és a karácsony üzenete. Meggyújtottuk a 4. adventi gyertyát a 2. osztályosok közreműködésével, az aprók bájos énekkara is fellépett, majd a színvonalas programot a negyedik osztályosok színjátéka követte. Igazgatónőnk Gyurkovics Tibor lélekhez szóló történetével kívánt valamennyiünknek áldott karácsonyi ünnepeket.

2017-12-11 - A második adventi gyertya

December 11-én, hétfőn advent második gyertyáját gyújtottuk meg az iskolai koszorún. Erre az alkalomra ismételten komolyan, szépen készült fel a második osztály. Bájos műsorukat most is szintetizátor és furulya kísérettel, közös énekléssel egészítették ki. A fényt megosztó adventi angyalka ebből az alkalomból pirosba öltözött.

2017-12-07 - Mikulás járt iskolánkban

2017-12-07 - Tanár-Diák mérkőzések

2017-10-26 - 40 éves jubileumi ünnepség

2017-10-26 - Iskolánk születésnapja

2017-10-20 - '56-os megemlékezés

A hagyományokat követve a 8. osztályosok készültek fel az 1956. október 23-áról való megemlékezésre. Látványos, színvonalas,megható műsort állított össze osztályfőnökük, Laufer Tamás.

2017-10-03 - Őszi papírgyűjtés

Pontos adatot még nem tudunk de elképzelhető, hogy az utóbbi évek egyik rekord mennyiségű papírgyűjtését sikerült megrendezni iskolánkban. Már alig várjuk, hogy megtudjuk, mennyi lesz a befolyó összeg, hiszen ezt tanulóinkra fordítja az iskola.

2017-04-25 - Fordított napunk volt :)

2017-03-29 - BAKANCSTÚRA

2017-03-17 - Beíratkozás

2017-03-17 - Tájékoztató

2017-02-24 - Hit- és erkölcstan tájékoztató

Tisztelt Szülők!


Tájékoztatni szeretném Önöket a 20/2012. EMMI rendelet 182/A§(1) alapján a 2017/2018. tanévben 1. évfolyamos és a már tanulói jogviszonnyal rendelkező hit- és erkölcstan oktatásban érintett tanulók és szüleik tájékoztatásának időpontjáról.

Időpont: 2017. március 09. ( csütörtök ) 16.30 óra
Helye: Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola

Szokolya, 2017. február 24.

Szádoczkiné Tőtös Tünde
intézményvezető

2017-02-13 - Farsangi bál 2017

Február 11. jeles nap volt, legalábbis az iskolánkban. Az autók sora jó hosszú, sok láb dobog a tornaterem felé. A diákok bemutatják jelmezüket, akinek nincs, az jegyet vesz. Gyorsan megtelik az étterem jelmezesekkel, hamarosan kezdetét veszi a felvonulás. Előtte azonban szép báli zenére bevonul a hercegi pár, Puskás Réka és Magyar Máté 8. osztályos tanulók töltötték be ezt a tisztet, elképesztően szépek voltak. Ezt a hetedikesek kreatív koreográfiájú nyitótánca követte, melyet Keszericze Kármen tanárnő tanított be. A jelmezesek felvonulása ezután következett. Idén is remek ötletekkel álltak elő a szülők és a gyerekek, Túró Rudi, emeletes torta, hercegnők és pillangók mellett a legötletesebbnek bizonyult Kovács Ábel, aki a kéményen fészkelő gólyát jelenítette meg. Kármen néni kis akrobatái is felléptek, nagy sikerük volt. A felvonulást követően zajlott le a tombolahúzás, remek ajándékok találtak gazdára, majd kezdődött az igazi "buli". Volt büfé, ahol a pizzától az üdítőig mindent lehetett kapni. Egy diákunk így jellemezte az eseményt: "Röviden jó volt. Hosszabban: Nagyon jó volt. Diszkó, zene, díszek, büfé, jelmezek, minden. Utána beköszöntött a "konfetti-vihar" diszkó égzengéssel. Nagyon jól megszervezték tanáraink ezt a farsangot, köszönjük nekik. (Csitneki Botond, Kovács Zoltán, Mekli Karina, Kardos Kincső, Laucsik Dominik)

2017-01-24 - A magyar kultúra napja

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük. Január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban írta meg Csekén a Himnuszt. Ennek emlékére a mi iskolánkban Pauliscsák Dalma és Dobó Réka ismertették a Himnusz keletkezését, történetét, beszéltek írójáról, Kölcsey Ferencről. Ezt követően az egész iskola közösen elmondta a Himnusz összes versszakát. A Himnusz Magyarország kincse, amelyet örökké őrizni fogunk, Kölcsey Ferenc nevére pedig mindig emlékezünk. - Stedra Flóra 7.o.

2017-01-11 - Karácsonyi műsor

2016-12-15 - Cipósdoboz akció - Mi ennyit gyűjtöttünk...

Idén a Baptista Szeretetszolgálat jóvoltából, Cipősdoboz akció volt ebben az iskolában is. Mindegyikünk lelkesen gyűjtötte a dobozokat, és sok-sok ajándékkal és szeretettel töltöttük meg azokat. Volt aki dobozt, volt aki ajándékot hozott. A tanárnénik és tanárbácsik, lelkesen csomagolták be az ajándékokat, szebbnél szebb csomagolópapírokba. Minden doboz ruhákat, játékokat, írószereket rejtett, hogy ezekkel tegyük a szegény gyerekek karácsonyát széppé és boldoggá. Összesen 77 dobozt sikerült összegyűjtenünk, ami egy nagyon szép szám. Mindenki hozzátett valami kis apróságot, s így az összes dobozban, benne van sok-sok szeretet az ajándékok mellett.
Nagyon örülünk, hogy ilyen jól zárult ez a program idén is, most már biztos, hogy a mi karácsonyunk is sokkal szebb lesz.
Farkas Berta 6.o.

2016-11-28 - Egészségnevelési hét 2016

Hétfő: Kerékpár verseny, délután világkörüli kerékpártúra előadás, Boros Balázs segítségével.
Minden osztály húzott egy betűt melyből az EGÉSZSÉGES szó állt össze!
Kedd: Rendőrök jöttek hozzánk az előadás témája : az internet veszélyei
Szerda: a 4 tagú Dagda zenekar fantasztikus koncertjén bulizhattunk.
Csütörtök: Rendőrök tartottak előadást a Drog, szeszes ital, cigaretta és az erőszak.
Péntek: Tanár-Diák mérkőzés (zsinórlabda) amely a tanárok győzelmével zárult :), délután Merész Nóra gyógyszerész előadását láthattuk.

2016-06-23 - Idén is elballagtak végzős diákjaink

2016. június 18-án zajlott le iskolánkban a ballagás és az ünnepélyes tanévzáró. A hetedik osztályosok és kreatív anyukáik álomszépen feldíszítették az iskolát. A nyolcadikosok nevében Szirota Márk, Czapák Viktória és Gönczöl Vivien köszönt el, a hetedikesek útravalóját Puskás Réka és Cseresznye Nikoletta tolmácsolta. Ezt követően Floch Kira fuvolán, Lénárt Mátyás furulyán adott elő zeneműveket, majd vakációt váró versek következtek. Az igazgatónő tanévzáró értékelése után átadta az arra érdemes diákoknak a jutalmakat. A Börzsönyi Borostyán Vadásztársaság díját ebben a tanévben Ferincz Márk 8. osztályos tanuló, a Földtulajdonosi Közösség által alapított díjat pedig Cseresznye Nikoletta 7. osztályos diákunk kapta. Végül az énekkarosok műsorát hallhattuk, majd a Hacacáré csoport kis akrobatái kápráztattak el bennünket.

2016-06-23 - Fenntarthatósági hét

2016.04.20.-án az egész iskola közösen ment papírgyűjtésre .Minden évben, áprilisban van néhány nap, amikor az iskolások elmehetnek a faluba és háztól-házra járva összegyűjthetik a papírt. Az összegyűjtött mennyiségtől függően az iskola pénztámogatást kaphat. Idén több mint 4 tonnát sikerült leadnia az iskolának. Ezen a napon kicsik és nagyok is talicskával szaladgáltak az utcákon. Az alsósok nagyon szeretik ezt a néhány napot, amikor, osztálytársaikkal, barátaikkal együtt sétálgathatnak a faluban. Felsőben ez már egyre kevésbé népszerű, de ettől függetlenül mindenki rászán erre legalább egy délutánt. Annak viszont mindenki örül, hogy a pénzt, amit mindezért kapunk a gyereknapra fordítják majd ebben az évben is.
Herodek Karolina

2016-04-18 - Költészet napja

2016-04-18 - DÖK nap 2016

Avagy Ismerjük meg Brazíliát
2016. 04. 01-jén bolondok napján minden a feje tetejére állt a Szokolya Cseh Péter Általános Iskolában.
A nyolcadikosok belekóstolhattak a tanítás rejtelmeibe, és én, mint nyolcadikos tanul, azt kell, hogy mondjam, nem könnyű dolog tanítani. Mi a társammal a hetedik osztályt kaptuk meg két óra erejéig, ami szerintem nagyon boldog két óra volt. Ezután bementünk a tanáriba és a többi kistanárnak is hasonló volt a véleménye, mindenkinek nagyon jól viselkedett az osztálya. Ezután kezdődött csak az igazi móka. Vetélkedőt tartottak az egész iskola részére. Brazília volt a téma. Különböző fantasztikus és izgalmas feladatokkal értékes nyereményekért folyt a küzdelem. Gumicukortól kezdve mindenféle finomságot lehetett nyerni. Nagyon jó nap volt.
A mi osztályunk el is vitte az első helyért járó díjat. Mindegyikünk tortával a pocakjában ment hazafele. :D

Szirota Márk - 8. osztály

2016-02-09 - Farsangi bál űzi el a telet

2016-02-09 - Karácsonyi műsor iskolánkban

 

Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola © Minden jog fenntartva! 2014