Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola • 2624, Szokolya, Lévai u. 5. • Tel.: 06 (27) 585-530

2019-11-14 - Tájékoztató

Kedves Szülők!

A héten egy - a szokolyai iskolába járó gyermeknél történt - sajnálatos, tragédiába torkolló megbetegedés kapcsán felmerült kételyek/kérdések eloszlatása céljából az alábbi tájékoztatást tudom adni a váci ÁNTSZ-szel történő egyeztetést követően.

Gennyes agyhártyagyulladást (meningitis purulenta) többféle kórokozó is okozhat, a megbetegedett személlyel érintkezettek megelőző (profilaktikus) gyógyszeres kezelésére azonban kizárólag a járványos agyhártyagyulladás esetén van szükség. Ezt a Meningococcus baktérium okozza, melynek többféle szerocsoportja ismert. Amennyiben egy megbetegedésnél igazolódik az utóbbi kóroki szerepe, akkor az illetékes ÁNTSZ azonnal intézkedéseket hoz (gyógyszeres kezelés a beteggel korábban érintkezett személyek számára). Jelen esetben a váci ÁNTSZ által eddig elvégzett vizsgálatok alapján nem ez a kórokozó felelős a gyermek betegségének kialakulásáért. Amennyiben a további vizsgálatok során mégis igazolódna a Meningococcus fertőzés, akkor minden, a beteggel szoros kontaktusban állt személy meg fogja kapni a szükséges gyógyszereket, melyek ingyenesen biztosítottak.

Köszönettel: dr Hajnal Katalin iskolaorvos

2019-11-13 - Szeretettel Rád gondolunk...

Iskolánk közössége szeretettel és mély fájdalommal emlékezik
Rittman Milán
5. osztályos tanulójára.

Emlékünkben mindig velünk maradsz.

2019-11-10 - Új magyar innováció az Európa Unió oktatásában!

Tisztelt Kolléga!
Szeretettel várjuk Önt a PUSE+ Szokolya Konferenciára,
a ”Poliuniverzum az iskolai oktatásban” matematika módszertani szakmai napra.

A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/xuLUdN2nULYaLCVW6

Helyszín: Szalajka IKSZT, 2624 Szokolya, Lévai u. 5/C.
Időpont: 2019. november 29. péntek 9.00 – 17.00 óra
Bővebb információ: www.poly-universe.com
Kapcsolat: Dárdai Zsuzsa (+36 30 579 1882)
saxon.polyuniverse@gmail.com

PROGRAM
Helyszínek: 1/ Szalajka IKSZT és Galéria, 2624 Szokolya, Lévai u. 5/C. (www. szalajkaikszt.hu) 2/ Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola, 2624 Szokolya, Lévai u. 5. (www. cspai.hu) 3/ SAXON Műteremház, 2624 Szokolya Fő utca 23. (www.saxon-szasz.hu) Időpont: 2019. november 29. péntek 9.00 – 17.00 óra

DÉLELŐTT
9.00 – 9.45 Érkezés, Regisztráció IKSZT, a PUSE képzőművészeti kiállítás megtekintése
9.45-10.00 Konferencianyitó, köszöntők
Némethné Pintér Csilla Szokolya polgármestere, Huszta Emma Anna intézményvezető,
Gyurik Róbert a Gyurik Műanyag Kft ügyvezetője
10.00-10.20 Poliuniverzum az iskolai oktatásban
A projektet ismerteti Dárdai Zsuzsa művészetkritikus, pedagógus, a PUSE főkoordinátora
10.30– 11.15 PUSE párhuzamos óralátogatás a Cseh Péter Általános Iskolában. Osztálylátogatások maximum 20 fős A-B-C-D csoportokban regisztráció alapján:
a) A-alsós matematikaóra; óravezető: Keszericze Kármen tanító
b) B-felsős matematikaóra; óravezető: Hlavati Robert matematika-informatika tanár
c) C -felsős művészeti óra; óravezető: Laufer Tamás rajztanár
d) D- PUSE Módszertan és feladatok kipróbálása az analóg POLIUNIVERZUM eszközzel az IKSZT Galériájában, a PUSE Módszertan fejlesztőinek jelenlétében.
11.15- 11.45 Kávészünet


ELŐADÁSOK
11.45-12.15 Poliuniverzum = művészet + játék + matematika
Előadó: Saxon Szász János képzőművész/feltaláló
12.15-13.00 PUSE Módszertan és könyvbemutató, GeoGebra alkalmazások
Előadó: Dr. Stettner Eleonóra PhD, a Kaposvári Egyetem docense, a PUSE szakmai koordinátora
13.00-13.30 Művészet, matematika és közösség – PUSE online felületek
Előadó: Tokai Dalma pszichológus, JátékosLét Kutatóközpont
13.30-14.00 Játékalapú megközelítések a Komplex Alapprogramban
Előadó: Oláhné Dr. Téglási Ilona, az Eszterházy Károly Egyetem adjunktusa

DÉLUTÁN
14.00 – 14.30 Közös ebéd az iskola étkezőjében (regisztrált résztvevőknek)
14.45 – 16.00 Műterem látogatás Saxon Szász János tárlatvezetésével (2624 Szokolya Fő utca 23.)
17.00 PUSE képzőművészeti kiállítás és dokumentációs tárlat hivatalos megnyitója, IKSZT Galériája Megnyitja Dárdai Zsuzsa művészetkritikus, a PUSE főkoordinátora.
A kiállítás megtekinthető 2019. november 29 – december 31 között, nyitvatartási időben.
A PUSE Módszertan és feladatok kipróbálása az analóg POLIUNIVERZUM eszközzel, egész nap lehetőség van az IKSZT Galériájában.
A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztráció köteles. A részvétel korlátozott, csak az első 70 regisztrált résztvevőt tudjuk fogadni. Megértésüket köszönjük!
Minden résztvevőnek információs csomagot, büfét és ebédet biztosítunk. Mivel egy szekcióba csak maximum 20 főt tudunk fogadni, ezért kérjük jelezzék előre, hogy a délelőtti foglalkozáson melyik műhelyen A_B_C_D kívánnak részt venni, valamint azt is ha vegetáriánus ebédet kérnek.
A Poliuniverzum játék SAXON Szász János Szokolyán alkotó képzőművész, az MTA – Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja, településünk díszpolgár által létrehozott találmány, és a Gyurik Műanyag Kft. által Szokolyán gyártott világtermék. Ezért e különleges alkalomból a PUSE+ Szokolya Konferenciára regisztrált iskoláknak, intézményeknek lehetőségük van a Poliuniverzum iskolai készletet (12 db formadoboz) különlegesen kedvezményes áron megrendelni.

2019-10-23 - Sakkpalota az iskolában

Iskolánk a 2019/2020-as tanévben bevezette Polgár Judit Sakkpalota képességfejlesztő oktatási programját, melynek célja az általános képességfejlesztés, a logikus és kreatív gondolkodás fejlesztése. Az új tantárgy a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva épül be az általános tanterv alaptantárgyaiba, előmozdítva ezzel azok készségszintű elsajátítását. Tanítóink közül többen elvégezték a tehetségfejlesztő sakk akkreditált pedagógiai továbbképzést.
A képességfejlesztő sakkot felmenő rendszerben oktatjuk a testnevelés tantárgy részeként, illetve módszerként további tantárgyak tanítása során is alkalmazzuk.
Sakkpalota címmel tankönyv és munkafüzet, demonstrációs tábla, laminált lap, megfelelő számú, különböző méretű sakktáblák, sakk-készletek, sakkszőnyeg állnak a rendelkezésünkre.
A tavaly bevezetett Logikai és táblajáték program során a jelenlegi 2. osztály nagy érdeklődést mutatott a sakk iránt, sokak kedvenc játéka lett. Ezen felbuzdulva ebben az osztályban is elindítottuk a programot. A tananyagot nagyobb léptékkel vesszük, mivel sok elem ismerős számukra.
A Sakkpalota módszerét, feladatait szívesen alkalmazzuk más tantárgyak esetében is.
A 2. osztályos matematika óráimon a sakkbábok értékei alkalmat adnak a számfogalom kialakítására és a matematikai műveletek gyakorlására. A sakktáblával való ismerkedés elősegíti a sík- és térbeli tájékozódást. A Sakkpalota munkafüzet minden fejezete tartalmaz egy szöveges feladatot, mely a Sakkpalota életéhez és a gazdálkodáshoz kapcsolódik.
A kézzel fogható sakkbábok segítségével remélhetőleg könnyebben értik meg a szorzás, bennfoglalás, részekre osztás műveletét, a szorzótábla felépítését.
A sakkjáték tanulásának, gyakorlásának kedvező hatása a gyermek egész intellektuális fejlődésére jó hatással van.

Tarné Drexler Tünde

2019-10-23 - Bemutatjuk a kóspallagi robotika műhelyt


A hatodik osztályos diákok szemszögéből-saját írások

Egy új tantárgy jött be a 6. osztályban, ez a robotika. Az órákat Kóspallagon tartják.
Azt hittük, hogy nem lesz nagy szám, mert egy ekkora helyen hogy lehetne robotika műhely? Azóta rájöttünk, hogy ez a hely nagyon király.
Háromhetente hétfőn busszal megyünk át a műhelybe, melyet tantermekből alakítottak ki. Van egy informatika, egy technika és egy vetítőterem. A felszerelésük a nevüknek megfelelően változatos, a 3 D-s nyomtatóktól, forrasztóktól, drónoktól a lézervágóig, faanyagtól, szerszámoktól a ragasztókig minden megtalálható, amire a munkánk során szükségünk lehet. Egyszerre több ember tud dolgozni, bármit lehet programozni, szerkeszteni, és ha kezdő vagy, akkor a segítségedre vannak az ottani munkatársak András bácsiék, akik jófejek.
A foglalkozások arról szólnak, hogy programozunk különböző dolgokat, illetve számítógépeken végzünk különféle tevékenységeket. Pl. mágnest készítettünk, tablóképet alkottunk, egy egyszerű széket hozunk létre
Nagyon élvezzük a robotikát, mert jó, izgalmas, fejleszti az agyunkat, jobban tudunk gondolkodni. Örülünk, hogy ki lett találva, hogy átjárjunk Kóspallagra.
Ha megtetszett nektek is a műhely, akkor mehettek bármikor, szerintem nem fogtok unatkozni.
(Birszki Vendel, Csomó Barna, Gyöngyösi Amanda, Kosztolányi Lotti, Puskás Botond, Száraz Hunor munkáiból válogatta, összeállította: Barton Zsoltné, magyartanár)

2019-10-23 - Október 23.

Mondják, a nemzetek történelmét a győztesek írják, a világtörténelmet, az eseményeket formáló, formálni akaró mindenkori nagyhatalmak szerkesztik. Azt is mondják, csak a jövő biztos, a múlt az bizony néha változhat. Nekünk, magyaroknak többször is megadatott ezt a „múltat” megváltoztatni oly módon, hogy elbukottként, vesztesként is képesek voltunk azt a világgal átértékeltetni, újra íratni: 1956 októberének eseményei ezt bizonyítják. S bár a forradalom bukásának szomorú tényét nem tudjuk eltörölni, de akkor sikerült felragyogtatni azt a célt, amiért oly sokan fizettek az életükkel, börtönökben töltött évekkel, keserves mellőzésekkel, nélkülözéssel. A mai napon, 63 évvel a forradalmi események után rájuk emlékezünk.

Nobik Nagy Rita

2019-10-22 - Forgatás a tankertben

A Kék bolygó c. műsor szerkesztői hallották hírét a gyönyörű tankertünknek, és megkérdezték, hogy bemutatnánk-e valamelyik osztállyal az őszi munkákat. Örömmel mondtunk igent!

A szereplést a 3. osztály vállalta Laufer-Galambosi Zsófia osztályfőnök irányításával és néhány 6. osztályos segítővel. A gyerekek megmutatták, hogyan ásnak, gereblyéznek, ültetnek téli virágot, hagymás növényeket, hogyan lenolajozzák a kertben lévő faanyagot, és hogyan takarítják be a kerítésre felfutott komlót.

A forgatás nagyon izgalmas volt, kíváncsian várjuk a televízióműsort!

Huszta Emma Anna

iintézményvezető

2019-10-22 - Tankerttől a Hiúz házig

Izgatottan várta a 6. osztály, hogy újra reflektorfénybe kerülhessen, ugyanis a Kék bolygó c. műsor stábja forgatott iskolánkban és
Királyréten a Hiúz házban. Nagy örömmel vettünk részt a megújult kiállítás programján. A bemutatás során kiderült, hogy nagyon szerencsés helyzetben van iskolánk, mert nemcsak mint látványt fogadhatjuk be a természet szépségeit, hanem az élő tankertünk megteremti a kapcsolódást egy kiállítás szemlélése és a kétkezi munkával gondozott növények között. Ez egy valóban élő és hiteles kapcsolódási pont. Azon leszünk, hogy a gyerekek jelenlegi érdeklődése továbbra is megmaradjon, így biztosítva a természet szeretetének folyamatos fenntartását.

Laufer Tamás osztályfőnök

2019-10-22 - Megújultak az udvari szaletlik

Évekkel ezelőtt a szülői munkaközösségtől kaptuk az iskola udvarán lévő szaletliket, melyek sok udvari játék, foglalkozás helyszínéül szolgáltak. Sajnos az évek alatt erősen elhasználódtak, megkoptak. Kovács Gábor segítségével (aki a faanyagot biztosította) Bajai László karbantartó felújította a kis házikókat. Köszönjük a segítséget!

Huszta Emma Anna
Intézményvezető

2019-10-22 - Pályaorientációs nap iskolánkban

Október 15-én ismét megrendezésre került a pályaorientációs nap intézményünkben. Ez alkalomból az osztályok számára igyekeztünk olyan programokat szervezni, melyek révén betekintést nyerhetnek a különböző szakmákba. Hasznos ez a lehetőség a továbbtanulási elképzelések alakítása szempontjából is.

Idén a 8. osztály a hagyományoknak megfelelően a váci pályaválasztási kiállításon vett részt, ahol a környékbeli középfokú oktatási intézmények mutatkoztak be.

Az 5., 6. és 7. osztályosok számára az iskolában tartottak szakmai bemutatót a meghívott szülők. Diákjaink megismerkedhettek egy ruhaipari, informatikai cég mindennapjaival, a büntetésvégrehajtási feladatokkal valamint a bankok működésével, a pénzügyi tanácsadók tevékenységével.

Az alsó tagozatos kisdiákok sem maradtak ki az érdekes programokból. A tanító nénik kíséretében látogattak meg helyi ipari, könnyűipari, háziipari, gazdasági vállalkozásokat.

Ez úton is köszönjük azoknak a szülőknek, cégeknek a segítségét, akik nélkül ezek a látogatások, ismertetők nem valósulhattak volna meg.Barton Zsoltné

tanár

2019-10-22 - Őszi munkák az iskolai tankertben

A tankertben elültetett növények szeptemberben szépen meghozták a termésüket. Szeptember végén bőséges volt a betakarítás: rengeteg zöldbabot, dísztököt, cukkínit, paradicsomot gyűjtöttünk be, illetve a mángold is szépen termett.
Októberben a télre való felkészülés következett: a gyerekek felásták az ágyásokat, illetve kigyomlálták a palántanevelőket. A kerítést, a komposztálókat lenolajjal kentük le. Az ágyások fakereteinek a festése novemberre maradt, illetve a madáretetőket is ekkor fogjuk kihelyezni. Az iskolában és a kertben keletkezett szerves hulladékot a komposztálókba gyűjtjük, a keletkező komposztnak a későbbiekben nagy hasznát fogjuk venni.
Tanulóink szívesen végzik a kerti munkákat. Dicséret illeti meg iskolánk valamennyi tanulóját a kertben végzet szorgos munkájáért.
Külön említést érdemel: Palcsó Virág, Van der Veen Ajsa, Salamon Lilla a 2. osztályból, Pauliscsák Bálint, Major Csanád, Orosz Viktória, Petrik Laura a 4. osztályból, illetve meg kell említünk az első, a harmadik és a hatodik osztályosokat.
Herth Béla
fizika, történelem, technika szakos tanár

2019-10-22 - Megemlékezés az aradi vértanúkról

Iskolánkban idén is megemlékeztünk az aradi vértanúk, illetve gróf Batthyány Lajos kivégzéséről. Százhetven évvel ezelőtt, 1849. október 6-án Aradon végezték ki: Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Kis Ernő tábornokokat, illetve Lázár Vilmos ezredest golyó által.
Aulich Lajos, Damjanich János, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly, Knezich Károly, Nagysándor József, Poeltemberg Ernő, Török Ignác és Vécsey Károly tábornokokat pedig kötél által végezték ki. Ugyanezen a napon gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét és Fekete Imrét, a kóspallagi szabadcsapat parancsnokát pedig Pesten végezték ki az osztrákok.
A 7. osztályosok történelmi visszatekintése, illetve a közös éneklés méltón kifejezték nemzeti gyásznapunk szomorúságát.
Herth Béla
osztályfőnök

2019-10-22 - Robotika tanároknak, diákoknak


Laufer Tamás és Hlavati Róbert tanár úr a Váci Tankerületi Központ szervezésében részt vesznek a digitalizáció / robotika tanmenetbe való beépítésének kidolgozásában. Több egyeztetés és megbeszélés után sor került az első gyakorlati foglalkozásra. A megvalósítandó feladat egy cserepes virág automata öntözőjének kialakítása volt. Először a tervek megrajzolására, majd e mentén a gyakorlati problémák megbeszélésére került sor. Ezután a robottechnológiában alkalmazott mini vezérlőegységek (mikrobitek) programozására, a fizikai eszközök vektorgrafikus tervezésére, majd annak lézervágó segítségével történő kivágására került sor. Ezeket a tapasztalatokat már most fel lehet használni mindennapi oktatásunkban az informatika, rajz, matematika, fizika, technika, biológia / természetismeret tantárgyak terén.

A 6. osztályos diákjainkkal egy kísérleti program keretében veszünk részt robotika oktatáson. Informatika és rajz órákon tananyagba illesztve, robotika szakkörön ezt kiegészítve készülünk a minden harmadik hétfőn megvalósuló műhelyfoglalkozásra. Itt kelnek életre a terveink. Először egy saját névre szóló, rétegelt lemezből készült logó készült el. A diákok rajz órán megtervezték, majd informatika órán vektorgrafikus program segítségével a lézervágó "nyelvére" lefordítva megrajzolták azt (ezzel a programmal dolgoznak például az autók tervezésénél, illetve egyéb ipari termékeknél). A legutóbbi foglalkozás során pedig a mikrobitek programozási világába tekintettünk.

A diákok nagy örömmel vesznek részt a foglalkozáson, és külön öröm számukra, hogy egy számítógépen megtervezett elképzelés fizikai formát ölt és kézbe vehetik azt. A gyerekek a számítógépes ismereteket játszva sajátítják el, beleértve itt a profi tervezői programok használatát, illetve maguknak az egységeknek (mikrobitek) a programozását is.

Tanárok és diákok egyaránt nagy lelkesedéssel várják az előkészítő órákat és a műhelyfoglalkozásokat is.
Bízunk benne, hogy ez a jövőben minden diákunk számára elérhetővé válik.

Hlavati Róbert
matematika-informatika tanár és
Laufer Tamás
rajz-etika tanár

2019-10-22 - Modern falitábla az 5. osztályban

Örömmel számolok be arról, hogy az osztály diákjai és szüleik/ hozzátartozóik nagy lelkesedéssel fogadták azon elgondolásomat, miszerint legyen egy saját mágneses-írható falitábla (200cm*100cm) az osztálytermünkben, ahová a gyerekek a saját élményeiket, fényképeiket vagy rajzaikat kitehetik. Így magunkénak érezhetjük és élménnyel tudjuk megtölteni termünket. Az első szülőin vetettem fel ezt a gondolatot, és már ott döntés is született a szülők részéről, hogy ezt anyagilag támogatják. A szülői munkaközösségi tagok szervező munkájának köszönhetően nagyon gyorsan megvalósult a terv, így a gyerekek máris birtokba vehették mágnestáblájukat. Elsőként Rittman Milán kedvenc autóját hihetetlen szépen ábrázoló rajza került rá.

Köszönöm a szülők pozitív hozzáállását és várjuk a további fényképeket, rajzokat!
"This is the beginning of a beautiful friendship!" :)

Köszönettel, Hlavati Róbert osztályfőnök

2019-10-03 - A magyar népmese napja 2019

A kismarosi Művelődési Ház és Könyvtár az idén mesemondó verseny szervezésével emlékezett meg a nagy mesegyűjtő, Benedek Elek születésnapjáról.
Erre a rendezvényre iskolánkból is neveztek diákjaink, s kiváló szövegtudásukkal, rutinos előadásmódjukkal szép eredményeket értek el.
Dicséretet kapott teljesítményéért Gyurik Nóra 3., Nyári Sámuel Bálint 4., osztályos tanuló.
A harmadik helyezésen osztozott Révész Ádám 3., Takács Fanni Laura 5. osztályos diákunk, 2. helyezést ért el Orosz Viktória.
A gyerekeknek kevés idejük volt a felkészülésre, mégis kiválóan helyt álltak. A mesék elhangzása után a gyerekek egy kedves színdarabot tekinthettek meg. Lehetőség volt kézműves tevékenységre, olvasgatásra is. Az eredményhirdetés után felnőttek mondtak meséket a megjelenteknek, majd Mátyás király kecskepásztoráról adott elő zenés mesét egy verőcei művész házaspár.
Mindannyiunk kulturális épülésére szolgált ez a program, köszönjük a szervezőnek, Csadó Klaudiának.
Barton Zsoltné magyartanár

2019-08-31 - Megújult az iskola

2019 nyarán nagy fába vágtuk a fejszénket. A Váci Tankerületi Központ segítségével az iskola elavult fűtőtestjeinek cseréjére került sor, majd szintén a tankerület támogatásával, valamint a Szokolya-Wierden Egyesület, a Mi Falunkért Közalapítvány és Szokolya Község Önkormányzatának összefogásával az emeleti zsibongó padlója és falburkolata újult meg. A munkából az iskola dolgozói is alaposan kivették a részüket. A pedagógusok eltávolították az elavult, műanyag falburkolatot, majd az Önkormányzat finanszírozásával megtörtént a falak glettelése. Bajai László, az iskola karbantartója lefestette a falakat. Ezután következhettek a burkolatcserék. A burkolatok le- és felhelyezése nagyobb feladat volt, mint ahogy először látszott, a munkálatok nagyon elhúzódtak. Szinte az utolsó pillanatig dolgoztak a kivitelezők. Eközben magukat nem kímélve takarítottak dolgozóink, Juhász Ferencné és Bagyinszki Zinajda. Az ő munkájuk nélkül nem tudtuk volna szép, tiszta iskolában kezdeni a tanévet. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki segített ebben a megújulásban. Külön köszönet a Váci Tankerületi Központnak és Némethné Pintér Csilla polgármester asszonynak az együttműködésért. Ismét szép példát láthattunk az összefogásra. Öröm lesz egyre szépülő iskolánkban kezdeni ezt a tanévet!
Huszta Emma Anna

2019-08-31 - Tankert nyáron

Az iskola tankertje az ünnepélyes átadó után kelt igazán életre. A sok szorgos kisdiák pedagógusok segítségével megkezdte az ágyások beültetését. A kitartó gondozás, locsolás eredményeként a tökök, paradicsomok, cukkinik elképesztő burjánzásnak indultak. Hatalmas méretű és bőséges termés várja szorgos kis kertészeinket iskolakezdéskor!
Köszönjük mindenkinek, aki segített ebben a munkában.
Huszta Emma Anna

2019-08-30 - Alma és fája

A közmondás szerint alma nem esik messze a fájától. Ezt az örök érvényű igazságot most igazolhatjuk egy példával.
Valamikor nem is túl régen Szokolyán is voltak úttörővasutas diákok, akik a tanulás mellett kisvasutas szolgálatot láttak el. Pauliscsák József is közéjük tartozott. Akkor még bizonyára ő sem sejthette, hogy az idő elteltével fiai közül a legidősebb a példáját követi.
Adrián kisgyermekkora óta a vasút bűvöletében él -nemcsak azért, mert házuk előtt zakatol a Királyréti Erdei Kisvasút, s bármikor láthatja, hallhatja– hanem azért, mert igazán érdekli őt minden, ami a vasúttal kapcsolatos. Nála jobban senki sem ismeri iskolánkban a menetrendet, a vonatok járatszámait, a mozdonyokat, a vasúttal kapcsolatos témákat. Nem csoda, hogy 2. éve a Budapesti Gyermekvasút szolgálattevője. Kiválóan tanuló diákunk általános iskolai tanulmányaival párhuzamosan végezte el a tanfolyamokat, s a megszokott módon ott is a legjobbak között van. Szívvel-lélekkel lett egy másik közösség tagja, a felelősségteljes feladatok ellátása mellett szívesen vesz részt közösségépítő programokban, táborokban, kerékpártúrákon, élményeit szerényen osztja meg velünk.
Augusztusban pedig elnyerte a Budapesti Gyermekvasút „Oscar”-ját a legtöbb szolgálat teljesítésével.
Ehhez a kitüntetéshez gratulálunk, mi is büszkék vagyunk rá, nemcsak családja.
Hogy ezt a díjat ő érdemelte ki, nem véletlen. Érdeklődése, precizitása, fegyelmezettsége, elkötelezettsége, közösségi szellemű gondolkodása révén lett méltó rá.
A siker tekintetében sem esett az alma messze a fájától, hiszen Adrián édesanyja, Kati, az év végén az Országos Baleseti Intézetben végzett munkájáért miniszteri kitüntetést kapott, emellett a betegek szavazatai alapján a legjobb ápolónő díjat nyerte el.
Elismerés illeti az egész családot, hiszen szabadidejüket, anyagi támogatásukat nem sajnálva tették lehetővé, hogy gyermekük álma valóra válhasson, s Adrián édesapja nyomába léphessen. Kívánjuk, hogy minél több sikerben legyen része további munkájában is.

Barton Zsoltné
magyartanár

2019-08-30 - Első tanítási nap

Tisztelt Szülők!
Az első tanítási nap szeptember 2., hétfő. Ezen a napon az 1-3. tanítási órát tartjuk meg, ezek végeztével a gyerekek mehetnek haza. Étkezés ezen a napon még nincs, viszont kérjük, hogy a tanévnyitó után kiosztott étkezésiigény-felmérő nyomtatványt hozzák vissza a gyerekek, mert ezek tükrében tudjuk szeptember 3-ától biztosítani az étkezést.

2019-08-30 - Hatan a sakkpalotában

2016. június 28-30-ig az alsó tagozatos tanító nénik ( Detti néni, Zsófi néni, Tünde néni, Kati néni, Judit néni és Kármen néni ) 3 napos továbbképzésen vettek részt Budapesten a "Tehetségfejlesztő sakk, mint oktatási eszköz" című programon. A módszer bevezetése új ablakot nyit a tanítás-tanulás folyamatában, mellyel színesebbé tehetjük a diákjainknak az új ismeretek feldolgozását.A módszer kiemelkedően segíti a logikus gondolkodás, a képességek és készségek fejlődését. A módszer az érzékelés területeinek egyidejű alkalmazására helyezi a hangsúlyt, mely a mozgás segítségével alapozza meg a tananyag elsajátítását. Játék a játékban a könnyebb tanulás érdekében. A tanfolyamon nagyon sok ötletet kaptunk a további munkánkhoz. Az új eszközök, melyeket a tanév során rendelkezésünkre bocsájtott a Váci Tankerületi Központ, segítik a módszer és a program bevezetését. Sakkbábuk, itt az idő, játékra fel!
Keszericze Kármen

2019-08-28 - Robotika képzés mint pályaorientáció

Robotika képzés mint pályaorientáció

Egyre fontosabb, hogy már lehetőleg az általános iskolában olyan oktatást, képzést kapjon a gyermek, amit valóban hasznosíthat az életben, akár szakmája is lehet majd.
Ennek a lehetőségét szeretné megteremteni a Váci Tankerületi Központ a környékbeli iskolások számára; így támogatta egy Robotika Műhely létrejöttét, mely jelenleg a Kóspallagi Általános Iskola területén működik.
A technikai feltételek maximálisan megfelelnek napjaink kihívásainak: olyan műhelyről van szó, ahol az egyszerű fúrás-faragás, komoly gépekkel történő barkácsolás, precíziós szerelés is megvalósítható akár lézervágó, akár 3D nyomtató segítségével is.
Mindemellett az esztétikai és szellemi színvonalat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel való együttműködés garantálja.
A dolog érdekessége, hogy az így létrejött tárgyakat, gépeket, eszközöket számítógépes programok, illetve androidos applikációk segítségével programozni, irányítani is lehet.
Természetesen az sem mindegy, hogy milyen tárgyakat hozhat létre a tanuló. A cél az, hogy az alkotás, amennyiben tanórai keretek között történik, ne “csak” öncélú legyen, hanem kapcsolódjon a tantárgyak tananyagához is.
Így jött létre egy munkacsoport, mely szinte minden tantárgyat, illetve oktatási területet lefed. Feladata, hogy a jelenleg meglévő projektfeladatok mellé újabbakat fejlesszen, kifejezetten általános iskolák témaköreihez kapcsolódva.
Iskolánkból három fő dolgozik jelenleg ezen a tananyagfejlesztésen több más iskola tanáraival együtt.
Ezzel párhuzamosan a tervek és megvalósításuk három tantárgy esetén már beépül a 2019/2020-as tanév tananyagába. Diákjaink lehetőséget kaptak, hogy egész tanévben látogathassák a műhelyt.
Egy nyári tábor alkalmával néhány tanulónknak már volt lehetősége ízelítőt kapni a programból, ahol érdekesen, hasznosan, játszva tanultak, és közben szinte észrevétlenül kerülhettek közel a jövő legmenőbb szakterületéhez.

Laufer Tamás

2019-08-22 - Tanévnyitó ünnepség

SZERETETTEL VÁRJUK A TISZTELT SZÜLŐKET ÉS DIÁKJAINKAT a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola TANÉVNYITÓ ünnepségére. Időpont: 2019. szeptember 01. (vasárnap) 16.30 óra

2019-06-25 - Drónverseny

2019.05.24-én részt vettünk Sződligeten a Gárdonyi Gáza Ált. Isk.-ban az első alkalommal megrendezésre kerülő országos Drón programozási versenyen. Többségében a környező iskolákból jöttek versenyzők, de Békéscsabáról és Miskolcról is érkeztek lelkes diákok. Részünkről a 7. osztályból Puskás Attila, a 8. osztályból Bíró Olivér, Kovács Barnabás, Lénárt Mátyás vette fel a kesztyűt a programozáshoz. Két részből állt a verseny. Elsőként egy saját produkcióval kellett készülni és azt bemutatni. Mi a drónnal betűket formázva írtuk ki SZOKOLYA településünk nevét. A második részben egy felépített akadálypályát kellett mérőszalaggal lemérni, majd 1 órányi felkészülési idő alatt leprogramozni. A fiúk nagyon szépen vették az akadályt, és bizton állíthatom, hogy a legtöbb ötlettel oldották meg a feladatot, melynek eredményeként 10 soros programmal végig vitték a drónt a pályán! A mérési pontatlanságból adódóan nem volt teljes értékű a feladat végrehajtása, így dobogós helyezést nem tudtunk elérni. A felkészülési időszakban nagy sikert aratott többi tanulónk körében a drón jelenléte - reptetése, és sok kíváncsi diákunk szeretett volna csatlakozni a programozáshoz. A kölcsönkapott drónokat vissza kellett szolgáltatnunk a szervezőknek, de bízunk benne, hogy találunk megoldást, hogy ezt a látványos programozást a későbbiekben be tudjuk vonni iskolánk egyik szakkörébe, mellyel még közelebb kerülhet a matematika és az informatika világa gyermekeinkhez. Hlavati Róbert

2019-06-25 -

A 2018/19-es tanév méltó lezárásaként Barton Zsoltné és Zima Katalin tanárnők szervezésében fantasztikus gyereknapon vehetettek részt diákjaink. Sportversenyek, ügyességi versenyek és vicces feladatok várták a kicsiket és a nagyokat egyaránt. A jól végzett munka jutalmaként pizza, jégkrém és pogácsa jutott a kisebb és nagyobb pocakokba, és a nap végén póló nem maradt szárazon a 8. osztályos fiúk aktív vízipisztoly-használata nyomán. A fergeteges hangulat még iskolatitkárunkat is az udvarra szólította: Balog Dalma 3. osztályos tanuló mellett Plachi Erika a felnőtt hullahopp-karikázás bajnokaként zárta a tanév utolsó napját.

2019-06-25 - Tankert - ...mert Ő az én kertem...

..mert Ő az én kertem...

...hangzott el a gyerekek énekében a tankertátadó ünnepségen. Kezdődhet a munka a magvetéstől a betakarításig. Amennyiben annyira magukénak érzik majd a gyerekek a kertet a továbbiakban is, mint annak kialakítása során, akkor sok-sok örömet szerez majd mindenkinek. A kert természetismeret, technika és rajz óra, de jó idő esetén egyéb tanórák megtartására is alkalmas közösségi térként funkcionál.
Akkor lesz igazán értékes és hasznos Szokolya Zöld Szíve, ha mostantól időről-időre mind az iskola, mind a település lakói magukénak érzik és használják majd, mint egy kis oázist. Szokolya önmagában is szép, kedves település, de ezen belül most létrejött egy olyan kis sziget, ahol valóban kapcsolódhat a kellemes a hasznossal.
Kitartást, jókedvet és szép időt kívánunk minden kis és nagy kertésznek.2019-06-25 - Szokolyai sport- és gyereknap

Május utolsó hétvégéjén került sor a hagyományos sport és gyermeknapra a futballpályán és környékén. Iskolánk csapatait érintő események: kispályás labdarúgásban az alsó tagozaton 2 csapat nevezett ők két mérkőzésen döntötték el, hogy melyikük emelheti fel a kupát.
Felső tagozaton 4 csapat nevezett, melyek között volt egy leány csapat is, akik nagyon nagyot küzdöttek, de most meg kellett elégedniük a 4. hellyel. A végső győzelmet a nyolcadik osztály szerezte meg.
A tavalyi darts verseny nagyon népszerűnek bizonyult és sokan neveztek, sajnos az idei versenyre sokkal kevesebb nevezés érkezett. Ennek ellenére 3 korcsoportban zajlottak a küzdelmek.
A 6-10 éves korosztályban 3-an indultak és a győztes Labádi-Veltz Attila lett.
A 11-14 évesek között volt a legtöbb induló, itt a győzelmet Király Dániel szerezte meg.
A 15 év felettiek között 2 csoportban zajlott a verseny és a döntőben Kovács Zsolt bizonyult a legjobbnak.
Az idei év Szuperbajnoka címet Bíró Levente (4. o.) szerezte meg.
A gyerekek ezeken a sportokon kívül számos ügyességi feladatban mérték meg magukat.
Vörös Zoltán

2019-06-25 - Tanévzáró koncert

Intézményünkben a szobi Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola kihelyezett furulya és zongora szakán tanulhattak ebben a tanévben is a zene iránt érdeklő diákjaink. Szakértő „kezek alatt” sajátították el az elméletet és a gyakorlati alkalmazás technikáit.
Tanáraik, (Cs. Nagy András, Dán Ildikó, Zoltainé Szabó Ildikó) az érdeklődő családtagok, tanárok részére kedves, hangulatos zárógálát szerveztek 2019. május 31-én a Szalajka Közösségi Házban.
Az ifjú „zenészek” elvarázsolták a hallgatóságot az általuk bemutatott darabokkal. Túlzás nélkül állítom, egyik-másik növendék játékát hallva a Zeneakadémián érezhettük magunkat.
Köszönjük ezt az élményt, felkészítő tanáraiknak pedig gratulálunk a bemutatóhoz.

Barton Zsoltné és Zima Katalin

2019-06-25 - Herman Ottó Természetismereti Verseny

Diákjaink évek óta részt vesznek a Herman Ottó Természetismereti Versenyen, mely három fordulóból áll. Iskolánkból idén Nyári Sámuel 3. és Csitneki Boglárka 6. osztályos tanuló jelentkezett a versenyre. Az első forduló egy teszt kitöltését jelentette még iskolai szinten, melyet a szakos tanár javított ki - ennek eredményével lehetett bejutni a második fordulóba. Ennek során szintén tesztet töltöttek ki a tanulók, de ennek javítása már központilag történt. Boglárka ezen a fordulón a 30-ból 26 pontot ért el, így bejutott az országos döntőbe, melyre 2019. május 12-én került sor. A megmérettetés ezen szintjén egy újabb, nehezített négyválasztásos teszt várt Bogira növény- és állattani, illetve természetföldrajzi kérdésekkel; aki összesített eredményével az országos 6. helyet szerezte meg. Az elért eredményhez szeretettel gratulálunk Neki és felkészítő tanárának, Keszericze Kármen tanárnőnek!

2019-06-25 - Országos mérések

Ha május, akkor mérések. Azt mindenképpen tudnia kell az olvasónak, hogy ezen alkalmakkor nem a gyerekek tudását mérik, hanem a kompetenciájukat, azt hogy milyen műveleteket képesek végrehajtani a megszerzett ismereteikkel.
Diákjaink kétféle mérésben is részt vettek. Május 22-én zajlott le az idegen nyelvi képességek vizsgálata. Kétszer fél óra állt a tanulók rendelkezésére, hogy a hallott, majd az írott szöveggel kapcsolatos feladatokat megoldják.
Május 29-én az országos kompetenciamérés keretében szövegértési és matematikai kompetenciájuk mérése történt meg. A tesztek megoldására 4-szer 45 perc perc állt diákjaink rendelkezésére.
A feladatlapok kódolását központilag végzik, az eredményekről jövő februárban tájékozódhatnak a szülők a kapott kódok segítségével. Az iskolai jelentések is akkorra készülnek el.

Barton Zsoltné
mérésügyi koordinátor

2019-06-25 - Büszkék vagyunk rájuk

A Bendegúz Akadémia 2018/19. évi Tudásbajnoksága lezárult. Ebben a tanévben 8 tantárgyból 13 diákunk mérette meg magát a levelezős versenyben. Közülük ketten részt vettek a 4. osztályos matematika megyei döntőjében is: Bíró Levente és Veréb Petra. Osztályfőnökük, Zima Katalin támogatta őket a felkészülésben.
A 8 fordulós feladatmegoldó versenyt diákjaink remek eredményekkel zárták, négyen ezüst: Szabó Dániel, Forgony Liza, Petykó Luca, Takács Fanni (4. osztályos tanulók), 10-en arany minősítést szereztek: Kovács Emil Gábor, Kutyes Kira, Salamon Emese Angéla 2 tantárgyból is, Szűcs Dominik (2. osztály), Bíró Levente, Veréb Petra (4. osztály), Mester Hanna, Balkányi Panka (7. osztály), Bíró Olivér (8. osztály).
Kitartó, szorgalmas munkájuk eredményeként a gyerekek jutalmukat a tanévzáró ünnepélyen vehették át.
Gratulálunk diákjainknak, felkészítő tanáraiknak úgyszintén.
Barton Zsoltné, versenyszervező

2019-06-25 - Az 5. osztály kirándulásai

Hú ez meleg volt :)

Az időjárásra nem lehetett panaszunk kirándulásaink egyik napján sem, sőt igazi kánikulában telt mindkét utazásunk. Egyik nap a "Láthatatlan"
c. kiállítás keretében (Millenáris B csarnok) kaptunk ízelítőt a látássérült, illetve vak emberek életéről. Arról, hogyan tapasztalják meg a körülöttük lévő világot a mindennapok során. Másnap pedig egy csapatépítő taktikai programon vettünk részt, ahol infravörös és lézerfénnyel felszerelt játékfegyverekkel vívtunk csatákat egymás ellen, egymást mellett. Az előre megbeszélt programok mellett sikerült időt kerítenünk városnézésre, ettünk-ittunk finomakat, sokat nevettünk és kivételesen még a telefonokat is nyomkodhattuk kicsit. A két program tetszésindexe, szavazás után a következő:
Láthatatlan kiállítás: 7,6 /10
Laser Game: 9,3 / 10
Mindenki jól érzete magát, de már most megállapodott abban az osztály, hogy jövőre valami szabadtéri vizes, sütögetős programot szervezünk majd.

Laufer Tamás 5.o. o.f.

2019-06-25 - Komáromban jártunk

Tudják-e, hogy Komárom a 18. században a Magyar Királyság 5. legnagyobb városa volt?
Hogy ez az utolsó település, ahol még szétterítette a Duna az aranyat? Hogy nemcsak Jókai, de Lehár Ferenc is itt született? Hogy kétszer is földrengés döntötte romba, mégis újjáépítették?
Mindezeket onnan tudjuk, hogy tanulmányi kirándulásunkat június 12-én Komáromba szerveztük. A filmesek között is egyre népszerűbb napjainkban legfőbb látványossága, az erőd: itt forgatták többek között a Robin Hood és az Ópium című film egyes jeleneteit.
A Komáromi erődök Közép-Európa legnagyobb épen fennmaradt újkori erődjei, jelentős nemzeti műemlékeink. Szerencsére a harci események elkerülték, így ma is teljes formájukban látogathatók. A klasszicista stílusú erődítményeket különleges élmény megcsodálni. Végigjártuk a hatszögletű, faragott kövekből illesztett védfalakat, bástyákat, melyeket 2000 kőműves és 10 ezer kubikos épített, bebarangoltuk a 3 km hosszú kazamatarendszert. Szerencsére orosz katonákkal már nem találkoztunk, ők 46 évig fegyverraktárnak használták az épületeket.
A hadtörténeti kiállítás mellett Sütőipari Múzeum, ágyúkiállítás, Szabadtéri Haditechnikai Park és a „Duna, hajók, mesterségek” című állandó tárlat várja a látogatókat. Mi extra programban is részesültünk, belecsöppentünk egy nemzetközi kutyakiállítás forgatagába.
Minden olvasót arra biztatunk, tegyen látogatást Komáromba, nem bánja meg. Mellesleg mi megkóstoltuk a Jánoska cukrászda tavalyi díjnyertes süteményét, a Komáromi kisleányt, sőt az idei év Sztaracsek Ádám által megálmodott, az év fagylaltja címmel kitüntetett rozmaringos-fehércsokis-vilmoskörtés édességét is.
Barton Zsoltné és a hatodikosok

2019-06-25 - Ballagás és tanévzáró 2019

Minden általános iskola életében nagy nap, amikor a végzős évfolyam tanulói elköszönnek tanáraiktól, diáktársaiktól, s átadják a stafétabotot a 7. osztálynak. A mi iskolánk június 22-re borult virágdíszbe, hogy méltóképpen köszöntse a 2011-2019-es évfolyam 16 tanulóját, osztályfőnöküket, Vörös Zoltán tanár urat, volt osztályfőnöküket, Bérczesné Leányvári Anikó tanárnőt, illetve a ballagó gyerekek családjait. Kedves és megható szavakkal, személy szerint búcsúztak a nyolcadikosok tanáraiktól. Ezt követte a hetedik osztályosok búcsúbeszéde személyes emlékek felidézésével; majd Huszta Emma Anna intézményvezető asszony tolmácsolta ballagási gondolatait. Biztos vagyok benne, sokaknak csalt könnyeket a szemébe, amikor végzőseink egy-egy szál virággal szüleiknek is megköszönték az elmúlt években kapott szeretetet és támogatást.

A ballagás búcsúztató perceit a tanév értékelése és lezárása követte. Nagy öröm volt mindannyiunk számára látni, hány diákunk teljesítette a tanév kihívásait kiváló eredménnyel vagy éppen hiányzásmentesen, melyet jutalomkönyvvel, oklevéllel ismertünk el. A Szobi Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola azon növendékei is elismerésben részesültek, akik a tanév során több rendezvényen is méltón képviselték iskolánkat (Avar Réka, Nyári Sámuel, Petykó Luca és Veréb Petra). Nem szalasztottuk el annak lehetőségét sem, hogy köszönetet mondjunk egyrészt a Szülői Munkaközösség leköszönő tagjainak, Kovács Orsolyának és Szirota Szilviának, másrészt pedig Pintér Csilla polgármester asszonynak (rajta keresztül természetesen az egész Képviselőtestületnek) és Rendes Veronika képviselő asszonynak, a Szülői Munkaközösség elnökének, akik a tanév során mindenben segítő kezet nyújtottak nekünk.

Ezúton kívánunk minden kedves diákunknak és családjaiknak élményekkel, pihenéssel és családi programokkal teli, tartalmas nyarat!

A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola tantestülete

2019-06-16 - Határtalanul 2019

2019. május 28-31. - talán a tanév vége mellett ez volt a leginkább várt dátum a 7. osztály számára. Ezt a négy napot ugyanis a kismarosi Vilcsek Gyula Általános Iskola 7. osztályával karöltve Erdélyben tölthettük Arany János és Ady Endre nyomában járva. Nagyvárad, Nagyszalonta, Érmindszent, Zilah, Kolozsvár - a legfontosabb helyszínek, amelyeket Ambrus Boglárka honismereti vezető kíséretében bejártunk. A kultúra mellett azonban Erdély természeti szépségei sem maradtak ki a programból: a zord, esős idő ellenére jártunk a festői Pádis-fennsíkon és a páratlan cseppkövekkel teli Medve-barlangban is. Az utolsó este pedig Magyarvista fiatal néptáncosainak segítségével nem maradhatott el a táncház sem. Őszintén remélem, a látottak élőbbé, közelibbé tették a gyerekek számára nemcsak Arany és Ady alakját és életművét, hanem Erdély szépségét, értékeit is.
Nobik Nagy Rita

2019-06-07 - Kerékpárral iskolába

Kinőttük a kerékpártárolókat.
Még áprilisban, a fenntarthatósági hét keretében Vörös Zoltán, Hlavati Róbert és jómagam irányításával diákjaink forgalomszámlálást végeztek Szokolya két pontján. Egy adott időszak alatt elhaladó járműtípusok számát, fogyasztását és szennyezőanyag-kibocsátását figyelembe véve számolták ki a mérésben részt vevők a településünkön lerakódó levegőszennyező gázok mértékét, amelynek végeredménye mindannyiunk számára meglepő volt. 112 kg CO2/óra.
A fenti adatok sokkolhatnak bennünket, mert ha egy kis zsáktelepülésen ekkora a levegőszennyezés, mit mérhettünk volna Verőcén, Vácott vagy Budapesten? A témahéten többször is elhangzott, s a megtekintett filmek is megerősítettek minden résztvevőt abban, hogy cselekedni kell, amíg nem késő. Mindenki ott tegyen, ahol tud. Diákjaink akár tudatos környezetvédőként, akár sportemberként igencsak megállják a helyüket a levegő minőségének védelmében azzal, hogy az iskolába járáshoz a kerékpárt vagy rollert választják, nem kis számban. Naponta 50-55 környezetbarát „jármű” parkol az épület udvarán, tehát minden második tanulónk “sportosan” érkezik. Felettébb büszkék lehetünk rájuk. (Azokról most nem beszélek, akik a becsöngetés előtt azért érkeznek futva, nehogy elkéssenek.) Amint a két fotó is mutatja, a tároló kapacitást alaposan kinőttük. Barton Zsoltné

2019-05-23 - Kirándulás a Nagy-Kősziklához

Május elején, egy pénteki napon az iskola végzősei földrajz óra keretén belül kirándulni mentek. A túra Szokolyáról indult, az úti cél pedig a Kismaros feletti Nagy-Kőszikla volt, ahonnan felejthetetlenül pazar kilátás nyílik a Dunakanyarra és a környező pilisi, börzsönyi hegyekre. Kevéssel több, mint 10 kilométert gyalogoltunk, mire a Gál-hegyen átjutva a Ciszterci Monostor érintésével lejutottunk Kismarosra. Innen buszoztunk vissza az iskolába, ahol a diákok legnagyobb sajnálatára, már éppen lekéstünk a hatodik óráról...

Aki szeretne a nyomdokunkban járni, annak Szokolyáról a zöld kereszt jelzésen kell elindulni, majd a Szárazfáknál balra fordulva a zöld sáv jelzésen tovább haladni. Erről ágazik le a zöld háromszög jelzés, amely a kilátóponthoz vezet ki. Onnan a zöld jelzésre visszatérve juthatunk le Kismarosra. Aki igazán szemfüles, a túra egy bizonyos pontján megpillanthatja a távolban, valószínűtlenül kis méretben, de a maga teljes valójában az esztergomi Bazilikát is.

Aradi Szilveszter

2019-05-17 - Napsátor

LOPD VELÜNK A NAPOT ÉS TÖLTŐDJ FEL!

A Mátyásfa Környezetvédő Egyesület szervezésében május első felében valósult meg az Energia Megmaradás címet viselő konferencia és a NapSátor elnevezésű környezeti nevelési program. A KEHOP-5.4.1 támogatásból létrehozott projekt négy települést érint Kismarost, Verőcét, Nagymarost és Szokolyát.

Május 10-én, a madarak és fák napján érkezett a NapSátor program a Szokolyai Cseh Péter Általános Iskolába. A környezeti-nevelési program rendhagyó tanórákat nyújtott a diákoknak. Minden osztálynak egy-egy óra jutott a szemléletformálásból. A felsősöknek a Mátyásfa Környezetvédő Egyesület pedagógusai napelemes kütyükön keresztül mutatták be a megújuló energiát nyújtó energiaforrást. Mivel esett az eső, ezért a Nap erejét egy lámpa segítségével szemléltették. Az erdő mellett élő nagyobb diákoknak a napelemes telefont és laptop töltőt, a többfunkciós elemlámpát, szúnyogriasztót, rádiót, és egy különleges, az ENSZ által kifejlesztett, otthoni, napelemmel működő lámpát mutatott be a MÁK-kal együttműködő Magosfa Egyesület.

Az elsősök napelemes játékokat próbálhattak ki, szintén a napot helyettesítő lámpa segítségével. Megmozdult a pók, a kisautó, a napellenzős sapka, a malom, a robot és a repülőgép propellere is. A többi alsó tagozatos tanuló környezeti nevelés társasjátékban vett részt a tanórán. Az osztályterem játéktérré alakult át, játék közben a gyerekek hatalmas tudást szívtak magukba arról, hogy a háztartás körül milyen módon tudnak energiát spórolni.

A iskola valamennyi tanulója aktívan részt vett a környezeti nevelési programban, amelynek keretében egy interaktív füzetbe rögzítették frissen szerzett tudásukat, és egyben igazolták az egyesület számára a részvételt.

Köszönetet szeretnénk mondani az együttműködő pedagógusoknak és az iskola vezetésének, akik a legnagyobb nyitottsággal fogadták be a különleges programot, ismerve egyesületünk fő célkitűzését: a szemléletformálást.

Mátyásfa Környezetvédő Egyesület

2019-05-16 -

A reggeli harmatos idő ellenére május 15-én vidám madárfüttykoncert fogadta iskolánk tanulóit, amikor beléptek az épületbe. Nem véletlenül! A Madarak és fák napja alkalmából. Az osztályok osztályfőnökeik segítségével előzetes feladatokkal készültek erre a napra, mely Zima Kati néni és Barton Zsoltné Kati néni sziporkázó ötleteinek és csodálatos szervezőképességének köszönhetően valósult meg. A tantermek a nyolcadikos tanulók segítségével természetismereti odúkká alakultak, melyek ajtóin túl jelképesen átléptünk háromdimenziós határainkon, és bejutottunk egy varázslatos világba. Az állomásokon kreatív és egyben gondolkodtató feladatok vártak ránk. Szeretnék köszönetet mondani a nyolcadik osztálynak precíz útmutatásukért, mellyel még a nehezebb feladatok elvégzéséhez is kitartásra ösztönöztek minket. Az első állomáson Farkas Berta és Kovács Barna vártak minket. Tíz különböző fűszert, illetve növényi magvakat kellett felismernünk csukott szemmel. Egy érzékszervünkre, a kezünkre számíthattunk, hogy tapintás útján ismerjük fel, amit szemmel nem nézhettünk meg. A második állomáson Molnár Noémi és Laucsik Dominik voltak a vezetők. Szókereső játékkal tréningezték agyunkat. A szavakat szétvágott betűkből kellett összeállítani, melyekből megtudhattuk, hogy melyik az év fája és madara. A harmadik odúban Kardos Kincső és Lénárt Mátyás vártak bennünket. Tíz koponyát mutattak nekünk, melyek a hazai erdők lakóitól, illetve házi állatoktól származtak. Az állomás különlegessége egy másik földrészről származó állat dicső fejkoronája volt. Nem volt könnyű beazonosítani őket, de ahogy forgattuk és nézegettük a fogazatukat, a végén sikerrel jártunk. A negyedik állomáson Bőgér Flóra és Kovács Zoltán erdei tesztje adta fel a leckét. "Kik laknak az erdőben?, Milyen fafajok bújtak el az alábbi szavakban?, stb." - kérdésekre kerestük a választ. A sok töprengés után az ötödik állomáson Szentgyörgyi Hanna és Homovics Béla kirakója következett. A puzzle darabjaiból összeállított kép segítségével madarakat azonosítottunk. Ennek a folytatása volt a hatodik állomás, ahol German Zsanett és Nyírő Endre fogadtak. Az erdei madarak kapták a főszerepet ebben a madárfelismerő teremben. Az utolsó állomáson Balog Brúnó és Bíró Olivér jóvoltából szólásokat egészítettünk ki a hiányzó madarak nevével. Az eszmei akadályverseny után elfogyasztottuk a tízórainkat, és vártuk az ezután következő programokat, melyek három helyszínen folytatódtak. Az első az erdő, mező állatai és növényei kapcsán engedett bepillantást a természetbe, melyet Ott József erdei-terepi gyakorlatvezetőnek, a Királyréti Erdészet munkatársának köszönünk. Az interaktív foglalkozás a növényi- és állatnyomok megtekintésével és érintésével közelebbi tapasztalatszerzésre invitálta a diákokat. A második helyszínen Herth Béla tanár úr természetismereti mozija várta a tanulókat. Magyarország nemzeti parkjairól láthattunk egy összeállítást, illetve az Aggteleki Nemzeti Park természetfilmjének segítségével az ott látott kedvenc állatainkról rajzokat készíthettünk. A harmadik program helyszíne a tornaterem volt, ahol Vörös Zoltán tanár úr várt ránk erdei-terepi ügyességi játékokkal. Ahogy a növények és az állatok együtt élnek, versengenek, alkalmazkodnak egymáshoz, úgy kellett nekünk is viselkedni. Zoli bácsi a játékokat az "egy perc és nyersz" mintájára állította össze. A pingpongasztalnál a gyerekkorunkból ismert " forgó "-t játszhatták a gyerekek. A labda átadása után gyorsan át kellett szaladni a másik oldalra (körbe-körbe); aki nem tudta átütni a labdát az ellenfélnek, az kiesett. Ily módon az élőlények közötti versengést szimulálták a tanulók. A labdaputtony nevű játékban a játékos derekára erősített kosárba, mely a háta mögött volt, kellett beledobálni a teniszlabdákat úgy, hogy a labda egyet pattanhatott a talajon. Ez a játék az élelemszerzésre utalt. Az egyik asztalon kétszínű pingponglabdákat kellett átfújni az egyik tányérból a másikba. A színeknek helyet cseréltek, mellyel a rejtőzködésre hívták fel a figyelmet. A másik labdafújós játékban a megfelelő színű labdát ügyeskedve kellett átjuttatni az ugyanolyan színű, asztalra ragasztott patkóba. Ezzel a madarak tájékozódását utánozhattuk. A pohárhernyó nevű játékkal poharakat kellett ügyesen egymásba csúsztatni, mellyel a fák növekedését érzékeltettük. A vadászó madarak gyors élelemszerzését gyakorolhattuk a kulcsok megszerzésével, melyeket fektetve egy doboz szélére tett Zoli bácsi, s egy ceruzára erősített mini horgászbottal kellett a kulcskarikákba beletalálni és felemelni azokat. Zoli bácsi kedvenc darts játékával a madarak repülését utánozhattuk, a fészekrakás bemutatására poharakat építhettünk egymásra, minél magasabbra.A szuper játékok után a napi programok zárásaként a díjkiosztás következett. Mindenki nagyon jól érezte magát, és nagyon örültek az ajándékoknak, melyeket a két Kati néni adott át az állat- és növényszeretet napján. Köszönjük nekik! Keszericze Kármen

2019-04-30 - Nyílt nap az iskolában

2019. március 20-án nyílt napot tartottunk az iskolában. Az osztályok tanulói izgatottan lesték a szüleiket, mikor érkeznek. A gyerekek boldogan vezették be a termekbe a hozzájuk érkezőket. Aki tehette több órát is meglátogatott. A tanórákon igazi családias hangulat uralkodott, hiszen a szülők részeseivé váltak gyermekeik munkájának, ugyanakkor beleláthattak a mindennapi életünkbe.
Köszönjük a szülőknek a látogatást! Keszericze Kármen

2019-04-30 - Királyréti Oktatóközpont avatása

Királyréti Oktató és Kiránduló Központ avatása
2019. március 21-én iskolánk 5. és 6. osztálya részt vehetett az Ipoly Erdő Zrt. meghívására egy erdei iskolai programon. Királyréten Huszta Emma Anna intézményvezető, Nyíriné Grósz Judit intézményvezető helyettes és Barton Zsoltné osztályfőnök kísérete gyermekeinket. Az utazást is a cég szervezte, különjáratú vonattal jutottunk el a helyszínre, ahol várt bennünket Pesek Gézáné Bea, a Kemencei Erdei Iskola vezetője. A gyerekek a foglalkozást önismereti játékkal kezdték, arra keresték a választ, hogy ki milyen fa lenne szívesen és miért? Ezt követően megvizsgálták, mi van a „talpuk alatt”, milyen élőlényeken taposnak a „zöldben” járva.
A gyerekek megismerkedhettek a Börzsöny állatvilágának különlegességeivel. Bea néni ügyesen keltette fel a gyerekek érdeklődését, kitartó figyelemmel kísérték a majd 2 órás bemutatót. Diákjaink tudása büszkeséggel töltött el bennünket, sokat tudtak a témáról, de nem voltak restek kérdezni sem. Többen azt sajnálták, hogy az erdészeti munkával kapcsolatos eszközök megismerésére már nem maradt idő.
A Királyréti Oktató és Kiránduló Központ avató műsorában Avar Réka, Petykó Luca, Veréb Petra negyedik, Nyári Sámuel harmadik osztályos tanulóink működtek közre, akik a Szobi Zeneiskola kihelyezett tagozatának furulya szakos növendékei. Pachelbel kétszólamú darabjával varázsolták el a hallgatóságot. Az átadó ünnepség után fogadáson vettünk részt. Egy gyerek sem távozott üres kézzel, meglepetésként mindegyiküknek ajándékcsomaggal és egy-egy facsemetével kedveskedtek a szervezők. Ezúton is köszönjük ezt a nagyszerű lehetőséget!
Barton Zsoltné Kati néni

2019-04-30 - Bolondos diáknap

Bolondos diáknap! Április 1-én rendeztük meg a DÖK-napot. Nem is kívánhattunk volna jobb időpontot a fordított nap alkalmából. Reggel a diákok az igazgató asszonytól átvették az iskola kulcsát és birtokba vették az épületet. A nyolcadikos tanulókból pillanatok alatt tanárok lettek, ki-ki a maga kedvenc tantárgya és választott osztálya szerint. A diákok élvezték a szerepcserét és vígan fogadták az új tanítási-tanulási módit 2 tanórán keresztül. A nagy okulás után jöhetett a játék, illetve a mozgalmas, fület és figyelmet igénylő csapatverseny, mely az osztályok között folyt. A versengés témája a Marvel - és a DC-univerzum volt. Előjöttek a különböző varázslatos képességekkel bíró lények, hősök, bosszúállók, s mindenki, akit csatasorba lehetett állítani. A feladatok nagyon változatosak voltak, a csapatok összeszedetten, egymást erősítve, szoros küzdelemben vívták csatáikat a finomabbnál finomabb nap végi nyereményekért. Köszönjük Sárosné Nobik-Nagy Rita tanárnő precíz és ötletes munkáját, mellyel mindannyiunkból előhozta a bennünk szunnyadó gyermeket.
Keszericze Kármen

2019-04-30 - A Föld Napja minden nap

A Föld napja minden nap. Így szeretnénk átadni a gyermekeinknek azt a természeti tőkét, melyet mi is megörököltünk a szüleinktől, ahogy ők is ajándékba kapták az őseiktől. S ha vigyázunk rá, akkor tovább adhatjuk, amíg a Föld forog. Ezért kötelességünknek érezzük, hogy felhívjuk az utánunk következő generáció figyelmét a környezettudatos életmód elsajátítására a környezeti fenntarthatóság érdekében. Iskolánk 2019. április 24-26-ig fenntarthatósági hetet tartott, mellyel a már jól bevált környezeti nevelési modulokra építette a programokat Laufer Tamás tanár úr. Az előrelátó tervezés egyik legjobb döntése az előadók kiválasztása volt.
Laufer-Galambosi Zsófia tanító, aki maga is nagyon jártas a természetes alapanyagokból összeállítható, a közvetlen környezetünkben és a mindennapi életünkben használatos cikkek gyártásában, megmutatta, hogyan készítsünk szappant, szúnyogriasztó folyadékot, természetes szájfényt. Hozott nekünk „ afrikai „ fából kialakított fogkefét. Felhívta a figyelmünket a háztartási hulladékok csökkentésére, pl.: a saját készítésű vászon bevásárló táskák praktikus használatára, a smink lemosására anyagból készített pamacs alkalmazására és tisztítására, a természetes anyagú szivacs tököt, más néven a Luffa tök termését, mely kimosott szivacsos része kiváló súroló eszköz és kiválthatjuk vele a műanyag mosogatószivacsokat. Zsófi néni asztalkája telis-tele volt természetes alapanyagú holmikkal és illatszerekkel, melyeket bátran ajánlok mindenkinek. Zsófi néni történetét és gondolatait szeretném megosztani mindenkivel: „ Évekkel ezelőtt egy családnál dolgoztam, ahol az édesapa cége többek között a folyóvizek mikroműanyag szennyezését vizsgálta. Felhívta a figyelmemet a minket körülvevő műanyagok ránk eső káros hatásaira. Feltűnt, hogy a szelektív hulladékos zsákunk mindig kétszer, háromszor annyi hulladékot tartalmazott, mint amit a hagyományos szemétbe tett a család 2 hét alatt. Lázasan keresni kezdtem a műanyagot helyettesítő megoldásokat a háztartásomban. Nem kellett messzire nyúlnom. Emlékszem arra, hogy anyukám és a nagymamám, mielőtt elindultak a boltba, fogták a kosarat, a necc-szatyrot, a tojástartót, és csak ezután indultak útnak. A felvágottat nem műanyagba, hanem papírba csomagolták: ha gyorsan hazaért az ember a vásárlásból, akkor megúszta az ázott papírdarabkák lefejtését a kedvenc párizsiról. A gyerekek figyelmét arra szerettem volna felhívni, hogy a műanyag használata helyett van más választásunk is. Igaz néha nagyobb odafigyelést és előkészületet igényel, de az ember és a FÖLDÜNK egészségének megóvása érdekében nekünk is dolgoznunk kell azon, hogy megmutassuk gyermekeinknek a megfelelő irányt a fenntartható fejlődés jegyében. Ráadásul egy mintás vászontáska mennyivel szebb és esztétikusabb, mint a műanyag reklámszatyor. Ha elindulok vásárolni, mindig viszek magammal saját dobozt vagy csatos üveget, s ezekbe kérem a savanyúságot, amit a zöldséges kimér…….. és itt jön a másik kérdés, hogy hol tudjuk ezt megtenni, mikor piac csak 2 településsel odébb található heti egy alkalommal. A kismarosi zöldségesnél és a boltban végtelenül kedvesek és készségesek az eladók, nyitottak a problémára.
A gyerekek számára összeállított előadásomat örömmel, nyitottan fogadták. A mindennapi használati tárgyakra kaptak alternatívákat. Szívesen megfogták a termékeket, meghallgatták, hogy mi mire való. Arra a kérdésre, hogy MIÉRT? Ne termeljünk felesleges hulladékot!!! Erre már iskolánk legkisebbjei is tudták a választ.”
Sárosné Nobik-Nagy Rita tanárnő vezette a levegő szennyezettségének vizsgálatára kialakított mini labort, ahol a diákok cellux ragasztó segítségével mintákat vettek a különböző felületekről és feljegyzéseket készítettek. Herth Béla tanár úr a játszótéren készített a tanulókkal madáretetőket, ill. fémdetektor segítségével a homokozóban „felejtett” szemetet kutathatták. Vörös Zoltán és Hlavati Róbert tanár urak segítségével forgalomszámlálást végeztek a gyerekek és kiszámolták a levegőszennyező gázok mértékét. Mindenki számára meglepő volt a mérések eredménye.
A hét vendégei voltak: Enyedi Bettina, a Zöld Híd munkatársa és Szvitacs Eszter biokertész. Mindketten a komposztálás és a helyes kertészkedés fortélyaira hívták fel a figyelmet.
Az emeleti zsibongóra kialakítottunk egy mozit, ahol a " Volt egyszer egy bolygó " c. filmet tekinthették meg diákjaink Barton Kati nénivel.
Laufer Tamás tanár úr nemcsak a jó szervezést tudhatja magáénak, hanem a szívből jövő kreatív művészetét, mellyel elvarázsolta a diákokat. Kedves olvasóink! Az iskola előtt megtekinthetik a színpompában úszó halakat, melyeket Tamás bácsival festettek az alsós diákok. A felsős tanulók ugyanitt füvesítettek és fát ültettek. Tamás bácsinak köszönhető az udvari totem oszlop ötlete, mely szelektív hulladékgyűjtőként funkcionál.
Az utolsó napon minden osztály kapott egy-egy növényhatározót és ennek segítségével fedezték fel a környék ismert és különleges növényvilágát. Nagyon köszönjük ezt a tartalmas témahetet mindenkinek, és kívánom, hogy a Föld napját, április 22-t még nagyon sokáig ünnepelhessük. Keszericze Kármen és Laufer-Galambosi Zsófia

2019-04-12 - Költészet napja – 2019

Költészet napja – 2019

A korábbi évek hagyományát folytatva április 11-én ismét megemlékeztük József Attila születésnapján a költészet napjáról. A nyolcadik osztály közreműködésével „verserdőt” varázsoltunk az alsó szintre. A diákok kedvükre olvashatták a „lebegő” verseket. S ha már költészet napja, egyúttal megemlékeztünk egy kiállítással Ady Endre halálának 100. évfordulójáról is, melyet projektmunka keretében szintén a nyolcadikosok készítettek.
Az iskolai programot rendhagyó séta követte. A flashmobban József Attila: Születésnapomra című dalát énekelve látogatta meg településünk óvodáját, önkormányzatát, a Szent György Idősek Otthonát, postáját, abc-jét a „verskommandó”. Diákjaink verseket szavaltak a helyszíneken.

2019-03-28 - HIRDETMÉNY

Az általános iskolai beiratkozás rendjét a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény
(továbbiakban: Nkt.) 50.5 (7) bekezdése, valamint a nevelési - oktatási intézmények működéséről és a
köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012 (VIII,31.) EMMI rendelet 22.S (1)-(4)
bekezdései alapján a Szobi Járási Hivatal az alábbiak szerint határozza meg:
A 2019/2020. tanévre történő általános iskolai beiratkozásra az alábbi időpontokban kerül sor:
2019. április 11. (csütörtök) 8.00 - 19.00 óra között
2019. április 12. (péntek) 8.00 - 19.00 óra között
A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésőbb az
azt követő tanévben tankötelessé válik
A szülő köteles a tanköteles korba lépő (2013. augusztus 31-ig született) gyermekét a lakóhelye,
ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes, kötelező felvételt biztosító vagy a választott
iskola első évfolyamára beíratni.
A szülő az első évfolyamra történő beiratkozáskor köteles bemutatni:
a gyermek személyazonosításra alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi
azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt (a gyermek lakcímkártyáját),
valamint
az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást.
Amennyiben a választott iskola a gyermek felvételével kapcsolatban elutasító döntést hoz, a szülő a
döntés ellen jogorvoslattal élhet.
A szülő az Nkt 37,5 (2)
- (3) bekezdései alapján jogszabálysértésre vagy érdeksérelemre
hivatkozással nyújthat be jogorvoslati kérelmet a döntés kézhezvételétől számított 15 napon belül. Az
eljárást megindító kérelmet a fenntartóhoz kell benyújtani.
Amennyiben a szülő a választott iskola elutasított döntése ellen nem kíván jogorvoslattal élni. a döntés
jogerőre emelkedését követő 5 napon belül köteles gyermekét beíratni a kötelezd felvételt biztosító
iskola első évfolyamára.
A kötelező felvételt biztosító általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, aki
életvitelszerűen az általános iskola körzetében lakik.
Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az iskolába nem íratja be, továbbá az a szülő, aki nem biztosítja, hogy súlyos és halmozottan fogyatékos gyermeke a fejlődését biztosító nevelésben, nevelés-oktatásban vegyen részt, szabálysértést követ el.

Szob, 2019. március 04.

Kempfné dr Dudás Hilda
járási hivatalvezető

2019-03-28 - Iskolai ünnepség Március 15-én

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett községi ünnepségen, harmadik fellépőként adtak műsort iskolánk ötödik osztályos tanulói. Az összeállítást vers- és prózarészletek színesítették, melyből az is kiderült, hogy miért épp piros, fehér, zöld nemzetünk lobogója. Büszkén köszöntem meg osztályomnak a szereplésben nyújtott munkájukat dicsérettel, mert mind a tíz tanuló pontosan és odafigyeléssel lépett fel a nagyközönség előtt. Miután a koszorúzásban is segédkeztünk, finomabbnál finomabb süteményeket kóstoltunk a "Nemzeti sütiverseny" jóvoltából. Ez igazi jutalom volt a nap végén.

Laufer Tamás o.f.

2019-03-27 - Elektronikus ügyintézés

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az online beiratkozás felülete (BÁI) már elérhető
https://eugyintezes.e-kreta.hu/kezdolap
de a személyes megjelenés a beiratkozás napján ( 2019. 04.11. vagy 04.12.) kötelező!

Az alábbi linkre kattintva pedig a KAFFEE projekt tájékoztató füzetét érhetik el:
http://kk.gov.hu/download/a/cd/52000/KAFFEE%20projekt%20t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3%20kiadv%C3%A1ny.pdf

Köszönettel: Nyíriné Grósz Judit

2019-03-26 - Iskolába készülök

Szeretettel várunk minden kedves nagycsoportos óvodást és szüleiket a programjainkra!

Március 12. 10:00 Sportnap a tornateremben
Március 27. 10:35 - 12:40 Nyílt nap a Szülőknek
Április 2. 15:30 Kézműves délután az óvodában

2019-03-11 - E-ügyintézési lehetőség

Kedves Szülők, gondviselők! Az alábbi linken megismerkedhetnek a már iskolánkban is működő elektronikus ügyintézés részleteivel.

https://tudasbazis.ekreta.hu/pages/viewpage.action?pageId=17760714

2019-03-01 - Tájékoztatás a kijelölt általános iskolai körzetről

2019-02-27 - A dunai ártér előadása

A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola felső tagozatos diákjai részt vettek a Duna-Ipoly Nemzeti Park interaktív kiállításán, amely az árterek élővilágáról szólt. Megtudhatták, hogy egy cm2 bőrön hány ezer hódszőr lakik, hogy melyik gombafaj illata a leggorombább, és az is kiderült, hogyan ravaszkodja ki a kotorékából a róka a borzot. Szó esett egy igazán magyar vízlakóról, a lápi pócról, és a világ legnagyobb édesvízi haláról is, a szürke harcsáról. A gyerekek játszva tanultak madarakról, halakról, növényekről, életközösségekről és természetvédelemről ezen az igazán tartalmas programon!Köszönjük a szervezőknek és a Nemzeti Park munkatársainak a lehetőséget! Aradi Szilveszter

2019-02-26 - Sakkpalota

Logikai és táblajáték-program - Sakkpalota
Mint arról, már korábban beszámoltam, iskolánkban szeptembertől „Logikai és táblajáték-program” indult. Az első félévben még csak szakköri és délutáni foglalkozások keretében ismerkedtek tanulóink a játékokkal, de a program olyan sikeresnek bizonyult, hogy a második félévtől engedélyt kaptunk a Váci Tankerületi Központtól, hogy az eredeti elképzeléseink szerint folytassuk a tanévet. A tanórák idejét lecsökkentettük 40 percre, és az így felszabaduló 5 perceket egy úgynevezett „játéksávba” tömörítettük. Ez a játéksáv minden évfolyamon azonos időben zajlik. Elsősorban malom, dáma, sakk, reverzi és pókháló játékot játszanak a gyerekek, de helyet kaptak más logikai és stratégiai játékok is. A célunk, hogy a matematikai és szociális képességeket fejlesszük, játékos formában. A Váci Tankerületi Központ nem csak oktatásszervezésben támogatta a programot, hanem nagy összegű anyagi támogatást is biztosított, amelyből az alsó tagozat minden osztályát el tudtuk látni Polgár Judit „Sakkpalota” módszerének minden eszközével. Az osztályokat polcokkal, szekrényekkel, tárolódobozokkal, mágnestáblával (hozzá tartozó betűkkel, számokkal, műveleti jelekkel, sakkfigurákkal), nagyméretű szőnyeggel, osztálytermi sakk készlettel, sakk asztallal és hozzá tartozó székekkel, sakkfigurákkal szereltük fel. Az iskola 2 óriás kerti sakk készletet kapott, melynek az udvaron találunk majd helyet. Február közepétől az osztályok ismerkednek az eszközökkel, szeptembertől pedig ez az oktatási módszer lesz az irányadó az alsó tagozatban. Március 27-én megtekinthetik a leendő elsős szülők ezt az új oktatási módszert a második osztályban, tanító: Keszericze Kármen. Huszta Emma Anna intézményvezető.

2019-02-26 - Nyílt nap

Szeretettel várjuk a kedves szülőket 2019. március 20-án az iskola nyílt napjára. Nyíriné Grósz Judit

2019-02-26 - Bálint nap

Bálint napjára a DÖK-ládánk megtelt szebbnél szebb szívekkel és Valentin-napi jókívánságokkal. Február 14-én délelőtt kinyitottuk, s a címzettek átvehették a nekik küldött leveleket. Így utólag mindenkinek minden napra küldöm a képen látható szívet, hogy a szeretet sose múljon el. Keszericze Kármen

2019-02-26 - Váci Ifjúsági Fúvószenekar

Fantasztikus hangulatban telt február 14-én a Váci Ifjúsági Fúvószenekar Farsangi koncertje a Váci Madách Imre Művelődési Központban, ahol iskolánk 13 tanulójával, örömmel vettünk részt. Az utazáshoz a buszt a Váci Tankerületi Központ, Cházár András EGYMI Szakiskola és Kollégium segítségével biztosította, köszönjük nekik a lehetőséget. Nagyon jól éreztük magunkat, és várjuk a tavaszi 350. hangversenyüket is.

2019-02-26 - Magyar Kultúra napja

1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját, mellyel a Himnusz születése előtt tisztelgünk. Ezen a napon iskolánk 2. és 4. osztályos tanulói készültek egy népdalcsokorral, ill. a 8. osztályból: Farkas Berta, Bőgér Flóra és Kardos Kincső olvasták fel az ide illő gondolataikat. Köszönjük szépen nekik. A nap folyamán díjnyertes magyar filmek vetítésére került sor az 1960-as évektől napjainkig. Elsősorban animációs filmeken volt a hangsúly, de vetítésre került a Mindenki c. Oscar-díjas alkotás is. Érdekes, mozgalmas nap volt. Keszericze Kármen

2019-02-26 - Farsangi bál a suliban

"Farsang? Mi a farsang? Karnevál! Februári maszkabál! Dobozokban kő csörög,bő szoknyában lány pörög! Muzsikaszó szárnyalhat! Jelmezes ló vágtathat! Kergeti a kisherceg. Futkosástól lihegnek…Hú de vidám dáridó! Fánk illata csábító!.... Késő estig tart a bál!"- Tóth Anna versikéjének soraival köszöntöm a kedves olvasókat! 2019. február 23-án rendeztük meg a " sulifarsangot " iskolánk tornatermében. A jelmezes mulatság résztvevői 15.00-tól gyülekeztek és szüleik varázsló kezeinek köszönhetően átalakultak az általuk kiválasztott szereplőkké. Az izgalmas előkészületek után iskolánk igazgató asszonya Huszta Emma Anna kedves szavaival nyitotta meg a bált. Hagyományainkhoz híven az előző héten szavazásra bocsájtottuk a bálkirály és a bálkirálynő kiválasztását a nyolcadikos jelöltek közül. Idén Farkas Berta és Nyírő Endre nyerték meg a királyi címet. Így a köszöntő beszédet Endre, az ifjú királyunk mondhatta el, mellyel elindította a dáridót. Következett a jelmezesek felvonulása, elsőként Zima Kati néni a negyedikeseivel, a lármás család produkciójával megnevettette a közönséget. Ezután a jelmezes felvonulók ejtették ámulatba a tisztelt nagyérdemű vendégeket. Voltak közöttük: királylányok, hercegnők, katicák, szamurájok, banditák, és még sorolhatnám. A sok szuper jelmez közül az első helyet a hőlégballonnak öltözött Petykó Luca nyerte. Mulatságos volt Barton Kati néni és a hatodik osztály, amint bevonultak a vadász és a trófeái formációval. Az ötödik osztály Tomi bácsival zárta a karneváli felvonulást gumimaciknak öltözve. Ezután következtek a táncos produkciók. Elsőként a hetedik osztály tánca kápráztatta el a nézőket, különlegessége volt Sellár Molli shuffle-szólója. A koreográfiát Szepesiné Rák Orsolya modern-táncpedagógus tanította be. A táncok királynője a keringő, mellyel a nyolcadik osztály készült a báli etikettnek megfelelően. A táncot betanította Keszericze Kármen tanító tanította be. A látványos és gyönyörű produkciók után következett a buli, a tánc és a mulatozás, melyhez a zenét Dj Szikra ( Ilyés Donát ) szolgáltatta. Akik megéheztek, a Farsangi Büfében találhattak mindenféle finomságot. Ezúton köszönjük a pizzát Sisa Laci bácsinak, a kedves szülőknek pedig a finomabbnál finomabb süteményeket. A büfében Nyíriné Grósz Judit és Plachi Erika szolgálta ki a bál apraja-nagyját. A nagy dínom-dánom és tánc közben a suli akrobatika csoportja is felkészült bemutatójára, mellyel elkápráztatta a közönséget. A bál záró meglepetés előadása a tanári kar tánca volt, melyet a ZZ Labor Honky Tonk Women-feldolgozásából találtak ki. Szuper volt! Folytatódott a tánc, a móka. Egy kis idő múlva elkezdődött a tombola, melyhez az ajándékok felajánlását köszönjük szépen mindenkinek. A tombolaasztal összeállításáért Plachi Erikának és Nyíriné Grósz Juditnak millió köszönet. A bál ezután fergeteges táncos bulivá változott, mindenki ropta, aki bírta. Keszericze Kármen

2019-01-15 - Abigél

A téli szünet utáni első hétvége már programot tartogatott az iskola diákjai számára. Az Operettszínházba, az Abigél c. musical előadására volt jegyünk. Sokakat foglalkoztat, vajon mennyiben tudják a klasszikus irodalmi művek megszólítani a mai gyerekeket, de a csillogó szemeket látva nem kérdés, hogy a zenés színház eszközei könnyedén áthidalják az idő- és térbeli korlátokat. Külön öröm, hogy a programon részt vevő szülőket is elvarázsolta a közel 3 órás darab, így remélem, egyre többen és többen fognak részt venni a későbbiekben megszervezendő színházlátogatásokon.

Nobik-Nagy Rita

2018-12-21 - Karácsonyi ünnepség

Ím, hát eljött a negyedik adventi gyertyagyújtás ideje. Iskolánkban nagy izgalommal készültek a diákok az utolsó tanítási nap ünnepére. Minden osztály saját közösségében töltötte az első órákat meghitt karácsonyi hangulatban, melyekre napokkal azelőtt készültek, díszítették a termüket, sütöttek mézeskalácsot. A nap igazi fénypontja az iskolai karácsonyi műsor volt. A felső tagozatos tanulók közös énekével kezdődött az utolsó adventi gyertyagyújtás, melyet Rátki Ilona tanárnéni kisért zongorán. Ezt követte három diák a harmadikból: Király Kitti, Kalász Júlia és Nyári Sámuel, akik egy-egy karácsonyi énekkel készültek. A másodikosok Laufer-Galambosi Zsófia tanító nénivel meggyújtották az utolsó gyertyát az adventi koszorún, hogy a láng utat mutasson nekünk, ahogy a napkeleti bölcseknek a betlehemi csillag. Ezután mély érzéseket és örömteli pillanatokat varázsolt szívünkbe a betlehemes történet: a diákok eljátszották Mária és József útját az istállóig, a kis Jézus születését, a jászolhoz látogató királyokat és a pásztorokat, akik a botjuk hangos ütögetésével még inkább fokozták az érzelmeinkre irányuló hatást. Egy pillanatra mindenki átélhette a történtet... A színdarabot Zima Katalin néni tanította be a negyedikes diákoknak.
Egy percnyi csendes ámulat után tapsoltuk meg a műsort, melyet köszönünk szépen.
Keszericze Kármen

2018-12-21 - Háry János

2018.12.01-jén a Budapest Bábszínházban jártak az iskola alsó tagozatos tanulói.
Két busszal, összesen 100 fővel szinte elfoglaltuk a színházat. A Háry János című előadást néztük meg. A kiszolgált obsitos története tele volt humoros és groteszk helyzetekkel, váratlan találkozásokkal. Kodály Zoltán világszerte nagy sikert aratott daljátéka egyszerre szolgálta a gyerekek zenei nevelését és a (báb)színház iránti érdeklődésük felkeltését.
A diákok visszajelzései alapján nagyon tetszett nekik, jól érezték magukat.
Köszönjük a szülőknek a segítséget!
Zima Katalin

2018-12-21 - Harmadik csepp az egészségünkért, 2018. nov. 21.

" Amit jó kedvvel teszel, nem esik nehezedre! "- harmadik nap az egészségért. Ezen a napon a sportolás kapta a főszerepet. Kármen néni kedvenc akadálypályája gondoskodott a gyermekek mozgásáról. A minden izmot megmozgató, mászó-kúszó, futó-ugró, guruló gyakorlatok próbára tették a lelkes tanulókat. A csapatok " Répa-tallérokat " gyűjtöttek minden befejezett játékkör után, melyeket az utolsó napon válthattak be zöldségre, gyümölcsre. A tanító nénik szurkolása egyre nagyobb teljesítményre ösztönözte a gyerekeket. Jó volt látni a fáradt, de vidám diákokat, akik nevetgélve hagyták el a tornatermet. HARMADIK CSEPP: mozgás, sport, kitartás, jókedv.
Keszericze Kármen

2018-12-21 - Második csepp az egészségünkért, 2018. nov. 20.

" Bíbor, bársony, vendégség: jobb egy napi egészség! "- tartja a közmondás, mellyel meghívtuk a második nap vendégét, Szabó Kinga védőnőt az alsó tagozatos diákok közé. Kinga néni a mindennapos egészségmegőrzésről tartott interaktív foglalkozást, melyben a gyerekek a reggeli felkeléstől az esti lefekvésig bemutathatták a napjaikat. Órarend pontossággal állították össze a napi rutinnak megfelelő teendőket. Megbeszélték az étkezések "fontos" tartalmát, melyeket összehasonlítottak azzal, amit ténylegesen megesznek. A védőnéni a helyes fogmosás bemutatására egy nagy fogsort és fogkefét hozott a gyerekeknek. Játékos formában a diákok elkészítettek egy ebédet, melyhez segítséget nyújtott a táblára kitűzött táplálékpiramis. Kinga néni nem hagyta szó nélkül a szervezet energia-felhasználásához és az anyagcseréjéhez fontos " lépcsőfokot ", a mozgást. Miután analizálták minden részét a testüknek, megbeszélték, hogy milyen apró dolgokra kell odafigyelniünk ahhoz, hogy egészségben tartsák az életünket. A felső tagozatos diákok vendégei a Kék Vonal Alapítvány munkatársai voltak, akik a cyberbullying /internetes zaklatás/ és az első párkapcsolataink témaköreiben tartották meg az előadásaikat. Mindkét téma nagyon aktuális ennek a korosztálynak az életében. Nagyon fontos, hogy bizalommal fordulhassanak a diákok a felnőttekhez, ha szükségük van rá. MÁSODIK CSEPP: testi és szellemi épség, odafigyelés, bizalom.
Keszericze Kármen

2018-12-21 - Ötödik csepp az egészségünkért 2018. november 23.

" Fürge, mint a nyúl. "- az ötödik napon a felső tagozatos DÖK-lányok segítségével zöldségpiacot varázsoltunk a zsibongókba, ahol a szerdai sportversenyen megszerzett répatallérokért vásárolhattak az alsó tagozatos diákok. Volt ott minden finomság: sárgarépa, uborka, alma, körte. Az eladó lányok vicces nyuszifüleket viseltek a gyerekek szórakoztatására, akik nevetgélve válogattak a vitamindús kínálatból. A nyuszik a felső tagozatos diákokat a héten elhangzott tudnivalókból összeállított kérdésekkel bombázták, jó válaszokért cserébe vehettek a zöldségből, gyümölcsből. A nap további részében Laufer Tamás tanár úr és Nobik-Nagy Rita tanárnő tartott előadást a műanyag- és hulladékmentes életmód jegyében.
ÖTÖDIK CSEPP: a környezettudatos életmód.
Keszericze Kármen

2018-12-21 - Negyedik csepp az egészségünkért

" Az arany középút "- ami az élet nagy igazsága. Egyél, igyál, mozogj, dolgozz, úgy, hogy ne ess túlzásba, ne menjen rá az egészségedre. Sokszor ezt nem sikerül betartani de az egyensúlyra mindenképpen törekednünk kell. A gyerekek nem mindig találják meg ezt az egyensúlyt, ezért nagyon fontos, hogy mi felnőttek mutassunk példát. A gyerekek mindenki felé nyitottak, sokszor egy jó mondattal a megfelelő irányba terelgethetjük őket. Biztos vagyok benne, hogy mindenki emlékszik a gyerekkorából egy olyan jó tanácsra, melyet megfogadott és hálás érte, hogy aszerint cselekedett. A negyedik nap első előadója Haraszti Anikó, aki mindkét tagozaton tartott előadást a tudatos vásárlás témakörében. Arról tájékoztatta a gyermekeket, hogy mire és mikor van szükségünk, melyek azok a dolgok, élelmiszerek, amiért érdemes pénzt kiadnunk. Itt külön meg szeretném említeni Laufer-Galambosi Zsófia tanító néni házilag készíthető termékeit, melyek otthon kisebb gyakorlati érzékkel előállíthatóak természetes alapanyagokból. Mindketten felhívták a figyelmet a tudatos környezetvédelem és az egészséges életmód íratlan szabályaira, melyekkel a természet adta értékeinket védhetjük meg.
A fotón a nap második előadója Demjén Anna foglalkozása látható, aki drogprevenciós előadást tartott a felsős tanulók részére. Felhívta a figyelmet a problémára, melyre mindenkinek oda kell figyelnie. A " hogyan élsz "- jusson eszünkbe, amikor a saját életünk felett hozunk döntéseket! NEGYEDIK CSEPP: egészség, környezet, élet.
Keszericze Kármen

2018-12-21 - Első csepp az egészségünkért 2018. november 19.

" Minden nap egy alma a doktort távol tartja."- mondja a régi közmondás, mely nem véletlenül lett az egészséges életmód egyik jelmondata. 100 évvel ezelőtt ez a mondat maga volt a gyógyszer az emberek napi életében. A vajákos asszonyok gyógymódjai, a füves emberek gyógyteái segítették a betegségeket megállítani, megelőzni. Ahogy a nagyapámtól hallottam: " Nincs nagyobb kincs az egészségnél. "- mert a betegséget nehezebb gyógyítani, mint az egészséget megőrizni. Mindenki saját magáért felelős, de a gyermekeknek nekünk kell megmutatni az utat, hogyan éljék a mindennapjaikat, mit tegyenek a jó közérzetükért, milyen táplálékot fogyasszanak.
Iskolánk 2018. november 19-23. között rendezte meg az idei egészséghetet, mellyel az úgynevezett küszöbön álló problémákra szerettük volna felhívni a gyermekek figyelmét. Sárosné Nobik-Nagy Rita tanárnőnek köszönhetően sikerült olyan szakembereket meghívnunk, akik hiteles tapasztalatokkal rendelkeznek és a gyermekek nyelvezetének megfelelően tartották meg aktuális előadásaikat. Az első csepp-napon Fülöp Hajnalka az internet biztonságos használatáról tartott előadást. Felhívta a gyermekek figyelmét azokra a jelzésekre, amelyekkel befolyásolhatják őket, s hatást gyakorolhatnak a lelki egészségükre.
" Ép testben, ép lélek "- s az utóbbitól függ a tudatos és egészséges szervezet.
A felnőttek feladata, hogy terelgessék a gyerekek gondolkodását, s óvatosságra intsék őket, hogy biztonságban legyenek az internet világában is.
ELSŐ CSEPP: erős lélek, barátság, bizalom.
Keszericze Kármen

2018-12-21 - DÖK Mikulás

December 6-án, minden kis csizma tiszta.
Diákjaink már nagyon várták a Mikulást, aki megbízta a suli DÖK-ös tanulóit, hogy járjanak el a nevében. Így a mi bátor Mikulásunk és krampuszai osztályról osztályra járva meglátogatták a tanulókat, akik megkaphatták jutalmukat, ha énekeltek neki. Az énekszó hallatán az eltévedt krampuszok is megtalálták a helyüket, felszabadultak a varázslat alól, és rájöttek, hogy tavasz helyett tél van. A nagy zsákból minden jó jutott, piros alma, mogyoró és egy kis csoki, még a felnőttek is kaptak belőle.
Keszericze Kármen

2018-12-18 - A Börzsöny szívéből

Az iskolánk életéből egy röpke pillanatot szeretnénk bemutatni a kedves Olvasóknak. December 17-én, a 6. osztályban természetismeret órára csöngettek be. Izgatottan készültek a diákok az általuk választott témakör bemutatására. Csitneki Boglárka és Révész Hanna a hazai tájak és életközösségek c. tananyagból a Gyertyánfát választották, melyre szemmel látható alapossággal készültek fel. Ami a fotón nem látszik, az a részletes kidolgozott beszámoló, melyre méltán büszkék lehetünk, mert közös munkájuk bizonyítja, hogy nem veszett el a természet iránti szeretet és alázat. A képen látható montázs gyurmából készült, s élethű mása a Börzsöny szívében élő állatoknak. Nagyon érdekes bemutató volt. Örülök, hogyha diákjainknak másképp is van lehetőségük megismerkedni a tananyaggal, nemcsak a könyvekből. Köszönöm lányok az előadást! Keszericze Kármen

2018-12-18 - Könyvtár támogatási pályázat

Iskolánk tanulói részt vettek a Bendegúz Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány és a Tudásbajnokság pályázatán. Kitartó munkájuk eredményeként könyvtámogatási pályázaton 50000 Ft értékű könyvet nyertek!
Felkészítő tanáraik: Barton Zsoltné, Zima Katalin, Laufer-Galambosi Zsófia

2018-12-18 - Karácsonyi kézműves nap

Karácsonyi kézműves nap. Készülnek a szebbnél szebb ajándékok!

2018-12-18 - Ádventi vásár

Mindenkinek KÖSZÖNJÜK, aki az adventi vásáron iskolánkat támogatta.

2018-11-16 - Zöld Híd üzemlátogatás

2018. november 16-án Pályaorientációs napot tartottunk az iskolában. A felső tagozatosok a Zöld Híd Nonprofit Kft-nél jártak Gödöllőn. Az egész délelőtt tartó program során betekintést nyerhettünk az üzem munkájába, érdekes előadást hallhattunk a hulladék útjáról, az újrahasznosításról és megnézhettük, hogy mi történik a további feldolgozásra alkalmatlan szeméttel. Beszélgettünk a tudatos vásárlásról, a környezetvédelemről, a felelős hulladékgazdálkodásról. Rendkívül sokat tanultunk, köszönjük ezt a lehetőséget!
Az alsó tagozatosok helyben megtekinthető foglalkozásokat, üzemeket látogattak, vagy szülői segítséggel nyerhettek betekintést egyes foglalkozások rejtelmeibe.

2018-11-05 - Iskolapszichológus segít ha szükséges

Tisztelt Szülők!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy iskolánkban 2018/2019-es tanévtől iskolapszichológus kezdte meg munkáját. Feladatköréhez tartozik a tanórákon résztvevő diákok megfigyelése, órák keretein belül zajló csoportfoglalkozások vezetése, esetleges csoportos felmérések elvégzése (szociometriás felmérések, csoportdinamika, stb.), különböző előadások tartása.

Ezúton kérem beleegyezését, hogy gyermeke a fent említettekben részt vehessen. Amennyiben a részvételbe beleegyezik, nem kell semmit sem tennie. Ha nem egyezik bele, kérem, írásban jelezze gyermeke osztályfőnökének.

Üdvözlettel
Huszta Emma Anna

2018-11-05 - PSZICHOLÓGIAI KONZULTÁCIÓ

A Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szobi Tagintézmény tájékoztatója

A szakszolgálatnál pszichológusok állnak rendelkezésre gyermekek és szüleik számára.
Felkeresésük után, az alábbi problémák megoldásában tudnak segítséget nyújtani:

• önbizalomhiány
• szorongásos problémák
• szobatisztaság, alvási problémák
• beilleszkedési- és magatartásproblémák
• családon belüli változások (pl. költözés, válás) illetve
amennyiben bármi kérdése van gyermeke fejlődésével, nevelésével kapcsolatban.

Helyszín: Nagymaros, Csillag u. 4.
Bejelentkezés: 06 30 443 1670

A konzultációk ingyenesek.

2018-10-26 - Komplex Instrukciós Program

Komplex Instrukciós Program

A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola pedagógusai a 2018/19-es tanévtől egy új módszer bevezetése mellett döntöttek, melynek neve Komplex Instrukciós Program. Ennek első lépcsőjeként bevezetésre kerül a Logikai és táblajáték program. Erről szeretnék egy rövid ismertetőt adni:

A nem kötelező tanórán kívüli logikai- és táblajáték-foglalkozások fő célkitűzései között szerepel a gyerekek értelmi képességének, fejlesztése, a szabadidő igényes, tartalmas eltöltése, a társas élet, az együttérzésre való képesség erősítése.

A táblás játékoknak a matematikával való szoros kapcsolata nyilvánvaló, hiszen ez a sajátos ismeretszerzési módszer logikus gondolkodásra, következtetésre nevel. A matematikatanítás célja és feladata a tanulók önálló, rendszerezett, logikus gondolkodásának kialakítása. A logikai játékok alkalmazásának segítségével a gyerekek jelentős és tartós javulást érnek el a stratégiai érvelés és a problémamegoldás területein, sőt iskolai eredményük is pozitív irányba változik.

A logikai és táblás játékok szoros kapcsolatban állnak a matematikán kívül más tantárgyakkal is. A játékok megismertetése során, a szabályok értelmezése, vagy a közös játszmaelemzések során számtalan egyéb információ és tudás adható át más tantárgyak anyagaiból is úgy, hogy közben nem is érzékelik a gyerekek tanulás „munka-fáradságát”. Az önfeledt szórakozást követően marad meg a hasznos ismeretanyag.

Nevelési célunk, hogy biztonságos, derűs légkörben egyéni képességeiknek megfelelően fejlesszük a gyermekeket az életkoruknak legmegfelelőbb eszközzel, a játékkal. Emellett konkrét célunk, hogy a gyermekek önállóak, magabiztosak legyenek, gondolataikat érthetően közöljék, tudjanak a közösség elvárásaihoz megfelelően alkalmazkodni, érzelmeiket szocializált formában kifejezésre juttatni. Legyenek derűsek, bizakodóak, egymást elfogadóak.
A játék során magatartási szabályokat, elvárásokat is állítunk a gyerekek elé, amelyeken keresztül megtanulják helyesen értékelni magatartásuk helyességét és betartani a szabályokat.
Céljaink között szerepel a különböző viselkedésformák kialakítása, mint amilyen a nyerő és vesztő helyzetek, a kitartás, az elszántság, a célorientáltság, a merészség, a kockázatvállalás és megfontoltság, a határozottság, a felelősségvállalás, a szabályok betartása. Ide soroljuk a kudarctűrés, türelem, kapcsolatteremtés, együttérzés, együttműködés, udvariasság, fegyelmezettség, rendszeretet és nem utolsó sorban a sikerorientáltság, talpraesettség fejlesztését is. A logikai játékok jól használhatóak a konfliktushelyzet kezelésénél is.
A táblajáték alkalmazásának egyik nagy hozadéka a csapatmunkára való alkalmasság kifejlesztése, amelyben elsősorban a kommunikációs és elemző készség kap helyet.

A játék során a gyerek hite megerősödik önmagában, átéli, hogy érdemes próbálkoznia, keresnie azt az utat-módot, ahogyan a céljait elérheti, és hinnie abban, hogy ezt az utat meg is találja.

Végül, de szempontként nem utolsóként:
A programban résztvevő pedagógusok is tanulnak, tapasztalnak, munkájuk változatosabb lesz, és talán még gyakrabban találkozhatnak a megértés örömétől felcsillanó gyermekszemek sikerélményével, …amiért is ezt a hivatást választottuk.

A programhoz a játékokat a Szülői Munkaközösség bocsátotta rendelkezésünkre. Ezt ezúton is köszönjük nekik!

K. Nagy Emese írása nyomán Huszta Emma Anna


2018-10-26 - Az ovi szülinapja

2018. október 19-én az első osztály tanulói az óvoda 15. születésnapján vettek részt. Óvodás emlékeikről készített rajzokkal és verses ajándékműsorral köszöntötték az óvoda pedagógusait és a tornaszobában összegyűlt óvodásokat. A vidám, zenés születésnapi műsor mindenkinek tetszett. A finom tortát már az iskolában fogyasztották el. Káplóczki Beáta

2018-10-26 - Mini vízbiológia Szokolyán

Tavasszal volt lehetőségünk Zsófi nénivel megismerkedni a DINPI új mobil vízvizsgáló laborautójával a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpontban Királyréten. Sevcsik András laborvezető mutatta be a Dunavirág Vízibuszt és a programot, melyre iskolánk szeptember 28-ára kapott időpontot, hogy gyermekeink megismerkedhessenek a környezetünkben található vizek élővilágával. Fantasztikus élmény volt már felnőttként is megtapasztalni a néhány eszközt igénylő vízi élőlényeket kutató mozgó labort, hát még a gyerekeknek, akik ezen a napon gumicsizmákkal felszerelve indultak neki a vízi kalandnak. A négy alsós osztálynak volt lehetősége a patakvizsgálatra, melyekre egy-egy 45 perces különleges természetismeret óra állt a rendelkezésre. A gyermekek játékos csoportalkotása után, ahol egy vezető vízbiológus irányította a munkát és kiosztotta a céleszközöket: szitákat, szűrőket, vödröket, engedélyt kaptunk Andrástól a patak elfoglalására. A gyermekek nagy örömmel szűrték ki a vízből a makro vízi élőlényeket, melyeket a vödrökbe gyűjtöttek. Ezután a busz laborfedélzetén nagyító alá kerültek a patakunk lakói, melyeket egy tévén keresztül nagyban is megnézhettünk. Beazonosítottuk a talált vízi lényeket, megtanultuk, hogy csak tiszta vízben találkozhatunk velük és ezért nagyon kell vigyáznunk a vizeink tisztaságára. András még beszélt a vízi és vízparton élő állatokról is. Közülük a hód életével ismerkedhettünk meg. Nagyszerű volt ez a nap! Köszönjük szépen! Keszericze Kármen

2018-10-25 - 2018. október 23.

2018. október 19-én az iskolában, ill. október 23-án a faluünnepségen a 8. osztály ünnepi műsorral szerepelt, méltóan megemlékeztünk az 1956-os szabadságharcról. De szívünket nem az ünnep, hanem a gyász érzése töltötte meg. Az akkori embereknek köszönetet mondunk, hogy harcoltak a szebb és jobb jövőért. Sokan életüket adták értünk. Méltóképpen és tisztességgel emlékezzünk a hőseinkre! Molnár Noémi 8.o.

2018-10-25 - Tök jó Napok!

Kreatív foglalkozások az ősz jegyében
Az idei évben is, mint minden évben iskolánkban őszi kézműves napokat tartottunk. Beiktattuk az intézmény életébe, megszakítottuk a tanulás monotonitását, ezzel felüdítve a gyerekeket. Ezen felül megismerkedtünk az őszi népszokásokkal, jeles napokkal is.
Az osztályok a következő kreatív tevékenységek közül választhattak:
- az őszi erdei kirándulások során gyűjtött termésekből figurák, bábuk készültek
- faragtunk töklámpást
- „ szellemeskedtünk”
- a boszorkánykonyhában az előbukkanó magokból csemege készült, „tök” jó leves fortyogott, s illatozott a tökös pite
- röpködtek a papír denevérek, boszik
- mosolyogtak a papírból készült tökfejek
- gondoltunk a kismadarakra is a közelgő télre való tekintettel, s készítettünk madáretetőt
- s láss csodát: tökké vált mandarinokat ijesztgetett egy madárijesztő! Zima Katalin

2018-10-25 - Pályaválasztási nap

Idén ismét megrendezésre került, többek között Vácott is, a pályaválasztási nap. Ez a rendezvény minden nyolcadik osztályos tanuló számára nagy segítség lehet, mert több iskola által kínált lehetőségekkel ismerkedhetünk meg. Mi az október 16-i kiállításra mentünk a sportcsarnokba, délelőtt 10 órára. Miután az igazgatók, vezetők elmondták a beszédeiket, egy népzenei előadást hallgathattunk meg. Ezek után elindultunk körbenézni. A rendezvényen minden váci és néhány környékbeli (mint, például a szobi Szent László Gimnázium és a gödi Piarista Szakiskola) iskola vett részt. Az oda járó tanulóknak feltehettük kérdéseinket és szórólapot is kaptunk. A fodrász diákoknál megcsináltathattuk a hajunkat, a szakácsoknál pedig megkóstolhattuk a finom ételeket. A kiállítás szerintem nagyon hasznos volt és sokunknak segített. Az egyetlen dolog, ami megnehezítette, az a hatalmas tömeg volt, de ezzel együtt is mindannyian élveztük. Farkas Berta 8.o.

2018-10-25 - Zánka

Erzsébet-tábor 2018.

A tavalyi tanév vége a szokásos tanévzárási teendők mellett további izgalmakat tartogatott a tantestület számára: belevágtunk az őszi Erzsébet-tábor pályázati folyamatába. A tanévzárón már örömmel értesíthettük diákjainkat, hogy sikerült: ősszel megyünk Zánkára!

El is érkezett szeptember vége, amely sajnos pechünkre az azt megelőző hetekkel szemben igen hűvös időt hozott. Ennek megfelelően indultunk útnak, hogy hétfőtől szerdáig a zánkai Erzsébet-tábor vendégszeretetét élvezzük.

Nagyon jól éreztük magunkat, az új környezet új lehetőségeket tartogatott a csapatépítésre. Számos programon vettünk részt, melyben mindenki megtalálta az aktív pihenés izgalmát.

Nobik Nagy Rita

2018-10-25 - 8-an Vácott


2018. október 3-ra a suli akrobatika csoportja meghívást kapott a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskolába, az általuk megrendezésre került Árpád-napok alkalmából. A csoportunk 8 tanulója / Avar Kincső és Kovács Eszter (1. osztály), Gyurik Nóra és Hajas Kata (2. osztály), Avar Réka, Póta Anita, Petykó Luca és Sallai Nikolett (4. osztály) /készült a bemutatóra. Az elmúlt évekhez hasonlóan látványos akrobatikus elemekkel és ugrásokkal gazdagított koreográfiával tiszteltük meg a vendégváró diákközönséget, akik nagy szeretettel és ámulattal fogadták a produkciónkat. A megjelenésünket ékesítette, hogy sikerült egyforma fellépőruhába bújtatni a lányokat, melyet a szülők összefogásának köszönhetünk. Huszta Emma Anna Igazgató Asszony elkísért minket, s lelkesen próbálta megörökíteni a különböző formációkat, hogy egy-egy kép megmutatásával mindenkinek a képzeletére bízhassuk a látott mozdulatokat. Nagyon köszönjük Magyari József Igazgató Úrnak a meghívást, várjuk őket viszont, hogy megmutathassák saját profiljukat. A további fellépéseink érdekében kívánom, hogy a két iskola kapcsolata megerősödjön és más területeken is kiaknázhassuk a benne rejlő lehetőségeket.
Keszericze Kármen

2018-10-11 - Folt, folt mindenhol

Egyszer volt, hol nem volt…… kezdődik a mese a színes foltokról, melyekről Detti néni mesélt a 3. osztályos diákjainak egy napos délelőtt technika órájának kezdetén. Mit tudunk a mesékről? Kellenek hozzá szereplők, a helyszín és a történet ideje, plusz egy kis varázslat. Az első három adott volt az iskola 3. osztályában, de a varázslatot a tanulóknak kellett megteremteniük egy kevés hozzávalóval. Szüksége volt mindenkinek egy fehér pólóra, spárgadarabokra, kék színű ruhafestékre és ügyes kezükre, s a mese rögtön életre kelt. A spárgák segítségével csomókat kötöttek a pólókra, ahová a színes foltokat szerették volna varázsolni. Miután a csomók megszülettek, jöhetett a „nagy” főzés. Detti néni boszorkányosan nagy fazekában kifőzték a pólókat, megszárították, s mikor a csomókat kiszabadították, a kék-fehér foltok megjelentek MINDENHOL. Így készült a nagy csapat Zánkára, ahol mindenki látta, hogy merre járnak ők.
Keszericze Kármen

2018-10-11 - Megemlékezés az aradi vértanúkról

1849. október 6. a magyar történelemben gyásznap: ekkor végezték ki Aradon az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 13 vezetőjét. Iskolánkban e szomorú történelmi eseményről minden tanévben a mindenkori 7. osztály feladata megemlékezni - így történt ez most is. A gyerekek válogatott versrészletekkel és történelmi kommentárokkal idézték fel a forradalom és szabadságharc végének történéseit, méltóképpen idézve meg a jelenkor embere számára a 13 aradi hős és Batthyány Lajos miniszterelnök szellemi örökségét.
Nobik Nagy Rita

2018-10-03 - A fűtésrendszerben váratlan karbantartása

Tisztelt Szülők, kedves tanulók!

Iskolánkban a gázfűtéses rendszer váratlan meghibásodása miatt azonnali hibajavítás vált szükségessé amit holnap és holnapután végeznek el a szakemberek. Az említett két napra kérjük, hogy a szülők biztosítsanak réteges öltözetet gyermekeik számára.

Köszönettel: Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola

2018-09-19 - Szőlőszemek gyülekező!

Szőlőszemek gyülekező!

Itt az idő! Itt az ősz! Zsófi néni előásta kis kamrájából a szőlőszemek „kedvenc” masináját a szőlőprést. Gondolt egyet és behozta az iskolába, egy csudaszép őszi délutánra. A gyerekek ámultak,- bámultak, mire Zsófi néni felállította az udvaron a kézitekerős csodaszerszámot. Amint a csapat felocsúdott, előkerültek az otthonról hozott szőlőfürtök, a kancsók és a tiszta mancsok, kezdődhetett a munka. A kis kezek fürgén leszemezték a fürtöket, összemancsolták, beletették a présbe, s várták, hogy a kancsók csordultig megteljenek. Zoli bácsi, Judit néni, Zima Kati néni, Detti néni, Tünde néni és Zsófi néni összedugták a fejüket, és közös szakértelmüket bevetve segítették a délutáni itóka elkészülését. Miközben haladt a munka, a hangulatot pezsdítette egy kis népi zene, ének és tánc. A gyermekek nagyon élvezték a délutánt, amely remélem, hagyománnyá válik.

Keszericze Kármen

2018-09-12 - Logikai táblajáték adományok...

Tisztelt Szülők! Várjuk felajánlásaikat az alábbi játékok valamelyikének megvásárlásával, mellyel az iskola logikai táblajáték programját és gyermekeik fejlődését támogathatják. Előre is köszönjük: Cseh Péter Általános Iskola - - -

Szoliter játék - Dobble - Club 2% - Pánik labor - Story Cubes - Pentago - Shot the box - Glüx - Vikingdoms - Poliuniverzum kör - Rejtélyes várbörtön - Sakk - Tudor fa táblás logikai játék (Ugrató)

2018-09-04 - Tanévnyitó ünnepség

Tanévnyitó

Az idei tanévnyitó igen nagy meglepetéseket tartogatott mind az újonnan érkező elsősök, mind a többi diák számára.
Köszönthettünk új tanárokat és iskolánk intézményvezetőjét, Huszta Emma nénit. Sajnos a nyolcadik osztály nagy bánatára, búcsút kellett vennünk Leányvári Anikó tanárnőtől, akinek további szép éveket kívánunk új munkahelyén.
Az idő nem kedvezett nekünk, ezért a tanévnyitó ünnepség nem a már jól megszokott árkádok alatt, hanem az alsó szinti zsibongóban zajlott. Két bátor, újdonsült első osztályos, valamint a 2. osztály két diákja szebbnél szebb verssel köszöntött minket, majd az igazgatónő elmondta tanévnyitó beszédét. Gyerekek, szülők és hozzátartozók érdeklődve és nagy örömmel fogadták bemutatkozását. Ezek után az osztályok bevonultak saját termükbe, ahol az osztályfőnökök ismertették a fontosabb tudnivalókat.
Egy biztos, ez az év sok izgalmat tartogat majd!

Farkas Berta
8. osztály

2018-08-28 - Tanévnyitó ünnepség

2018-08-28 - Elballagtak kedves diákjaim :(

2018-06-26 - Gyermeknap iskolánkban

2018-04-16 - A magyar költészet napja

2018-04-16 - DÖK nap

2018-04-16 -

2018-04-05 - Fogadóóra

SZERETETTEL VÁRJUK AZ ÉRDEKLŐDŐ SZÜLŐKET
2018. ÁPRILIS 9-ÉN 17 ÓRÁTÓL
AZ ISKOLÁBAN

2018-03-14 - HIRDETMÉNY az általános iskolai beiratkozás rendjéről

2018-03-12 - A Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola felvételi körzete a 2018/2019. tanévben

2018-02-26 - Intézményvezetői pályázat kiírása

Emberi Erőforrások Minisztere
a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján
pályázatot hirdet
Szokolyai Cseh PéterÁltalános Iskola

Intézményvezető (magasabb vezető)
beosztás ellátására.
A közalkalmazotti jogviszony időtartama:
határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

Foglalkoztatás jellege:
Teljes munkaidő
A vezetői megbízás időtartama:

A vezetői megbízás határozott időre, 2018.08.16- 2023.08.15-ig szól.
A munkavégzés helye:
Pest megye, 2624 Szokolya, Lévai utca 5/A.
A beosztáshoz tartozó, illetve a vezetői megbízással járó lényeges feladatok:
A köznevelési intézmény vezetőjének feladata az intézmény szakszerű és törvényes működtetése, a takarékos gazdálkodás, a munkáltatói jogok gyakorlása és döntéshozatal az intézmény működésével kapcsolatban minden olyan ügyben, amelyeket a jogszabály nem utal más hatáskörbe.
Illetmény és juttatások:
Az illetmény megállapítására és a juttatásokra a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény, valamint a(z) pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII.30.) Korm. rendelet rendelkezései az irányadók.

Pályázati feltételek:
Főiskola, /egyetemi szintű végzettség és tanítói/tanári szakképzettség a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 98. § (8) bekezdésében foglaltakat is figyelembe véve,
 legalább öt év pedagógus-munkakörben vagy heti tíz tanóra vagy foglalkozás megtartására vonatkozó óraadói megbízás ellátása során szerzett szakmai gyakorlat,
cselekvőképesség,
 büntetlen előélet és annak igazolása, hogy a közalkalmazott nem áll olyan foglalkoztatástól eltiltás hatálya alatt, amely a közalkalmazotti jogviszony létesítését nem teszi lehetővé,
a nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben fennálló, határozatlan időre, teljes munkaidőre szóló alkalmazás vagy a megbízással egyidejűleg pedagógus-munkakörben történő, határozatlan időre teljes munkaidőre szóló alkalmazás,
pedagógus-szakvizsga keretében szerzett intézményvezetői szakképzettség.
A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:
az intézmény vezetésére vonatkozó program, amely tartalmazza a szakmai helyzetelemzésre épülő fejlesztési elképzeléseket,
az álláshely betöltéséhez szükséges végzettség, szakképzettség meglétét igazoló okmányok másolata,
 pedagógus-szakvizsga keretében szerzett intézményvezetői szakképzettség meglétét igazoló oklevél másolata,
a pályázó legalább 5 év pedagógus-munkakörben vagy heti tíz tanóra vagy foglalkozás megtartására vonatkozó óraadói megbízás ellátása során szerzett szakmai gyakorlatát igazoló, munkáltató által kiállított dokumentum (munkáltatói igazolás munkakör, illetve óraadó esetén az ellátott szakos tanári feladatok megnevezésével),
90 napnál nem régebbi eredeti hatósági bizonyítvány a büntetlen előélet igazolására, valamint annak igazolására, hogy a közalkalmazott nem áll olyan foglalkoztatástól eltiltás hatálya alatt, amely a közalkalmazotti jogviszony létesítését nem teszi lehetővé,
 a pályázó szakmai önéletrajza,
 a pályázó aláírt nyilatkozata arról, hogy hozzájárul a teljes pályázati anyagának sokszorosításához, továbbításához (harmadik személlyel közléséhez),
 a pályázó aláírt nyilatkozata arról, hogy hozzájárul személyes adatainak a pályázattal kapcsolatos kezeléséhez, továbbításához.
 Hiánypótlásra a pályázat beadási határidejét követően nincs lehetőség.

A beosztás betölthetőségének időpontja:
A beosztás legkorábban 2018. augusztus 16. napjától tölthető be.
A pályázat benyújtásának határideje:2018. március 29.
A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Verebélyi Gábor Ákos tankerületi központ igazgató nyújt, a 06-27-795-219-es telefonszámon.
A pályázatok benyújtásának módja:
Postai úton, a pályázatnak az Emberi Erőforrások Minisztere címére történő megküldésével (2600 Vác, Dr. Csányi László körút 45.). Kérjük a borítékon feltüntetni a pályázati adatbázisban szereplő azonosító számot: TK/134/00362-1/2018, valamint a beosztás megnevezését: Szokolyai Cseh PéterÁltalános Iskola- Intézményvezető.
A pályázat elbírálásának módja, rendje:
A véleménynyilvánításra jogosultak véleményének kikérése után az oktatásért felelős miniszter dönt.
A pályázat elbírálásának határideje:2018. július 13.
A pályázati kiírás további közzétételének helye, ideje:
Oktatási és Kulturális Közlöny
 helyi önkormányzat honlapján
A munkáltatóval kapcsolatos egyéb lényeges információ:
A pályázatot írásban, három azonos szövegű és mellékletű példányban (kettő lefűzött, bekötött és egy fűzés nélküli példányban), zárt borítékban kérjük megküldeni a Váci Tankerületi Központcímére. A borítékra írják rá "PÁLYÁZAT-Szokolyai Cseh PéterÁltalános Iskola intézményvezetői beosztására".
A munkáltatóval kapcsolatban további információt a http://kk.gov.hu/vachonlapon szerezhet.

A KÖZIGÁLLÁS publikálási időpontja: 2018. február 27.

2018-02-26 - Farsangi bál

2018-02-15 - Hit- és erkölcstan oktatás 2018/2019

2018-02-15 - Hit-és erkölcstan oktatás 2018/2019

2017-12-21 - Arany János nyomában

A közelmúltban lehetőségünk nyílt az Arany János évforduló kapcsán megtekintenünk az országjáró Arany-buszt. Barton Zsoltné az érdeklődő diákokat kísérte el Kismarosra, az interaktív kiállításra. Aki teheti, kövesse példájukat. Az érdeklődők a busz menetrendjét a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján megtekinthetik.

2017-12-21 - Karácsonyi műsor

Meghitt, kedves, szívhez szóló ünnepségnek lehettünk résztvevői a mai napon. Diákjaink a lelkes, fáradhatatlan felkészítő tanítók, tanárok segítségével mutatták meg, mi az advent és a karácsony üzenete. Meggyújtottuk a 4. adventi gyertyát a 2. osztályosok közreműködésével, az aprók bájos énekkara is fellépett, majd a színvonalas programot a negyedik osztályosok színjátéka követte. Igazgatónőnk Gyurkovics Tibor lélekhez szóló történetével kívánt valamennyiünknek áldott karácsonyi ünnepeket.

2017-12-11 - A második adventi gyertya

December 11-én, hétfőn advent második gyertyáját gyújtottuk meg az iskolai koszorún. Erre az alkalomra ismételten komolyan, szépen készült fel a második osztály. Bájos műsorukat most is szintetizátor és furulya kísérettel, közös énekléssel egészítették ki. A fényt megosztó adventi angyalka ebből az alkalomból pirosba öltözött.

2017-12-07 - Mikulás járt iskolánkban

2017-12-07 - Tanár-Diák mérkőzések

2017-10-26 - 40 éves jubileumi ünnepség

2017-10-26 - Iskolánk születésnapja

2017-10-20 - '56-os megemlékezés

A hagyományokat követve a 8. osztályosok készültek fel az 1956. október 23-áról való megemlékezésre. Látványos, színvonalas,megható műsort állított össze osztályfőnökük, Laufer Tamás.

2017-10-03 - Őszi papírgyűjtés

Pontos adatot még nem tudunk de elképzelhető, hogy az utóbbi évek egyik rekord mennyiségű papírgyűjtését sikerült megrendezni iskolánkban. Már alig várjuk, hogy megtudjuk, mennyi lesz a befolyó összeg, hiszen ezt tanulóinkra fordítja az iskola.

2017-04-25 - Fordított napunk volt :)

2017-03-29 - BAKANCSTÚRA

2017-03-17 - Beíratkozás

2017-03-17 - Tájékoztató

2017-02-24 - Hit- és erkölcstan tájékoztató

Tisztelt Szülők!


Tájékoztatni szeretném Önöket a 20/2012. EMMI rendelet 182/A§(1) alapján a 2017/2018. tanévben 1. évfolyamos és a már tanulói jogviszonnyal rendelkező hit- és erkölcstan oktatásban érintett tanulók és szüleik tájékoztatásának időpontjáról.

Időpont: 2017. március 09. ( csütörtök ) 16.30 óra
Helye: Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola

Szokolya, 2017. február 24.

Szádoczkiné Tőtös Tünde
intézményvezető

2017-02-13 - Farsangi bál 2017

Február 11. jeles nap volt, legalábbis az iskolánkban. Az autók sora jó hosszú, sok láb dobog a tornaterem felé. A diákok bemutatják jelmezüket, akinek nincs, az jegyet vesz. Gyorsan megtelik az étterem jelmezesekkel, hamarosan kezdetét veszi a felvonulás. Előtte azonban szép báli zenére bevonul a hercegi pár, Puskás Réka és Magyar Máté 8. osztályos tanulók töltötték be ezt a tisztet, elképesztően szépek voltak. Ezt a hetedikesek kreatív koreográfiájú nyitótánca követte, melyet Keszericze Kármen tanárnő tanított be. A jelmezesek felvonulása ezután következett. Idén is remek ötletekkel álltak elő a szülők és a gyerekek, Túró Rudi, emeletes torta, hercegnők és pillangók mellett a legötletesebbnek bizonyult Kovács Ábel, aki a kéményen fészkelő gólyát jelenítette meg. Kármen néni kis akrobatái is felléptek, nagy sikerük volt. A felvonulást követően zajlott le a tombolahúzás, remek ajándékok találtak gazdára, majd kezdődött az igazi "buli". Volt büfé, ahol a pizzától az üdítőig mindent lehetett kapni. Egy diákunk így jellemezte az eseményt: "Röviden jó volt. Hosszabban: Nagyon jó volt. Diszkó, zene, díszek, büfé, jelmezek, minden. Utána beköszöntött a "konfetti-vihar" diszkó égzengéssel. Nagyon jól megszervezték tanáraink ezt a farsangot, köszönjük nekik. (Csitneki Botond, Kovács Zoltán, Mekli Karina, Kardos Kincső, Laucsik Dominik)

2017-01-24 - A magyar kultúra napja

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük. Január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban írta meg Csekén a Himnuszt. Ennek emlékére a mi iskolánkban Pauliscsák Dalma és Dobó Réka ismertették a Himnusz keletkezését, történetét, beszéltek írójáról, Kölcsey Ferencről. Ezt követően az egész iskola közösen elmondta a Himnusz összes versszakát. A Himnusz Magyarország kincse, amelyet örökké őrizni fogunk, Kölcsey Ferenc nevére pedig mindig emlékezünk. - Stedra Flóra 7.o.

2017-01-11 - Karácsonyi műsor

2016-12-15 - Cipósdoboz akció - Mi ennyit gyűjtöttünk...

Idén a Baptista Szeretetszolgálat jóvoltából, Cipősdoboz akció volt ebben az iskolában is. Mindegyikünk lelkesen gyűjtötte a dobozokat, és sok-sok ajándékkal és szeretettel töltöttük meg azokat. Volt aki dobozt, volt aki ajándékot hozott. A tanárnénik és tanárbácsik, lelkesen csomagolták be az ajándékokat, szebbnél szebb csomagolópapírokba. Minden doboz ruhákat, játékokat, írószereket rejtett, hogy ezekkel tegyük a szegény gyerekek karácsonyát széppé és boldoggá. Összesen 77 dobozt sikerült összegyűjtenünk, ami egy nagyon szép szám. Mindenki hozzátett valami kis apróságot, s így az összes dobozban, benne van sok-sok szeretet az ajándékok mellett.
Nagyon örülünk, hogy ilyen jól zárult ez a program idén is, most már biztos, hogy a mi karácsonyunk is sokkal szebb lesz.
Farkas Berta 6.o.

2016-11-28 - Egészségnevelési hét 2016

Hétfő: Kerékpár verseny, délután világkörüli kerékpártúra előadás, Boros Balázs segítségével.
Minden osztály húzott egy betűt melyből az EGÉSZSÉGES szó állt össze!
Kedd: Rendőrök jöttek hozzánk az előadás témája : az internet veszélyei
Szerda: a 4 tagú Dagda zenekar fantasztikus koncertjén bulizhattunk.
Csütörtök: Rendőrök tartottak előadást a Drog, szeszes ital, cigaretta és az erőszak.
Péntek: Tanár-Diák mérkőzés (zsinórlabda) amely a tanárok győzelmével zárult :), délután Merész Nóra gyógyszerész előadását láthattuk.

2016-06-23 - Idén is elballagtak végzős diákjaink

2016. június 18-án zajlott le iskolánkban a ballagás és az ünnepélyes tanévzáró. A hetedik osztályosok és kreatív anyukáik álomszépen feldíszítették az iskolát. A nyolcadikosok nevében Szirota Márk, Czapák Viktória és Gönczöl Vivien köszönt el, a hetedikesek útravalóját Puskás Réka és Cseresznye Nikoletta tolmácsolta. Ezt követően Floch Kira fuvolán, Lénárt Mátyás furulyán adott elő zeneműveket, majd vakációt váró versek következtek. Az igazgatónő tanévzáró értékelése után átadta az arra érdemes diákoknak a jutalmakat. A Börzsönyi Borostyán Vadásztársaság díját ebben a tanévben Ferincz Márk 8. osztályos tanuló, a Földtulajdonosi Közösség által alapított díjat pedig Cseresznye Nikoletta 7. osztályos diákunk kapta. Végül az énekkarosok műsorát hallhattuk, majd a Hacacáré csoport kis akrobatái kápráztattak el bennünket.

2016-06-23 - Fenntarthatósági hét

2016.04.20.-án az egész iskola közösen ment papírgyűjtésre .Minden évben, áprilisban van néhány nap, amikor az iskolások elmehetnek a faluba és háztól-házra járva összegyűjthetik a papírt. Az összegyűjtött mennyiségtől függően az iskola pénztámogatást kaphat. Idén több mint 4 tonnát sikerült leadnia az iskolának. Ezen a napon kicsik és nagyok is talicskával szaladgáltak az utcákon. Az alsósok nagyon szeretik ezt a néhány napot, amikor, osztálytársaikkal, barátaikkal együtt sétálgathatnak a faluban. Felsőben ez már egyre kevésbé népszerű, de ettől függetlenül mindenki rászán erre legalább egy délutánt. Annak viszont mindenki örül, hogy a pénzt, amit mindezért kapunk a gyereknapra fordítják majd ebben az évben is.
Herodek Karolina

2016-04-18 - Költészet napja

2016-04-18 - DÖK nap 2016

Avagy Ismerjük meg Brazíliát
2016. 04. 01-jén bolondok napján minden a feje tetejére állt a Szokolya Cseh Péter Általános Iskolában.
A nyolcadikosok belekóstolhattak a tanítás rejtelmeibe, és én, mint nyolcadikos tanul, azt kell, hogy mondjam, nem könnyű dolog tanítani. Mi a társammal a hetedik osztályt kaptuk meg két óra erejéig, ami szerintem nagyon boldog két óra volt. Ezután bementünk a tanáriba és a többi kistanárnak is hasonló volt a véleménye, mindenkinek nagyon jól viselkedett az osztálya. Ezután kezdődött csak az igazi móka. Vetélkedőt tartottak az egész iskola részére. Brazília volt a téma. Különböző fantasztikus és izgalmas feladatokkal értékes nyereményekért folyt a küzdelem. Gumicukortól kezdve mindenféle finomságot lehetett nyerni. Nagyon jó nap volt.
A mi osztályunk el is vitte az első helyért járó díjat. Mindegyikünk tortával a pocakjában ment hazafele. :D

Szirota Márk - 8. osztály

2016-02-09 - Farsangi bál űzi el a telet

2016-02-09 - Karácsonyi műsor iskolánkban

2015-12-15 - Egészségnevelési hét

2015-10-20 - Zenei világnap megünneplése iskolánkban

2015-10-20 - Egy iskola erdei túrája

A faluban működő iskola részt vett egy egy hetes Erdei Iskolai programon. Az alsósok 2015.10.05-07-ig, a felsősök pedig 2015.10.07-09-ig voltak Királyréten.
Ezt az egyhetes programot az Iskola Alapítványának és a Szülői Munkaközösség tagjainak köszönhetjük. Nagyon sok jó és érdekes foglalkozás volt.
Első nap (ami nekünk felsősöknek a szerda volt) egy négy órás túrán vettünk részt, ahol megismerhettük Királyrét történetét és élővilágát. Az útvonal elég hosszú volt. A látogatóközponttól felmentünk a Várhegyre. Onnan a Fatornyos Fogadó mögött jöttünk le. Ezek után a Bajdázói-tóhoz mentünk. Itt mocsári teknősöket kerestünk, de sajnos nem találtunk. 6 órára értünk vissza a szálláshelyre. Vacsora után az 5-6.osztály elment esti túrára. A 7-8.osztály a szálláson maradt.
Második nap szintén bontásban voltunk. Amíg a 7-8.osztály egy kiállítást nézett meg, ami a Börzsönyről szólt, addig az 5-6.osztály odúkat és vizet vizsgált. Ebéd után pedig csere volt. Az 5-6.osztály is megnézte a kiállítást. A 7-8.osztály pedig vizet vizsgált. Este a 7-8.osztály ment éjszakai túrára A kirándulás fél 9-kor kezdődött. Tejesen sötétben tettük meg az 1 km-t az erdőben. Mindenkinek nagyon tetszett.
Harmadik nap, ami a záró nap volt, szintén bontásban voltunk. Reggeli után felmentünk az Erdei Iskola Látogatóközpontjába. Itt a két nap alatt szerezett tudásunk felhasználásával társasoztunk, majd a játék végeztével az osztálytársainkkal beszélgettünk ebédig. Ebéd után indultunk is a kisvonathoz, mart azzal jöttünk haza Szokolyára.
Nekem nagyon tetszett ez a három nap, amit ott tölthettem. Remélem ebből az iskola hagyományt tud teremteni.

Czapák Viktória 8.o.

2015-08-26 - Tanévnyitó ünnepség

2015-08-26 - Elballagtak diákjaink...

2015-04-26 - Fordított nap az iskolában...

Ismét fergeteges hangulatban zajlott iskolánkban a DÖK nap, azaz más néven a fordított nap. A nyolcadikos tanulók bravúrosan oldották meg a tanítási órákat, ahol ők maguk léptek tanáraik helyébe. Az első három óra után pedig vidám ügyességi és furfangos feladatok megoldásában mérhették össze erejüket mind az alsós mind a felsős tanulók. Tanulók és diákok egyaránt remekül szórakoztunk.

2015-03-23 - Hívogat az iskola...

Március 19-én a nagycsoportosok látogattak el az iskolánkba. Az 1. osztályosok körében ízelítőt kaptak az iskolai életből. Kati néni (aki leendő osztályfőnökként figyelemmel kíséri őket) és Tünde néni sok érdekes feladatot állított össze, amit egy játékos testneveléssel sikerült megkoronázni. Reméljük ősszel sok ismerős arcot köszönthetünk diákunkként.

2015-03-23 - Március 15. ünnepség

Az idei ünnepség a gyermekkórus fellépésével kezdődött a tornateremben, ahol a gyermekek a Himnuszt és a Milleniumi Ódát énekelték el Embey-Isztin Gabriella zongora kíséretével. Ezt követte az 5. osztályosok előadása amelyben Móra Ferenc: Kuckó király színpadi változatát adták elő, Barton Zsoltné és Laufer Tamás felkészítésével. A színdarab után egy tánckoreográfiát láthattunk amelyet Keszerice Kármen tanított be az ötödik osztálynak. Végül pedig gyermekek és tanáraik közösen énekelték el a szózatot ezzel zárva ünnepi megemlékezésünket.

2015-02-27 - Iskolánk felvételi körzete

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELVÉTELI KÖRZETE
A 2015/2016. TANÉVBEN
SZOKOLYA
Köznevelési intézmény: Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola
Felvételi körzet: Szokolya község közigazgatási területe

2015-02-16 - Fergeteges hangulat a farsangi bálon...

2015-02-13 - A magyar kultúra napja

2015-02-12 - Meghívó iskolai farsangra

2014-12-07 - Mikulás

A Mikulás és kis csapata ( + Télanyó, Mikibaby, 2 rénszarvas, 2 krampusz, 1,5 kismanó) minket is meglátogatott.
Még hétfőn azt kérte az osztályoktól, hogy készítsenek vele egy csoportos selfie-t, de telefon használata nélkül. Az osztályok ezt a feladatot nagyon ügyesen, kreatívan oldották meg. A Mikulás minden iskolai dolgozót is megénekeltetett, cserébe a krampuszok szaloncukrot és puszikat osztogattak. Vidáman telt a délelőttünk... és még tanultunk is!!!

2014-11-20 - Egészségnevelési hét

2014-11-20 - TÖKjó nap 2014

Idén is megrendezésre került a TÖKjó nap ahol számos dekorációs és valódi tökből faragott alkotás készült a diákok és tanárok közös munkája során. A közös munka jó hangulatban telt amely során mindenki ráhangolódhatott kicsit a közelgő ünnepre.

2014-11-14 - Ünnepség október 23-a tiszteletére

2014. október 22-én a nyolcadikosok adtak műsort az '56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére az iskolások előtt. Este a községi ünnepségen ismét kinyitott az újságos, és a korabeli újságcikkek alapján ismét áttekintették az október 23-a és november 4-e közötti eseményeket.

2014-09-19 - Internetes verseny szuper díjakkal

Az általános gyermek és ifjúsági balesetbiztosításhoz kapcsolódóan indul egy program, melynek célja a figyelem felhívása a balesetek megelőzésére, a sportolásra és az egészséges életmódra, a környezetvédelemre, valamint az általános műveltség fontosságára.
A diákok egyénileg regisztrálhatnak a www.greeman.hu oldalon, de szülői beleegyezést is kérnek, amit emailben kell elküldeni.
A játék 8 héten keresztül tart, hetente új feladatokkal. Ha a feladatlapokat hiánytalanul kitölti a diák, sorsoláson vesz részt, ahol értékes díjak vannak.
1. Fődíj: 1 db 500.000 Ft értékű OTP ajándék vásárlókártya
2. 3 db OTP Travel utalvány darabonként 150.000 Ft értékben téli családi vakációhoz
3. 10 db Prestigio Tablet PC

Az iskolák között is verseny zajlik az alapján, hogy hány diákuk regisztrált a versenyre.
Minden egyéb kérdéssel forduljanak Leányvári Anikó tanárnőhöz.

2014-06-24 - Versenyeredmények 2014

Az eredmények részletes táblázatát megtalálja a dokumentumok menüpont alatt.

2014-06-24 - 5. osztályosok ajánlott olvasmányai

Az alább felsorolt regények elolvasása ajánlott, ha megismerkedsz a történetekkel és olvasmányodról naplót készítesz, jutalmat kaphatsz érte. Jó szórakozást, ne feledd a könyv jó barát!

Astrid Lindgren: Huharfalvi Emil (bármelyik kötete),Harisnyás Pippi kalandjai, Bruce Coville: Békát a békának, Jerry Spinelli: Dumdum az ász, Guillaume Prévost: Időkönyv - A faragott kő,Chris Riddell: Ottolina és a Sárga Macska, Andrew Fusek Peters: Védőháló nélkül Bálint Ágnes: A repülő dívány, Jeff Kinney: Egy ropi naplója, Mark Twain: Koldus és királyfi, Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók Fekete István: Tüskevár, Lutra, Bogáncs
Kötelező olvasmány az új tanévben: Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

2014-06-24 - 6. osztályosok ajánlott olvasmányai

A 6. osztályosok számára javasolt nyári ajánlott olvasmányok:
(Természetesen örülnék, ha mindegyiket elolvasnátok, de nem vagyok maximalista, a listán található művek közül szemezgess, válogass kedved szerint, remélem, jobb barátságba kerülsz a regényekkel. Jutalmad nem marad el, csak készíts belőle olvasmánynaplót.)

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai
Daniel Defoe: Robinson
Lázár Ervin mondák (5db)
Görög mondák (5 db)
Tatay Sándor: Puskák és galambok
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Padisák Mihály: Éljen a száműzetés!
Andrew Fusok Peters: Nem mind gyémánt, ami fénylik (gyerek krimi)
R. Kipling: A dzsungel könyve
Móra Ferenc: Rab ember fiai
J. Verne: Két évi vakáció
Terri Farley: Musztánghold
P. L. Travers: A csudálatos Mary

Kötelező olvasmány az új tanévben: Gárdonyi Géza: Egri csillagok

2014-06-24 - 7. osztályosok számára ajánlott nyári olvasmányok...

A 7. osztályosok számára ajánlott nyári olvasmányok jegyzéke:

1. Berkes Péter: Az öreg bánya titka
2. Csukás István: Nyár a szigeten
3. Jules Verne: Kétévi vakáció
4. Jules Verne: A tizenötéves kapitány
5. Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák
6. Mikszáth Kálmán: A jó palócok
7. Polly Shulman: Rajongás
8. Jacqueline Wilson: Komisz lányok
9. Jacqueline Wilson: Micsoda anya!
10. Gerald Durell: A halak jelleme
11. Gerald Durell: Állatkert a poggyászomban
12. Gerald Durell: Családom és egyéb állatfajták

Kötelező olvasmányok:

13. Jókai Mór: A kőszívű ember fiai
14. Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője

Ezek a kötetek kölcsönözhetőek a
községi könyvtárból vagy elolvashatod a mek.hu honlapon.
Ha elolvastad őket, tapasztalataidat, véleménye-
det írd le olvasónaplóba. Ha megfelelő minősé-
gű munkát végzet, nem marad el a jutalmad.

2014-06-24 - Ajánlott olvasmányok a 8. osztály számára

A 8. osztályosok számára ajánlott nyári olvasmányok jegyzéke 2014:

(Természetesen nem kötelező valamennyit elolvasnod, de irodalmi látóköröd szélesítéséhez nagyban hozzájárulhatnak a felsorolt könyvek. Olvasmánynaplót kérek a regényekhez. Ha a könyvtárban nem találod meg a műveket, bátran keresd a neten a mek.hu honlapon.)

Móricz Zsigmond: Pipacsok a tengeren
Móricz Zsigmond: Árvácska
Móricz Zsigmond: Forró mezők (krimi!!!!!)
Szerb Antal: Pendragon-legenda (izgalmas könyv, Dan Brown hasonlóan ír)
Jostein Gaardner: A narancsos lány (norvég regény napjainkból)
Kertész Imre: Sorstalanság (Nobel-díjas regény)
Anna Frank naplója
Örkény István: Egypercesek
Örkény István: Tóték
W. Golding: A legyek ura

A tanév kötelező regényei:

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem (novellafüzér)
Georg Orwell: Állatfarm


2014-05-26 - IV. Országos Komplex Ének-zenei Műveltségi Verseny

A verseny az Emberi Erőforrások Minisztériuma  megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő  által támogatott „A hagyományokkal rendelkező és az új általános iskolai, gimnáziumi, szakközépiskolai és szakiskolai tanulók számára meghirdetett, országos, felmenő rendszerű tehetséggondozó tanulmányi és művészeti verseny”.
A 2013 őszén induló ének-zenei versenyre három fős csapatokkal lehetett jelentkezni, melyet 7-8. osztályos tanulókból kellett kialakítani. A csapat tagjai Englerth Viola 7. osztályos tanuló, Gyurcsik Ádám 8. osztályos tanuló és Lénárt Bálint 8. osztályos tanuló.
A verseny négy fordulóból állt, melynek első két fordulója levelező forduló, amely annyit jelentett, hogy megadott határidőre feladatlapokat töltöttünk ki és küldtünk vissza. Ezeken a fordulókon továbbjutva a régiós döntők következtek. Erre két feladattal kellett előre készülni, először a verseny logóját terveztük meg, melyet Filep Sándor akadémikus értékelt. Másodszor választhattunk megadott képzőművészeti alkotások közül és annak alapján felkészültünk egy bemutató előadásra, valamint az ahhoz kapcsolódó választott dalanyag előadására. A Közép-magyarországi régiós döntő 2014. április 24-én került megrendezésre Gödöllőn, ahol csapatunk a 2. helyezést érte el.
A verseny döntőjét 2014. május 14-én rendezték az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyban, ami külön öröm volt számunkra, hiszen megtisztelő élmény egy kastély freskós termében olyan versenyen részt venni, ahol zenei örökségünk mellett, a történelmi hagyományaink és képzőművészeti mestereink alkotásait is megismerhettük. A verseny fővédnöke Miklósa Erika, Kossuth-díjas, Prima Primissima díjas operaénekes volt, aki a zsűri elnöki szerepét töltötte be, és szívhez szóló szavakat, üzenetet adott át számunkra. Az országos döntőt a csapatunk 7. helyezéssel zárta, amely nagy örömmel és boldogsággal töltött el minket.

Boruzsné Bűdi Katinka
ének-zenetanár

2014-05-09 - Természetismeret-verseny

Ebben a félévben az 5. osztályosok között zajlott a természetismereti házi levelező verseny. Az összes fordulót 4 tanuló oldotta meg. Többen kezdték, de sajnos közben feladták. Helyezettek: 1. Cseresznye Nikoletta, 2. Mester Dorka, 3. Puskás Réka, 4. Bőgér Bence. Gratulálok minden résztvevőnek, a helyezetteknek külön is. Remélem sikerült kicsit jobban megbarátkozniuk a térképpel. :) Bné Leányvári Anikó

2014-05-05 - Májusfa az iskolában

2014-04-07 - Színjátszó találkozó

A Szalajka Közösségi Házban működő, az iskolánk tanulóiból szerveződött "Y Faktor" Színjátszó Társulat meghívást kapott Letkésre a Színjátszó találkozóra. Március 29-én e kis csapat lelkesedésének és vezetőjének, Burik Robinak köszönhetően elsöprő sikert aratott, melynek eredményeképpen produkciójukkal júniusban Esztergomban is bemutatkozhatnak.

2014-03-26 - Kenguru matematikaverseny

Március 20-án lezajlott a Kenguru matematikaverseny. 2-7. osztályosokig 32 tanuló vett részt, és oldotta meg a könnyebb vagy nehezebb feladatokat. A feladatlapok kiértékelése még folyik, de a megoldókulcs a www.zalamat.hu oldalon megtalálható.
A kenguru matematikaverseny 1980-ban indult el Ausztráliából (ezért kenguru :) )és hódított meg mára már 35 országot, ezért ez a matematikaverseny a világ legnépszerűbb matematikaversenye. Természetesen minden ország tanulói saját anyanyelvükön kapják meg a feladatokat.
A verseny célkitűzése: A matematika népszerűsítése és meghonosítása Európa több millió tanulójának körében. Reméljük sikerült.
Mindenkinek köszönöm a részvételt!
Jövőre ismét jön a KENGURU! Már lehet rá gyakorolni!
Bérczesné Leányvári Anikó - kengurufelelős

2014-02-24 - Orchidea-Pangea Matematikaverseny

"A matematika a kulcs és az ajtó a tudományokhoz" /Galileo Galilei/
Lezajlott az Orchidea-Pangea Matematikaverseny iskolai fordulója. A 3-8. osztályosoknak megrendezett versenyen 50 tanuló indult.
A verseny célja a matematika tantárgy megkedveltetése érdekes feladatokon keresztül. (http://www.orchideapangea.hu/)
Minden osztályból az első helyezett továbbjutott a Budapesten, március 28-án megrendezendő 2. fordulóba.

Helyezettek: 3. osztály - 1. Kovács Zoltán, 2. Laucsik Dominik, Lénárt Mátyás 3. Kardos Kincső,
4. osztály - 1. Dobó Réka, 2. Danka Levente, 3. Majer Regő,
5. osztály - 1. Drága Roland, 2. Puskás Réka, Cseresznye Nikoletta, 3. Thuróczy Márk,
6. osztály - 1. Ferincz Márk, 2. Herodek Karolina, Zahari Patrik, Gönczöl Vivien, 3. Szirota Márk,
7. osztály - 1. Ferincz Máté, 2. Cseresznye Bence, 3.Fitter Réka,
8. osztály - 1. Gyurcsik Ádám, 2. Nagy Anita, 3. Viski Nóra
Mindenkinek köszönjük a részvételt, a díjazottaknak külön is gratulálok!
Bérczesné Leányvári Anikó

2014-02-16 - Gyűjtünk,gyűjtünk...

Az első félévben 185 kg elemet, 195 darab mobiltelefont gyűjtöttünk. A dobozokat is elvitték, ami 220 kg volt, bár azt "csak" két hónap alatt hoztuk össze.
Mindenkinek nagyon köszönjük, aki részt vállalt belőle.
Emlékeztetőül: az elemekért és a mobiltelefonokért a gyerekek kuponokat kapnak, amit a www.pontvelem.hu oldalon ajándékokra válthatnak. Aki még nem kezdte el, bármikor beszállhat. A dobozokat (laposra taposott tejes, gyümölcsleves, kefíres...)reggelente várjuk az iskolában. Reméljük sikerül így a gyerekekben a szelektív gyűjtés fontosságát tudatosítani. Kérjük, segítsék a munkánkat! Köszönjük! Diákönkormányzat

2014-02-14 - Drogmegelőzési előadás

2014. február 12-én meglátogatta iskolánkat az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának néhány munkatársa. A Szalajka IKSZT-ben drogmegelőzési előadást tartottak a felsős diákoknak. Tájékoztatójukat érdekes, prezentációs vetítéssel fűszerezték. Bemutatták, milyen hatásokkal járnak a különböző veszélyes drogok, arról is szó esett, milyen büntetés jár a használóinak és a terjesztőinek. Szerintem ez az interaktív előadás a hasznára válik a felnőtteknek és a gyerekeknek is.Gyurcsik Ádám

2014-02-12 - Új kiállítás és tanösvény Királyréten

2014. január 29-én a Duna-Ipoly Nemzeti Park Királyréti Erdei Iskolája új kiállítással és egy tanösvény létrehozásával bővítette foglalkozás kínálatát. Az infrastrukturális fejlesztés az EU támogatásával a Magyarország - Szlovákia Határonátnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg. A sajtótájékoztató után tartott megnyitó rendezvényen diákjaink is közreműködtek. Barton Zsoltné magyartanár és Szilágyi Orsolya zenetanár készítette fel őket. Lénárt Bálint klarinétozott, Gyurcsik Anna, Nagy Anita Nikolett és Szabó Luca erdőkről, tanösvényről szóló verseket mutattak be. Nagy tetszést váltott ki szereplésük. Több jelenlévő riporter is készített velük interjút. A kiállításon interaktív eszközöket próbáltak ki a gyerekek, majd bőséges vendéglátásban részesültek.

2014-02-11 - Bálint-napi szeretet doboz

Ezen a héten kikerült iskolánkban egy Valentin/Bálint-napi szeretetdoboz. Olyan, mint egy postaláda, amelybe bárki beledobhatja az üzenetét, amelyben kifejezi a másik iránti szeretetét. Lehet rajzolni, írni is. Fontos, hogy a címzett neve legyen rajta, a feladót titokban lehet tartani, ha valakinek így izgalmasabb.:) Pénteken a DÖK-ösök kikézbesítik az üzeneteket. Tiszteljétek meg a másikat azzal, hogy megfelelő külalakkal készítitek/írjátok meg az üzeneteteket.
Diákönkormányzat

2014-02-06 - A magyar kultúra napja iskolánkban

Január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából iskolánkban megrendezésre került egy izgalmas, játékos verseny.
Ezen a szerdai napon minden osztálynak csak 5 óra volt megtartva, mert már 13.00-tól elkezdődött a vetélkedő a Szalajka IKSZT házban. Miután mind a kilenc csapat megtalálta a helyét az asztaloknál, beszedték az előzetes feladatot, ami az volt, hogy készítsünk egy plakátot a témához. A zsűri mindegyiket pontozta. A zsűri tagjai Ági néni, Béla bácsi és Tamás bácsi voltak.
A versenyt Kati néni és Judit néni vezették. Sok feladata volt a csapatoknak. Mivel január 22-e a Himnusz keletkezésének a napja, így volt totó a versről, és az írójáról, Kölcsey Ferencről is. Szó esett Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor és még egy pár költő szép költeményeiről. Aztán internetes, énekes és versírási feladatokból is kivehették a csapattagok a részüket. Akadtak olyan gyerekek is, akik nem voltak csapattagok. Ők óriás társasjátékot készítettek, illetve puzzlekat raktak ki a könyvtárban. A délután zárásaként egy régi mesét láthattunk modern feldolgozásban a Színjátszókör tagjaitól. Majd a műsor után elárulták az első három helyezettet, és minden résztvevő kapott egy kis finomságot. A programok fél három körül értek véget.
Szerintem ez a verseny kellőképpen jó befejezése volt a napnak. Lehetett belőle tanulni és mind a feladatok, mind a műsor nagyon jó volt.

Fitter Réka

2014-01-31 - Suli Farsang

Eljött február 8-a. Az idén is megrendezésre került a farsangi mulatság, méghozzá a Tájházban. A tanárok már előző nap elmentek, hogy feldíszítsék a termeket. Gyönyörű lett. 15 órától gyülekeztünk, majd mikor mindenki készen állt, elkezdődött a rendezvény. Először igazgató néni beszélt, majd a bál hercege, Kovács Levente és hercegnője, Burik Panka bevonultak a közönség elé. Mondtak néhány szót az egybegyűlteknek, s a végén hivatalosan is megnyitották a bált. Ez után a 7. osztályosok tánca következett, címe: Függönykeringő, alias Hip-hop, melyet Keszericze Kármen néni tanított be. Egy hagyományos Kék Duna keringőt adtunk elő függönyből készített szoknyában, (a humor kedvéért), ezt egy vicces párbeszéd követte, s ennek lett az eredménye a Hip-hop. Utánunk vonultak fel egyenként vagy csoportosan a jelmezesek. Sok kreatív öltözéket láthattunk. Ettől a tanévtől kezdve a legötletesebb ruhát a rendezők egy külön díjjal, tortával jutalmazzák. Ezt Bíró Levente 1. osztályos nyerte Lego jelmezével. Ezek után következtek táncos produkciók, a 3. osztályosok, a hastáncosok, majd a diák színjátszó kör adta elő a farsanghoz illően a répa-mesét. Sokan várták már a tombolahúzást, s ezután kezdődhetett 10 óráig a buli. Az oldalteremben pedig - mint mindig - üzemelt a büfé, ahol a szülők által sütött finom süteményeket, Sisa László által felajánlott pizzát, szendvicseket, üdítőket egyéb édességeket árulták. Volt bőven trombita és konfetti. Bár kevesebben voltunk, mint tavaly, összességében szerintem fantasztikus este volt. Englerth Viola, 7. osztályos tanuló

2014-01-22 - Újabb sikeres rajzpályázat

Újabb sikerhez gratulálhatunk Kardos Kincsőnek és Szabó Rolandnak a "Szívünk Napjai" rendezvény rajzpályázatára készített alkotásukhoz. A két rajz a zsűri tetszését is elnyerte, így oklevéllel jutalmazta az alkotókat. A pályaművek az egészséges élet lehetséges módjait mutatta be. További sikereket és örömteli rajzokat kívánok:
Laufer Tamás

2014-01-16 - Természetismeret-verseny

Ebben a félévben a 6. osztályosok között zajlott a természetismereti házi levelező verseny. Az összes fordulót 5 tanuló oldotta meg. Többen kezdték, de sajnos közben feladták.
Helyezettek: 1. Tar Bendegúz, 2. Herodek Karolina, 3. Ferincz Márk, 4. Czapák Viktória, 5. Lózs Bence
Gratulálok minden résztvevőnek, a helyezetteknek külön is. Remélem sikerült kicsit jobban megbarátkozniuk a térképpel. :)
Bné Leányvári Anikó

0000-00-00 - Egészségnevelési hét programjai

November 18-22 között az egészségnevelési hét keretében számos érdekes program és izgalmas verseny tette színéssé az iskolai hétköznapokat. Az elért eredmények magukért beszélnek.

 

Szokolyai Cseh Péter Általános Iskola © Minden jog fenntartva! 2014